Thursday, October 7, 2010

"Είδε" το 1,40 δολ το ευρώ - Αναδιπλώνεται ο χρυσός



"Είδε" το 1,40 δολ το ευρώ - Αναδιπλώνεται ο χρυσός


Ανοδικές τάσεις καταγράφει και σήμερα έναντι του δολαρίου το ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ πριν από λίγη ώρα κατέρριψε και το στόχο των 1,40 δολαρίων, όπου όμως βρήκε και σημεία αντίστασης με αποτέλεσμα την αναδίπλωση. Η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του δολαρίου, εν μέσω εικασιών για λήψη μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από τη Fed δίνει ώθηση στο ευρώ, ενώ οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και στις ανακοινώσεις της για τη διαμόρφωση των επιτοκίων. Αυτή την ώρα το κοινό νόμισμα έχει αναρριχηθεί έως τα 1,3909 δολάρια, αλλά πριν από λίγο έφτασε μέχρι και το 1,4038 δολ.
Εν τω μεταξύ, αναβαθμίζει κατά 12% την πρόβλεψή της για το ευρώ η Goldman Sachs και από το 1,38 έναντι του δολαρίου που το έβλεπε πριν, τώρα εκτιμά πως ο στόχος του επόμενου δωδεκαμήνου είναι το επίπεδο του 1,55.
Όπως τονίζει ο διεθνής οίκος, το θέμα των αγορών για τους 12 μήνες που ακολουθούν θα είναι «η αδυναμία του αμερικάνικου νομίσματος» και όπως εκτιμά, ο εμπορικά σταθμισμένος δείκτης του αμερικάνικου δολαρίου - TWI - θα μειωθεί κατά 4,7% μεσα στον επόμενο χρόνο και θα αγγίξει τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει ο χρυσός, ο οποίος ξεπέρασε σήμερα και τα επίπεδα των 1,360 δολαρίων, ανερχόμενος έως και τα 1.366 δολάρια η ουγγιά, επωφελούμενος των απωλειών που καταγράφει το αμερικανικό νόμισμα.

Ωστόσο, στη λήξη της συνεδρίασης, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,9%, στα 1.335 δολάρια η ουγγιά. Η ανακοίνωση των καλύτερων των αναμένων αποτελεσμάτων από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, προκάλεσαν ρευστοποιήσεις στο μέταλλο.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Υποχώρησε ο δανεισμός των νοικοκυριών τον Αύγουστο


ΗΠΑ: Υποχώρησε ο δανεισμός των νοικοκυριών τον Αύγουστο

Οι Αμερικανοί καταναλωτές μείωσαν περαιτέρω τον δανεισμό τους τον Αύγουστο για έβδομο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve.

Ο συνολικός δανεισμός των αμερικανικών νοικοκυριών υποχώρησε κατά 3,3 δισ. δολ. ή 1,7% τον Αύγουστο στα 2,414 τρισ. δολ. σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Την ίδια στιγμή τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Ιούλιο έδειξαν πτώση 2% από την αρχική εκτίμηση για πτώση 1,8%.

Τα χρέη από πιστωτικές κάρτες μειώθηκαν κατά 5 δισ. δολ. ή 7,2% τον Αύγουστο. Στα είδη μη ανανεούμενης πίστωσης -όπως προσωπικά δάνεια, φοιτητικά δάνεια και δάνεια αγοράς οχημάτων- καταγράφηκε αύξηση κατά 1,7 δισ. δολ. ή 1,3%.


source: capital.gr

BOE: Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο


BOE: Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο

Ευρέως αναμενόμενη ήταν η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE) να διατηρήσει αμετάβλητα το βασικό της επιτόκιο στο 0,5% για 20ο διαδοχικό μήνα, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας 200 δισ. λιρών.

Η προσοχή στρέφεται πλέον στα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία αναμένεται να δημοσιευτούν στις 20 Οκτωβρίου και όπως φαίνεται θα δείξουν μια διάσταση απόψεων ανάμεσα στα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής.

Ο Andrew Sentance διατηρεί τη στάση του για αύξηση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας πως ο υψηλότερος του στόχου πληθωρισμός σε συνδυασμό με τα σημάδια ανάπτυξης σηματοδοτούν την απόσυρση των μέτρων στήριξης.

