Friday, October 30, 2009

Κέρδη 9% για το αργό τον Οκτώβρη - Απώλειες 3,6% σε ημερήσια βάση


Κέρδη 9% για το αργό τον Οκτώβρη - Απώλειες 3,6% σε ημερήσια βάση

Με απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, κατρακυλώντας κάτω από τα 78 δολάρια, μετά το «άλμα» 3,1% που κατέγραψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς τα μεικτά μακροοικονομικά στοιχεία ώθησαν τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν το «outlook» για την ενεργειακή ζήτηση.
Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου υποχώρησε 3,6% στα 77 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του πετρελαίου τύπου brent σημείωσε πτώση 3,49% στα 75,32 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι, παρόλα αυτά, το αργό ενισχύθηκε 9% κατά το μήνα Οκτώβρη, ωθούμενο από το αδύναμο δολάριο και τις ενισχυμένες προσδοκίες για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

reporter.gr

Σε χαμηλό 4μήνου η Wall - Στο «κόκκινο» η Ευρώπη - Στο Χ.Α...άνοιξαν οι ασκοί της μεταβλητότητας!


Σε χαμηλό 4μήνου η Wall - Στο «κόκκινο» η Ευρώπη - Στο Χ.Α...άνοιξαν οι ασκοί της μεταβλητότητας!

Με σημαντικές απώλειες «έκλεισαν» οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, φτάνοντας σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, με φόντο τα αποθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και την πιθανή πτώχευση της CIT. Ειδικότερα, ο Dow Jones έκανε "βουτιά" στις 9.712,73 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,51%, ο S&P στις 1.036,19 μονάδες με πτώση 2,81% και ο Nasdaq στις 2.045,11 μονάδες με απώλειες 2,50%. Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 2,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι σημείωσε πτώση 2,86% στις 3.607 μονάδες, ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 2,09% και διαμορφώθηκε στις 5.030 μονάδες και ο δείκτης DAX της Φραγκφούρτης έκλεισε στο -3,09% στις 5.414 μονάδες. Στο ΧΑ, ο γενικός δείκτης έκλεισε κατέγραψε οριακά κέρδη ύψους 0,62% και διαμορφώθηκε στις 2.686,21 μονάδες. Σε «ελέυθερη πτώση» η Wall

Στο «κόκκινο» κινήθηκαν οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, διευρύνοντας τις απώλειες του Standard & Poor’s 500 για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι προσωπικές δαπάνες υποχώρησαν για πρώτη φορά μέσα σε πέντε μήνες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη κατέγραψε πτώση. «Βαρίδι» στην αγορά αποτέλεσαν οι διευρυμένες απώλειες των εμπορευμάτων, καθώς και η πιθανή υποβολή αιτήματος για κήρυξη πτώχευσης της CIT.

Σε εβδομαδιαία βάση, οι δείκτες εμφάνισαν σημαντικές απώλειες με το Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,6%, το S&P 500 κατά 4% και τον Nasdaq κατά 5%.

Με απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, κατρακυλώντας κάτω από τα 78 δολάρια, μετά το «άλμα» 3,1% που κατέγραψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς τα μεικτά μακροοικονομικά στοιχεία ώθησαν τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν το «outlook» για την ενεργειακή ζήτηση.

Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου υποχώρησε 3,6% στα 77 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του πετρελαίου τύπου brent σημείωσε πτώση 3,49% στα 75,32 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι, παρόλα αυτά, το αργό ενισχύθηκε 9% κατά το μήνα Οκτώβρη, ωθούμενο από το αδύναμο δολάριο και τις ενισχυμένες προσδοκίες για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Επιπλέον, με σημαντικές απώλειες έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανατρέποντας τα κέρδη ύψους 1,6% που κατέγραψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, επηρεασμένο από πιο ισχυρό δολάριο και τα μεικτά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, η τιμή του χρυσού έκλεισε με κέρδη ύψους 3,8% για το μήνα Οκτώβρη. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισαν κατά 0,6% χαμηλότερα, στα 1.040,40 δολάρια η ουγγιά, επιστρέφοντας στο αρνητικό σερί των προηγουμένων συνεδριάσεων.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια του ασημιού υποχώρησαν κατά 2,13% στα 16,300 δολάρια, ενώ ο χαλκός διαμορφώθηκε στα 294,9 δολάρια, καταγράφοντας πτώση ύψους 2,66%.

Αρνητικά επέδρασαν οι δηλώσεις του επενδυτή George Soros, ο οποίος θεωρεί πιθανή μία ύφεση τύπου «double dip» το επόμενο έτος ή το 2011, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της.

Ακόμη, δήλωσε ότι αναμένεται «αιματοχυσία» στον τομέα μοχλευμένων εξαγορών αλλά και σε αυτόν του real estate, ενώ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα είναι ο μεγάλος χαμένος της οικονομικής κρίσης.

«Η αγορά κουράστηκε από το χθεσινό ράλι, που δεν μπορεί να ανακτήσει τις δυνάμεις της σήμερα», τονίσε ο επενδυτής Malcolm Polley.

Στο -17% έκλεισε η CIT, μετά από συμφωνία για λήψη πιστωτικής γραμμής ύψους 1 δισ. δολαρίων από τον επενδυτή Carl Icahn.

Με απώλειες κινήθηκαν οι American Express, η Home Depot και η DuPont, μετά την πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Πτωτικά κατά 5,3% έκλεισε και η Citigroup, ύστερα από εκτίμηση του αναλυτή Mike Mayo ότι θα παρουσιάσει απομειώσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο.

Στο -7,6% βρέθηκε η MetLife, μετά την ανακοίνωση ζημιών στο τρίτο τρίμηνο.

Πτωτικά κατά 7% κινήθηκε η McAfee, μετά την υποχώρηση των πωλήσεων της στο τρίτο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, η Genworth Financial ενισχύθηκε 3,6% καθώς εμφάνισε κέρδη για πρώτη φορά μέσα σε έξι τρίμηνα.

Στο -3,1% κινήθηκε η Exxon Mobil, στον απόηχο της πτώσης της τιμής του αργού, ενώ η Freeport-McMoRan Copper & Gold υποχώρησε κατά 5%.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/Michigan υποχώρησε, ξεπερνώντας, παρόλα αυτά, εκτιμήσεις κατά το μήνα Οκτώβρη, καθώς διαμορφώθηκε στις 70,6 μονάδες από 70,5 μονάδες, που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβρη ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 73,5 μονάδες.

Μειωμένες εμφανίστηκαν οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ κατά το μήνα Σεπτέμβρη, μετά τη λήξη του προγράμματος απόσυρσης παλαιών οχημάτων. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι πραγματικές δαπάνες (προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό) υποχώρησαν κατά 0,6% έναντι αύξησης 1% κατά το μήνα Αύγουστο. Σε μη προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό όρους, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,5%. Aκόμη, το προσωπικό εισόδημα για το Σεπτέμβριο παρέμεινε σταθερό σε σχέση με τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Βελτιωμένος σημαντικά εμφανίστηκε ο δείκτης παραγγελιών του κλάδου μεταποίησης Σικάγο (PMI) κατά το μήνα Οκτώβρη, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες από 46,1 μονάδες το Σεπτέμβρη. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές έκαναν λόγο για άνοδό του στις 52,8 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

«Βουτιά» στην Ευρώπη

«Ραγδαία» πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το χθεσινό ράλι, καθώς οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας σημειώνουν σημαντικές απώλειες λόγω των πολύ αδύναμων τιμών του πετρελαίου, εξαλείφοντας τα κέρδη που έδινε στους δείκτες η εκτίναξη των τραπεζικών μετοχών. «Βαρίδι» στις αγορές αποτέλεσαν οι κατώτερες των εκτιμήσεων ζημιές της Alcatel-Lucent, αλλά και η πτώση των προσωπικών δαπανών για πρώτη φορά μέσα σε πέντε μήνες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο FTSE 100 υποχώρησε 4,1%, ο DAX κατά 5,6% και ο CAC κατά 5,2%.

