Monday, August 18, 2008

Στεγαστικός τομέας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης τουλάχιστον μέχρι το 2009

Στεγαστικός τομέας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης τουλάχιστον μέχρι το 2009

Καθώς η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται να επηρεάζεται όλο και περισσότερο από την αγορά στέγης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης, τουλάχιστον μέχρι το 2009. Μετά από αρκετά χρόνια ανόδου, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ υποχωρούν συνεχώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με τον δείκτη της S&P.

Συγκεκριμένα το Μάιο, οι τιμές σημείωσαν πτώση- ρεκόρ (16%), συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές ισχυρίζονται ότι η εν λόγω υποχώρηση δεν είναι αρκετή, προκειμένου να μπει ο στεγαστικός τομέας σε πορεία ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην διοικητής της Federal Reserve, Άλαν Γκρίνσπαν, δήλωσε ότι οι τιμές στην αγορά στέγης αναμένεται να αρχίσουν να σταθεροποιούνται περίπου στα μέσα του 2009. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση.

Την ίδια στιγμή, ο Χένρι Πόλσον, ο υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε ότι η αγορά στέγης αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία, καθώς ο αριθμός των κατασχέσεων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα η Μorgan Stanley προβλέπει ότι η χρηματοοικονομική κρίση δεν αναμένεται να τελειώσει πριν το 2010.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |