Thursday, November 5, 2009

Πάνω από τις 10.000 μονάδες o Dow- Ανοδικά η Ευρώπη- Στο +1,17% το Χ.Α.


Πάνω από τις 10.000 μονάδες o Dow- Ανοδικά η Ευρώπη- Στο +1,17% το Χ.Α.


Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 2,08% στις 10.007,32 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε θετικά στο 2,42% στις 1.066,61 μονάδες, ενώ η Nasdaq κέρδισε 1,92% στις 2.105,32 μονάδες. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 1,17%, στις 2.683,57 μονάδες. Ίδια η εικόνα και στους Ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 5.125,64 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,67% στις 5.480,73 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,05% στις 3.708,73 μονάδες.
Αλμα κατέγραψε η Wall

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, ύστερα από την απρόσμενα μεγάλη μείωση των νέων αιτήσεων ανεργίας, αλλά και την αυξημένη παραγωγικότητα στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Dow σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 15 Ιουλίου, ενώ θετικά συνέβαλλε και η σημαντική άνοδος των πωλήσεων της Cisco Systems.

Αμετάβλητο στα ιστορικά χαμηλά του 0,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Federal Reserve, τηρώντας τις παρελθούσες εξαγγελίες για στήριξη της οικονομίας μέσω χαμηλού κόστους δανεισμού, παρά τις ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις ανάκαμψης.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν τον περασμένο Δεκέμβριο και δεσμεύτηκε να τα διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα για «παρατεταμένη περίοδο». Αν και μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Fed ενδέχεται να αρχίσει να απομακρύνεται σταδιακά από αυτή την δέσμευση, οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς.

Για ακόμη μία φορά υπήρξε επανάληψη της φράσης ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα τα επιτόκια για παρατεταμένη περίοδο, οδηγώντας τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα ίδια επίπεδα κόστους δανεισμού θα βλέπουμε μέχρι τα μέσα του 2010 ή και αργότερα.

Ανοδικά κατά 2,7% κινήθηκε η Cisco, καθώς τα κέρδη της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν κατά 19% στα 1,79 δισ. δολάρια, ήτοι 30 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να διαμορφωθούν στα 31 σεντς ανά μετοχή.

Με κέρδη 2,2% κινήθηκε η Research In Motion, η κατασκευάστρια του τηλεφώνου BlackBerry, καθώς θα προχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, συνολικού ύψους 1,2 δισ. δολαρίων και διάρκειας έως 12 μήνες. Ειδικότερα, η εταιρεία θα προβεί σε αγορές συνολικά 21 εκατ. ιδίων μετοχών, ήτοι 3,6% του μετοχικού της κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές θα γίνουν στις εγκαταστάσεις Nasdaq Stock Market.

Κέρδη 4,6% και για την Microchip Technology, της οποίας τη σύσταση αναβάθμισε η FTN Equity Capital Markets σε «buy» από «neutral».

Αλμα 9% σημείωσε και η Jo-Ann Stores, μετά την ανακοίνωση για αύξηση των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις της εταιρικής χρήσης του 2010, και την αύξηση των πωλήσεων κατά 4,3% το τρίτο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, με απώλειες 12% κινήθηκε η Whole Foods Market, καθώς προέβλεψε τα κέρδη του 2009 να φτάσουν στα 1,05 δολάρια ανά μετοχή από 1,11 δολάρια που έκαναν λόγο οι αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 56% από το χαμηλό έτους, στο οποίο έφτασε το Μάρτιο,

Σημαντική μείωση εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας την εβδομάδα του έληξε στις 31 Οκτωβρίου, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας υποχώρησε κατά 20.000 στις 512.000. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση στις 520.000.

O αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησε κατά 68.000 στα 5,75 εκατ., στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαρτίου.

Επιπλέον, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, εξαιρουμένου του γεωργικού κλάδου, κατά το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,5% από 7% που έκαναν λόγο οι αναλυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το κόστος ανά μονάδα εργασίας μειώθηκαν κατά 5,2%, οι ώρες εργασίες υποχώρησαν 5%, ενώ η πραγματική ωριαία αποζημίωση κατέγραψε άνοδο 0,2%. Στο μεταποιητικό κλάδο, η παραγωγικότητα ανήλθε κατά 13,6%, ενώ το ανά μονάδα κόστος εργασίας υποχώρησε 7,1%.

Ανοδικά η Ευρώπη

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισαν με κέρδη οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωαγορές, ανατρέποντας το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε ενδοσυνεδριακά, καθώς τα απρόσμενα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, και τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα από τις BNP Paribas και Delhaize Group, αντιστάθμισαν τη νευρικότητα που προκάλεσε η ανακοίνωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) για τα επιτόκια. Οι δύο τράπεζες διατήρησαν το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Dow Jones Stoxx 600 Index κινήθηκε θετικά κατά 0,9% στις 241,37 μονάδες, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index βρέθηκε στο -0,5%.

Στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο δανεισμού, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε θετικό έδαφος θα επιστρέψει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Jean-Claude Trichet, ο οποίος τόνισε ότι τα επίπεδα των επιτοκίων είναι τα κατάλληλα.

Σε συνέντευξη τύπου, την οποία παραχώρησε μετά την ανακοίνωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, το οποίο η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό 1%, δήλωσε ότι τα ακραία μέτρα της ΕΚΤ για τη ρευστότητα θα αρχίσουν να «σβήνουν» σιγά σιγά.

Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, δήλωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να ισχυροποιήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, να εκμεταλλευτούν τη στήριξη της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά και να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής τους δομής. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι το«κλειδί» είναι ο ισοσκελισμός των ισολογισμών, η διαφάνεια και το αποτελεσματικό risk management, ενώ παρότρυνε τις τράπεζες για μεταρρυθμίσεις.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη θα βελτιωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη το 2010.

Ακόμη, αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ παράλληλα διεύρυνε το πρόγραμμα αγοράς παγίων κατά 25 δισ. στερλίνες. Συνολικά, το πρόγραμμα τώρα διαμορφώνεται στα 200 δισ. στερλίνες. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η τράπεζα θα διεύρυνε το πρόγραμμα κατά 25 ή 50 δισ. στερλίνες.

Σε ανακοίνωσή της, η BoE δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, με πολλές από τις αναπτυσσόμενες αγορές να «βιώνουν» ήδη μία ισχυρή ανάκαμψη, ενώ οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν εύθραυστες.

Στο +3,5% βρέθηκε BNP Paribas, καθώς ανακοίνωσε αύξηση της τάξης του 45% στα καθαρά κέρδη για το τρίτο τρίμηνο χρήσης του τρέχοντος έτους, με κινητήριο μοχλό τις επενδύσεις. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τραπεζικού ομίλου αυξήθηκαν στα 1,32 δισ. ευρώ (1,9 δισ. δολάρια), από 901 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου. Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα για τα κέρδη της BNP Paribas ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη 1,26 δισ. ευρώ.

Στο +10% βρέθηκε και η Software, η οποία αναβάθμισε τις προβλέψεις για την κερδοφορία του έτους.

Με κέρδη 5,5% κινήθηκε η Delhaize Group, καθώς παρουσίασε απρόσμενα κέρδη το τρίτο τρίμηνο του 2009 και ταυτόχρονα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του έτους.

Αλμα 10% σημείωσε η ITV, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ανοδο του δείκτη Stoxx 600, καθώς η ανακοίνωση της ότι η αγορά της τηλεοπτικής διαφήμισης έχει αρχίσει και σταθεροποιείται, βρήκε ανταπόκριση στην επενδυτική κοινότητα.

Στον αντίποδα, το -4% κινήθηκε η Zurich Financial Services και στο -1,2% η Munich Re, καθώς τα αποτελέσματά τους ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Πτωτικά 4,9% κινήθηκε και η Commerzbank, καθώς η τράπεζα προέβλεψε ένα «δύσκολο» τέταρτο τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη ανά μετοχή 120 εταιρειών του δείκτη Stoxx 600, από τις 198 που έχουν μέχρι τώρα παρουσιάσει αποτελέσματα, έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Με απώλειες 2,2% κινήθηκε η Vedanta Resources, μετά την πτώση κατά 46^ της κερδοφορίας της στο πρώτο εξάμηνο, ενώ η Xstrata υποχώρησε κατά 2,8% και η Kazakhmys κατά 1,7%, στον απόηχο των πτωτικής πορείας των τιμών των μεταλλευμάτων.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, «άλμα» πραγματοποίησε η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία κατά το μήνα Σεπτέμβρη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2002. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,7%, έναντι πτώσης 2% κατά το μήνα Αύγουστο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 1%.

Ακόμη, πτώση 0,7% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη κατά το μήνα Σεπτέμβρη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο 0,1%. Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωζώνης, Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 3,6%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση ύψους 2,3%.

