Monday, November 7, 2011

Εις αύριον τα νεώτερα...


Εις αύριον τα νεώτερα...

Την ώρα που η Ευρώπη και η Ελλάδα αναμένουν το όνομα του νέου πρωθυπουργού από τα δύο κόμματα, η ανακοίνωση όπως όλα δείχνουν δεν θα έλθει σήμερα, αλλά αύριο το πρωί. Αυτές είναι οι τελευταίες πληροφορίες από τα δύο στρατόπεδα, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνουν παιχνίδια τακτικής, όταν μάλιστα στο Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.

"Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επικοινωνίες του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά", αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλία Μόσιαλου

Νωρίτερα είχε παρατηρηθεί εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και του προτεινόμενου πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμο. Ο κ. Παπαδήμος ζητεί από τα δύο μεγάλα κόμματα να τοποθετήσει και δικούς του συνεργάτες στο οικονομικό επιτελείο, ενώ θέτει και θέμα χρόνου. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές του «R», ο κ. Παπαδήμος δεν επιθυμεί να είναι ένας πρωθυπουργός ‘γλάστρα», δεδομένου του εγνωσμένου κύρους του, από τη θητεία του στην προεδρία της Τράπεζας της Ελλάδος και στην αντιπροεδρία της ΕΚΤ. Ο ίδιος, λέγεται ότι διαμήνυσε στους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά ότι ότι το διάστημα μέχρι τις 19/2 είναι πολύ βραχύ, αφού εκτός από την ψήφιση της δανειακής σύμβασης ουδείς γνωρίζει τι άλλο μπορεί να προκύψει στην Ε.Ε. Από την άλλη, ζητεί και ο ίδιος να τοποθετηθούν και στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία και όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ. Διότι, όπως φέρεται να είπε, «ας έμενε πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου, αφού και η νέα κυβέρνηση θα είναι ΠΑΣΟΚ».

Την ίδια ώρα ο Νικηφόρος Διαμαντούρος ανέφερε από το Στρασβούργο, ότι δέχθηκε ένα διερευνητικό τηλεφώνημα χθες και έκτοτε δεν είχε καμία επικοινωνία. Ο κ. Διαμαντούρος τόνισε ότι δεν το αποκλείει αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Πάντως, νωρίτερα την Δευτέρα συνομίλησαν τηλεφωνικά οι κ.κ. Παναδρέου – Σαμαράς, ενώ δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι δύο άνδρες βρίσκονται πολύ κποντά. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πάντως, έπεσε και το όνομα του κ. Ν… Διαμαντούρου που είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Διαμεσολαβητή.

Ο κ. Σαμαράς πάντως, θέλει να αποφύγει την τοποθέτηση στελεχών της Ν. Δ. στη νέα κυβέρνηση, επιδιώκοντας έτσι να αποφύγει το πολιτικό κόστος ενόψει εκλογών και εφόσον οι άλλοι διεκδικητές της αντιπολίτευσης από την ευρεία παράταξη της Δεξιάς οκ. Γ. Καρατζαφέρης και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, μένουν εκτός κυβέρνησης. Και αυτή η νύχτα αναμένεται μακρά, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, ενώ η Ευρώπη καταρτίζει τα σχέδιά της για να πορευτεί χωρίς την Ελλάδα στο ευρώ…



Πρόσκληση σε Καρατζαφέρη
Πρόσκληση να συμμετέχει στην υπό δημιουργία κυβέρνηση «σε εξαιρετικά τιμητική θέση» έλαβε, κατά δήλωση του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης. Ο ίδιος τόνισε ότι θα στηρίξει την νέα κυβέρνηση υπό τις προϋποθέσεις που έθεσε εξερχόμενος, το μεσημέρι, του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ εξέφρασε την αγωνία του να σχηματιστεί έγκαιρα η κυβέρνηση αυτή «πριν ανεξέλεγκτα γεγονότα καταστήσουν αδύνατη τη συγκρότησή της, όπως και την αποτελεσματικότητά της».

