Monday, November 7, 2011

Δεύτερο πακέτο μέτρων λιτότητας σε τρεις μήνες στη Γαλλία


Δεύτερο πακέτο μέτρων λιτότητας σε τρεις μήνες στη Γαλλία


«Χρειάζονται θυσίες για να αποφευχθεί η κατάρρευση της χώρας», προειδοποίησε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός François Fillon, ανακοινώνοντας το δεύτερο πακέτο μέτρων λιτότητας μέσα σε τρεις μήνες.

Το πακέτο, περιλαμβάνει αυξήσεις στους φόρους επί των πωλήσεων, επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων.

Τα μέτρα λιτότητας έρχονται καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν πληγεί εξαιτίας της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, και ύστερα από την προειδοποίηση που δέχτηκε τον περασμένο μήνα η Γαλλία ότι κινδυνεύει οι προοπτικές της αξιολόγησής της ΑΑΑ να γίνουν αρνητικές.

Ο Fillon ανακοίνωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε, μπορούν να εξοικονομήσουν 7 δισ. ευρώ το 2012, δίνοντας τη δυνατότητα στη Γαλλία να πετύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ με ανάπτυξη στο 1% αντί του 1,75% που είχε προβλεφθεί.

Ακόμη, ο Fillon ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» οι μισθοί του προέδρου και των υπουργών, καθώς και των στελεχών των εταιρειών του CAC-40, ενώ τόνισε πως συνολικά χρειάζεται να εξοικονομηθούν 100 δισ. ευρώ ώστε να υπάρξει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

Μάλιστα, απέδωσε τα νέα μέτρα στην κρίση που μαστίζει την ευρωζώνη, και επισήμανε ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Συνολικά μέχρι το 2013 τα μέτρα λιτότητας στη Γαλλία αναμένεται να φέρουν 18,6 δισ. ευρώ.



source: capital.gr

No comments:

Share |