Ξένες αγορές και η αναβολή του φόρου υπεραξίας "ανέβασαν" το Χ.Α.

Και ξαφνικά, το προσχέδιο του προϋπολογισμού επεφύλασσε καλά νέα και ειδήσεις για την αγορά. Το γεγονός ότι πηγαίνει πίσω ο φόρος υπεραξίας των μετοχών, ήταν ένα καλό νέο που άλλαξε άρδην το κλίμα στην αγορά. Εκεί που η αγορά κινείτο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι αναβάλλεται ο φόρος υπεραξίας και πως δεν πρόκειται να επιβληθεί από την 1/1/2010 ήταν το νέο που ήθελαν να ακούσουν οι επενδυτές και κυρίως οι ξένοι.

Οι ξένοι θεωρούν ήδη ακριβή την αγορά και μάλιστα είχαν απειλήσει με αποχώρηση πριν από δύο μήνες (π.χ. Merrill Lynch). H αλλαγή της τάσης όμως, επιχειρήθηκε νωρίτερα, όταν ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ τα στοιχεία για την ανεργία από τα οποία προέκυψε επιβράδυνση στο ρυθμό των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 1,17%, στις 2.683,57 μονάδες. Κατά το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών η αγορά κινείτο σε αρνητικό πρόσημο, με χαμηλό ημέρας στην έναρξη των συναλλαγών, όταν ο γενικός δείκτης βρέθηκε στο χαμηλό των 2.617 μονάδων.

Η άνοδος την Πέμπτη βασίστηκε κυρίως στις τράπεζες. Τα περισσότερα κέρδη αποκόμισε η Κύπρου, που ενισχύθηκε κατά 4,74%, στα 5,75% με 6,6 εκατ. τεμάχια, εξαιτίας των καλύτερων των αναμενομένων αποτελεσμάτων 3ου 3μήνου. Μεγάλη, επίσης, ήταν η αντίδραση της Eurobank, που ενισχύθηκε κατά 3,81%, στα 10,90 ευρώ, κατά 3,725 ενισχύθηκε η Marfin Popular, κατά 2,87% η Πειραιώς, κατά 2,79% η ΕΤΕ με 2,1 εκατ. τεμάχια, ενώ αντιστροφή της τάσης παρατηρήθηκε στην Alpha. Από τα υψηλά των 13,50 ευρώ η μετοχή έκλεισε στα 13,12 ευρώ και με κέρδη 0,92%, διακινώντας 3,5 εκατ. τεμάχια. Σημειώνεται, ότι αύριο αποκόπτεται το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου, ύψους 986 εκατ. ευρώ.

Οι συναλλαγές ήταν αυξημένες σε σχέση με την Τετάρτη, στα 250 εκατ. ευρώ (στα 9 εκατ. ευρώ τα πακέτα). Η τάση άλλαξε και στις μετοχές. Έτσι λοιπόν, ανοδικά γύρισαν 87 τίτλοι, αλλά 99 υποχώρησαν, με 114 να μένουν αμετάβλητες. Απώλειες 3,145 κατέγραψε η μετοχή της Coca Cola, καθώς τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Κέρδη 2,63% σημείωσε ο ΟΤΕ, με τα μεγέθη 3ου 3μήνου να εμφανίζονται ελαφρώς ανώτερα των προβλέψεων.

reporter.gr

Πτώση 1% για το αργό


Πτώση 1% για το αργό

Πτωτικά μετά από τρεις συνεχείς ημέρες κερδοφορίας έκλεισαν τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, με αφορμή πρόσφατες ανακοινώσεις που αναφέρουν ότι η ζήτηση για καύσιμα θέλει χρόνο για να ανακάμψει. Το κλίμα επιβαρύνθηκε μετά την ανακοίνωση της πορείας της ανεργίας στις ΗΠΑ, γεγονός που θέτει προβληματισμούς για την πορεία της ζήτησης.
Ειδικότερα, η τιμή των συμβολαίων του αργού για παράδοση Δεκεμβρίου διαπραγματεύτηκε στα 79,62 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 1%. Υπενθυμίζεται ότι μια ημέρα νωρίτερα τα συμβόλαια του αργού αναρριχήθηκαν στα 80,40 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησε κατά 1,1% στα 78,01 δολάρια το βαρέλι.

Στα 1.350 δολάρια αναμένει να φτάσει το επόμενο εξάμηνο ο χρυσός και στα 100 δολάρια το αργό, ο επικεφαλής επενδύσεων της Emerging Global Advisors, Richard C. Kang, εξαιτίας του ισχυρού momentum που υπάρχει λόγω της φάσης της ανάκαμψης.

Πολλοί επενδυτές, ιδιαίτερα από τις αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν χαμηλές θέσεις στην αγορά εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των μετάλλων και της ενέργειας, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών να επιχειρήσουν να βελτιώσουν τη θέση τους στο 5-10% αναφορικά με το συνολικό τους χαρτοφυλάκιο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Kang.

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας κινήθηκε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4878 δολάρια από το επίπεδο των 1,4861 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε μέχρι το επίπεδο των 1,4917 δολαρίων. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4867 δολάρια.

Οι αγορές προεξοφλούν ότι η Fed θα συμπαρασύρει και τις άλλες Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο στον "τερματισμό" των προγραμμάτων ενίσχυσης. Ήδη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι η "αυλαία" για τις δημοπρασίες παροχής απεριόριστης ρευστότητας προς τις τράπεζες διάρκειας έως 12 μηνών "θα πέσει" τον επόμενο μήνα.

reporter.gr

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η παράταση των ελαφρύνσεων σε ανέργους για 20 εβδομάδες


ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η παράταση των ελαφρύνσεων σε ανέργους για 20 εβδομάδες

Η παράταση των ελαφρύνσεων σε ανέργους για 20 εβδομάδες και διατήρηση της εισφοράς ύψους 8.000 δολαρίων μέχρι 30 Απριλίου, εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία, αποστέλλοντας το νομοσχέδιο για την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Μ. Ομπάμα. Η πρόταση συμπεριλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις και για ορισμένες πολιτείες όπου το πρόβλημα της ανεργίας είναι πολύ έντονο.

reporter.gr

Στον Ν. Sawiris παραμένει η Wind Ελλάς


Στον Ν. Sawiris παραμένει η Wind Ελλάς

Στα χέρια του Αιγύπτιου επιχειρηματία Naguib Sawiris παραμένει η Wind Ελλάς, καθώς όπως ανακοινώθηκε σήμερα οι ομολογιούχοι-δανειστές της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας αποδέχτηκαν την προσφορά της Weather Investments του επενδυτικού σχήματος που ελέγχει ο Naguib Sawiris.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας:

«Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, την 1η Σεπτεμβρίου 2009 ξεκίνησε μία διαδικασία προκειμένου να αναζητηθεί ενδιαφέρον για μία πιθανή συναλλαγή με στόχο την αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής του ομίλου και την εισφορά νέων κεφαλαίων στην WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. (η Εταιρεία). Υπήρξε άμεση επικοινωνία ή έκφραση ενδιαφέροντος προς/από 29 στρατηγικούς και οικονομικούς επενδυτές. Τα ενδιαφερόμενα μέρη υπέγραψαν συμφωνίες εμπιστευτικότητας και παρέλαβαν σημαντικές και μη-ανακοινώσιμες πληροφορίες ώστε να αξιολογήσουν το ενδιαφέρον τους για τη συναλλαγή και τους όρους που ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν. Η προθεσμία για τον πρώτο γύρο προσφορών επεκτάθηκε από την 21η Σεπτεμβρίου 2009 στις 28 Σεπτεμβρίου 2009 ώστε να παρασχεθεί επιπλέον χρόνος σε ενδιαφερόμενους.

Κατατέθηκαν έξι μη-δεσμευτικές προσφορές (τρεις προσφορές ελήφθησαν στις 28 Σεπτεμβρίου 2009 και οι υπόλοιπες σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά). Εκλήθησαν και οι έξι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τελικές και δεσμευτικές προσφορές ως τις 22 Οκτωβρίου 2009.Σε όλους τους ενδιαφερόμενους δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν εκτεταμένο οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence). Παρασχέθηκε πλήρης πρόσβαση σε ένα εικονικό Dataroom, πρόσβαση στη διοίκηση και δυνατότητα συνεχών συναντήσεων. Δόθηκε επίσης έγγραφο υλικό σχετικό με τη συναλλαγή συμπεριλαμβάνοντας και φόρμες συμφωνιών.