Με τις τιμές του αργού να υποχώρησαν κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι, ο κλάδος της ενέργειας στην Ευρώπη, σημείωσε σημαντική υποχώρηση με τις Total, ENI, BP και Royal Dutch Shell να χάνουν μεταξύ του 0,5% και του 1%.

Οπως σημείωσε ο αναλυτής της Close Brothers Seydler, κ. Roger Peeters, οι αγορές θα συνεχίσουν να αναζητούν κατεύθυνση, μέχρι να δούμε και άλλα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ. Σήμερα, προσθέτει, δεν υπάρχει κάτι που να πυροδοτήσει την συνέχεια του χθεσινού ράλι.

Από την άλλη μεριά, ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη κινήθηκε θετικά με τις Standard Chartered, HSBC, Barclay, Societe Generale και Credit Agricole να κερδίζουν μεταξύ του 0,5% και του 1,8%. Κατά 2,5% ενισχύθηκε η μετοχή της Lloyds, λόγω της ανακοίνωσης για τα σχέδια άντλησης κεφαλαίων, κάτι που οδήγησε την Credit Suisse και την Exane BNP Paribas να αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της μετοχής της.

Μεγάλος χαμένος σήμερα, η μετοχή της Alcatel η οποία υποχώρησε 11% λόγω της απογοήτευσης των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, τα οποία σημείωσαν τον 12ο συνεχόμενο μήνα ζημιών.

«Βουτιά» 4,9% για τη Siemens, καθώς η Deutsche Bahn θα αποσύρει παραγγελία 300 τρένων υψηλών ταχυτήτων, λόγω του μεγάλου κόστους.

Με απώλειες 8,5% κινήθηκε η Kazakhmys, ενώ η Xstrata υποχώρησε κατά 7,6%.

Πτωτικά έκλεισε η Soco International, ύστερα από υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «sell» από «hold» από τη Citigroup.

Στον αντίποδα, η SSAB Svenskt Staal κέρδισε 8,8%, καθώς προέβλεψε άνοδο στα λειτουργικά της κέρδη το τέταρτο τρίμηνο.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο 9,7% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη το μήνα Σεπτέμβριο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10,5 χρόνων. Τον Αύγουστο, στις 16 χώρες του ευρώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 9,6%, σημειώνοντας υψηλό δεκαετίας.

Στο -0,1% διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι τους τρεις προηγούμενους μήνες ο πληθωρισμός είχε σημειώσει πτώση κατά 0,3%, 0,2% και 0,7% αντίστοιχα.

Νέα άνοδο, της τάξης του 0,4%, κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον έκτο συνεχή μήνα που οι τιμές κατοικίας παίρνουν την ανιούσα. Ειδικότερα, η άνοδος των τιμών που σημειώνεται τον Οκτώβριο είναι μικρότερη έναντι της μέσης ανόδου που καταγράφηκε το τελευταίο 5μηνο (1,2%).Σημειώνεται ότι η μέση τιμή μιας κατοικίας στη Βρετανία αγγίζει τις 162.038 στερλίνες.

Ακόμη, απρόσμενη πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, το Σεπτέμβριο, καθώς οι εταιρείες μείωσαν τις ώρες εργασίας αφήνοντας τους καταναλωτές με λιγότερα χρήματα για αγορές.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 3,9% σε ετήσια, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μηνιαία αύξηση κατά 0,6% και ετήσια πτώση κατά 2,5%.

Χ.Α.: Ανοιξαν οι ασκοί της... μεταβλητότητας - Τι λένε έλληνες και ξένοι αναλυτές

Σε περίοδο μεταβλητότητας εισέρχονται οι αγορές και το Χ.Α. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας δεν διατηρήθηκε στα επίπεδα των 2.700 μονάδων, κλείνοντας χαμηλότερα, στις 2.686,21 μονάδες, καταγράφοντας οριακά κέρδη 0,62%. Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές και η Wall κινούνται στο «κόκκινο», έπειτα από το χθεσινό ράλι. Στην Ελλάδα, τα «επιχειρήματα» της διόρθωσης είναι σχεδόν έτοιμα. «Σχεδόν», διότι αυτό που απομένει να πληροφορηθούν οι επενδυτές είναι τα αποτελέσματα του 3ου 3μήνου. Η Fitch υποβάθμισε την ελληνική οικονομία την περασμένη εβδομάδα, ενώ απειλές για υποβάθμιση εξαπολύει η Moody’s και η S&P. Η κατάσταση σε οικονομία και κράτος υποδηλώνει χάος και η Κομισιόν περιμένει σε «αναμένα κάρβουνα» τον προϋπολογισμό και το νέο πρόγραμμα σύγκλησης από τη κυβέρνηση. Στο εννεάμηνο, ο προϋπολογισμός όχι μόνο εκτροχιάστηκε, αλλά καταποντίστηκε, με το έλλειμμα να ξεπερνά τα 23 δις. ευρώ.

Επιπρόσθετα, οι επαπειλούμενες υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας προκαλούν τριγμούς στη διατραπεζική αγορά, με το spread να σκαρφαλώνει στις 155 μονάδες βάσης. Μέσα σε όλα αυτά, η αγορά περιμένει την εξειδίκευση των μέτρων, φορολογικών και μη, από το οικονομικό επιτελείων και κυρίως εκείνων που αφορούν στη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών και των μερισμάτων και ταυτόχρονα την αποσαφήνιση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για πιστωτικές κάρτες και δάνεια.

Με τη Fitch, μία εβδομάδα μετά την υποβάθμιση να έρχεται την Παρασκευή και να αναβαθμίζει το outlook της ΕΤΕ, η μετοχή της τελευταίας έκλεισε με κέρδη 3,65%, στα 25,29 ευρώ. Κέρδη πάνω από 25 κατέγραψε η μετοχή της Alpha, ενώ θετικό ήταν το πρόσημο και της Πειραιώς. Από τον 20άρη ξεχώρισε η μετοχή της Τιτάν, που ενισχύθηκε πάνω από 5%. Σε εβδομαδιαία βάση, η αγορά κατέγραψε απώλειες 5,35%, αλλά στο μήνα ενισχύθηκε κατά 1,44%. Το γεγονός ότι η επενδυτική κοινότητα έχει επιλέξει τη κατοχύρωση ρευστότητας προκύπτει από την αύξηση των συναλλαγών που σημείωσαν άνοδο σχεδόν κατά 10%. Όπως και νά ‘χει πάντως, από την αρχή του χρόνου, η αγορά ενισχύεται κατά 50,36%. Την Παρασκευή, οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 286,966 εκατ. ευρώ, ενώ τα περισσότερα χαρτιά έκλεισαν με κέρδη, 121, έναντι 87 που υποχώρησαν και 92 που παρέμειναν αμετάβλητα.

Citigroup - Goldman Sachs

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ενισχυθεί 50% από το Μάρτιο και στις τελευταίες συνεδριάσεις έχασαν 5% σημειώνει η Citigroup σε σημερινή της έκθεση. Ο μέσος όρος της υποχώρησης στις πρώτες περιόδους που ακολουθούν ένα bear market είναι 7% σύμφωνα με τον οίκο, ο οποίος προτείνει αγορές στα χαμηλά. Μάλιστα η έκθεσή του έχει τίτλο «Pan-European- (ακόμα) φθηνές, φθηνές, φθηνές».

Ο οίκος παρά τα μεγάλα κέρδη παραμένει bullish για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών εταιρειών για τους επόμενους 12-18 μήνες. Οι μετοχές δεν ανεβαίνουν μόνο. Είναι λογικές οι υποχωρήσεις, μοιραίες και υγιείς. Συχνά επίσης προσφέρουν στους επενδυτές μία ακόμα αγοραστική ευκαιρία. Έτσι η τρέχουσα διόρθωση αποτελεί μία αγοραστική ευκαιρία. Τα εταιρικά κέρδη θα ανακάμψουν το 2010 και οι αποτιμήσεις θα είναι υποστηρικτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Επαναδιατυπώνει το καλάθι των 10 αμυντικών επιλογών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Nestle, Vodafone, GlaxoSmithKline, Telefonica, Sanofi-Aventis, E.On, BAT, GDF Suez, Unilever και ENEL) και σημειώνει πως το p/e είναι 30% χαμηλότερα από το μέσο επίπεδο μακροπρόθεσμα, επομένως είναι ακόμα φθηνές.