Αντίθετα, ο Adam Posen, εκτιμά πως διαφαίνεται μια ξεκάθαρη περίπτωση για επιπλέον χαλάρωση της πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια μακράς διάρκειας προσπάθεια κατά της αδύναμης ανάπτυξης.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου έδειξαν σημάδια αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη διατηρησιμότητα της βρετανική ανάκαμψης, με τα μέλη της Επιτροπής να "παλεύουν" με το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού που παραμένει υψηλότερο του στόχου.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 3,1%, ποσοστό πολύ υψηλότερο του στόχου του 2%.

Η διαφωνία ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής ακολουθεί την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για επιπλέον μέτρα νομισματικής πολιτικής, ενώ την ίδια στάση αναμένεται να ακολουθήσει και η Fed έως τις αρχές του επόμενου μήνα.


source: capital.gr

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια


ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά τη σημερινή της μηνιαία συνεδρίαση.

Για 17ο διαδοχικό μήνα, το βασικό επιτόκιο παρέμεινε στο 1%, ενώ τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διατηρήθηκαν στο 1,75% και 0,25% αντίστοιχα.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη από τους οικονομολόγους. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires δεν αναμένουν καμία αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη.

Στις 15:30 ώρα Ελλάδος αναμένεται η ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, στην οποία αναμένεται να ερωτηθεί για την πορεία του ευρώ καθώς και για τη μελλοντική πορεία της πολιτικής της Τράπεζας.

Αντίθετα, με τις Κεντρικές Τράπεζες σε κάποια ανεπτυγμένα κράτη, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, η ΕΚΤ βρίσκεται σε σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων του τραπεζικού συστήματος.

Με την οικονομία να βελτιώνεται, η ΕΚΤ δείχνει απρόθυμη να διατηρήσει για μεγάλο διάστημα την υπερβολική ρευστότητα που δημιούργησε στην αγορά, κυρίως λόγω του κινδύνου ότι μπορεί να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό.

Τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ενισχύθηκε στο 1,8%, οδηγούμενος όλο και περισσότερο προς τον στόχο της ΕΚΤ για ρυθμό πληθωρισμού κοντά αλλά χαμηλότερα του 2%.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Απροσδόκητη πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιουλίου σημείωσε ο αριθμός των εργαζομένων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 11.000 στις 4450.000, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 2.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά στις 456.000 αιτήσεις από τις 453.000.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων - που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – υποχώρησε κατά 3.000 στις 455.750.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου κατά 48.000 στις 4.462.000.


source: capital.gr

Στο 49,8% η συμμετοχή των ξένων στο Χ.Α. το Σεπτέμβριο


Στο 49,8% η συμμετοχή των ξένων στο Χ.Α. το Σεπτέμβριο

Στο 49,8% διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο η συμμετοχή των ξένων στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., από 49,3% τον Αύγουστο, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών έφτασε τα 2,4 δισ. ευρώ, με τους ξένους επενδυτές να πραγματοποιούν το 47,3% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία Αξίαnumbers:

Η Αξία Συναλλαγών του Σεπτεμβρίου 2010 έφτασε τα €2.406,4 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 40% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του Αυγούστου 2010 που ήταν €1.719,2 εκατ. Σε σχέση με το Σεπτέμβριο 2009 που η αξία συναλλαγών ήταν €5.526,2 εκατ., σημειώθηκε μείωση της τάξης του 56%.

Η Μέση Ημερήσια Αξία Συναλλαγών του Σεπτεμβρίου 2010 ήταν €109,4 εκατ., αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη του Αυγούστου 2010 (€78,2 εκατ.) και μειωμένη της αντίστοιχης του Σεπτεμβρίου 2009 (€251,2 εκατ.)

Η Κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στις 30/9/2010 υπολογίστηκε στα €55,9 δισ. Σε σχέση με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του Αυγούστου 2010 που ήταν €60,7 δισ., σημείωσε μείωση της τάξης του 8% ενώ συγκρινόμενη με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του Σεπτεμβρίου 2009 που ήταν €98,8 δισ., η ποσοστιαία μείωση έφτασε το 43,5%.