Τελικές προσφορές κατατέθηκαν στις 22 Οκτωβρίου 2009 από δύο ενδιαφερόμενα μέρη (i) τη Weather Investments SpA και (ii) μία Επιτροπή Κατόχων Ομολόγων Μειωμένης Εξασφάλισης (Subordinated Noteholders),συνολικά οι «Τελικές Προσφορές». Η υλοποίηση και των δύο τελικών προσφορών προϋπέθετε τη συναίνεση, μεταξύ άλλων, του 50% των κατόχων ομολόγων Προτεραιότητας Χαμηλής Εξασφάλισης (Unsecured Noteholders), του 50% των κατόχων Εξασφαλισμένων Ομολόγων (Secured Noteholders) και σε ορισμένες περιπτώσεις των Πιστωτών της Ανώτατης Ανακυκλούμενης Δανειακής Σύμβασης (Super Senior RCF Lenders). Ξεκίνησε μία διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ των δύο μερών και των πιστωτών των οποίων απαιτούνταν η συναίνεση προκειμένου να υλοποιηθεί η συναλλαγή, μέσω των επιτροπών που συστάθηκαν για το σκοπό αυτό. Η διαβούλευση είχε ως στόχο να δώσει και στα δύο μέρη την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για την επιχείρηση, να επιτρέψει στις συσταθείσες επιτροπές να αξιολογήσουν κάθε Τελική Προσφορά και να διαπραγματευτούν τη φύση και τους όρους της συναίνεσης. Επιπρόσθετα, ξεκίνησε και μία διαδικασία, η οποία προέβλεπε και ενημέρωση από κάθε μία από τις συσταθείσες επιτροπές κατόχων ομολόγων και πιστωτών RCF, για τη διευκρίνιση και επίλυση εκκρεμών θεμάτων, που αφορούσαν και τυχόν όρους σχετικούς με τις δύο Τελικές Προσφορές.

Στις 5 Νοεμβρίου 2009, το Δ.Σ. της Hellas II έλαβε τεκμήρια ότι οι κάτοχοι Ομολόγων που εκπροσωπούν περίπου το 60% των ομολόγων Προτεραιότητας Χαμηλής Εξασφάλισης (Senior Unsecured Notes) και περίπου το 55% των Εξασφαλισμένων Ομολόγων (Senior Secured Notes) υπέγραψαν δεσμευτικές (lock up) συμφωνίες υπέρ της προσφοράς που κατέθεσε η Weather Investments SpA.

Στις 5 Νοεμβρίου 2009, το Δ.Σ. της Hellas II συγκλήθηκε προκειμένου να εξετάσει την τρέχουσα κατάσταση λειτουργίας και ρευστότητας της Εταιρείας καθώς και τις δύο Τελικές Προσφορές. Καθόρισε ότι πρέπει να ακολουθήσουν κάποια βήματα για να τεθεί σε ισχύ η προσφορά της Weather Investments SpA. Κατά συνέπεια, στη συνέχεια, συμφωνήθηκε ότι τα μέρη θα προχωρήσουν σε Πράξη Δεσμευτικής Προσφοράς και Υπόσχεση Συνεργασίας (Binding Offer Deed and Cooperation Undertaking) ώστε να διασφαλίσουν ότι θα τεθεί σε ισχύ η προσφορά της Weather Investments SpA.

Η Hellas II προχωρά άμεσα στα απαιτούμενα βήματα ώστε προχωρήσει η προσφορά.

Ο κ. Matthew Tippetts, Διευθυντής της Hellas Telecommunications UK Ltd, General Partner της Hellas II, σχολίασε: «Ο Όμιλος αντιμετωπίζει ιδιαίτερες οικονομικές προκλήσεις. Η Hellas II επιθυμεί να ανακοινώσει αυτό το σημαντικό στάδιο της διαδικασίας διερεύνησης στρατηγικών εναλλακτικών για την αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής του Ομίλου και την αντιμετώπιση της άμεσης ανάγκης για νέα επένδυση μετρητών στην Εταιρεία». Πρόσθεσε ότι «Αυτή η συναλλαγή επιλαμβάνεται των θεμάτων μόχλευσης και ρευστότητας του Ομίλου και παρέχει στην Εταιρεία τα κεφάλαια ώστε να υλοποιήσει με επιτυχία τα μακροπρόθεσμα επιχειρησιακά της σχέδια».


reporter.gr

Fitch: Προειδοποίηση υποβάθμισης της Berkshire


Fitch: Προειδοποίηση υποβάθμισης της Berkshire

Μετά τον Standard & Poor΄s έρχεται και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings να προειδοποιήσει για πιθανή υποβάθμιση την εταιρεία Berkshire Hathaway του Warren Buffett, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι οι αναλυτές δεν είδαν με «καλό μάτι» την αγορά της Burlington Northern Santa Fe έναντι 26 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τη Fitch, η εξαγορά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή δομή της Berkshire, η οποία σήμερα έχει αξιολόγηση AA+. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο S&P έθεσε υπό αναθεώρηση την άριστη αξιολόγηση του ΑΑΑ της Berkshire Hathaway, καθώς, όπως ανέφερε, η εξαγορά θα μειώσει τα επίπεδα ρευστότητας και την κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών υπηρεσιών της εταιρείας.

Στις αρχές τους έτους η Berkshire έχασε την άριστη αξιολόγηση από τους οίκους Moody΄s και Fitch Ratings εξαιτίας τους πρώτου ζημιογόνου τριμήνου από το 2001 που είχε σημειώσει η εταιρεία του W. Buffett.

reporter.gr

Deal μεταξύ Telefonica και Telecom Italia ύψους 600 εκατ. ευρώ


Deal μεταξύ Telefonica και Telecom Italia ύψους 600 εκατ. ευρώ

Τη γερμανική μονάδα της Telecom Italia συμφώνησε να εξαγοράσει η Telefonica σήμερα, έναντι του ποσού των 900 εκατ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει την παρουσία της στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η εξαγορά της Hansenet Telekommunikation αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2010.
Η Hansenet, της οποίας οι πωλήσεις ανήλθαν στο 1,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο, θα προσδώσει στην Telefonica περίπου 2,2 εκατ. πελάτες στη Γερμανία. Για την ίδια μονάδα είχαν ενδιαφερθεί η Vodafone Group, η οποία έχει 3 εκατ. πελάτες και η Deutsche Telekom η οποία έχει 10,3 εκατ. πελάτες.

reporter.gr

UBS: Πρόστιμο ύψους 8 εκατ. στερλινών από τη FSA


UBS: Πρόστιμο ύψους 8 εκατ. στερλινών από τη FSA

Πρόστιμο ύψους 8 εκατ. στερλινών, ήτοι 13,2 εκατ. δολαρίων, επέβαλε η Βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (FSA) στην UBS, καθώς δεν κατάφερε να εμποδίσει τέσσερις υπαλλήλους της που εμπλέκονται σε μη νόμιμες συναλλαγές με χρήματα πελατών σε 39 τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι υπάλληλοι της UBS είχαν λάβει μέρος σε συναλλαγές ξένων νομισμάτων και πολύτιμων μετάλλων κάνοντας χρήση των κεφαλαίων πελατών χωρίς προηγούμενη έγκριση, ενώ επιβάρυναν τους λογαριασμούς με τις απώλειες που προέκυπταν από τις συναλλαγές.

reporter.gr

Αύξηση 40% των μπόνους των στελεχών της Wall Street το 2009!


Αύξηση 40% των μπόνους των στελεχών της Wall Street το 2009!

Αυξημένα κατά 40% θα είναι φέτος τα μπόνους των στελεχών της Wall Street, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενο έκθεση της Johnson Associates. Ειδικότερα, η εταιρεία αναφέρει ότι η μεγαλύτερη αύξηση θα δοθεί σε στελέχη που εργάζονται στις μονάδες επενδύσεων σε ομόλογα και μετοχές κορυφαίων χρηματιστηριακών ομίλων.
Ωστόσο, τα στελέχη τα οποία εργάζονται σε hedge funds και ομίλους επιχειρηματικών συμμετοχών, θα δουν μείωση στα μπόνους μεταξύ 15% και 30%, λόγω της μειωμένης επιστροφής στις επενδύσεις.

reporter.gr

Προς στο παρόν, δε μπαίνει φόρος υπεραξίας στις μετοχές!


Προς στο παρόν, δε μπαίνει φόρος υπεραξίας στις μετοχές!

Δε θα μπει φόρος υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές! Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δεδομένου ότι ο εν λόγω φόρος (για τον οποίο οι ξένοι επενδυτές ήταν αντίθετοι) επρόκειτο να επιβληθεί από τον Ιανουάριο του 2010. Σύμφωνα με τους χρηματιστές, αποτελεί καλό σημάδι ότι η κυβέρνηση ακούει τον παλμό της αγοράς πριν λάβει τις αποφάσεις. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι υπάρχουν διάφορα τεχνικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν την άμεση επιβολή του φόρου. Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του.

