Friday, August 17, 2012

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση του leading indicators τον Ιούλιο

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση του leading indicators τον Ιούλιο

Ο δείκτης leading indicators ενισχύθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις τον Ιούλιο, ωστόσο συνεχίζει να δείχνει μικρή βελτίωση της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4%, έπειτα από την αναθεωρημένη μείωση 0,4% τον Ιούνιο, που αρχικά είχε ανακοινωθεί 0,3%. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση του δείκτη κατά 0,2%.

«Οι δείκτες δείχνουν αργή ανάπτυξη έως το τέλος του 2012», ανέφερε ο Ken Goldstein, οικονομολόγος του Conference Board. «Η έλλειψη της εγχώριας ζήτησης παραμένει μεγάλο θέμα», παρά το γεγονός ότι όπως σημείωσε οι πωλήσεις σχολικών ειδών εξελίσσονται καλύτερα από τις προσδοκίες. Τον Ιούλιο, επτά από τους δέκα επιμέρους δείκτες ενισχύθηκαν, με τη μεγαλύτερη θετική επίδοση να καταγράφεται στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας και στις οικοδομικές άδειες. Παράλληλα, τη μεγαλύτερη αρνητική επίδοση σημείωσε ο δείκτης νέων παραγγελιών του Institute for Supply Management. Ο συμπίπτων δείκτης αυξήθηκε 0,3%, έπειτα από άνοδο 0,2% τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης υστέρησης εμφάνισε αύξηση 0,4%, έπειτα από αύξηση 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

source: capital.gr

CPΒ:Εκτός διαπραγμάτευσης οι μετοχές του δημοσίου

CPΒ:Εκτός διαπραγμάτευσης οι μετοχές του δημοσίου

Με τη μεταβίβασή τους θα μετατρέπονται σε κοινές μετοχές και θα εισέρχονται προς διαπραγμάτευση σε Χρηματιστήριο ή άλλη οργανωμένη αγορά οι μετοχές της Cyprus Popular Bank που θα λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως αντάλλαγμα για τα κεφάλαια που θα εισφέρει στην τράπεζα, ενώ δίνονται υπερεξουσίες στον υπουργό Οικονομικών του Δημοσίου. Αυτό προβλέπει το διάταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας περί αναδοχής των δικαιωμάτων προτίμησης της Cyprus Popular Bank που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 14 Αυγούστου του 2012 και τροποποιεί προηγούμενα σχετικά διατάγματα. Ειδικότερα, με το νέο διάταγμα οι νέες μετοχές της Cyprus Popular Bank, που αποκτά η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν όλα τα δικαιώματα των συνήθων ( σ.σ. κοινές μετοχές) μετοχών της τράπεζας και επιπρόσθετα χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της Δημοκρατίας ως μετόχου της τράπεζας οι μετοχές θα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

 - Δεν εισάγονται σε χρηματιστήριο ή άλλη οργανωμένη αγορά, εκτός αν το απαιτήσει ο υπουργός και σε περίπτωση εισαγωγής τους θα εισάγονται στο χρηματιστήριο ή άλλη οργανωμένη αγορά, με βάση την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία αναφορικά με τις συνήθεις μετοχές.

- Με τη μεταβίβασή τους σε τρίτους παύουν να συνιστούν μετοχές ειδικής κατηγορίας και αυτόματα μετατρέπονται σε συνήθεις μετοχές της τράπεζας και εισάγονται σε χρηματιστήριο

- Ο υπουργός με απόφασή του μπορεί να μετατρέψει τις παραπάνω ειδικής κατηγορίας μετοχές σε συνήθεις μετοχές της τράπεζας Τα ειδικά δικαιώματα των νέων μετοχών κυριότητας Δημοσίου Βάσει της νομοθεσίας όπως τροποποιείται από το νέο διάταγμα οι νέες μετοχές που θα αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχουν τα εξής ειδικά δικαιώματα και υποχρεώσεις:

- Ο διορισμός της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ της τράπεζας θα διενεργείται από τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών

- Η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει δικαίωμα βέτο (αρνησικυρίας) σε όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ. της τράπεζας, εφόσον το υποστηρίξουν τα δύο τουλάχιστον από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που έχει διορίσει ο υπουργός Οικονομικών

 - Κάθε απόφαση της Γενικής συνέλευσης των μετόχων θα πρέπει να έχει την έγκριση του υπουργού Οικονομικών, προτού τεθεί σε ισχύ

- Τα μέλη του Δ.Σ που διορίζονται από τον υπουργό Οικονομικών θα μπορούν να συγκαλούν γενική συνέλευση μετόχων, να αναβάλουν για 3 τουλάχιστον ημέρες τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της τράπεζας, για να πάρουν οδηγίες από τον υπουργό, να διακόπτουν τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα βιβλία και τα στοιχεία της τράπεζας.