Η δήλωση του κ. Καρατζαφέρη έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη φιλική υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο και τις εξαιρετικά χρήσιμες σκέψεις του.
»Ευχαριστώ τον απερχόμενο πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου για την πρόσκλησή του να συμμετέχω στην υπό δημιουργία κυβέρνηση σε εξαιρετικά τιμητική θέση. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ν.Δ. για τη σύμφωνη γνώμη του, όπως με διαβεβαίωσε ο Γ. Παπανδρέου, παρότι σήμερα κατέστη αδύνατο να επικοινωνήσω μαζί του.
»Όμως η αδυναμία εξευρέσεως ενός πολιτικού προσώπου για την πρωθυπουργία, όπως και η τελική σύνθεση της κυβερνήσεως με πολιτικά πρόσωπα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας, δεν αποτελούν ενθαρρυντικά στοιχεία .
»Θα στηρίξω αυτή την κυβέρνηση με τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσα εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Θέλω να ελπίσω ότι αυτή η κυβέρνηση θα υπάρξει έγκαιρα πριν ανεξέλεγκτα γεγονότα καταστήσουν αδύνατη τη συγκρότησή της, όπως και την αποτελεσματικότητά της».
Νωρίτερα ο κ. Καρατζαφέρης είχε θέσει τρεις «απαραίτητες», όπως τις χαρακτήρισε, προϋποθέσεις για να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας:
- «"Οχι" μειώσεις μισθών και συντάξεων»
- «"Οχι" παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας»
- «"Οχι" στο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας»
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έβαλε και έναν τέταρτο όρο λέγοντας ότι ο «"ομογάλακτος εταίρος"» (σσ. ο κ. Αντώνης Σαμαράς) θα ζητήσει άρση του νόμου περί ιθαγένειας μεταναστών».
Ο κ. Καρατζαφέρης έπλεξε στη συνέχεια το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας συμπληρώνοντας ότι έχει ζητήσει «εδώ και 18 μήνες μία κυβέρνηση σωτηρίας και τελικά έγινε μία συγκυβέρνηση ΠαΣοΚ - ΝΔ». Αλλά πρόσθεσε: «Από ολότελα και αυτή η λύση είναι καλή».
Επίσης, εξέφρασε την πίστη του ότι το εγχείρημα μπορεί να συνεχιστεί, ενώ σε ερώτηση «εάν τον ενοχλεί το γεγονός ότι το κόμμα του παραμένει απ'έξω» ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: «εγώ είχα έναν ρόλο, να τους φέρω κοντά και από εδώ και πέρα θα είμαστε θεατές, ακροατές και παρόντες στις εξελίξεις».
Σε έτερη ερώτηση, «εάν τελικώς νέος πρωθυπουργός θα είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος» - όπως είπε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - απάντησε λακωνικά: «Ιδωμεν».
Προηγουμένως, όταν ο κ. Παπούλιας ζήτησε τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι «έλεγα ότι εξερχόμενος θα μπορούσα να εξαγγείλω το "Habemus... Papademum"». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απάντησε ότι «εκκολάπτεται όμως» και με τη σειρά του ο κ. Καρατζαφέρης ανταπάντησε ότι «καμιά φορά η επώαση είναι λίγο επώδυνη αλλά να ευχηθούμε ότι όλα θα πάνε καλά στη γέννα».

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Κάτω από το όριο της φτώχειας 49,1 εκατ. πολίτες


ΗΠΑ: Κάτω από το όριο της φτώχειας 49,1 εκατ. πολίτες

Ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έφτασε το 2010 στα 49,1 εκατομμύρια, σύμφωνα με έναν νέο πιο ευρύτερο τρόπο μέτρησης της φτώχειας.

Τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με εκείνα του Σεπτεμβρίου που έδειχναν ότι οι φτωχοί στις ΗΠΑ υπολογίζονται στα 46,2 εκατομμύρια.

Το νέο μέτρο στοχεύει στη διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας της φτώχειας, περιλαμβάνοντας τα κυβερνητικά επιδόματα που παρέχονται στους φτωχούς και τα έξοδά τους.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά φτώχειας έχουν μειωθεί μεταξύ των παιδιών και των μαύρων αλλά έχουν αυξηθεί για τους λευκούς, τους Ασιάτες, τους Ισπανόφωνους και τους ηλικιωμένους οι οποίοι έχουν υψηλά ιατρικά έξοδα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το ποσοστό φτώχειας αγγίζει το 16% του συνολικού πληθυσμού, ενώ το ίδιο ποσοστό τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στο 15,1%.

Ακόμη, το όριο της φτώχειας ανέβηκε στο ετήσιο εισόδημα των 24.343 δολαρίων για μία οικογένεια δύο ενηλίκων και δύο παιδιών, ενώ το προηγούμενο ετήσιο εισόδημα ήταν στα 22.113 δολάρια.




source: capital.gr

FT: Αlpha, Eurobank και Πειραιώς ενεργοποίησαν το πακέτο 30 δισ. ευρώ


FT: Αlpha, Eurobank και Πειραιώς ενεργοποίησαν το πακέτο 30 δισ. ευρώ

Χρήση του πακέτου εγγυήσεων των 30 δισ. ευρώ για την παροχή ρευστότητας έκαναν τρεις εκ των ελληνικών τραπεζικών κολοσσών, όπως αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Πρόκειται για τις τράπεζες Alpha, Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες εξέδωσαν ομόλογα ύψους 6,4 δισ. ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου.