Επίσης διευκρίνισε ότι ο φόρος στα τσιγάρα και τα ποτά αυξάνεται κατά 10%, ενώ στα καύσιμα παραμένει ως έχει λόγω των πρόσφατων περιβαλλοντικών τελών. Σημείωσε δε ότι δεν υπάρχει σκέψη αύξησης των αντκειμενικών αξιών ούτε των τόκων των καταθέσεων. Επίσης, η πρόβλεψη σε ότι αφορά την εισοδηματική πολιτική στηρίζεται σε αυξήσεις της τάξης του 1,5%. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε γνωστό, εξάλλου, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Μάρτιο.

reporter.gr

ΗΠΑ: Εξαγορά της IMS από TPG έναντι $4 δισ.

ΗΠΑ: Εξαγορά της IMS από TPG έναντι $4 δισ.


Η IMS Health Inc. (RX) εισήλθε σε συμφωνία για την εξαγορά της από την εταιρεία private equity TPG Inc. και το ταμείο Canada Pension Plan έναντι 4 δισ. δολ. σε μία συμφωνία που έρχεται δύο μόλις εβδομάδες μετά την επιβεβαίωση της εταιρείας για πιθανή εξαγορά της.

Εφόσον ολοκληρωθεί, η συμφωνία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μοχλευμένη εξαγορά για το 2009 και ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και οι πιο υγιείς χρηματοπιστωτικές αγορές οδηγούν στην ενίσχυση της δραστηριότητας των private equity.

Η προσφορά προβλέπει την καταβολή 22 δολ. ανά μετοχή, που σηματοδοτεί premium 31% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Τετάρτη. Η μετοχή βρίσκονταν στα 14,85 δολ. λίγο πριν η Wall Street Journal μεταδώσει πρώτη την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ο τίτλος της IMS σημειώνει αυτή την ώρα άλμα 24% στα 20,83 δολ. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την ανάληψη σχεδόν 1,2 δισ. δολ. σε δάνεια.

Η εταιρεία παρέχει ανάλυση πωλήσεων και ιατρικούς ελέγχους στη φαρμακοβιομηχανία και η εξαγορά της έχει "δεσμευμένη χρηματοδότηση" που περιλαμβάνει ένα συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων που θα επενδυθούν από τους αγοραστές και χρηματοδότηση από την Goldman Sachs Group Inc. (GS).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IMS, David R. Carlucci δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί επιβράβευση των επενδύσεων των μετόχων "με σημαντικό premium", ενώ ταυτόχρονα ενισχύσει την ικανότητα της εταιρείας να εκμεταλλευτεί "ευκαιρίες για τη μακροχρόνια ανάπτυξη της".

Η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ζημιές για το γ΄ τρίμηνο του έτους λόγω των επιβαρύνσεων από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει. Η IMS ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση της τον περασμένο Ιούλιο που περιλαμβάνει την κατάργηση ορισμένων μονάδων και ομάδων πωλήσεων.

capital.gr

ΗΠΑ: Νέες συλλήψεις για insider-trading


ΗΠΑ: Νέες συλλήψεις για insider-trading


Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε 14 άτομα που είχαν εμπλακεί σε κύκλωμα εκμετάλλευσης πληροφοριών (insider-trading), όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Κατά των συγκεκριμένων ατόμων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία και απάτη, μεταξύ άλλων, για τη συμμετοχή τους σε επενδυτική απάτη που φέρεται να ξεπερνά τα 20 εκατ. δολ.

Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται δικηγόροι και επαγγελματίες της Wall Street, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Στην έρευνα συμμετείχαν η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς(SEC) και το FBI.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση άνω των εκτιμήσεων της παραγωγικότητας το γ΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Αύξηση άνω των εκτιμήσεων της παραγωγικότητας το γ΄ τρίμηνο


Αύξηση 9,5% σημείωσε σε ετήσια βάση η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο εξαιρουμένου του γεωργικού κλάδου.


Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας το κόστος ανά μονάδα εργασίας, που θεωρείται βασικό μέγεθος για τον πληθωρισμό, υποχώρησε 5,2%, οι ώρες εργασίες μειώθηκαν σε ποσοστό 5% ενώ η πραγματική ωριαία αποζημίωση αυξήθηκε 0,2%.

Σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, έκαναν λόγο για αύξηση της παραγωγικότητας 7% και μείωση του κόστους ανά μονάδα εργασίας 4,5%.

Στο μεταποιητικό κλάδο ειδικότερα, η παραγωγικότητα αυξήθηκε 13,6%, ενώ το ανά μονάδα κόστος εργασίας υποχώρησε 7,1%

capital.gr

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων η πτώση στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας


ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων η πτώση στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας


Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η πτώση που καταγράφηκε στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα έως τις 31 Οκτωβρίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης της χώρας, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 20.000 στις 512.000, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιανουαρίου.

Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν κάνει εκτιμήσεις για μείωση κατά 5.000. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 3.000 στις 523.750, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων, μειώθηκε κατά 68.000 στα 5.749.000. Σημειώνεται πως η μεγαλύτερη άνοδος των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας καταγράφηκε στην Καλιφόρνια, εξαιτίας απολύσεων στους κλάδους κατασκευών, εμπορίου, υπηρεσιών, μεταποίησης, ενώ η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην Ιντιάνα.

capital.gr

ΕΚΤ: Διατήρησε στο 1% τα επιτόκια


Σταθερό στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη.

Την απόφαση είχε προβλέψει το σύνολο των οικονομολόγων, οι οποίοι εκτιμούν μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή του κόστους δανεισμού μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Οι αναλυτές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στη συνέντευξη Τύπου του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αναζητώντας ενδείξεις ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει σύντομα να αποκόβει τις τράπεζες από τη φθηνή και άφθονη ρευστότητα, δεδομένου ότι πλησιάζουν οι ημερομηνίες λήξης των μέτρων που έλαβε για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αποσύρει την γενναιόδωρη παροχή ρευστότητας πριν αυξήσει τα επιτόκια. Πολλά από τα έκτακτα μέτρα που εφάρμοσε η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης διαρκούν «έως τα τέλη του 2009», κάτι που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει εάν θα τα παρατείνει ή όχι.

naftemporiki

Google's 3Q lobbying costs eclipse $1 million


Google's 3Q lobbying costs eclipse $1 million


Google Inc.'s quarterly lobbying expenses eclipsed $1 million for the first time during the summer as the company tried to build on its dominance of Internet search and expand into other markets.

The company spent nearly $1.1 million trying to influence lawmakers and regulators in the third quarter, a 50 percent increase from the July-September period last year, according to a recent disclosure statement.

Google's lobbying budget has been steadily rising during the past year even as it tightened its belt in other areas to bolster its earnings during the worst U.S. recession in 70 years.

Through the first nine months of this year, Google's lobbying costs came to $2.9 million, a 41 percent increase from the same time last year. That contrasted with a 2 percent decline in Google's companywide expenses during the same period.

Convinced the worst is over, Google's management last month said the company intended to increase its spending again on technology development, computers and acquisitions. The executives didn't indicate how the loosening purse strings will affect Google's lobbying costs in upcoming quarters.

The recent uptick in Google's political spending has come as the company has been muscling into new markets, including telephones, business software and electronic book sales. At the same time, Google has been steadily increasing share of the lucrative search market; it fields nearly two out of three every search requests in the United States.

Google's success and unbridled ambition has raised more concerns about its growing power, attracting more scrutiny from regulators and lawmakers.

Last year, Google scrapped a proposed Internet search partnership with rival Yahoo Inc. to avoid a legal showdown with the U.S. Justice Department, which asserted the alliance would have broken federal laws seeking to preserve competition.

The Justice Department also has raised objections to another agreement that would give Google the digital rights to millions of out-of-print books. Google is negotiating revisions with U.S. authors and publishers in an attempt to persuade the Justice Department that the deal won't create a cartel that could drive up the prices of electronic books.

Some of Google's lobbying efforts in the third quarter addressed plans for digital books, as well as other intellectual property issues. The lobbying occurred in the House of Representatives, Senate and Commerce Department, according to the disclosure form filed Oct. 20 with the House clerk's office.

Google also lobbied Congress and the Federal Trade Commission about regulations affecting online advertising, which provided most of the company's $17 billion in revenue during the first nine months of the year.

Other topics addressed in Google's third-quarter lobbying agenda included: cloud computing, a term used to describe computer applications that are delivered through Internet connections instead of installed on the hard drives of individual machines; the Internet's fight against child pornography; general consumer protection; international trade agreements; and renewable energy.

Google CEO Eric Schmidt told reporters Wednesday that his company also wanted to express its support for government grants for the expansion of broadband access.

Overall, he said, the company's focus in Washington "is to continue to support the greatness of the Internet."

Besides Congress, the FTC and the Commerce Department, Google lobbied the White House, Energy Department, Federal Energy Regulatory Commission and Federal Communications Commission in the third quarter.

Among those registered to lobby for Google were: Pablo Chavez, former chief counsel to Sen. John McCain, R-Ariz.; Harry Wingo, former counsel to the Senate Commerce Committee; and Johanna Shelton, former counsel to the House Energy and Commerce Committee.

businessweek.com

US Commercial Real Estate to Bottom in 2010: Survey


US Commercial Real Estate to Bottom in 2010: Survey

The U.S. commercial real estate market, slammed by the credit squeeze and recession, is likely to hit bottom in 2010, according to a survey of industry investors, developers, lenders and consultants.

Commercial real estate values will fall 40 percent, on average, from their peaks in mid-2007, and up to 50 percent in some sectors, according to the 2010 edition of Emerging Trends in Real Estate, released on Thursday by the Urban Land Institute and PricewaterhouseCoopers.

It will be the worst commercial real estate decline since the Great Depression, eclipsing the 1990s savings-and-loan crisis, according to the report.


Hardest-hit will be retail and office properties, reflecting a weak job market and cautious consumers.

A growing population of men and women in their 20s will help the apartment sector recover earlier than other commercial real estate sectors, the report said.

"It's going to be a year that's going to provide investors with tremendous opportunities at generational, cyclical lows," said Susan Smith, a director in the real estate advisory practice at PricewaterhouseCoopers in New York. "There's a tremendous amount of money waiting on the sidelines."

Property owners who borrowed too much, or made unrealistic assumptions about returns, will be forced to sell, and the winners will be those with cash, she said.

Recovery



A recovery will begin to take root once U.S. financial institutions, infused with government cash, are in a position to foreclose on, or strike deals with, overextended borrowers.

Banks will also start to dispose of properties, as will the government, which is going to hold real estate assets acquired from failed regional lenders, according to the report.

But debt markets will remain constrained in 2010 as banks increase lending only slowly, and a weak jobs market will prevent a robust recovery, at least initially.

The annual report, in its 31st year, is based on interviews with about 1,000 developers, investors, real estate service firms, banks and others.

Canada's real estate markets are seen escaping the worst of the U.S. credit collapse but are not immune to lower demand, the report said. Values are seen falling by up to 20 percent from their peaks.

Mexico's real estate fortunes are seen declining in line with those of the United States, while Latin American investment opportunities center on Brazil, a rising global economic power.

Developers Not Wanted

Interviewees cited jobs as the most important economic issue affecting real estate development and investment next year, followed by interest rates, wages, and inflation.

Metropolitan markets will be hit nationwide, but experts say values will be supported in top-tier markets, thanks in part to opportunistic institutional and foreign buyers.

Washington, D.C., has the brightest investment prospects and healthiest fundamentals, followed by San Francisco, Boston and New York, according to the report.


Washington is typically the top market during recessions because of demand for space from government and related activity, like law firms.

Those surveyed said they expect, and hope, the U.S. government will take a more active role in regulating the real estate industry. But they are not looking to the government to solve the crisis with something like the housing tax credit or the Cash-for-Clunkers auto program that helped those industries.

The report also includes advice for participants in commercial real estate. For investors, pointers include doing deals in cash, not rushing into deals, focusing on quality properties, and sticking to global gateway cities.

In terms of property sectors, the report suggests buying apartment buildings and hotels, as well as distressed properties in resort developments. Industrial warehouses may also be an attractive investment as inventories rebuild.

For developers of new projects, the advice is blunt: Write off 2010, as well as 2011 and probably 2012.

"You can close up shop, hit the links," the report said. "Forget about construction financing — that's a pipe dream."

cnbc

Γερμανία: Προς απεργία οι εργαζόμενοι στην Opel


Γερμανία: Προς απεργία οι εργαζόμενοι στην Opel

Η συμφωνία πώλησης της Opel προέβλεπε ότι δεν θα έκλεινε κανένα γερμανικό εργοστάσιο, μία δέσμευση που τα γερμανικά συνδικάτα φοβούνται ότι πλέον δεν ισχύει.

Απεργία αναμένεται να πραγματοποιήσουν αργότερα σήμερα οι υπάλληλοι της αυτοκινητοβιομηχανίας Opel στη Γερμανία, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της μητρικής της, General Motors να μην πουλήσει το ευρωπαϊκό της τμήμα και να προχωρήσει σε 10.000 απολύσεις.

Η GM ανακοίνωσε την απόφασή της χθες, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Opel σε κοινοπραξία με επικεφαλής την καναδική εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτου Magna. Η συμφωνία πώλησης προέβλεπε ότι δεν θα έκλεινε κανένα γερμανικό εργοστάσιο, μία δέσμευση που τα γερμανικά συνδικάτα φοβούνται ότι πλέον δεν ισχύει.

Η GM ανακοίνωσε τις περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης του ευρωπαϊκού της τμήματος, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες χώρες θα γίνουν οι περικοπές ούτε αν θα κλείσουν εργοστάσια.

naftemporiki

Deutsche Post: Προς περικοπές 960 θέσεων εργασίας


Deutsche Post: Προς περικοπές 960 θέσεων εργασίας


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) - Σε περικοπές συνολικά 960 θέσων εργασίας αναγκάζεται να προχωρήσει η εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών και logistics, Deutsche Post, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τη χρεοκοπία της γερμανικής εταιρείας λιανικής Arcandor AG (ARO.XE). Παράλληλα, η εταιρεία ανέφερε ότι ενδεχομένως να επηρεαστούν 4.000 θέσεις εργασίας από τα μέτρα αναδιάρθρωσης.

Σημειώνεται ότι η Deutsche Post κατέγραψε απομειώσεις 186 εκατ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του έτους εξαιτίας της χρεοκοπίας. Τα πολυκαταστήματα Karstadt της Arcandor και η μονάδα παραγγελίας ταχυδρομικών υπηρεσιών Quelle, είναι βασικοί πελάτες της Deutsche Post. Ωστόσο, η Deutsche Post ανέφερε πως μια τροποποιημένη συμφωνία με την Karstadt και την Quelle, θα επιβάρυνε τις προβλέψεις για τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη το 2010 και αργότερα.

Η Deutsche Post με έδρα της τη Βόννη της Γερμανίας, ανέφερε πως εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τους πιστωτές της Karstadt και της Quelle, αρχές Νοεμβρίου, εάν θα προκύψουν νέοι κίνδυνοι.

Η Deutsche Post, ανακοίνωσε την Πέμπτη ζημιές 83 εκατ. ευρώ για το γ΄ τρίμηνο, σε σύγκριση με τα καθαρά κέρδη των 879 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει ένα έτος νωρίτερα και 76% μείωση κερδών προ τόκων και φόρων στα 231 εκατ. ευρώ.


capital.gr

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια


Αμετάβλητα τα επιτόκια στη Βρετανία


Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) – όπως είχε προεξοφλήσει η αγορά – εν μέσω αντικρουόμενων ενδείξεων για την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας.

Παράλληλα, αποφάσισε να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 25 δισ. στερλίνες στα 200 δισ. στερλίνες.

Το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, παρασύροντας τη χώρα σε ύφεση για έκτο τρίμηνο. Αντιθέτως, οι οικονομίες της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ επέστρεψαν στην ανάπτυξη.

Εντωμεταξύ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας παρουσίασε το Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2002. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,7%, έναντι ανόδου 1% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι. Τον Αύγουστο είχε μειωθεί κατά 2%.

Σημαντική βελτίωση καταγράφηκε και στον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος επεκτάθηκε τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2007, σύμφωνα με έρευνα της Markit Economics. Σε υψηλά 1,5 έτους αναρριχήθηκε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

naftemporiki

Βρετανία: Σε υψηλό 7 ετών η άνοδος της μεταποιητικής παραγωγής το Σεπτέμβριο


Βρετανία: Σε υψηλό 7 ετών η άνοδος της μεταποιητικής παραγωγής το Σεπτέμβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Με ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εφτά ετών αυξήθηκε η μεταποιητική παραγωγή της Βρετανίας το Σεπτέμβριο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (ONS).

Συγκεκριμένα, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 1,7% σε μηνιαία βάση ενώ τον Αύγουστο είχε υποχωρήσει 2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιούλιο του 2002 όταν και είχε αυξηθεί 4,3%.

Σε ετήσια βάση η παραγωγή υποχώρησε 9,3% ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε υποχωρήσει 11,6%. Τα στοιχεία για το Σεπτέμβριο ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων οικονομολόγων οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο 1% σε μηνιαία βάση και πτώση 9,7% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η άνοδος αυτή οφείλεται στην ενίσχυση 10 εκ των 13 συνολικά κλάδων και ειδικότερα στην αυτοκινητοβιομηχανία ακι στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία αναμένεται να ικανοποιήσουν τα στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας οι οποίοι σήμερα θα ανακοινώσουν εάν θα επεκτείνουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 175 δισ. λιρών για την ενίσχυση της οικονομίας.