- Ο υπουργός έχει επίσης δικαίωμα να ζητήσει από την τράπεζα οποιαδήποτε στοιχεία και πληροφορίες

Τέλος, όσο συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ιδιοκτησιακή δομή της Cyprus Popular Bank δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου περί εταιρειών και κάθε νόμου που διέπει θέματα κεφαλαιαγοράς περιλαμβανομένων και του νόμου περί Δημοσίων Ρυθμιζόμενων Αγορών του νόμου περί Αξιών και ΧΑΚ και των Κανονισμών και Κανονιστικών Διατάξεων που εκδόθηκαν βάσει αυτού. source: euro2day.gr

Μείωση αισιοδοξίας για ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας

Μείωση αισιοδοξίας για ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομίας

Μείωση της αισιοδοξίας για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δείχνουν τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Οικονομικής Έρευνας, που δημοσιοποιεί σήμερα το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo. Απαισιόδοξη ήταν η προοπτική ειδικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα, λόγω της χειροτέρευσης της χρεωστικής κρίσης, η οποία λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της ευρωζώνης. Οι εκτιμήσεις για την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση σε Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία παραμένουν ότι οι χώρες βρίσκονται σε ύφεση. Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Σλοβενία βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση. Παρόλο που οι ειδικοί συνεχίζουν να αξιολογούν την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση σε Γερμανία, Εσθονία και Φινλανδία θετικά, είναι σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι η αξιολόγησή τους το προηγούμενο τρίμηνο του χρόνου.

Η έρευνα, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν απαντήσεις 1.079 ειδικών από 123 χώρες, δείχνει πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος σε 85,1 μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2012 μετά από δύο συνεχείς αυξήσεις. Τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο χαμηλά του μακροπρόθεσμου μέσου όρου των 96,7 μονάδων για την περίοδο 1996 – 2011 της ίδιας έρευνας, η οποία διενεργείται από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo και το ΔΕΕ. Τα αποτελέσματα της υποδηλώνουν μια υπαναχώρηση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω των αρνητικών αξιολογήσεων του υφιστάμενου οικονομικού κλίματος και μιας λιγότερο θετικής εξαμηνιαίας προοπτικής απ’ ότι στα προηγούμενα τρίμηνα, κυρίως στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη ο δείκτης βούλιαξε στις 88,9 μονάδες για αυτό το τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση 20 μονάδων από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 109 μονάδων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΕΕ Ζαν-Γκι Καριέ εκφράζει την άποψη ότι επείγει η λήψη πολιτικών αποφάσεων έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η ευρεία αρνητική προοπτική και να δοθεί ώθηση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, αρχής γινόμενης της επίλυσης της χρεωστικής κρίσης στην Ευρώπη. Όμως, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί υποβάθμισαν την αξιολόγησή τους για το οικονομικό κλίμα από προηγούμενα τρίμηνα, την ίδια στιγμή υποδεικνύουν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ακόμη στο δρόμο της ανάκαμψης και δεν έχει εισέλθει και πάλι σε ύφεση.

Ο Διευθυντής των Επιχειρηματικών Ερευνών του Ifo Ζέρνο Νερμπ αναφέρει ότι εκπλήσσει το γεγονός ότι έχει σχεδόν εξαφανιστεί η αισιοδοξία πως σύντομα τα πράγματα θα πάρουν ένα καλύτερο δρόμο. Αυτό υπογραμμίζει ότι πολιτικοί παράγοντες όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρεται, δεν πρέπει να περιμένουν για πολύ χρονικό διάστημα για να προχωρήσουν σε δράσεις που θα σταθεροποιήσουν τις αγορές. Τα αποτελέσματα της έρευνας για την Ασία είναι πιο αισιόδοξα, με το οικονομικό κλίμα για την Κίνα να βελτιώνεται λόγω του ότι οι ειδικοί αναμένουν κι άλλα κίνητρα από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας και ο πληθωρισμός φαίνεται να βρίσκεται υπό έλεγχο.

 Στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε πτώση σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, κυρίως λόγω των πολύ λιγότερο θετικών προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες. Ο παγκόσμιος μέσος όρος των εκτιμήσεων για το 2012 όσον αφορά τον πληθωρισμό καταγράφηκε στο 3,4% στο τρίτο τρίμηνο το 2012, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σύμφωνα με την έρευνα.

source: stockwatch.com.cy
Share |