Σύμφωνα, πάντως, με κορυφαίο αναλυτή της JP Morgan, "οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν κάνει χρήση του πακέτου πιθανότατα γιατί η ΕΚΤ δεν ήταν ακόμα έτοιμη να αποδεχθεί τις συγκεκριμένες εγγυήσεις".

source: reporter.gr

Buffett Broadens Portfolio by Spending $23.9B In Quarter


Buffett Broadens Portfolio by Spending $23.9B In Quarter

Warren Buffett’s Berkshire Hathaway Inc. (BRK/A) invested $23.9 billion in the third quarter, the most in at least 15 years, as he accelerated stock purchases and broadened the portfolio beyond consumer and financial-company holdings.

Berkshire bought almost $7 billion of equity securities in the three months ended Sept. 30, compared with $3.62 billion in the second quarter and $834 million in the first, the Omaha, Nebraska-based company said Nov. 4 in a filing. Stockholdings labeled “commercial, industrial and other” soared 62 percent in the three months to $17.4 billion on a cost basis, surpassing equity investments in financial and consumer-product firms.

“He sees something, and it’s big,” said Thomas Russo, a partner at Berkshire investor Gardner Russo & Gardner.

Buffett, 81, drew down Berkshire’s cash as Europe’s debt crisis and Standard & Poor’s downgrade of the U.S. pushed stocks to their worst quarterly performance since 2008. The investments disclosed Nov. 4 include $6.9 billion of equities, $5 billion for preferred shares and warrants in Bank of America Corp. and the acquisition of Lubrizol Corp. for about $9 billion.

Buffett is expanding a portfolio that for more than 20 years has included equity stakes in Coca-Cola Co. (KO), the world’s largest soft-drink maker, and Wells Fargo & Co. (WFC), now the No. 1 U.S. home lender. The chairman and chief executive officer acquired a power company in 2000 and railroad Burlington Northern Santa Fe last year.

“Historically he has preferred consumer products and banking to industrial companies,” said James Armstrong, president of Berkshire shareholder Henry H. Armstrong Associates. “But the market changes, so the names he comes up with changes.”

U.S. Downgrade

The S&P 500 Index (SPX) fell 14 percent in the third quarter, the most since dropping 23 percent in the last three months of 2008. The period’s biggest one-day decline was more than 6 percent on Aug. 8, the first trading day after S&P stripped the U.S. government’s AAA rating. Berkshire spent more on stocks that day than any other this year, Buffett told Charlie Rose in an interview broadcast on PBS on Aug. 15.

Berkshire’s third-quarter net income slid 24 percent to $2.28 billion as the stock market slump pressured the value of Buffett’s equity derivative bets, the firm said in the filing. Insurance units posted a $1.7 billion pretax underwriting gain, while net earnings at the railroad rose 8.5 percent to $766 million. The market value of the stock portfolio advanced to $68.1 billion on Sept. 30 from $67.6 billion at the end of June.

Berkshire’s holdings of banks, insurance and finance stocks advanced 2.7 percent to $16 billion on a cost basis in the three months ended Sept. 30, while consumer products shares fell 5 percent to $12.6 billion. Berkshire’s equity investments include stakes in American Express Co. (AXP) and Procter & Gamble Co. (PG)

Confidential Treatment
Berkshire has disclosed new stakes this year in MasterCard Inc. (MA), the world’s second-biggest payments network, and retailer Dollar General Corp. (DG) Buffett’s firm has requested permission to omit information from filings that list U.S. equity holdings as of March 31 and June 30. Regulators sometimes let companies withhold data to limit copycat investing while building or cutting a position. Berkshire hasn’t filed its third-quarter stocks statement as of yesterday.

Buffett, in preparation for his eventual retirement, hired money manager Todd Combs last year and instructed him to focus on equities. MasterCard was one of Combs’s holdings at his former hedge fund, Castle Point Capital Management LLC.

‘Crazy With Buy Orders’
“I wonder if he turned Todd Combs loose,” said David Rolfe, chief investment officer of Berkshire investor Wedgewood Partners Inc., which also owns stakes in AmEx and Visa Inc., the No. 1 payments network. “I hope Buffett went to the movies one day and Combs got on the phone and went crazy with buy orders” for Purchase, New York-based MasterCard.

