Monday, August 18, 2008

Νέα υποχώρηση του αργού-Κάτω από τα 113 δολάρια

Νέα υποχώρηση του αργού-Κάτω από τα 113 δολάρια

Απώλειες κατέγραψε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς ο τυφώνας που πλησίαζε την Κούβα και τον Κόλπο του Μεξικού, όπου παράγεται περισσότερο από το ένα πέμπτο του πετρελαίου που καταναλώνεται στις ΗΠΑ, δεν έπληξε τελικά πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και πλατφόρμες που βρίσκονται στην περιοχή.
Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 0,8% στα 112,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας βρέθηκε ακόμα και πάνω από τα 115 δολάρια. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κατέγραψε απώλειες 0,69% στα 109,96 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, στη νέα υποχώρηση του αργού συνέβαλλε και η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,4696 δολάρια από τα 1,4729 δολάρια το πρωί.

Επιπλέον, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ο αγωγός Baku-Tbilisi-Ceyhan θα είναι ανοιχτός σε λίγες ημέρες, αφού η βλάβη που προκλήθηκε από την έκρηξη είναι πολύ κοντά στην αποκατάσταση.

Οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει κατά 23% από το ιστορικό υψηλό της 11ης Ιουλίου, όταν και είχε αγγίξει 147,27 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που το ευρώ υποχωρούσε έναντι του δολαρίου και ο ΟΠΕΚ διεμήνυε ότι η παγκόσμια ύφεση θα κάμψει τη ζήτηση του αργού.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Στα ιστορικά χαμηλά παρέμεινε ο δείκτης στεγαστικής εμπιστοσύνης

ΗΠΑ: Στα ιστορικά χαμηλά παρέμεινε ο δείκτης στεγαστικής εμπιστοσύνης

Στα ιστορικά χαμηλά παρέμεινε ο δείκτης στεγαστικής εμπιστοσύνης NAHB στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, αφού διαμορφώθηκε στις 16 μονάδες.Τα εν λόγω επίπεδα ήταν αναμενόμενα από τους αναλυτές, αφού, σύμφωνα με το δείκτη οι Αμερικανοί κατασκευαστές κατοικιών εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί σε σχέση με τις προσδοκίες του κλάδου των ακινήτων στις ΗΠΑ.

REPORTER.GR

TO ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Housing Starts
Dept of Commerce


8:30 AM
Producer Price Index
Dept of Labor

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
984.36 ( 3.45%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2869.16 ( 3.39%)

Όγκος: € 3,021,659

---

FTSE 100 INDEX 5,450.20 -4.60 -0.08%
CAC 40 INDEX 4,448.84 -4.78 -0.11%
DAX INDEX 6,432.88 -13.14 -0.20%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,479.39 -180.51 -1.55%
S&P 500 INDEX 1,278.60 -19.60 -1.51%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,416.98 -35.54 -1.45%

Αγγλία: Πτώση στις τιμές κατοικιών τον Αύγουστο

Αγγλία: Πτώση στις τιμές κατοικιών τον Αύγουστο

Τη μεγαλύτερη ετήσια ετήσια πτώση από το 2002 σημείωσαν τον Αύγουστο οι τιμές κατοικιών στη Μεγάλη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Rightmove, καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 4,8%, με τη μέση τιμή ζήτησης να διαμορφώνεται στις 229.816 στερλίνες (426.929 δολάρια).

Σε μηνιαία βάση η πτώση διαμορφώθηκε στο 2,3%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο.


NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Στο 0,1 δισ. € το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο

Ευρωζώνη: Στο 0,1 δισ. € το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο

Στα 0,1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, από 3,9 δισ. το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, παρά τη συρρίκνωση του ελλείμματος σε μηνιαία βάση, το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η Ευρωζώνη είχε εμφανίσει πλεόνασμα 7,5 δισ. ευρώ.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.


NAFTEMPORIKI

Home Depot: Φόβοι για μεγάλη κάμψη της κερδοφορίας

Home Depot: Φόβοι για μεγάλη κάμψη της κερδοφορίας

H Home Depot, της οποίας οι μετοχές έχουν ενισχυθεί κατά 28% στη Νέα Υόρκη από τις 15 Ιουλίου, ενδέχεται να απογοητεύσει αύριο του επενδυτές, προβλέποντας ότι τα κέρδη της στο σύνολο της χρήσης θα υποχωρήσουν πέραν των αρχικών εκτιμήσεων.


Η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως ειδών κατοικίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση στην αγορά κατοικίας από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, με αποτέλεσμα να βλέπει τις πωλήσεις της να υποχωρούν.

Η Home Depot ενδέχεται να εκδώσει αύριο νέα πρόβλεψη για τα κέρδη χρήσης, όταν θα ανακοινώσει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου.


REPORTER.GR

Επενδύσεις $2,4 δισ. στην Ουκρανία

Επενδύσεις $2,4 δισ. στην Ουκρανία


Σε σημαντικό τροφοδότη άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ουκρανία αναδεικνύεται η Κύπρος, μέσω των εταιρειών ουκρανικών συμφερόντων που έχουν έδρα την Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κύπρου στην Ουκρανία έφθασαν το πρώτο εξάμηνο του 2008 τα $2,36 δισ. Επενδύσεις $838,9 εκ. διοχετεύθηκαν στην Ουκρανία από τη Γερμανία, $740,2 εκ. από την Ιταλία, $645,3 εκ. από τη Ρωσία, $618,3 εκ. από την Ολλανδία ενώ $343,7 εκ. επενδύθηκαν από την Αυστρία, $275 εκ. από το Ηνωμένο Βασίλειο και $260,9 εκ. από τη Σουηδία.