Η Goldman Sachs από την πλευρά της σημειώνει πως τώρα βρισκόμαστε στη φάση της ελπίδας και περιμένει πως θα μετακινηθούμε στη φάση ανάπτυξης το 2010. Οι αγορές μετοχών έχουν 4 φάσεις υποστηρίζει ο οίκος. Η φάση απελπισίας όπου οι προσδοκίες είναι απογοητευτικές, οι αποδόσεις κακές και η ανάπτυξη των κερδών αρνητική.

Η δεύτερη φάση είναι της ελπίδας, που όλοι περιμένουν ένα καλύτερο μέλλον, οι αποδόσεις είναι πολύ υψηλές και η ανάπτυξη των κερδών φτωχή. Η τρίτη φάση είναι της ανάπτυξης, όπου η πραγματικότητα συναντά τις προσδοκίες, οι αποδόσεις είναι καλές αλλά χαμηλότερες από την προηγούμενη φάση και η ανάπτυξη των κερδών πολύ υψηλή. Η τέταρτη είναι της αισιοδοξίας. Οι πολλαπλασιαστές κερδών αναπτύσσονται πολύ περισσότερο από τα κέρδη, υπάρχουν πολύ υψηλές αποδόσεις αλλά τα κέρδη είναι αδύναμα.

Εmporiki Bank

«Η ανοδική αντίδραση βραχυχρόνια δύσκολα θα ξεπεράσει τις 2.780μ.», γράφει η Emporiki Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της. Και σημειώνει: «Όταν ολοκληρωθεί η αντίδραση, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να ξαναδοκιμασθεί η αντοχή των 2.600μ, με αμφίβολο αποτέλεσμα». Σύνμφωνα με την Emporiki Bank: «Την εβδομάδα που διανύσαμε ο ΓΔ κινήθηκε έντονα πτωτικά, σημειώνοντας χαμηλότερη τιμή στις 2.599,20μ (29/10/09).

- Η τεχνική εικόνα χειροτέρεψε αισθητά, καθώς διασπάσθηκαν διαδοχικά επίπεδα στήριξης. Η - έστω πρόσκαιρη - υποχώρηση χαμηλότερα των 2.695μ, πιστοποίησε την μεταστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε πτωτική και αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο, να υπάρξει σχετικά σύντομα, ένα δεύτερο πτωτικό κύμα, με στόχο να δοκιμασθεί και πάλι η αντοχή των 2.600μ. Αν δεν αντέξει - σενάριο υπαρκτό - θα αυτοτροφοδοτηθεί η πτωτική τάση προς την ευρύτερη περιοχή των 2.500μ.

- Η ανοδική αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αφετηρία το χαμηλό των 2.599μ, ενδεχομένως να επεκταθεί σταδιακά, ώστε να κλείσει το πρόσφατο χάσμα τιμών, ανάμεσα στις 2.769μ και 2.781μ. Θεωρούμε όμως ότι πολύ δύσκολα θα επεκταθεί σε υψηλότερα επίπεδα στο άμεσο μέλλον. Το πιθανότερο σενάριο είναι μόλις ολοκληρωθεί η ανοδική αντίδραση, να υπάρξει νέο κύμα πωλήσεων, ίσως όχι τόσο βίαιο όσο το πρόσφατο αλλά πιθανότατα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

- Το σενάριο που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, με τις τρέχουσες τεχνικές ενδείξεις, είναι να υπάρξει άμεσα έντονη ανοδική κίνηση, με στόχο την προσέγγιση - ή ακόμη και υπέρβαση - των 2.900μ.».

reporter.gr

CIT Pre-Packaged Bankrupty More Likely With Icahn Deal


CIT Pre-Packaged Bankrupty More Likely With Icahn Deal

Billionaire investor Carl Icahn, who had been trying to derail CIT Group's efforts to launch a restructuring plan, said on Friday he was now backing the lender's pre-packaged bankruptcy, making a filing as soon as this weekend more likely, analysts said.


Shares in cash-strapped CIT [CIT 0.72 -0.23 (-24.21%) ] slumped 22.5 percent to 73 cents, after being halted for the news, as investors took the announcement as an indication that the pre-packaged bankruptcy plan would go ahead.

"It looks like everything is pointing to a prepack," said Adam Steer, an analyst at CreditSights in New York. "Their best option is to turn off the lights and work their balance sheet down. It's pretty clear at this point."

Icahn, who says he is CIT's largest bondholder, said in a statement that he changed his mind on the pre-packaged bankruptcy plan because he was pleased by changes the company made, including establishing an accelerated process for appointing new directors.

"These changes significantly improve corporate governance and cash flow protections, and are positive for the company and all noteholders," he said in the statement.



Icahn's announcement came as CIT was waiting for the results of an offer it made to investors earlier this month: an exchange of bonds for new securities and equity, avoiding a bankruptcy filing; or approval of a restructuring plan before the company files for bankruptcy.

Icahn had sought to scupper the restructuring plan, and he made bondholders a rival tender offer, because he said CIT bondholders would recover more money if its assets were allowed to run off under bankruptcy protection.

The offer, which expired on Thursday, is not expected to have attracted enough votes to permit a debt exchange, meaning a bankruptcy filing could come as soon as this weekend, analysts said.

The company said earlier on Friday an independent ballot-counting company was counting more than 150,000 votes.

Whatever the outcome of the vote, Icahn will not walk away from the exchange offer he made to small bondholders, he said in his statement.

"We want to make sure that they feel like they were not disadvantaged by our now supporting the plan," he said.

CIT's arrangement with Icahn also includes provision for an additional $1 billion in financing from Icahn Capital.


Goldman Sachs Trims CIT LoanDefaults by Small, Medium Size Firms RiseQuiz: Think You Understand Markets? Prove ItUS Economic Difficulties Remain: GeithnerObama's too Big to Fail Plan Attacked
The lender said the additional credit could be drawn as debtor-in-possession financing in the event of a bankruptcy.

The upfront cost for this financing could be 40 percent lower than credit the company secured earlier in the week, Icahn said in his statement.

The century-old lender on Wednesday arranged for $4.5 billion in financing from a group of creditors as an addition to a $3 billion loan arranged in July.

Earlier on Friday, CIT also said it had reached an agreement with Goldman Sachs Group that would reduce a $3 billion credit line to $2.125 billion but, critically, keep the line open during a bankruptcy.

Icahn was not available to comment beyond his announcement.

CIT bonds were little changed in light trading.

CIT has about $65 billion in liabilities through mid-June and $800 million of debt coming due next week.

cnbc

Citigroup Shares Tumble After Analyst Sees Major Writedown


Citigroup Shares Tumble After Analyst Sees Major Writedown

Citigroup may have to write down about $10 billion in deferred tax assets in the fourth-quarter, according to CLSA banking analyst Michael Mayo, sending the shares down over 5 percent.


Citigroup [C 4.09 -0.22 (-5.1%) ] has not yet commented on Mayo's analysis.

Mayo disclosed his expectation that more writedowns were ahead in a conference call Friday. In the wake of this disclosure, shares of banking stocks, including Citigroup, were trading lower.

Deferred tax assets can be used to offset future gains. However, if over time, a company does not have gains to offset, the value of the deferred tax assets must be written down.

Mayo estimates the $10 billion writedown would be equal to about 25 percent of Citigroup's existing $38 billion in deferred tax assets, and about 10 percent of Citigroup's tangible equity.