Manufacturing firms with proprietary technology like 3M Co. (MMM), the maker of auto parts and Scotch-Brite sponges; and toolmaker Kennametal Inc. (KMT) may appeal to Buffett, Russo said. MasterCard had a market value of about $46 billion as of Nov. 4, compared with the $55.6 billion form 3M and $3.3 billion for Kennametal of Latrobe, Pennsylvania.

Buffett didn’t respond to a request for comment e-mailed to an assistant outside of normal business hours in Omaha.

The last time Buffett invested more than $20 billion in a period was 2008 when he did it in both the second and fourth quarters of the year. Buffett deployed more than $70 billion that year, including $10.1 billion on stocks, as the S&P 500 posted its biggest decline since 1937. This year, Berkshire bought $11.4 billion of stocks in the nine months ended in Sept. 30, while selling $885 million of equities.

Cash holdings dropped to $34.8 billion at the end of September from $47.9 billion on June 30. The hoard is replenished from maturing securities and profit from investments and the company’s more than 70 operating subsidiaries.

‘Ready to Buy’
In the third quarter, Buffett directed $1.9 billion to fixed-maturity securities and about $2.2 billion to property, plants and equipment at Berkshire’s units. Some of the results were derived by subtracting first-half results from Sept. 30 data released last week. Berkshire, which doesn’t pay a dividend, started its first buyback in September, giving Buffett an additional investment option.

“We’re ready to buy lots of things,” Buffett told Bloomberg Television’s Betty Liu on Sept. 30. “If the stock is cheap, we will buy it.”

Berkshire declined 8 percent in the third quarter and 3.9 percent in 2011 through Nov. 4. St. Paul, Minnesota-based 3M fell 24 percent in the three months ended in September, while Kennametal slid 22 percent. MasterCard rose 5.3 percent in the same period.

‘Part of His Legacy’
Berkshire bought 80 percent of Israel’s Iscar Metalworking Cos., the maker of machine tools, for $4 billion in 2006. Buffett has expanded MidAmerican Energy Holdings, the power producer he bought in 2000. Burlington Northern hauls freight over a 32,000-mile rail network.

“He’s broadly diversifying across numerous industries, and he would perhaps want that to be part of his legacy,” said David Kass, a professor at the University of Maryland’s Robert H. Smith School of Business. The third-quarter stock spending “sounds like at least one major investment. And it wouldn’t surprise me if it were two or three,” said Kass.

source: bloomberg.com

Δεύτερο πακέτο μέτρων λιτότητας σε τρεις μήνες στη Γαλλία


Δεύτερο πακέτο μέτρων λιτότητας σε τρεις μήνες στη Γαλλία


«Χρειάζονται θυσίες για να αποφευχθεί η κατάρρευση της χώρας», προειδοποίησε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός François Fillon, ανακοινώνοντας το δεύτερο πακέτο μέτρων λιτότητας μέσα σε τρεις μήνες.

Το πακέτο, περιλαμβάνει αυξήσεις στους φόρους επί των πωλήσεων, επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων.

Τα μέτρα λιτότητας έρχονται καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν πληγεί εξαιτίας της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, και ύστερα από την προειδοποίηση που δέχτηκε τον περασμένο μήνα η Γαλλία ότι κινδυνεύει οι προοπτικές της αξιολόγησής της ΑΑΑ να γίνουν αρνητικές.

Ο Fillon ανακοίνωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε, μπορούν να εξοικονομήσουν 7 δισ. ευρώ το 2012, δίνοντας τη δυνατότητα στη Γαλλία να πετύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ με ανάπτυξη στο 1% αντί του 1,75% που είχε προβλεφθεί.

Ακόμη, ο Fillon ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» οι μισθοί του προέδρου και των υπουργών, καθώς και των στελεχών των εταιρειών του CAC-40, ενώ τόνισε πως συνολικά χρειάζεται να εξοικονομηθούν 100 δισ. ευρώ ώστε να υπάρξει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

Μάλιστα, απέδωσε τα νέα μέτρα στην κρίση που μαστίζει την ευρωζώνη, και επισήμανε ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Συνολικά μέχρι το 2013 τα μέτρα λιτότητας στη Γαλλία αναμένεται να φέρουν 18,6 δισ. ευρώ.



source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Αυξημένες οι τιμές κατοικιών το Σεπτέμβριο


Μ. Βρετανία: Αυξημένες οι τιμές κατοικιών το Σεπτέμβριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Απρόσμενη αύξηση εμφάνισαν οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία το Σεπτέμβριο, δείχνοντας τον αποδυναμωμένο ρυθμό δραστηριότητας στον βρετανικό κλάδο ακινήτων.