Οι συνολικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ουκρανία έφθασαν τα $6,92 δισ. το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 170% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανά κεφαλή ανήλθαν στα $786.8.

Η Ουκρανία είχε συνολικά άμεσες ξένες επενδύσεις $6,2 δισ. σε άλλες χώρες, εκ των οποίων τα $5,9 δις. στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Interfax, η Ουκρανία έχει άμεσες επενδύσεις σε 51 χώρες, κυρίως στην Κύπρο.

Η Ουκρανία επαναδιαπραγματεύεται με την Κύπρο την συμφωνία που ίσχυε με τη Σοβιετική Ένωση για αποφυγή της διπλής φορολόγησης εταιρειών ουκρανικών συμφερόντων που έχουν έδρα στην Κύπρο.

STOCKWATCH.COM.CY

ΗΠΑ: Μεγάλη η αύξηση των στάσεων πληρωμών

ΗΠΑ: Μεγάλη η αύξηση των στάσεων πληρωμών

Η πιστωτική κρίση και η κρίση στην αμερικανική κτηματαγορά συνέβαλαν στην εντυπωσιακή αύξηση των στάσεων πληρωμών σε εταιρικά χρέη, καθώς από τις αρχές του έτους 52 επιχειρήσεις ανά τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, συνολικής αξίας 41,26 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Standard & Poor's.

Το συγκεκριμένο ποσό είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα χρέη, ύψους οκτώ δισ. δολαρίων, που παρέμειναν απλήρωτα πέρυσι, τότε που κήρυξαν στάση πληρωμών μόλις 22 επιχειρήσεις και τριάντα το 2006.

Το ποσοστό στάσης πληρωμών σε ομόλογα υψηλών αποδόσεων (junk bond) ανήλθε τον προηγούμενο μήνα στο 1,79%, έναντι 1,44% του Ιουνίου. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 2,37%, έναντι 1,92% του Ιουνίου, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί στο 4,9% μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, αναφέρεται σε σχετική έκθεση της S&P.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του τομέα αυτοκινήτων ενδεχομένως να συμβάλουν σε περισσότερες περιπτώσεις στάσης πληρωμών σε εταιρικά χρεόγραφα. Η συνολική αξία των εταιρικών χρεογράφων που κινδυνεύουν να παραμείνουν ανεξόφλητα ανέρχεται στα 352 δισ. δολάρια.


NAFTEMPORIKI

Το Λιχτενστάιν ακολουθεί την Ευρώπη στο θέμα της φοροδιαφυγής

Το Λιχτενστάιν ακολουθεί την Ευρώπη στο θέμα της φοροδιαφυγής

Το Λιχτενστάιν, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς γραμμής, σχετικά με το ζήτημα της φοροδιαφυγής, ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμο να συνεργαστεί πιο αποτελεσματικά για τα φορολογικά θέματα.

Ειδικότερα, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι θα συνεργαστεί με πιο εντατικούς ρυθμούς στο μέλλον, αλλά θα διατηρήσει την ανεξαρτησία του στη λήψη τελικών αποφάσεων. Οι υπόλοιπες χώρες διαμαρτύρονται ότι πολλοί πλούσιοι ιδιώτες χρησιμοποιούν τη μυστικότητα που διέπει τη νομοθεσία του Λιχτενστάιν, προκειμένου να αποφεύγουν την πληρωμή φόρων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι το Λιχτενστάιν, είναι ένα από τα τρία κράτη, τα οποία βρίσκονται στη «μαύρη λίστα». Οι αρμόδιες αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι πλέον το Λιχτενστάιν είναι επαρκώς προετοιμασμένο για να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα, προκειμένου να εισέλθει στον κόσμο της διαφάνειας.


NAFTEMPORIKI

Στεγαστικός τομέας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης τουλάχιστον μέχρι το 2009

Στεγαστικός τομέας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης τουλάχιστον μέχρι το 2009

Καθώς η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται να επηρεάζεται όλο και περισσότερο από την αγορά στέγης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης, τουλάχιστον μέχρι το 2009. Μετά από αρκετά χρόνια ανόδου, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ υποχωρούν συνεχώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με τον δείκτη της S&P.

Συγκεκριμένα το Μάιο, οι τιμές σημείωσαν πτώση- ρεκόρ (16%), συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές ισχυρίζονται ότι η εν λόγω υποχώρηση δεν είναι αρκετή, προκειμένου να μπει ο στεγαστικός τομέας σε πορεία ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην διοικητής της Federal Reserve, Άλαν Γκρίνσπαν, δήλωσε ότι οι τιμές στην αγορά στέγης αναμένεται να αρχίσουν να σταθεροποιούνται περίπου στα μέσα του 2009. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση.

Την ίδια στιγμή, ο Χένρι Πόλσον, ο υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε ότι η αγορά στέγης αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία, καθώς ο αριθμός των κατασχέσεων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα η Μorgan Stanley προβλέπει ότι η χρηματοοικονομική κρίση δεν αναμένεται να τελειώσει πριν το 2010.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 13,165.45 146.04 1.12%
HANG SENG INDEX 20,930.67 -229.91 -1.09%
CSI 300 INDEX 2,313.40 -134.21 -5.48%
Share |