Τον Σεπτέμβριο, οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εκροές της τάξης των €125,08 εκατ. Οι εκροές προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές (€131,65 εκατ.) και υπεράκτιες εταιρίες (€33,93 εκατ.), ενώ εισροές εμφάνισαν τα ξένα νομικά πρόσωπα (€28,76 εκατ.) και τα ξένα φυσικά πρόσωπα (€11,74 εκατ.).

Οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται αγοραστές, με εισροές κεφαλαίων ύψους €99,99 εκατ., οι οποίες προέρχονται από Έλληνες ιδιώτες (€94,15 εκατ.), από Ιδιωτικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες (€10,09 εκατ.) και από Ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες (€1,5 εκατ.), ενώ εκροές εμφάνισε ο Δημόσιος Τομέας (€5,79 εκατ.).


source: capital.gr

Γερμανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής


Γερμανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισε τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας ενισχύοντας την άποψη πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει με σταθερό ρυθμό.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε αύξηση 1,7% σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση 0,7%. Σε ετήσιο βάση η παραγωγή εμφάνισε άνοδο 10,7%.

Η αύξηση τον Αύγουστο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο κατά 1,8% της μεταποιητικής παραγωγής, έπειτα από την άνοδο 0,1% που εμφάνισε τον Ιούλιο.


source: capital.gr

Βρετανία: Αύξηση 6% της μεταποιητικής παραγωγής τον Αύγουστο


Βρετανία: Αύξηση 6% της μεταποιητικής παραγωγής τον Αύγουστο


ΛΟΝΔΙΝΟ (DowJones) – Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 16 ετών σημείωσε τον Αύγουστο σε ετήσια βάση η μεταποιητική παραγωγή της Βρετανίας, καθώς ενισχύθηκε η παραγωγή μηχανημάτων και εξοπλισμού, γεγονός που υποδηλώνει πως το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ δεν υποχώρησε, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Ειδικότερα, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 0,3% στο μήνα και 6% στο έτος. Η ετήσια αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από το Δεκέμβριο του 1994 όταν και η παραγωγή ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,2%.

Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του DowJonesNewswires ανέμεναν αύξηση 0,2% στο μήνα και 5,8% στο έτος.

Τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν στο 0,4% σε σχέση με τον Ιούνιο και στο 5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009 από 0,3% και 4,9% αντίστοιχα.

Το ευρύτερο μέτρο της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία συμπεριλαμβάνει τη μεταποίηση, τα ορυχεία και τα λατομεία, τον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και την παροχή νερού, αυξήθηκε 4,2% στο έτος, ποσοστό το οποίο είναι το μεγαλύτερο από το 5,8% του Δεκεμβρίου του 1994, ενώ στο μήνα ενισχύθηκε κατά 0,3%, ποσοστά που ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων.

Η ONS αναθεώρησε στο 2% από 1,9% την ετήσια αύξηση του Ιουλίου, ενώ στο μήνα εμφάνισε άνοδο 0,3%.

source: capital.gr

Σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας σήμερα η προσοχή


Σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας σήμερα η προσοχή


Στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας στρέφεται σήμερα η προσοχή των επενδυτών, καθώς οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών - ειδικότερα μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Ιαπωνίας να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση στις αρχές της εβδομάδας - έχουν αναχθεί στο μείζον θέμα συζήτησης στις αγορές.

Η ανακοίνωση των επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται στις 14:45 ώρα Ελλάδος. Ως προς το ύψος των επιτοκίων, οι αναλυτές – βάσει δημοσκόπησης του Reuters – δεν αναμένουν μεταβολή από το τρέχον επίπεδο του 1%. Αναμένεται όμως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet λίγο αργότερα. Εκεί αναμένεται να τεθεί τόσο το θέμα των κινήσεων ποσοτικής χαλάρωσης της Ιαπωνίας, όσο και της ανόδου του ευρώ, καθώς ακόμη και το ΔΝΤ προειδοποίησε για τον νέο διεθνή πόλεμο νομισμάτων