Ο δείκτης τιμών ακινήτων της Halifax ανακοίνωσε πως οι τιμές τον Οκτώβριο ενισχύθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση, ενώ ήταν κατά 1,8% χαμηλότερες από τον Οκτώβριο του 2010.

Για τους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,3% σε σχέση με τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για άνοδο 0,1% και πτώση 2,3% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.

Το Σεπτέμβριο, οι τιμές κατοικιών είχαν υποχωρήσει κατά 0,5% σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 2,3% σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο.

«Ενώ τους τελευταίους πέντε μήνες σημειώθηκαν αυξήσεις, τέσσερις υποχωρήσεις και ένας μήνας χωρίς μεταβολή, στο σύνολο του 2011 δεν σημειώθηκαν μεγάλες μεταβολές», δήλωσε ο Martin Ellis, οικονομολόγος της Halifax.

«Οι πωλήσεις κατοικιών και η παροχή ακινήτων προς πώληση έχουν παραμείνει σε πολύ σταθερά επίπεδα από τα τέλη του 2010… Τόσο οι τιμές όσο και το επίπεδο της δραστηριότητας αναμένεται να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα τους προσεχείς μήνες», συμπλήρωσε ο Ellis.



source: capital.gr

Σημαντική πτώση των λιανικών πωλήσεων στην ευρωζώνη


Σημαντική πτώση των λιανικών πωλήσεων στην ευρωζώνη


Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, αναζωπυρώνοντας τους φόβους περί ύφεσης.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, αναζωπυρώνοντας τους φόβους περί ύφεσης.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, διαμορφώνοντας το ετήσιο ποσοστό της πτώσης σε 1,5%.

Αν και οι πωλήσεις σε Ισπανία και Γαλλία υποχώρησαν κατά 1,7% και 0,6%, αντίστοιχα, στη Γερμανία καταγράφηκε άνοδο 0,4%. Στην ΕΕ-27, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 0,3% σε μηνιαία βάση και 0,8% σε ετήσια βάση.

source: naftemporiki.gr

Γερμανία: Βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής Σεπτεμβρίου


Γερμανία: Βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής Σεπτεμβρίου


Πτώση πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία το Σεπτέμβριο, κυρίως εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το Φεβρουάριο του 2009.

Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση της παραγωγής μόλις κατά 0,5%.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησε τον ίδιο μήνα κατά 4,7%.

source: naftemporiki.gr

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά διετίας το επενδυτικό κλίμα


Ευρωζώνη: Σε χαμηλά διετίας το επενδυτικό κλίμα

Στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω των δύο ετών βυθίστηκε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη το Νοέμβριο, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου Sentix.

Στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω των δύο ετών βυθίστηκε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη το Νοέμβριο, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου Sentix.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στις -21,2 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2009, από -18,5 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις -11,75 μονάδες από -5,75 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών ενισχύθηκε οριακά στις -30,25 μονάδες από -30,5 μονάδες.

«Οι επενδυτές που ρωτήθηκαν από το Sentix είναι δυσαρεστημένοι τόσο από τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους και την πτώση στα χρηματιστήρια όσο και από τις προτεινόμενες λύσεις τις οποίες καταθέτουν οι κεντρικές τράπεζες και οι πολιτικοί», αναφέρει το Sentix στην έκθεσή του.

«Αυτό σημαίνει πως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε εντατικά μια διαφαινόμενη ύφεση», συμπληρώνει.

source: naftemporiki.gr

BP: Κατέρρευσε συμφωνία πώλησης συμμετοχής της σε κοινοπραξία έναντι $7 δισ.


BP: Κατέρρευσε συμφωνία πώλησης συμμετοχής της σε κοινοπραξία έναντι $7 δισ.


Κατέρρευσε η συμφωνία της BP με την Bridas Energy Holdings για την πώληση του μεριδίου της (60%) στην κοινοπραξία τους στην Αργεντινή, Pan American Energy.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ακύρωση της πώλησης, το ύψος της οποίας ανερχόταν σε 7 δισ. δολ., ενδέχεται να κάνει πιο δύσκολη για την BP να αυξήσει το μέρισμά της στις αρχές του 2012, όπως είχε ανακοινώσει ένα μήνα πριν.

Η BP θα επιστρέψει 3,5 δισ. δολ. που έλαβε στα τέλη του 2010, γεγονός που σύμφωνα με την ίδια δεν θα την επηρεάσει.

Σημειώνεται πως η Bridas Energy Holdings, η οποία κύρωσε τη συμφωνία επικαλούμενη νομικούς λόγους και ενέργειες της BP, αποτελεί κατά 50% θυγατρική της κινεζικής CNOOC.

Η μετοχή της BP υποχωρεί αυτήν την ώρα στο Λονδίνο 1,08% στις 447,65 πέννες.



source: capital.gr

Σε επίπεδα ρεκόρ οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων


Σε επίπεδα ρεκόρ οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων

Χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Οριακή άνοδος στα spread της υπόλοιπης ευρωπεριφέρειας. Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Σπάνε όλα τα κοντέρ οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων στις σημερινές συναλλαγές των ξένων χρηματιστηρίων, αγγίζοντας το υψηλό πρωτοφανές επίπεδο του 6,543%, εξέλιξη που φέρνει το ΔΝΤ στη γειτονική χώρα μία ώρα αρχύτερα.

Η απόδοση ενός ομολόγου ακολουθεί πορεία αντίστροφη της τιμής του και αντικατοπτρίζει το κόστος δανεισμού του εκδότη.

Υπενθυμίζεται ότι στις συναλλαγές της προηγουμένη Παρασκευής, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας διαμορφωνόταν στο 6,371%.

Την ίδια ώρα, οραική άνοδο παρουσιάζουν τα spread της υπόλοιπης ευρωπεριφέρειας, με το ελληνικό να διαμορφώνεται στις 2.497 μ.β. (+2,07 μ.β.), το ιρλανδικό στις 643 μ.β. (+0,05 μ.β.), το πορτογαλικό στις 1.010 μ.β. (+0,00 μ.β.) και το ισπανικό στις 388 μ.β. (+7,57 μ.β.).

Παράλληλα, στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,53% και διαμορφώνεται στα 1,3717 δολάρια.
Το ευρώ βρίσκεται στα 107,070 γεν, στο 0,8574 με τη στερλίνα και στο 1,2346 με το ελβετικό Φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,10% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 78,142 γεν.

Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5984 με τη στερλίνα και στο 0,8984 με το ελβετικό φράγκο.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, αναφερόμενος στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, δήλωσε, σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Rai Τre, ότι η κυβέρνηση, κατά την άποψή του, δεν διαθέτει, πλέον, την αναγκαία πλειοψηφία στην βουλή. "Τις ημέρες αυτές, μίλησα με τον Μπερλουσκόνι και μου δόθηκε η εντύπωση ότι δεν εννοεί να παραιτηθεί. Δεδομένων και των εξελίξεων, πιστεύω ότι, πιθανότατα, η πλειοψηφία, στο κοινοβούλιο, έπαψε να υφίσταται, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να επιμένουμε άσκοπα", τόνισε ο Μαρόνι.

Στο μεταξύ, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, από τα κύρια στελέχη της Λέγκα του Βορρά, πρόσθεσε: "Πρέπει να προχωρήσουμε , και επίσημα, στην διαπίστωση, ότι πολλοί βουλευτές που εκλέχθηκαν με την κυβέρνησή μας αποφάσισαν να περάσουν στην αντιπολίτευση. Ας ζητήσουμε, λοιπόν, να εκφρασθεί και πάλι ο κυρίαρχος λαός, διότι αυτοί είναι οι κανόνες της Δημοκρατίας".

Σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Μαρόνι, πάντως, "η Λέγκα θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά τα προβλήματα θα προέλθουν από το μπερλουσκονικό κόμμα Λαός της Ελευθερίας, που εγκαταλείπεται καθημερινώς από τους βουλευτές του".

Αργά χθες βράδυ, στο μεταξύ, και η βουλευτίνα και τηλεπαρουσιάστρια Γκαμπριέλλα Καρλούτσι αποφάσισε να διαχωρίσει την θέση της από τον "Λαό της Ελευθερίας" και να προσχωρήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κεντρώου κόμματος Udc. "Τάσσομαι υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής. Δεν ενημέρωσα, όμως, τον Σίλβιο, διότι τον αγαπώ", δήλωσε η Καρλούτσι.

Σύμφωνα, πάντως, με πολιτικούς παρατηρητές, οι δυσαρεστημένοι βουλευτές που σκέπτονται να εγκαταλείψουν τον "Καβαλιέρε", φθάνουν, συνολικά, τους σαράντα, ενώ δεν αποκλείεται, τελικώς, ο Σίβιο Μπερλουσκόνι, να δημιουργήσει ένα νέο, μικρότερο κόμμα, μόνο με τους στενότερους συνεργάτες του.

Κύριος στόχος του μεγιστάνα-πρωθυπουργού, θα ήταν, σε αυτή την περίπτωση, η εξασφάλιση της δικαστικής ατιμωρησίας για όλες τις υποθέσεις του, που εκκρεμούν.

Την περασμένη νύχτα, οι ιθύνοντες της κεντροδεξιάς πλειοψηφίας, ξανασυναντήθηκαν με τον ιταλό πρωθυπουργό, για μια νέα ανάλυση και συνεκτίμηση της όλης κατάστασης.

Σύμφωνα, τέλος, με την εφημερίδα "Κορριέρε Ντέλλα Σέρα", τα πιθανότερα πολιτικά σενάρια είναι πέντε: το πρώτο προβλέπει κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό των πρώην ευρωπαίο επίτροπο Μάριο Μόντι. Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για νέα κυβέρνηση του κόμματος του Μπερλουσκόνι, μαζί με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο, αλλά με καινούριο πρωθυπουργό. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, το πολύ για τον Ιανουάριο, είναι ο βασικός κορμός του τρίτου σεναρίου προβλέψεων της "Κορριέρε". Ενώ τα τελευταία δυο, που μοιάζουν πιο ανίσχυρα, <<βλέπουν>> συγκρότηση πολιτικής κυβέρνησης με την συμμετοχή όλων των κομμάτων, ή την παραμονή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία με την σημερινή του πλειοψηφία.

source: reporter.gr

Gold Climbs to Six-Week High as Greek, Italian Risk Stokes Haven Demand


Gold Climbs to Six-Week High as Greek, Italian Risk Stokes Haven Demand

Gold advanced to the highest level in more than six weeks as concern Italian Prime Minister Silvio Berlusconi will fail to muster a majority for a key parliamentary vote tomorrow helped stoke demand for a haven.

Bullion for immediate-delivery climbed as much as 1 percent to $1,772.48 an ounce, the most expensive since Sept. 22, before trading at $1,770.18 by 5:18 p.m. in Melbourne. Gold for December delivery rose as much as 1 percent to $1,774 an ounce on the Comex in New York.

Berlusconi faces mounting pressure to step down as 10-year borrowing costs for the region’s third-biggest economy approach the 7 percent level that forced Greece, Ireland and Portugal to seek bailouts. Greek Prime Minister George Papandreou already agreed to step down. He met Antonis Samaras, leader of the main opposition party, and agreed to form a national unity government intended to lead Greece to elections and secure financing.

“We still haven’t seen any real concrete, brick-and-mortar action” that could alleviate the European debt crisis, said David Lennox, a resource analyst at Fat Prophets in Sydney. “The market’s still expecting there to be bad news coming out of Europe. It may not be Greece. They’re now looking at its neighbor in Italy and while that’s still there, the gold price will generally trade up.”

Greek Crisis
Papandreou’s resignation caps 10 days of turmoil that started with him securing a second bailout from the European Union, then roiling markets by unilaterally deciding to put the terms of that rescue to the Greek people in a vote, a plan he then dropped. He and Samaras will meet today to decide on the new premier, according to a statement.

Italy’s parliament will vote tomorrow on the 2010 budget report amid an unraveling of Berlusconi’s majority.

Bullion has climbed 25 percent this year, heading for an 11th consecutive annual advance. The metal reached a record $1,921.15 an ounce on Sept. 6.

Twenty-eight of 32 people surveyed by Bloomberg expect gold to climb on the Comex this week, the most since Oct. 14 and the second increase in a row. Bullion may rise to a record $1,950 by the end of the first quarter, according to the median estimate of eight of the 10 most accurate forecasters tracked by Bloomberg over the past two years.

Money managers increased their net-long positions in U.S. gold futures and options by 6.8 percent to the most in six weeks and in silver by 9.5 percent to a five-week high in the week ended Nov. 1. Holdings in exchange-traded products backed by gold advanced 0.1 percent to 2,284.6 metric tons on Nov. 4, data compiled by Bloomberg showed.

