Thursday, November 5, 2009

Παγκόσμια Τράπεζα: Νέα πρόβλεψη για ΑΕΠ Κίνας


Παγκόσμια Τράπεζα: Νέα πρόβλεψη για ΑΕΠ Κίνας



Η Παγκόσμια Τράπεζα αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας το 2009 με ρυθμό 8,4%, παρέχοντας ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι η κινεζική οικονομία είναι σε κατάσταση πλήρους ανάκαμψης. Πριν από έξι μήνες, όταν οι εξαγωγές της Κίνας βυθίζονταν και το πακέτο στήριξης ύψους 586 δισεκατομμύρια δολαρίων του Πεκίνου δεν είχε ξεκινήσει ακόμα να λειτουργεί, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης φέτος μόλις 6,5%. Η πρόβλεψή της για ανάπτυξη 8,7% το 2010 παραμένει αμετάβλητη.

Για αυτούς που παρακολουθούν στενά τους μηνιαίους οικονομικούς δείκτες της Κίνας, η αναβάθμιση δε θα πρέπει να αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Ο Purchace Managers Index της Κίνας, ή PMI, που καταρτίζεται από την Κινεζική Ομοσπονδία Logistics & Προμηθειών με την υποστήριξη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, έδινε ενδείξεις για ανάκαμψη για αρκετούς μήνες. Τα τελευταία στοιχεία του PMI που ανακοινώθηκαν στις 2 Νοεμβρίου, έδειξαν ότι η οικονομική επέκταση ισχυροποιείται, εγγράφοντας ένα νούμερο της τάξης του 55,2 τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2008 όταν η οικονομική ανάπτυξη επρόκειτο να μπει στο κόκκινο. Ο δείκτης, που αντανακλά τις μεταποιητικές παραγγελίες εμφάνισε ανάπτυξη της δραστηριότητας στον τομέα για όγδοο συνεχόμενο μήνα.

Αυτό είναι ευχάριστο νέο για τους γείτονες της Κίνας. Οι οικονομίες τους τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει όλο και περισσότερο συνδεδεμένες με την Κίνα, προμηθεύοντας την ηπειρωτική χώρα με τα υλικά και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται ως εισροές στην τεράστια μεταποιητική της βιομηχανία. Οι εξαγωγές από τις χώρες αυτές είχαν αρχικά βυθιστεί μαζί με της Κίνας, καθώς οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ξόδευαν λιγότερα, αλλά η αύξηση της κινεζικής εγχώριας ζήτησης συνέβαλε κάπως στην αντιστάθμιση της μείωσης χάρη στην “αντλία” της Κίνας και μια τεράστια μεταστροφή σε κατασκευές νέων κατοικιών.

Έτσι περιγράφει η Παγκόσμια Τράπεζα την ανάκαμψη της Κίνας: "Τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης έχουν εμφανίσει αποτελέσματα σε επενδύσεις που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και είναι προσανατολισμένες στις υποδομές. Αλλά κάποιες ήταν προσανατολισμένες στην κατανάλωση, και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης έχει ευρεία βάση. Η αναζωπύρωση των πωλήσεων κατοικιών έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Οι επενδύσεις στη μεταποίηση επηρεάζονται από πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, αλλά η κατανάλωση καλά κρατεί. "

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία είναι το να πετύχει μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα στο βιβλίο του Stephen Roach "Η Επόμενη Ασία,” στο οποίο έκανα κριτική για το περιοδικό BusinessWeek και όπου αναφέρεται πως οι Κινέζοι καταναλωτές πρέπει να αποταμιεύουν λιγότερο.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, έδωσε επίσης μια καλύτερη εικόνα για την Ινδονησία, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί 4,3% φέτος, έναντι μιας προηγούμενης εκτίμησης 3,4%. Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη 5,5% για το Βιετνάμ, και συρρίκνωση της τάξης του 2,7% για την Ταϊλάνδη παρέμειναν αμετάβλητες.

Η οικονομία της Σιγκαπούρης, η οποία επλήγη πάρα πολύ νωρίτερα φέτος από την παγκόσμια ύφεση, βγαίνει από την ύφεση, καταγράφοντας από τρίμηνο σε τρίμηνο ετησιοποιημένη ανάπτυξη 14,9%. Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη ήταν 0,8%, σε σύγκριση με συρρίκνωση 9,6% και 3,2% το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο.

capital.gr

No comments:

Share |