Λίγο νωρίτερα, στις 14:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται η ανακοίνωση για το ύψος των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Και σε αυτή την περίπτωση οι αναλυτές – βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg - δεν αναμένουν μεταβολή των επιτοκίων από το ιστορικό χαμηλό του 0,5%. Δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, αλλά βάσει της πρακτικής της ΒΟΕ, θα δημοσιοποιηθούν να πρακτικά της συνεδρίασης στις 20 Οκτωβρίου. Επισημαίνεται, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς η κυβέρνηση του Λονδίνου προχωρά στο πιο αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Από πλευράς μακροοικονομικών μεγεθών, η αγορά επικεντρώνεται σήμερα στα στοιχεία που ανακοινώνεται σήμερα για την βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, στις 13:00 ώρα Ελλάδος ανακοινώνονται τα εποχικά αναπροσαρμοσμένα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή Αυγούστου στην μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση – σε μηνιαία βάση κατά 0,5% από 0,1%.

Νωρίτερα ανακοινώνονται στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής Βρετανίας Αυγούστου, όπου σε μηνιαία βάση αναμένεται αύξηση κατά 0,3%.

Για την αμερικανική οικονομία, η προσοχή στρέφεται στα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας. Η ανακοίνωση αναμένεται στις 15:30 ώρα Ελλάδος και εκτιμάται ότι καταγράφηκαν 455.000 νέες αιτήσεις έναντι 453.000 την προηγούμενη εβδομάδα

source: euro2day.gr

ΔΝΤ: Ανάπτυξη από το 2012 στην Ελλάδα


ΔΝΤ: Ανάπτυξη από το 2012 στην Ελλάδα


Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία από το 2012, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία εξαμηνιαία του έκθεση World Economic Report.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010 και κατά 2,6% το 2011. Το 2012, ωστόσο, εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1%, ενώ η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για το 2015 κάνει λόγο για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,6%.

Ο πληθωρισμός της χώρας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,6% το 2010, αλλά θα περιοριστεί στο 2,2% το 2011. Η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη που αφορά στο 2015 κάνει λόγο για πληθωρισμό μόλις 1%.

Ως προς την ανεργία, η πρόβλεψη του ΔΝΤ κάνει λόγο για ενίσχυση στο 11,8% το 2010 (από 9,4% το 2009) και περαιτέρω αύξηση στο 14,6% το 2011.

Παράλληλα, ο διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Jose Vinials, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία.

"Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί με αποφασιστικότητα τα προγράμματα σταθερότητας και δημοσιονομικής εξυγίανσης και προσδοκία μου είναι πως τα πράγματα θα βελτιωθούν, δεν θα επιδεινωθούν", ανέφερε ο κ. Vinials στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην έδρα του Ταμείου λίγο πριν από την έναρξη της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα διαρκέσει από την Πέμπτη έως την Κυριακή.


"Θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποδίδει", ανέφερε και σε συνέντευξή του στον Σκάι και συμπλήρωσε: "Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα σωστά μέτρα και περιμένουμε πως θα βγει ξανά στις αγορές τους επόμενους 12 με 18 μήνες, ίσως και νωρίτερα".

source: euro2day.gr

Goldman Sachs: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για το ευρώ στο 1,55



Goldman Sachs: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για το ευρώ στο 1,55

Αναβαθμίζει κατά 12% την πρόβλεψή της για το ευρώ η Goldman Sachs και από το 1,38 έναντι του δολαρίου που το έβλεπε πριν, τώρα εκτιμά πως ο στόχος του επόμενου δωδεκαμήνου είναι το επίπεδο του 1,55.


Οπως τονίζει ο διεθνής οίκος, το θέμα των αγορών για τους 12 μήνες που ακολουθούν θα είναι «η αδυναμία του αμερικάνικου νομίσματος» και όπως εκτιμά, ο εμπορικά σταθμισμένος δείκτης του αμερικάνικου δολαρίου - TWI - θα μειωθεί κατά 4,7% μεσα στον επόμενο χρόνο και θα αγγίξει τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

source: reporter.gr

GS: Μειώνει τιμή-στόχο για ΕΤΕ, ΚΥΠΡ, σύσταση "πώλησης" σε ΠΕΙΡ, ΤΤ, ΑΤΕ



GS: Μειώνει τιμή-στόχο για ΕΤΕ, ΚΥΠΡ, σύσταση "πώλησης" σε ΠΕΙΡ, ΤΤ, ΑΤΕ

Σε χθεσινή ανάλυση η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η Πειραιώς έχει αποσύρει την πρότασή της για την απόκτηση της κρατικής συμμετοχής σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, και ο οίκος θέτει εκ νέου συστάσεις, προτείνοντας την «πώληση» και των τριών.