Cash silver gained 0.8 percent to $34.415 an ounce. Spot palladium rose 0.4 percent to $659 while platinum advanced 0.4 percent to $1,640 an ounce.

source: bloomberg.com

Στους κινέζους και η Saab


Στους κινέζους και η Saab

Οι κινεζικές εταιρείες Pang Da και Youngman, είναι πλέον οι μεγαλομέτοχοι της Saab, καταβάλλοντας το ποσό των 100.000.000 ευρώ. Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία, κυριολεκτικά «ξεπουλήθηκε» στους κινέζους, οι οποίοι μετά από μήνες διαβουλεύσεων κατάφεραν και πέτυχαν, αυτό που ήθελαν.

Το ποσό θεωρείται κια είναι ιδιαίτερα μικρό για μια εταιρεία σαν τη Saab, ωστόσο οι δύο κινεζικές εταιρείες - όπως ανακοίνωσαν – θα χρηματοδοτήσουν την εταιρεία με επιπλέον 600 εκατομμύρια, αν φυσικά κάτι τέτοιο, γίνει δεκτό από την κυβέρνηση της Κίνας. Οι εγκαταστάσεις σε Σουηδία και Μεξικό θα συνεχίσουν να παράγουν τα μοντέλα Saab, με το στόχο των κινέζων έως το 2015 να είναι οι 200.000 πωλήσεις.


source: monopoli.gr

Thai flood to hit Toyota Japan output hard


Thai flood to hit Toyota Japan output hard

TOKYO (MarketWatch) -- Toyota Motor Corp. will produce 30% fewer vehicles than initially planned at its domestic plants in November due to disrupted parts supplies caused by flooding in Thailand, Japanese national broadcaster NHK reported Monday.

The company has initially planned to produce 330,000 vehicles at its domestic plants in November, but has revised its monthly output volume to 230,000 vehicles, the report said.

Toyota has already started informing its suppliers about the revised output plan

source: marketwatch.com

Σενάρια συγχώνευσης των χρηματιστηρίων Τόκιο - Οσάκα


Σενάρια συγχώνευσης των χρηματιστηρίων Τόκιο - Οσάκα

Τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Αύγουστο σημείωσε η μετοχή της Osaka Securities Exchange Co. μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Nikkei [.N225] », σύμφωνα με το οποίο η Tokyo Stock Exchange Group Inc. βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά της διαχειρίστριας εταιρείας του Νο2 χρηματιστηρίου της Ιαπωνίας.

Ο τίτλος της Osaka Securities αυξήθηκε σήμερα κατά 7,3% και έκλεισε στα 391.500 γεν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Tokyo Stock Exchange θα καταθέσει προσφορά για την απόκτηση ποσοστού έως 66% στο χρηματιστήριο της Οσάκα.

Σε ανακοίνωσή της, πάντως, η TSE αναφέρει ότι δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση.

Ο πρόεδρος της TSE, Ατσούσι Σαΐτο, είχε αρχίσει να μιλάει δημοσίως για μια συγχώνευση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ιαπωνικών χρηματιστηρίων από τον περασμένο Μάρτιο.

source: naftemporiki.gr

Στις 19 Φεβρουάριου εκλογές


Στις 19 Φεβρουάριου εκλογές


Στη 01:30 μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αντιπροεδρία στην οδό Ζαλοκώστα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στη συνάντηση αποφασίστηκε διενέργεια εκλογών στις 19 Φεβρουάριου 2012 αφού πρώτα συζητήθηκαν αναλυτικά τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησης της συμφωνίας της 26ης – 27ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της ΝΔ ήταν υπέρ του Δεκεμβρίου, αλλά μετά την ανάλυση των δεδομένων που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου συμφώνησαν σε μία μικρή παράταση του βίου της νέας κυβέρνησης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως ο καταλληλότερος χρόνος είναι ο Μάρτιος, αλλά μετά την επιμονή των στελεχών της ΝΔ βρέθηκε η χρυσή τομή στις 19 Φεβρουαρίου.

Στη συνάντηση, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σαχινίδης και οι κ.κ. Ζαννιάς, Πλασκοβίτης και Π. Χριστοδούλου.

Από την πλευρά της ΝΔ συμμετείχαν ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι στενοί συνεργάτες του προέδρους του κόμματος κ.κ. Σταμάτης, Σταϊκούρας και Λαζαρίδης.

Η συνάντηση διήρκησε δύο ώρες, ενώ δεν θα γίνει άλλη την Δευτέρα το πρωί, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει.

Στο Eurogroup της Δευτέρας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα μόνο ο κ. Βενιζέλος αφού η ΝΔ αποφάσισε να μην στείλει κάποιον εκπρόσωπο πριν την ορκωμοσία της κυβέρνησης συνεργασίας.


source: protothema.gr
Share |