According to Mayo, Citigroup may be able to offset a portion of the expected write down with other gains.

cnbc

ΗΠΑ: Στο +22% ο δέικτης μεταβλητότητας VIX


ΗΠΑ: Στο +22% ο δέικτης μεταβλητότητας VIX

Με κέρδη σχεδόν 22% κινείται ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE΄s Volatility Index (VIX) στις 30,20 μονάδες, φτάνοντας σε υψηλό από τον Ιούλιο, επηρεασμένος από τις σημαντικές απώλειες των δεικτών στη Wall, αλλά και από τις εξελίξεις στη CIT.
Ο δείκτης μετρά το "φόβο" που επικρατεί στην Wall Street και παρουσιάζει ανοδική τάση όταν οι επενδυτές προσπαθούν να προστατευτούν από το αυξημένο ρίσκο στο πλαίσιο των αγοραστικών τους επιλογών.

reporter.gr

Ένοχος θα δηλώσει ο λογιστής του Bernard Madoff


Ένοχος θα δηλώσει ο λογιστής του Bernard Madoff


Ένοχος αναμένεται να δηλώσει ο David Friehling, ο λογιστής του Bernard Madoff, στις κατηγορίες που τον βαραίνουν σε σχέση με τη συμμετοχή του στην επενδυτική απάτη που ενορχήστρωσε ο πρώην εργοδότης του, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Friehling θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση, αναφέρει ο εισαγγελέας Preet Bharara σε σχετική επιστολή προς το περιφερειακό δικαστήριο που χειρίζεται την υπόθεση.

Η επενδυτική απάτη των 65 δισ. δολ. που ενορχήστρωσε ο Bernard Madoff αποτελεί μέχρι σήμερα την μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ.

capital.gr

George Soros: “Η Κίνα θα είναι η νικήτρια της ύφεσης”


George Soros: “Η Κίνα θα είναι η νικήτρια της ύφεσης”


Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της και μια ύφεση τύπου "double dip" (διπλού πυθμένα) θεωρείται πιθανή το επόμενο έτος ή το 2011, ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μιλώντας στη Βουδαπέστη, ο Soros δήλωσε ότι αναμένεται “αιματοχυσία” στον τομέα μοχλευμένων εξαγορών αλλά και σε εκείνον του real estate.

Ξεχωριστά, ο γνωστός επενδυτής προέβλεψε πως η Κίνα θα αναδειχθεί ως "η μεγαλύτερη νικήτρια" της οικονομικής κρίσης, ενώ οι ΗΠΑ θα είναι ο μεγάλος χαμένος.

"Θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην κατάταξη των οικονομιών των χωρών, ωστόσο η αλλαγή θέσης της Κίνας με τις ΗΠΑ είναι η πιο σημαντική", σημείωσε.

capital.gr

H Fitch αναβαθμίζει τις προοπτικές της ΕΤΕ σε σταθερές


H Fitch αναβαθμίζει τις προοπτικές της ΕΤΕ σε σταθερές


Η Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε αναβάθμιση του outlook της Εθνικής Τράπεζας σε "σταθερό" από "αρνητικό" προηγουμένως, ενώ επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε "A-" και "F2" αντίστοιχα. Το Support Rating Floor διατηρείται στο "BBB" και η ατομική αξιολόγηση στο "B/C".

Η αλλαγή στο outlook, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, αντικατοπτρίζει την ανθεκτική λειτουργική κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και την άποψη της Fitch ότι η τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει το προκλητικό λειτουργικό περιβάλλον.

Η αξιολόγηση αντανακλά επίσης το ηγετικό εγχώριο δίκτυο της ΕΤΕ, την ισχυρή θέση χρηματοδότησης και την βελτιωμένη κεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, στην αξιολόγηση λαμβάνεται επίσης υπόψη, μεταξύ άλλων, και η αύξηση της έκθεσης της τράπεζας στη μεταβλητότητα των αναδυόμενων αγορών και παγίων, ιδίως μέσω της θυγατρικής στην Τουρκία Finansbank (΄BB΄/σταθερό outlook) και το επιπλέον ρίσκο από την ακάλυπτη (unhedged) έκθεση της στην τουρκική λίρα.

Ο οίκος επισημαίνει παράλληλα ότι μετά τη πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλαδας σε ΄A-΄ η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΕΤΕ βρίσκεται πλέον στα ίδια επίπεδα με της ελληνικής πολιτείας, ενώ το outlook της Ελλάδας παραμένει αρνητικό.

Δεδομένου ότι η υποβάθμιση της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στη ραγδαία επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών και λιγότερο σε οικονομικές ανησυχίες, η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να λάβει υψηλότερη αξιολόγηση από την Ελλάδα, αναφέρει ο οίκος.

Η Fitch επισημαίνει παράλληλα ότι παρά την ραγδαία επιβράδυνση των χορηγήσεων στην Ελλάδα –και ιδίως στο εξωτερικό– και την επιδείνωση της ποιότητας των παγίων σε όλες τις αγορές, η διαφοροποιημένη ικανότητα της ΕΤΕ στη κερδοφορία και κεφαλαιοποίηση είναι αρκετά ισχυρές για να απορροφήσουν τα σχετικά υψηλά επίπεδα επισφαλών δανείων.

Η Fitch αναφέρεται παράλληλα στην αύξηση κεφαλαίου 1,25 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η τράπεζα το περασμένο καλοκαίρι, ενώ επισημαίνει ότι η διοίκηση της ΕΤΕ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων για την αποπληρωμή των 350 εκατ. ευρώ σε προνομιούχες μετοχές που έλαβε από την ελληνική πολιτεία.


capital.gr

AIG: Δεν θα προχωρήσει στην πώληση των ιαπωνικών θυγατρικών Edison και Star


AIG: Δεν θα προχωρήσει στην πώληση των ιαπωνικών θυγατρικών Edison και Star


Δεν θα προχωρήσει τελικά στην πώληση των δύο ιαπωνικών ασφαλιστικών AIG Edison Insurance και AIG Star Life Insurance η American International Group, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα πρακτορεία, επικαλούμενα σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Με το νέο διευθύνων σύμβουλο, Robert Benmosche στο τιμόνι της εταιρείας η AIG έχει αναθεωρήσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, το οποίο καταρτίστηκε για να αποπληρώσει την κρατική ενίσχυση.

Πριν από ένα χρόνο, η AIG ανακοίνωσε ότι σκόπευε να πουλήσει τις δραστηριότητες ασφαλειών στην Ιαπωνία. Στη σημερινή της ανακοίνωση η εταιρεία αναφέρει ότι πλέον εκτιμά ότι η διατήρηση των δύο ασφαλιστικών θα βελτιώσει την επιχειρηματική της αξία, καθώς οι εν λόγω θυγατρικές διαθέτουν ισχυρή χρηματοοικονομική βάση και ισχυρό δίκτυο πωλήσεων.

capital.gr

Rio Tinto: Ζημιές $22,3 δισ. στο τρίμηνο


Rio Tinto: Ζημιές $22,3 δισ. στο τρίμηνο


ΣΙΔΝΕΥ (Dow Jones) -Στην αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες του 2010 στα 5 δισ. δολάρια, με προοπτική αύξησης στα 6 δισ. δολάρια, προχώρησε η Rio Tinto με σημερινή της ανακοίνωση, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις της ήταν στα 2,5 δισ.δολάρια.

Η μεταλλευτική εταιρέια με πολυποίκιλες δραστηριότητες στον κλάδο, επανέλαβε επίσης το στόχο της για κεφαλαιουχικές δαπάνες του 2009 της τάξης των 5 δισ. δολαρίων και ανέφερε ότι οι καθαρές της ζημιές για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ήταν 22,3 δισ. δολάρια, μειωμένες κατά 42% από το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2008.