Ωστόσο εκπρόσωπος της ONS σημείωσε πως η ενίσχυση της παραγωγής δεν θα έχει σημαντική επίδραση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τρίτου τριμήνου για το οποίο οι αρχικές εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν εντός του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ONS η βιομηχανική παραγωγή ξεπέρασε τις εκτιμήσεις καθώς ενισχύθηκε 1,6% στο μήνα και υποχώρησε 10,3% στο έτος. Οι οικονομολόγοι στην ίδια δημοσκόπηση ανέμεναν άνοδο 1,3% στο μήνα και πτώση 2,5% στο έτος.

capital.gr

Στο -1,8% ο πληθωρισμός Οκτ.


Στο -1,8% ο πληθωρισμός Οκτ.


Συνέχισε την πτωτική του πορεία ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,8% το δέκατο μήνα του έτους σε σύγκριση με πληθωρισμό -1,23% το Σεπτέμβριο 2009 και 5,24% τον Οκτώβριο του 2008.

stockwatch.com.cy

Senate throws a lifeline to the jobless


Senate throws a lifeline to the jobless

Lawmakers pass bill extending unemployment benefits by up to 20 weeks. Legislation also extends homebuyer tax credit into next year.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- After weeks of partisan debate, the Senate voted on Wednesday to lengthen unemployment benefits by up to 20 weeks and to extend the $8,000 homebuyer tax credit.

The closely watched legislation would extend jobless benefits in all states by 14 weeks. Those that live in states with unemployment greater than 8.5% would receive an additional six weeks. The proposal would be funded by extending a longstanding federal unemployment tax on employers through June 30, 2011.

The measure would apply to those whose benefits will run out by Dec. 31, which is nearly two million people, according to Senate estimates. Those whose checks have already stopped would be able to reapply for another round.

The vote was 98 to 0.

"With 15 million Americans still unemployed and vying for just three million available jobs, we did the right thing today by passing this bill and doing it in a fiscally responsible way," said Sen. Max Baucus, D-Mont., who helped craft the bill. "Today, we gave unemployed Americans the chance they need to get back on their feet, get through this tough time and get working again."

The measure now moves to the House, which passed its own benefits extension in September, giving an additional 13 weeks in high-unemployment states. The two bills must now be reconciled, though the House is expected to support the Senate's version.

"Now that this legislation has passed the Senate, I will bring it to the House Floor for a vote as early as tomorrow," said House Majority Leader Steny H. Hoyer of Maryland.

The bill would then move to the White House for the president's signature. Last week, the administration said it supports extending benefits.

7,000 a day losing benefits
The Senate has been bickering over the details since September, and that cost more than 200,000 people their benefits. Some 7,000 unemployed Americans run out of benefits each day, according to the National Employment Law Project.

Millions of Americans are now depending on unemployment benefits, as the unemployment rate continues to soar. The unemployment rate hit a 26-year high of 9.8% in September, and is expected to go even higher when the October numbers are released on Friday.

More than one in three people who are unemployed have been out of work for at least six months, according to the law project.

Lawmakers twice lengthened the time people can receive checks to as much as 79 weeks, depending on the state. But at least one Republican warned this would be the final extension.

"The public needs to ... know, this is the last extension," said Johnny Isakson, R-Ga.

Tax break for buying a home
The legislation also would extend the $8,000 homebuyer tax credit to contracts signed by April 30 and closed by June 30. The controversial credit, which many say has boosted home sales in recent months, was set to expire after Nov. 30.

The Senate's bill also created a $6,500 credit for those who buy a home after owning one for the last five years. That measure would apply to contracts signed by April 30 and closed by June 30. The current credit defines a first-time homebuyer as someone who has not owned a residence within the past three years.

The Senate bill would raise the adjusted gross income cap to $125,000 for single filers and $225,000 for joint filers. The amount of the credit currently begins to phase out for taxpayers whose adjusted gross income is more than $75,000, or $150,000 for joint filers.

"It's gonna put people back to work, the home builders, put people in the real estate business," said Sen. Chris Dodd, D-Conn. "The kind of jobs that can make a difference."

The extension will cost $10.8 billion over 10 years, according to the Joint Committee on Taxation.

Through mid-September, 1.4 million tax returns had qualified for the credit, according to the IRS. Some portion of those returns, which the IRS couldn't specify, represents buyers who took advantage of an earlier version of the tax credit, which was only worth $7,500 and has to be repaid over time.

By the end of November, the credit will have been used by 1.8 million homebuyers, at least 355,000 of whom would not have bought a house without the tax break, according to estimates by the National Association of Realtors.

"The data on the present home buyer tax credit show that the credit has had its intended impact -- sales have jumped in recent months to a projected 5.1 million for the year and housing inventory has been trimmed, thus stabilizing home prices noticeably," said Ron Phipps, the association's first vice president, in Senate testimony last month.

The credit, however, has also posed many problems. Critics say it's a waste of money because most of those claiming the credit would have bought homes anyway.

It's also been the target of fraud. Some 74,000 people claimed more than $500 million in credits even though they may not be first-time homeowners, according to Treasury officials. And more than 580 children, including some as young as 4-years-old, have claimed the credit.

"Some key controls were missing to prevent an individual from erroneously or fraudulently claiming the Credit and receiving an erroneous refund of up to $8,000," said J. Russell George, Treasury inspector general for tax administration, before a House subcommittee last month.

cnn

Τρ. Κύπρου: Ικανοποιημένοι οι αναλυτές από το Q3


Τρ. Κύπρου: Ικανοποιημένοι οι αναλυτές από το Q3



Ικανοποιημένοι είναι οι αναλυτές από τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Κύπρου, επισημαίνοντας την ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας και των εσόδων από τόκους.

Στο εννεάμηνο η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη μετά φόρων ύψους 265 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση της τράπεζας διατήρησε το guidance για επίτευξη κερδών 300-400 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. Τα κέρδη μετά φόρων της Κύπρου στο γ' τρίμηνο ανέρχονται στα 117 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 38% έναντι του β΄ τριμήνου.

Σε αύξηση της τιμής στόχου για την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 7 από 6,75 ευρώ προχώρησε η Citigroup, διατηρώντας τη σύσταση "buy".

Υψηλότερα χαρακτηρίζει η Εθνική P&K τα μεγέθη της Τράπεζας Κύπρου σε επίπεδο τριμήνου και προσθέτει τη μετοχή στη λίστα της με τα top picks.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για το ίδρυμα, καθώς πιστεύει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα ξεπεράσει σημαντικά τις δικές της προβλέψεις αλλά και αυτές της αγοράς για το 2009.



Επιπλέον, η χρηματιστηριακή προβλέπει βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος σε όλες τις περιοχές, όπου δραστηριοποιείται το ίδρυμα, αλλά κυρίως στην Κύπρο και τη Ρωσία. Η Εθνική P&K διατηρεί τη σύσταση “outperform”.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της Τράπεζας Κύπρου η Marfin Analysis σκοπεύει να ρυθμίσει τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα του ιδρύματος. Εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι ότι θα υπάρξει μονοψήφια ή και διψήφια αύξηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη του τρέχοντος έτους ως αποτέλεσμα κυρίως της βελτίωσης των εσόδων από συναλλαγές. Προς το παρόν η Marfin διατηρεί τη σύσταση «συσσώρευσης».

Ισχυρά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου η Alpha Finance, τονίζοντας ότι το επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε σημαντικά ενώ ο σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων σχεδόν μειώθηκε στο μισό. Η λειτουργική βελτίωση ήρθε κυρίως από την Κύπρο, όπου η δυναμική της αγοράς είναι περισσότερο πρόσφορη. Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει τον στόχο της διοίκησης για κέρδη 2009 στα 300-400 εκατ. ευρώ «μάλλον συντηρητικό».

euro2day.gr

GM: Σχεδιάζει μείωση 10.000 θέσεων στην Opel


GM: Σχεδιάζει μείωση 10.000 θέσεων στην Opel


Τη μείωση έως και 10.000 θέσεων εργασίας στα εργοστάσια της Opel αλλά και της Vauxhall επιβεβαίωσε η General Motors, μία μόλις ημέρα μετά την απόφασή της να ακυρώσει την πώληση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Η είδηση για μείωση θέσεων αποτέλεσε ένα ακόμη «κτύπημα» για τη γερμανική κυβέρνηση, με τα συνδικάτα στην Opel να ανακοινώνουν ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τα γερμανικά συνδικάτα εκφράζουν φόβους ότι το 50% των εργοστασίων της Opel θα κλείσει, στα πλαίσια του προγράμματος αναδιοργάνωσης των ευρωπαϊκών μονάδων της GM, ενώ η γερμανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η GM Europe οφείλει να της αποπληρώσει το δάνειο ύψους 1,5 δισ. ευρώ έως τις 30 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η GM Europe απασχολεί 54.000 εργαζόμενους στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι 25.000 εργάζονται σε γερμανικές μονάδες.

euro2day.gr

Περί τα 11,7 η νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή της Alpha bank;


Περί τα 11,7 η νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή της Alpha bank;

Αύριο 6 Νοεμβρίου η μετοχή της Alpha bank θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η μετοχή θα ξεκινήσει με νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή τα 11,7 ευρώ αν η μετοχή στο ΧΑ παραμείνει πέριξ των 12,9 ευρώ.Η σχέση προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε την χρηματιστηριακή τιμή τις 10 παλαιές μετοχές που ισοδυναμεί με 129. Εν συνεχεία πολλαπλασιάζονται οι 3 νέες μετοχές με τα 8 ευρώ την τιμή της αύξησης δηλαδή 24. Προσθέτοντας το 129 με τα 24 ισοδυναμεί με 153 και εν συνεχεία αυτό διαιρείται με το 13 (10 παλαιές συν 3 νέες) δηλαδή 11,76 ευρώ. Τα 11,76 ευρώ θα είναι η νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή μετά την αποκοπή του δικαιώματος, της Alpha bank.