Η Goldman Sachs θεωρεί δικαιολογημένο το premium Μ&Α για τις ΤΤ και ΑΤΕBank, καθώς οι πρόσφατες προτάσεις θα παράσχουν κάποια προστασίας στις πτωτικές πιέσεις.

Αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για την Εθνική και την Τράπεζα Κύπρου εξαιτίας των αμκ που θα προχωρήσουν κατά 1,8 δισ. ευρώ και 345 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Όπως σχολιάζει, καθώς οι τιμές-στόχοι ήδη έχουν βασιστεί στις pro-forma εκτιμήσεις για τις αμκ, η περαιτέρω επίδραση είναι περιορισμένη.

Το περιβάλλον παραμένει δύσκολο για τις τράπεζες, τονίζοντας πως οι φόβοι για το κρατικό χρέος θα παραμείνουν κύριος λόγος ανησυχίας γα τη μεσοπρόθεσμη πορεία των μετοχών. Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤ και συνεχίζουν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις εμπορικές πηγές χρηματοδότησης.

Για την μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας αποδίδει σύσταση sell και τιμή στόχο 0,55 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου διατηρεί τη σύσταση neutral και μειώνει την τιμή στόχο στα 4 από τα 4,21 ευρώ.

Για το ΤΤ η σύσταση είναι sell και η τιμή στόχος στα 3,60 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα σύσταση neutral και τιμή στόχος τα 7,30 από τα 7,56 ευρώ και για την Πειραιώς τιμή στόχος 3,40 ευρώ και σύσταση sell.



source: capital.gr

Halifax: Πτώση-ρεκόρ στις τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία το Σεπτέμβριο


Halifax: Πτώση-ρεκόρ στις τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία το Σεπτέμβριο

Πτώση-ρεκόρ κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία το Σεπτέμβριο σύμφωνα με στοιχεία της Halifax η οποία εκτιμά πως τόσο ο φόβος για την εργασία και το εισόδημα, όσο και η αύξηση του αριθμού νέων κατοικιών που εισήλθαν στην αγορά επιβάρυναν τις τιμές.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax υποχώρησε 3,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σημείωσε άνοδο 2,6% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2009. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης επιβραδύνεται τους τελευταίους τέσσερις μήνες που σημαίνει ότι πλέον ο πληθωρισμός στις τιμές κατοικιών είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2009.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση 0,3% των τιμών στο μήνα και αύξηση 3,9% σε επίπεδο έτους.



source: capital.gr


=================

House prices drop most on record, down 3.6% in a month

House prices dropped 3.6% in September, the biggest monthly fall since the Halifax started its index in 1983.

According to the report, the value of the average house fell by some £6,000 to £162,096 in September.

The bank said it was too soon to conclude that September’s drop is the beginning of a sustained fall, with third quarter figures showing a milder 0.9% drop.

Martin Ellis, housing economist, said: ‘This rate of decline is significantly slower than the quarterly changes of between -5% and -6% that were seen in the second half of 2008. It is therefore far too early to conclude that September's monthly 3.6% fall is the beginning of a sustained period of declining house prices.’

The volatility in monthly prices can be seen in the Halifax’s index so far this year, which has shown four months of price rises and five of declines.

Like Halifax, Nationwide has also pointed to uncertainty ahead in the housing market, but its measure for September showed a 0.1% rise in prices.

Ellis said that while house prices had risen last year owing to an imbalance in supply and demand, the increasing supply of properties on the market this year had reduced that imbalance. ‘At the same time, renewed uncertainty about the economy and jobs has caused consumer confidence to falter recently, dampening the demand for home purchase,’ he said.

House prices though remain higher than they were a year ago, Halifax reports.

The Halifax data comes after the International Monetary Fund yesterday warned that the UK could face a double dip in house prices.

source: citywire.co.uk
Share |