Η εταιρεία θα συνεχίσει το πρόγραμμα περικοπής δαπανών και αποπληρωμής του χρέους, σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας, Tom Albanese.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η “ ανανεωμένη δύναμη” της Rio Tinto θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί στην "πειθάρχηση των κεφαλαιουχικών δαπανών για τις σημαντικότερες επιλογές ανάπτυξης" ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη ανάκαμψη της αύξησης της ζήτησης μακροπρόθεσμα.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% στο κόστος απασχόλησης το γ΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% στο κόστος απασχόλησης το γ΄ τρίμηνο


Ανεπαίσθητη αύξηση σημείωσε το κόστος απασχόλησης στις ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο καθώς οι σκληρές συνθήκες στην αγορά εργασίας δεν ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να ζητήσουν υψηλότερους μισθούς και περισσότερα οφέλη.

Ειδικότερα, ο δείκτης του κόστους απασχόλησης ενισχύθηκε 0,4% στο τελευταίο τρίμηνο, έχοντας καταγράψει αντίστοιχη αύξηση στο β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires εμφάνιζαν αύξηση 0,5%.

Οι μισθοί που αναλογούν στο 70% του κόστους απασχόλησης σημείωσαν άνοδο 0,4%, ενώ ανάλογη αύξηση κατέγραψαν τα οφέλη που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 30%.

Σε ετήσια βάση, η αύξηση του κόστους εργασίας επιβραδύνθηκε σημαντικά, αφού διαμορρφώθηκε στο 1,5% από 2,9% για το έτος που έληξε το Σεπτέμβριο του 2008.

capital.gr

ΗΠΑ: Μείωση της καταναλωτικής δαπάνης το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Μείωση της καταναλωτικής δαπάνης το Σεπτέμβριο


Οι δαπάνες των Αμερικανών πολιτών σημείωσαν πτώση το Σεπτέμβριο, καθώς διακόπηκε το πρόγραμμα απόσυρσης ενώ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια προβληματική αγορά εργασίας και μια πιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, το προσωπικό εισόδημα για το Σεπτέμβριο παρέμεινε σταθερό σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ η δαπάνη τον περασμένο μήνα μειώθηκε κατά 0,5%.

Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν κάνει εκτιμήσεις ότι το εισόδημα θα παρέμενε σταθερό και ότι η δαπάνη θα μειωνόταν κατά 0,5%.

Σημειώνεται πως η κατά 0,5% πτώση της καταναλωτικής δαπάνης ήταν η μεγαλύτερη από το Δεκέμβριο του 2008, όπου η ύφεση βρισκόταν στο χειρότερό της σημείο. Η δαπάνη ενισχύθηκε 1,4% τον Αύγουστο και αποδίδεται στο πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων.

capital.gr

Οι γερμανικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα στην αγορά της Ρωσίας

Οι γερμανικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα στην αγορά της Ρωσίας


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Τα μικρά περιθώρια κέρδους στη λιανική τραπεζική της Γερμανίας εκτιμάται ότι θα ωθήσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να εξετάσουν προοπτικές επέκτασης στη Ρωσία, όπου ελπίζουν να βρουν “κελεπούρια” στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας ο οποίος έχει δεχτεί πλήγμα από την ύφεση, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι γερμανικές εταιρείες διατηρούν επί μακρόν εμπορικούς δεσμούς με ρωσικές επιχειρήσεις στους περισσότερους κλάδους, όπου οι ξένοι επενδυτές συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της γραφειοκρατίας που επικρατεί στη χώρα. Η Commerzbank είχε παρουσία στη Ρωσία από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ενώ η Deutsche Bank έχει αναπτύξει αξιοζήλευτες δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Οι φήμες για επέκταση των γερμανικών τραπεζών αναζωπυρώθηκαν τον τελευταίο καιρό λόγω δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι η Deutsche Bank και η Commerzbank, οι μεγαλύτερες εισηγμένες τράπεζες της Γερμανίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης στην αγορά λιανικής τραπεζικής της Ρωσίας.

Ο Juergen Fitschen, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Bank, δήλωσε την Δευτέρα ότι ο όμιλος “βλέπει” περιθώρια επέκτασης στις αναπτυσσόμενες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων της τράπεζας στη Ρωσία φέρεται να δήλωσε ότι η Deutsch Bank επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες στη ρωσική αγορά, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Commerzbank είναι πιθανό να εισέλθει στην αγορά λιανικής τραπεζικής της Ρωσίας ακόμη και μέσα στο επόμενο χρόνο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές από τη Μόσχα. Ήδη η τράπεζα διαθέτει δραστηριότητες στην Πολωνία και σε άλλα μέρη της Κεντρικής Ευρώπης καθώς και μειοψηφικό ποσοστό στην ρωσική λιανική και εμπορική τράπεζα Promsvyazbank.

Εκπρόσωπος της Commerzbank τόνισε ότι η τράπεζα εξέταζε “στρατηγικές ευκαιρίες” στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. “Είναι προφανές για μας”, αν και η τράπεζα δεν διαθέτει κάποιο “συγκεκριμένο πλάνο” στην παρούσα φάση για να επενδύσει στη λιανική αγορά της Ρωσίας.

Η επένδυση στη Ρωσία ενδεχομένως να μην είναι απλή υπόθεση για την Commerzbank, καθώς η Κομισιόν, η οποία έχει ζητήσει από την τράπεζα να συρρικνώσει τον ισολογισμό της και να πουλήσει πάγια στο εξωτερικό ως προϋπόθεση για να λάβει κρατική βοήθεια, είναι πιθανό να έχει αντιρρήσεις έως ότου “απαλλαχθεί” από την ενίσχυση. Το γερμανικό δημόσιο κατέχει το 25% και μία μετοχή στην Commerzbank αφού πρώτα της διέθεσε δισεκατομμύρια ευρώ κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να παραμείνει οικονομικά υγιής κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Οι γερμανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό στην εγχώρια λιανική αγορά, όπου η υπερβολική παρουσία παικτών ασκεί πιέσεις στα περιθώρια και τις ωθεί να κινηθούν προς το εξωτερικό προς αναζήτηση νέων πελατών.

Όπως η Commerzbank στην Κεντρική Ευρώπη, έτσι και η Deutsche Bank έχει προβεί σε κινήσεις επέκτασης των δραστηριοτήτων λιανικής στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, ανοίγοντας υποκαταστήματα στην Ιταλία, την Κίνα και την Ινδία.

Οι ρωσικές τράπεζες έχουν άμεση ανάγκη από κεφάλαια ενώ λειτουργούν υπό το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ορισμένες είναι έτοιμες να πουλήσουν πάγια ή μετοχές με σκοπό να διατηρηθούν εν ζωή. Οι ηγέτες της αγοράς όπως η Sberbank και η VTB Bank έχουν επιβιώσει από την κρίση σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες τράπεζες καθώς έλαβαν δισεκατομμύρια ρούβλια κρατικής ενίσχυσης και διαθέτουν μεγάλο μερίδιο στην εγχώρια αγορά. Το Κρεμλίνο πιέζει τις τράπεζες να διαθέσουν πιστώσεις στις ρωσικές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται ραγδαία και οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται.

Οι ρωσικές τράπεζες σε πολλές περιπτώσεις είχαν υπερεκτιμηθεί πριν από την κρίση, γεγονός που απέτρεψε τις εξαγορές, ωστόσο πλέον είναι “πολύ πιο αδύναμες λόγω των ζημιών από πιστώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους ασκούν πιέσεις στις τιμές”, σχολίασε ο Olaf Kayser, αναλυτής της Landesbank Baden-Wuerttemberg.

Οι χαμηλότερες αποτιμήσεις τις καθιστούν πολύ πιο ελκυστικές στους ξένους αγοραστές. Τον περασμένο χρόνο, η βρετανική τράπεζα Barclays PLC, μία από τις λίγες τράπεζες της χώρας που πέρασαν την κρίση χωρίς να λάβουν κρατική ενίσχυση, εξαγόρασε της ρωσική Expobank με σκοπό να ενισχύσει την παρουσία της τόσο στην αγορά λιανικής όσο και εμπορικής τραπεζικής της χώρας. Η γαλλική Societe Generale απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Rosbank.

“Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για κάποιον να εισέλθει στην αγορά της Ρωσίας με τη βοήθεια μίας πιο αδύναμης τράπεζας που ήδη διαθέτει τις απαραίτητες άδειες” για να λειτουργεί στη Ρωσία, τόνισε ο Tutku Bagriyanik, αναλυτής της BHF Bank στην Φρανκφούρτη.

Μεγάλη καταναλωτική αγορά

Ορισμένοι ξένοι παίκτες που δεν τα πήγαν πολύ καλά στη διάρκεια της ύφεσης είναι πιθανό να διαθέσουν πάγια προς πώληση, υποστήριξε ο Michael Knoll, επικεφαλής σύμβουλος εξαγορών και συγχωνεύσεων της PricewaterhouseCoopers στη Ρωσία. “Υπάρχουν προφανείς ενδείξεις ότι πολλοί μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την ρωσική αγορά για να ελευθερώσουν κεφάλαια”, σημείωσε ο Knoll. Τουλάχιστον δύο “μεγάλοι Ευρωπαίοι παίκτες” τους οποίους ο Knoll δεν ονόμασε, αναζητούν την πόρτα της εξόδου, τόνισε.

“Ακόμη και παρά το γεγονός ότι μειώνεται ο πληθυσμός, πάνω από 100 εκατ. καταναλωτές ζουν σε αυτή την πλευρά των Ουράλιων”, σχολίασε ο Ralf Zimmermann, αναλυτής της Sal Oppenheim στη Φρανκφούρτη. “Συνεπώς η αγορά είναι δελεαστική, παρά το αναλογικά υψηλό ρίσκο”.

Ειδικοί εκτιμούν ότι τόσο οι γερμανικές όσο και άλλες τράπεζες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ρωσικών τραπεζών γιατί προσφέρουν πιο ανεπτυγμένα προϊόντα και υπηρεσίες όπως το online banking. Εν τω μεταξύ, “οι ρωσικές τράπεζες κινούνται αργά στους τομείς των πιστωτικών καρτών και των αποταμιευτικών”, τόνισε ο Knoll.

Ειδικότερα, οι νέοι στη Ρωσία έχουν την τάση να κάνουν τις τραπεζικές τους συναλλαγές σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και συχνά διατηρούν λογαριασμούς σε αρκετές τράπεζες, συμπλήρωσε ο Knoll. Τα προγράμματα χρηματοδότησης αγοράς κατοικίας, τα οποία είναι δημοφιλή στις γερμανικές τράπεζες ωστόσο είναι ουσιαστικά άγνωστα στη Ρωσία, αποτελούν ένα προϊόν με το οποίο ο Knoll βλέπει τις γερμανικές τράπεζες να κερδίζουν του Ρώσους καταναλωτές.

Παρά την ελκυστικότητα για τις ξένες τράπεζες, εκείνες που δεν είναι συνηθισμένες να αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως η γραφειοκρατία και το ασταθές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον θα μπορούσαν να έχουν συγκριτικό μειονέκτημα στην εν λόγω αγορά, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Οι απαρχαιωμένες προϋποθέσεις που θέτει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στη Ρωσία δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν, υπογράμμισε ο Knoll. “Τα ποσά που ξοδεύουν οι τράπεζες για καθαρά θέματα διαχείρισης λόγω της γραφειοκρατίας είναι τεράστια. Είναι διπλάσια από εκείνα που χρειάζονται σε ένα φυσιολογικό δυτικό περιβάλλον”, σχολίασε.

Ο Knoll εστίασε στην επιτυχία των επενδυτικών δραστηριοτήτων της Deutsche Bank στη Ρωσία ως το πρότυπο του πως πρέπει να γίνονται οι δουλειές στη χώρα. “Ανέπτυξαν πολύ ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση. Αν θέλεις να δραστηριοποιηθείς εδώ, είναι κάτι που πρέπει να κάνεις”, συμπλήρωσε.

Η είσοδος άλλων τραπεζών είχε μικτά αποτελέσματα

Η αυστριακή Raiffeisen International Bank Holding, η οποία διαθέτει δραστηριότητες λιανικής στη Ρωσία από το 2006, έχει ωφεληθεί από την έγκαιρη είσοδό της στην αγορά και από τη φήμη και το παρελθόν της Αυστρίας ως βασική αγορά χρηματοδοτήσεων στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε ο Knoll.

Ωστόσο η Societe Generale μετά βίας κατάφερε να ενσωματώσει την Rosbank, εμφανίζοντας ζημιές 55 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο καθώς η ευρύτερη οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε σε σημαντικό βαθμό και το χαρτοφυλάκιο επισφαλών δανείων διογκώθηκε.

Η Citigroup έχει εργαστεί σκληρά για να δημιουργήσει πάνω από 50 υποκαταστήματα από την είσοδό της στη Ρωσία το 1993, ωστόσο έχει επιβραδύνει το ρυθμό ανάπτυξης τελευταία, προχωρώντας σε ουσιαστική αναδιάρθρωση του ομίλου ενώ κατέγραψε σημαντικές ζημιές.

capital.gr

Ευρωζώνη: Σε νέο υψηλό 10,5 ετών η ανεργία


Ευρωζώνη: Σε νέο υψηλό 10,5 ετών η ανεργία


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10,5 ετών αναρριχήθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο καθώς οι εταιρείες προχώρησαν σε ακόμη περισσότερες απολύσεις εν μέσω της βαθύτερης οικονομικής κρίσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 9,7% από 9,6% τον Αύγουστο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1999. Σε ετήσια βάση το ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται αυξημένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την Eurostat.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ήταν ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ενώ πρόκειται για την 15η διαδοχική μηνιαία άνοδος της ανεργίας.

Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των ατόμων που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο η καταναλωτική ζήτηση να παραμείνει υποτονική για κάποιο διάστημα, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάκαμψη. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η αύξηση των περικοπών αφορά εξίσου τον μεταποιητικό κλάδο αλλά και τον τομέα υπηρεσιών.

Το Σεπτέμβριο, συνολικά 184.000 άτομα προστέθηκαν στη λίστα των ανέργων, έπειτα από 165.000 άτομα τον Αύγουστο, οδηγώντας το συνολικό αριθμό ανέργων στους 15,3 εκατ. που υπερβαίνει τον πληθυσμό της Αυστρίας και της Ιρλανδίας μαζί.

Από τις αρχές του έτους, περίπου 3,2 εκατ. άτομα έχουν χάσει τις δουλειές τους, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να προστατέψουν την αγορά εργασίας από το κρούσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά και της ύφεσης την οποία αντιμετώπισαν οι οικονομίες πολλών χωρών, όπως της Γερμανίας.

Η ανεργία έπληξε σε μεγάλο βαθμό τις ομάδες ατόμων κάτω των 25, γεγονός που υποδηλώνει πως η οικονομική κρίση θα σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά απόφοιτων σχολείων και πανεπιστημίων. Το ποσοστό ανεργίας στις νεότερες ηλικίες αναρριχήθηκε στο 20,1% το Σεπτέμβριο από 15,7% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή καταγραφής των συγκρίσιμων στοιχείων τον Ιανουάριο του 2000, ήτοι στο 9,2% από 9,1%.

Πρωταθλήτρια στην ανεργία στο εξεταζόμενο διάστημα αναδείχθηκε η Λετονία με ποσοστό 19,7%, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με ποσοστό 19,3%. Τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισαν η Ολλανδία (3,6%) και η Αυστρία (4,8%).

capital.gr

CIT: Κατέληξε σε συμφωνία με την Goldman για τροποποίηση δανείου


CIT: Κατέληξε σε συμφωνία με την Goldman για τροποποίηση δανείου

Η CIT Group Inc. (CIT) ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Goldman Sachs Group Inc. (GS) για την τροποποίηση δανείου 3 δισ. δολ. μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το μέγεθος του δανείου θα συρρικνωθεί στα 2,13 δισ. δολ. ουσιαστικά εξαλείφοντας το τμήμα της χρηματοδότησης που δεν χρησιμοποιήθηκε, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Παράλληλα, η CIT θα πληρώσει στη Goldman σχεδόν 285 εκατ. δολ. ως τέλος τερματισμού, όπως ορίζεται στους αρχικούς όρους της συμφωνίας. Από την πλευρά της η Goldman συμφώνησε να μην εξασκήσει το δικαίωμα για τερματισμό της χρηματοδότησης στο ενδεχόμενο που η τράπεζα υποβάλει αίτηση πτώχευσης.

Η σημερινή ανακοίνωση της συμφωνίας -που γνωστοποιήθηκε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC)- ακολουθεί λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι ολοκλήρωσε την άντληση επιπλέον 4,5 δισ. δολ. στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί.

capital.gr

Κοντά στο 6% η ανεργία


Κοντά στο 6% η ανεργία


Σε νέο ιστορικό ψηλό αναρριχήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Κύπρο, εντείνοντας τις ανησυχίες στις τάξεις των 400 χιλ. περίπου εργαζομένων ότι τα χείριστα στον τομέα της απασχόλησης έπονται.

Τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat δείχνουν ότι το ποσοστό των ανέργων έφθασε το Σεπτέμβριο στο 5,9% των εργαζόμενων, παρουσιάζοντας αύξηση 0,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο και 2,4% σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι το ποσοστό της ανεργίας θα αναρριχηθεί στο 6,5% το 2010.

Αν και τα επίπεδα ανεργίας παραμένουν χαμηλά σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, η ανοδική τάση είναι εντονότερη στην Κύπρο από ότι στην Ευρώπη.

Στην ΕΕ η ανεργία αυξήθηκε οριακά το Σεπτέμβριο στο 9,2% από 9,1% τον Αύγουστο και 7,1% τον περσινό Σεπτέμβριο.

Στην ευρωζώνη το ποσοστό της ανεργίας έφθασε το 9,7% από 9,6% τον Αύγουστο και μόλις 7,7% το Σεπτέμβριο του 2008. Τα ψηλότερα ποσοστά ανεργίας έχει η Λετονία (19,7%) και η Ισπανία (19,3%), ενώ τα χαμηλότερα η Ολλανδία (3,6%) και η Αυστρία (4,8%).

Η Eurostat εκτιμά ότι 22,1 εκ. άνθρωποι στην ΕΕ ήταν άνεργοι το Σεπτέμβριο, εκ των οποίων 15,3 εκ. ήταν στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 286 χιλ. στην ΕΕ και κατά 184 χιλ. στην ευρωζώνη.

stockwatch.com.cy

Παραμένει μουδιασμένη η κατανάλωση


Παραμένει μουδιασμένη η κατανάλωση


Πτωτική παραμένει η δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο, όπως διαφαίνεται από νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία, ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου, εκτός των καυσίμων αυτοκινήτων, μειώθηκε τον Αύγουστο του 2009 κατά 1,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2008. Τον Ιούλιο είχε καταγραφεί μείωση 3,2%.

Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009, ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 13 μονάδες ή 9,7%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2009 ο δείκτης σημείωσε μείωση 2,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

stockwatch.com.cy

10 most expensive colleges

10 most expensive colleges

The cost of a college education has been rising steadily over the past decade. Here are the priciest four-year colleges and universities this year, based on the latest report by The Chronicle of Higher Education.

Click on the link below to read the rest of the story.

http://money.cnn.com/galleries/2009/news/0910/gallery.most_expensive_colleges/index.html

China Will Sustain Economic Rebound This Quarter, PBOC Says


China Will Sustain Economic Rebound This Quarter, PBOC Says


Oct. 30 (Bloomberg) -- China will sustain its economic rebound this quarter and growth is likely to top the government’s 8 percent target for 2009, the central bank said

Policy makers need to “manage inflation expectations,” curb excess capacity and encourage sustainable lending growth, the central bank said in a third-quarter report posted on its Web site today.

A $586 billion stimulus package and record growth in new loans have countered an 11-month slump in exports, helping China to bounce back from the worst global slump since the Great Depression. China’s economic acceleration and faster-than- expected growth in the U.S. may help to extend this year’s global rally in stocks.

China’s consumer prices are expected to bottom and rebound at the end of this year, the central bank said. Inflation expectations are strengthening, it said.

Demand for credit will be sustained after an unprecedented $1.27 trillion of new loans in the first nine months of this year, the report said, adding that projects already started need “a large amount of loan support” and property investment is accelerating.

“Structurally, medium and long-term loans will continue to increase notably and bill financing will keep declining,” the central bank said.

China’s economy expanded by 8.7 percent in the third quarter from the second quarter on an annualized, seasonally adjusted basis, the central bank said, citing its own calculation. That compared with 14.9 percent gain in the second quarter, according to a previous central bank statement.

Households’ inflation expectations continue to strengthen, the central bank said, citing an index which has climbed for three quarters.

bloomberg

Ρυθμοί ύφεσης στα τραπεζικά ταμεία


Ρυθμοί ύφεσης στα τραπεζικά ταμεία


Με τους χαμηλότερους ρυθμούς των τελευταίων ετών μεγεθύνθηκαν το Σεπτέμβριο τα πιστωτικά και καταθετικά χαρτοφυλάκια των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αποτυπώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους υπό το βάρος της εγχώριας οικονομικής ύφεσης. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες χάνουν καταθέσεις την ίδια στιγμή που οι προσπάθειες διάθεσης των νέων δανειστικών τους προϊόντων προσκρούουν στη διστακτικότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να αναλάβουν νέες υποχρεώσεις.

Η άπνοια που επικρατεί στα τραπεζικά ταμεία είναι ιδιαίτερα έντονη στις καταθέσεις. Η ετήσια ροή νέων καταθέσεων στο σύστημα περιορίστηκε το Σεπτέμβριο στο 1,8% έναντι 3,1% που ήταν τον Αύγουστο και 13,5% που ήταν τον περσινό Σεπτέμβριο.

Από την αρχή του έτους, τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών μεγεθύνθηκαν κατά €1,7 δισ. Αν ληφθούν υπόψη τα κρατικά εμβάσματα ύψους €2,4 δισ. και οι τόκοι που πληρώθηκαν σε παλαιότερες καταθέσεις, προκύπτει ότι υπήρχαν καθαρές εκροές καταθέσεων από τα τραπεζικά ταμεία, ενισχύοντας τις πιέσεις ρευστότητας που αντιμετωπίζει το σύστημα.

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά φαίνεται να προχωρούν σε αναλήψεις για κάλυψη των αυξημένων αναγκών ρευστότητας την ίδια στιγμή που μερίδα των καταθετών αναζητά καλύτερες αποδόσεις από το ετήσιο επιτόκιο 4-5% που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες και τα συνεργατικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τους τελευταίους τρεις μήνες οι κύπριοι καταθέτες έχουν προβεί σε καθαρές αναλήψεις από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε αντίθεση με τους κατοίκους τρίτων χωρών που προσέθεσαν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια στο σύστημα.

Συνολικά, οι καταθέσεις που βρίσκονται στο σύστημα περιορίστηκαν το Σεπτέμβριο στα €57,5 δισ., εκ των οποίων τα €15 δισ. προέρχονται από κατοίκους τρίτων χωρών.

Στέρεψαν τα ταμεία

Λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού ρυθμού καταθετικής επέκτασης, τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών ξεπέρασαν για πρώτη φορά το σύνολο των καταθέσεων που υπάρχουν στο σύστημα.

Η καταθετική «δεξαμενή» των €12 δισ. που είχαν οι τράπεζες το Σεπτέμβριο του 2007 και των €6 δισ. που είχαν τον περσινό Σεπτέμβριο έχει στερέψει, αφού τα δάνεια έφθασαν τα €57,7 δισ. το Σεπτέμβριο.

