Thursday, November 5, 2009

Πτώση 1% για το αργό


Πτώση 1% για το αργό

Πτωτικά μετά από τρεις συνεχείς ημέρες κερδοφορίας έκλεισαν τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, με αφορμή πρόσφατες ανακοινώσεις που αναφέρουν ότι η ζήτηση για καύσιμα θέλει χρόνο για να ανακάμψει. Το κλίμα επιβαρύνθηκε μετά την ανακοίνωση της πορείας της ανεργίας στις ΗΠΑ, γεγονός που θέτει προβληματισμούς για την πορεία της ζήτησης.
Ειδικότερα, η τιμή των συμβολαίων του αργού για παράδοση Δεκεμβρίου διαπραγματεύτηκε στα 79,62 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 1%. Υπενθυμίζεται ότι μια ημέρα νωρίτερα τα συμβόλαια του αργού αναρριχήθηκαν στα 80,40 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησε κατά 1,1% στα 78,01 δολάρια το βαρέλι.

Στα 1.350 δολάρια αναμένει να φτάσει το επόμενο εξάμηνο ο χρυσός και στα 100 δολάρια το αργό, ο επικεφαλής επενδύσεων της Emerging Global Advisors, Richard C. Kang, εξαιτίας του ισχυρού momentum που υπάρχει λόγω της φάσης της ανάκαμψης.

Πολλοί επενδυτές, ιδιαίτερα από τις αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν χαμηλές θέσεις στην αγορά εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των μετάλλων και της ενέργειας, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών να επιχειρήσουν να βελτιώσουν τη θέση τους στο 5-10% αναφορικά με το συνολικό τους χαρτοφυλάκιο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Kang.

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας κινήθηκε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4878 δολάρια από το επίπεδο των 1,4861 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε μέχρι το επίπεδο των 1,4917 δολαρίων. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4867 δολάρια.

Οι αγορές προεξοφλούν ότι η Fed θα συμπαρασύρει και τις άλλες Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο στον "τερματισμό" των προγραμμάτων ενίσχυσης. Ήδη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι η "αυλαία" για τις δημοπρασίες παροχής απεριόριστης ρευστότητας προς τις τράπεζες διάρκειας έως 12 μηνών "θα πέσει" τον επόμενο μήνα.

reporter.gr

No comments:

Share |