Πως καθορίζεται η τιμή του δικαιώματος; Η τιμή του δικαιώματος καθορίζεται ως εξής, τιμή 12,9 μείον τα 8 ευρώ της τιμής της αμκ διά 3,33 (10 παλαιές μετοχές διά 3 νέες ισούται με 3,3333) ισοδυναμεί με 1,47 ευρώ ανά δικαίωμα. Oμως η τιμή του δικαιώματος θα καθοριστεί μετά την αναπροσαρμογή της τιμής δηλαδή σε υποθετικό παράδειγμα 11,7 μείον τα 8 ευρώ δια 3,33 ισοδυναμεί με 1,11 ευρώ.

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων έχει καθορισθεί για τις 12 Νοεμβρίου και ως εκ τούτου πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της νέας τιμής μετά την αποκοπή.

reporter.gr

Τράπεζα Κύπρου: Στα 7 ευρώ η νέα τιμή στόχος από Citigroup- Διατηρεί τα 7,50 ευρώ η Credit Suisse


Τράπεζα Κύπρου: Στα 7 ευρώ η νέα τιμή στόχος από Citigroup- Διατηρεί τα 7,50 ευρώ η Credit Suisse

Στα 7 ευρώ από 6,75 ευρώ αύξησε την τιμή στόχο για την Τράπεζα Κύπρου η Citigroup μετά και τα ανώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα. Διατηρεί τη σύσταση αγοράς και σημειώνει πως τα καθαρά κέρδη ήταν κατά 34% ανώτερα των εκτιμήσεων λόγω των υψηλότερων κερδών από συναλλαγές, την ισχυρή πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους και τα έσοδα από προμήθειες που ήταν δυνατά. Αύξησε την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 κατά 9% και κατά 6% του 2010 και του 2011 λόγω των υψηλότερων εσόδων από προμήθειες και των χαμηλότερων προβλέψεων.
Η Credit Suisse διατηρεί τη σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς και την τιμή στόχο των 7,50 ευρώ. Αναφέρει πως η μετοχή διαπραγματεύεται τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του 2009 10,6 φορές και 8,5 φορές του 2010. Η μετοχή κατά την άποψη του οίκου προσφέρει ένα ελκυστικό συνδυασμό ανάπτυξης και βελτίωσης περιθωρίου με ελκυστική αποτίμηση.

reporter.gr

Με απώλειες 1,29% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 1,29% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Με απώλειες 126,87 μονάδων, ποσοστό 1,29%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 φθάνοντας στις 9.717,44 μονάδες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 9.803,50 μονάδες και κατά τη διάρκειά της έκανε υψηλό στις 9.825,82 μονάδες και χαμηλό στις 9.691,69 μονάδες.

naftemporiki

Απώλειες στην Ευρώπη εν αναμονή των επιτοκίων

Απώλειες στην Ευρώπη εν αναμονή των επιτοκίων


Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) για τα επιτόκια.

Επικεφαλής των ρευστοποιήσεων έχουν τεθεί οι τράπεζες και ο κλάδος των εμπορευμάτων.

Οι δύο κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Χθες, ο Φέντεραλ Ριζέρβ διατήρησε αμετάβλητο στην κλίμακα από 0,25% έως μηδέν το βασικό επιτόκιό της, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία συνέχισε να ανακτά έδαφος από την τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

«Αν και ανακοινώθηκαν ορισμένα θετικά στοιχεία από τράπεζες, εξακολουθούμε να μην βρίσκουμε κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Βλέπουμε οπισθοχώρηση σήμερα», σχολίασε διευθυντής της Seven Investment Management.

naftemporiki

ΗΠΑ: "Πράσινο φως" στις ρυθμίσεις για τα επιτόκια καρτών


ΗΠΑ: "Πράσινο φως" στις ρυθμίσεις για τα επιτόκια καρτών


Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα ψήφισμα για το "πάγωμα" των επιτοκίων για περίοδο εννέα μηνών στις πιστωτικές κάρτες και την επιβολή πιο αυστηρών κανονισμών που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Φεβρουάριο.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 331 υπέρ και 92 κατά, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, ενώ θα πρέπει να εξασφαλίσει στη συνέχεια το "πράσινο φως" και στην αμερικανική Γερουσία.

capital.gr

BNP Paribas: Αύξηση κερδών 45% στο γ΄τρίμηνο


BNP Paribas: Αύξηση κερδών 45% στο γ΄τρίμηνο


Αύξηση 45% εμφάνισε στα καθαρά της κέρδη η γαλλική τράπεζα BNP Paribas SA κατά το γ΄ τρίμηνο, χάρη στη συνεχζόμενη ισχυρή απόδοση των εταιρικών και επενδυτικών της δραστηριοτήτων, αλλά και την εξαγορά της Fortis.

Αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη της την περίοδο του γ΄ τριμήνου αυξήθηκαν στα 1,31 δισ. ευρώ από 901 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει ένα έτος νωρίτερα, καταρρίπτοντας τις προβλέψεις για κέρδη 1,20 δισ. ευρώ, βάσει δημοσκόπησης του Dow Jones Newswires.

Τα έσοδα από από τον τομέα εταιρικής κι επενδυτικής τραπεζικής αυξήθηκαν 43% στα 2,93 δισ. ευρώ, με τη στήριξη της ζήτησης για προϊόντα σταθερού εισοδήματος και παράγωγα.

capital.gr

Παγκόσμια Τράπεζα: Νέα πρόβλεψη για ΑΕΠ Κίνας


Παγκόσμια Τράπεζα: Νέα πρόβλεψη για ΑΕΠ Κίνας



Η Παγκόσμια Τράπεζα αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας το 2009 με ρυθμό 8,4%, παρέχοντας ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι η κινεζική οικονομία είναι σε κατάσταση πλήρους ανάκαμψης. Πριν από έξι μήνες, όταν οι εξαγωγές της Κίνας βυθίζονταν και το πακέτο στήριξης ύψους 586 δισεκατομμύρια δολαρίων του Πεκίνου δεν είχε ξεκινήσει ακόμα να λειτουργεί, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης φέτος μόλις 6,5%. Η πρόβλεψή της για ανάπτυξη 8,7% το 2010 παραμένει αμετάβλητη.

Για αυτούς που παρακολουθούν στενά τους μηνιαίους οικονομικούς δείκτες της Κίνας, η αναβάθμιση δε θα πρέπει να αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Ο Purchace Managers Index της Κίνας, ή PMI, που καταρτίζεται από την Κινεζική Ομοσπονδία Logistics & Προμηθειών με την υποστήριξη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, έδινε ενδείξεις για ανάκαμψη για αρκετούς μήνες. Τα τελευταία στοιχεία του PMI που ανακοινώθηκαν στις 2 Νοεμβρίου, έδειξαν ότι η οικονομική επέκταση ισχυροποιείται, εγγράφοντας ένα νούμερο της τάξης του 55,2 τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2008 όταν η οικονομική ανάπτυξη επρόκειτο να μπει στο κόκκινο. Ο δείκτης, που αντανακλά τις μεταποιητικές παραγγελίες εμφάνισε ανάπτυξη της δραστηριότητας στον τομέα για όγδοο συνεχόμενο μήνα.

Αυτό είναι ευχάριστο νέο για τους γείτονες της Κίνας. Οι οικονομίες τους τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει όλο και περισσότερο συνδεδεμένες με την Κίνα, προμηθεύοντας την ηπειρωτική χώρα με τα υλικά και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται ως εισροές στην τεράστια μεταποιητική της βιομηχανία. Οι εξαγωγές από τις χώρες αυτές είχαν αρχικά βυθιστεί μαζί με της Κίνας, καθώς οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ξόδευαν λιγότερα, αλλά η αύξηση της κινεζικής εγχώριας ζήτησης συνέβαλε κάπως στην αντιστάθμιση της μείωσης χάρη στην “αντλία” της Κίνας και μια τεράστια μεταστροφή σε κατασκευές νέων κατοικιών.

