Thursday, October 7, 2010

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια


ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά τη σημερινή της μηνιαία συνεδρίαση.

Για 17ο διαδοχικό μήνα, το βασικό επιτόκιο παρέμεινε στο 1%, ενώ τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διατηρήθηκαν στο 1,75% και 0,25% αντίστοιχα.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη από τους οικονομολόγους. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires δεν αναμένουν καμία αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη.

Στις 15:30 ώρα Ελλάδος αναμένεται η ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, στην οποία αναμένεται να ερωτηθεί για την πορεία του ευρώ καθώς και για τη μελλοντική πορεία της πολιτικής της Τράπεζας.

Αντίθετα, με τις Κεντρικές Τράπεζες σε κάποια ανεπτυγμένα κράτη, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, η ΕΚΤ βρίσκεται σε σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων του τραπεζικού συστήματος.

Με την οικονομία να βελτιώνεται, η ΕΚΤ δείχνει απρόθυμη να διατηρήσει για μεγάλο διάστημα την υπερβολική ρευστότητα που δημιούργησε στην αγορά, κυρίως λόγω του κινδύνου ότι μπορεί να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό.

Τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ενισχύθηκε στο 1,8%, οδηγούμενος όλο και περισσότερο προς τον στόχο της ΕΚΤ για ρυθμό πληθωρισμού κοντά αλλά χαμηλότερα του 2%.

source: capital.gr

No comments:

Share |