Έτσι περιγράφει η Παγκόσμια Τράπεζα την ανάκαμψη της Κίνας: "Τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης έχουν εμφανίσει αποτελέσματα σε επενδύσεις που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και είναι προσανατολισμένες στις υποδομές. Αλλά κάποιες ήταν προσανατολισμένες στην κατανάλωση, και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης έχει ευρεία βάση. Η αναζωπύρωση των πωλήσεων κατοικιών έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Οι επενδύσεις στη μεταποίηση επηρεάζονται από πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, αλλά η κατανάλωση καλά κρατεί. "

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία είναι το να πετύχει μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα στο βιβλίο του Stephen Roach "Η Επόμενη Ασία,” στο οποίο έκανα κριτική για το περιοδικό BusinessWeek και όπου αναφέρεται πως οι Κινέζοι καταναλωτές πρέπει να αποταμιεύουν λιγότερο.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, έδωσε επίσης μια καλύτερη εικόνα για την Ινδονησία, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί 4,3% φέτος, έναντι μιας προηγούμενης εκτίμησης 3,4%. Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη 5,5% για το Βιετνάμ, και συρρίκνωση της τάξης του 2,7% για την Ταϊλάνδη παρέμειναν αμετάβλητες.

Η οικονομία της Σιγκαπούρης, η οποία επλήγη πάρα πολύ νωρίτερα φέτος από την παγκόσμια ύφεση, βγαίνει από την ύφεση, καταγράφοντας από τρίμηνο σε τρίμηνο ετησιοποιημένη ανάπτυξη 14,9%. Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη ήταν 0,8%, σε σύγκριση με συρρίκνωση 9,6% και 3,2% το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο.

capital.gr

Δάνεια: Πως μοιράζεται η πίττα €57,7 δισ.

Δάνεια: Πως μοιράζεται η πίττα €57,7 δισ.


Ανακατατάξεις στα μερίδια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις χορηγήσεις επέφερε ο οξύς ανταγωνισμός που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο. Μεγάλες πιέσεις στα μερίδια τους δέχονται οι μεγάλες τράπεζες και οι ξένες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, ενώ αντίθετα σημαντικά μερίδια κερδίζουν οι ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι τρεις μεγάλες τράπεζες καταγράφουν μείωση των μεριδίων τους στις χορηγήσεις, με την Τρ. Κύπρου όμως να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, τις δύο πρώτες θέσεις στις χορηγήσεις διατηρούν η Τρ. Κύπρου και η Marfin Popular. Το μερίδιο αγοράς της Τρ. Κύπρου στο τέλος Σεπτεμβρίου περιορίστηκε στο 22,90% από 23,98% το Σεπτέμβριο του 2008 (-1,1%), ενώ το μερίδιο αγοράς της Marfin περιορίστηκε στο 15,51% από 16,05% (-0,5%) τον ένατο μήνα του 2008.

Το μερίδιο αγοράς της Ελληνικής Τράπεζας μειώθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,81% από 7,08%.

Το τρίτο μεγαλύτερο πιστωτικό χαρτοφυλάκιο έχει η Alpha Bank, της οποίας το μερίδιο μειώθηκε κατά 0,6% στο 7,86% από 8,44%.

Οι ξένες τράπεζες μείωσαν κατά 2,8% το μερίδιο αγοράς τους στο 16,11% από 18,90% το Σεπτέμβριο του 2008. Στο μερίδιο των ξένων τραπεζών περιλαμβάνονται τα ποσοστά τραπεζών από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης που δραστηριοποιήθηκαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

Τα ΣΠΙ έχασαν 0,2% περιορίζοντας το μερίδιο αγοράς τους στο 18,65% από 18,81%. Μερίδιο απώλεσε επίσης η USB και η Εθνική Κύπρου.

Κερδίζουν έδαφος οι ελληνικές

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σημαντικά μερίδια αγοράς στις χορηγήσεις κερδίζουν οι ελληνικές τράπεζες Eurobank και Πειραιώς. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2009, το μερίδιο της Eurobank έφθασε το 5,22% από 2,27% το Δεκέμβριο του 2008, ενώ το μερίδιο της Πειραιώς ανήλθε στο 0,83% από 0,51% τον περσινό Σεπτέμβριο.

Το μερίδιο της Eurobank ενισχύεται κυρίως από ενδο-ομιλικές μεταφορές πιστωτικών χαρτοφυλακίων από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές χορηγήσεις στις τράπεζες έφθασαν τα €57,7 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2009.

stockwatch.com.cy

Έκρηξη ακάλυπτων επιταγών


Έκρηξη ακάλυπτων επιταγών


Μεγάλη αύξηση καταγράφει η αξία των ακάλυπτων επιταγών στην εγχώρια αγορά αποτυπώνοντας την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών, το δεκάμηνο του 2009 η αξία των ακάλυπτων επιταγών εκτοξεύθηκε στα €8,2 εκ. έναντι μόλις €4,6 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο καταγράφοντας άνοδο 79,4%.

Την ίδια περίοδο ο αριθμός των επιταγών χωρίς αντίκρισμα ανήλθε στις 3742 από 2406 πέρσι.

Τον Οκτώβριο η αξία των ακάλυπτων επιταγών σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το Μάιο του 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφθασε τον Οκτώβριο τις €853,9 χιλ. από €420,2 χιλ. τον Οκτώβριο του 2008, καταγράφοντας άνοδο 103,2%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2009, η αξία των ακάλυπτων επιταγών αυξήθηκε κατά 53,5%.

Όσον αφορά τον αριθμό των ακάλυπτων επιταγών, τον Οκτώβριο ανήλθε στις 344 από 345 τον Οκτώβριο του 2008.

stockwatch.com.cy

More targets, cooperators in Galleon insider case


More targets, cooperators in Galleon insider case

NEW YORK, Nov 4 (Reuters) - Investigators expect more people to be charged in the Galleon hedge fund insider trading case, and they said they have cooperating witnesses to strengthen their case against the fund's billionaire founder Raj Rajaratnam.

In statements at a court hearing and in briefs on Wednesday in parallel federal civil and criminal cases, the government signaled publicly for the first time since Rajaratnam and five others were arrested on Oct. 16 that its net was widening.

"There is a real possibility that we will be adding additional parties," U.S. Securities and Exchange Commission lawyer Valerie Ann Szczepanik said in a Manhattan court hearing in the civil case. "We can't comment on the timing."

Federal prosecutors have described the case as the biggest-ever hedge fund insider-trading scandal, involving executives of some well-known U.S. companies, including Intel Corp's (INTC.O) venture capital arm, International Business Machines (IBM.N) and McKinsey & Co management consultants.

The Sri Lankan-born Rajaratnam, 52, and the five other defendants are free on bail. [ID:nN29365117]

In court papers asking a judge to jail Rajaratnam because he may be a flight risk, prosecutors mentioned Roomy Khan, a convicted felon and former Intel employee cited as a cooperating witness in media reports as well as in an Oct. 29 letter to the court by Rajaratnam's lawyers. [ID:nN0437779]

"This attempt to undermine the government's evidence falls flat," the prosecutor's brief in Manhattan federal court said.

"As the complaint itself makes clear, the defendant's assertion that the government's case hinges on a single witness is false," it said. "This case involves wiretap evidence of the defendant making incriminating statements that would be strong even absent the testimony of any cooperating witness. In addition, there is more than one cooperating witness."

The document does not identify the cooperating witnesses, and mentions Khan only in response to last week's letter from Rajaratnam's lawyers, seeking to reduce his bail to $25 million from $100 million and to ease his travel restrictions.

A hearing on bail issues is set for Thursday. Rajaratnam's lawyer John Dowd declined to comment on Wednesday.

Prosecutors have said the case is the first time court-approved telephone wiretaps were used in a Wall Street insider-trading investigation.

The SEC complaint said the unlawful trading involved inside information concerning 10 different companies, including Google Inc (GOOG.O), Hilton Hotels Corp (HLNQ.PK) and Intel Corp.

Rajaratnam's lawyers on Wednesday asked a judge to order the government to provide the court orders and applications authorizing intercepted conversations on which its allegations are based.

"The government was required to produce this material by statute but impermissibly failed to do so prior to utilizing the evidence to its advantage," the letter to U.S. Magistrate Judge Theodore Katz said.

In the civil case, which usually is superseded by the criminal case, U.S. District Judge Jed Rakoff on Wednesday set Aug. 2, 2010 for the start of a jury trial.

He said "No" to a joint proposal by the SEC and some of the defense lawyers to put the civil case on hold for 90 days to obtain and review electronic surveillance material obtained in the criminal case.

The cases are USA v Raj Rajaratnam et al, U.S. District Court, Southern District of New York, No.09-mj-2306; and SEC v Galleon Management et al in the same court, No. 09-08811.

reuters
Share |