Τα πιστωτικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών μεγεθύνθηκαν με ετήσιο ρυθμό 11,6% έναντι 14,4% τον Αύγουστο. Η φετινή κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από την αντίστοιχη περσινή όταν ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης είχε αφεθεί να τρέξει με 36,6%.

Οι κυπριακές επιχειρήσεις παρουσιάζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές στη λήψη νέων δανείων και αρκούνται στην εξυπηρέτηση ή αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων τους υποχρεώσεων. Τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο με ρυθμό μόλις 7,1% έναντι 37,3% τον περσινό Σεπτέμβριο.

Η προσφορά νέων στεγαστικών προϊόντων με teaser χαμηλότοκα δάνεια περιορισμένης διάρκειας έχει συντηρήσει το ρυθμό αύξησης της στεγαστικής πίστης στα επίπεδα του 11%.

Το Σεπτέμβριο παρατηρείται επίσης στροφή στα καταναλωτικά δάνεια που αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 10,1%.

stockwatch.com.cy

Ιαπωνία: Απροσδόκητη πτώση της ανεργίας το Σεπτέμβριο


Ιαπωνία: Απροσδόκητη πτώση της ανεργίας το Σεπτέμβριο


Απροσδόκητη πτώση σημείωσε ο δείκτης ανεργίας στην Ιαπωνία το Σεπτέμβριο για να διαμορφωθεί σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, αναζωπυρώνοντας τις προσδοκίες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σταθεροποιείται.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε στο 5,3% από 5,5% τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για άνοδο της ανεργίας στο 5,6%.

capital.gr

BoJ: Λήξη αγοράς εταιρικών χρεών, αμετάβλητο επιτόκιο


BoJ: Λήξη αγοράς εταιρικών χρεών, αμετάβλητο επιτόκιο


Τη λήξη του προγράμματος αγοράς εταιρικών και εμπορικών ομολογιών στο τέλος του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Ωστόσο, ο διοικητής της τράπεζας, Masaaki Shirakawa και οι συνάδελφοι του ψήφισαν την επέκταση του προγράμματος παροχής απεριόριστων διασφαλισμένων δανείων έως τις 31 Μαρτίου προς διατήρηση της άφθονης ρευστότητας έως τότε.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η απόφαση ελήφθη στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν απρόσμενη μείωση του ποσοστού ανεργίας σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, ενίσχυση της δαπάνης των νοικοκυριών αλλά και εν μέσω της σημαντικής ανόδου των μετοχών την οποία τροφοδότησε η αισιοδοξία για την διαφαινόμενη ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας.

Η Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,1%, όπως ευρέως αναμενόταν και δεσμεύτηκε να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε “χαμηλά επίπεδα” λόγω των προβλέψεων για άλλο ένα έτος αποπληθωρισμού.

"Δεδομένης της σταθερής βελτίωσης των πιστωτικών αγορών, δεν θεωρούμε λανθασμένη την απόφαση απόσυρσης αυτών των μέτρων χρηματοοικονομικής στήριξης", ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της JPMorgan Chase στο Τόκιο.

capital.gr

Τα θύματα του Madoff θα πάρουν τουλάχιστον $534 εκατομμύρια


Τα θύματα του Madoff θα πάρουν τουλάχιστον $534 εκατομμύρια


Στα θύματα της πυραμίδας του Bernard Madoff έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα 534 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις, σύμφωνα με τον διαχειριστή που καθορίζει τις πληρωμές. Αυτό ισοδυναμεί με ένα κλάσμα των συνολικών καθαρών ζημιών που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής από τον διαχειριστή -21,2 δισεκατομμύρια δολάρια- ένα ποσό πολύ υψηλότερο από τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο είχε εκτιμηθεί από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς τον Ιούνιο.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Irving H. Picard, ένας συνέταιρος των Baker & Hostetler με έδρα τη Νέα Υόρκη ο οποίος έχει οριστεί διαχειριστής από το δικαστήριο για την εκκαθάριση της επιχείρησης επενδύσεων του Madoff, δουλεύει με την Securities Investor Protection Corporation ή SIPC, η οποία ενεργεί ως ένα είδος ασφαλιστικού ταμείου για τα θύματα χρηματιστηριακών εταιρειών που έχουν καταρρεύσει. Η SIPC ασφαλίζει λογαριασμούς για μέχρι και $500.000. Κατά την κρίση του Picard, στους επενδυτές οφείλονται περισσότερα χρήματα από ό,τι μπορούν να πάρουν από το προϋπολογιζόμενο ποσό για όλα όσα έχουν ανακτηθεί κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Μέχρι στιγμής 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισπραχθεί, είπε ο Picard, αλλά αναμένει πως αυτός ο αριθμός θα αναθεωρηθεί, καθώς η διαδικασία προχωρά. Η πιθανή απόδοση των 534 εκατομμυρίων δολαρίων είναι ένα ποσό μεγαλύτερο από το άθροισμα όλων των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν από την SIPC από την ίδρυσή της το 1970.

Το ποσό της αποπληρωμής είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανεβαίνει. Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη τύπου στις 28 Οκτωβρίου, ο Picard και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SIPC Stephen Harbeck διευκρίνισαν ότι έχουν λάβει 15.974 αξιώσεις έναντι της εταιρείας του Madoff, της Bernard L. Madoff Investment Securities. Mέχρι τώρα o Picard έχει βρει πως υπάρχουν 2.335 λογαριασμοί από επενδυτές οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταθέσει περισσότερα χρήματα από αυτά που πήραν από αυτούς, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται πως έχουν “καθαρές απώλειες.” Σε περίπου 2.660 λογαριασμούς περισσότερα χρήματα αποσύρθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών από αυτά που είχαν κατατεθεί. Ο Picard ελέγχει τους λογαριασμούς αυτούς για να καθορίσει αν θα προσπαθήσει να πάρει μερικά από τα κέρδη πίσω. Είπε ότι δεν θα κυνηγήσει επενδυτές οι οποίοι είναι άποροι ή αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, όπως είναι τα άτομα που πάσχουν από ιατρικά προβλήματα ή κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Ο Picard εντόπισε 1.558 θύματα που θα λάβουν μέρος των 534 εκατομμυρίων δολαρίων και απέρριψε 1.303 αξιώσεις.

Αγωγές εναντίον συγγενών του Madoff

Ο Madoff εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης 150 ετών που του επιβλήθηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Μανχάταν των ΗΠΑ στις 29 Ιουνίου, αφού ομολόγησε την ενοχή του το Μάρτιο σε 11 κατηγορίες απάτης, ξεπλύματος χρήματος, της κλοπής, και ψευδορκίας. Η πυραμίδα του Madoff που κράτησε δεκαετίες αποκαλύφθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2008.

O Picard προσπαθεί να ανακτήσει τα κέρδη που των επενδυτών του Madoff και αυτών που ενδέχεται να εμπλέκονται στο εν λόγω σύστημα. Για το σκοπό αυτό, έχει καταθέσει πολλές αγωγές κατά τους τελευταίους μήνες, που καλύπτουν περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτά που λέει πως είναι ψεύτικα κέρδη. Ο Picard έχει καταθέσει αγωγή εναντίον τεσσάρων μελών της οικογένειας Madoff που κατείχαν ανώτερες θέσεις στη Bernard L. Madoff Investment Securities, για περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Τα εν λόγω μέλη της οικογένειας είναι: Peter Madoff, αδελφός του Madoff και Chief Compliance Officer της επιχείρησης. Andrew και Mark Madoff, γιοι του Madoff και συν-διευθυντές συναλλαγών. Και Shana Madoff, ανιψιά του Madoff, compliance director.

O Picard κατέθεσε επίσης αγωγή 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της περιουσίας του επενδυτή και φιλάνθρωπου Jeffry M. Picower, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους της απάτης του Madoff. Στις 25 Οκτωβρίου, ο Picower βρέθηκε πνιγμένος στην πισίνα του στο Palm Beach, Fla, μετά από καρδιακή προσβολή. Ο Picard αποκάλεσε το θάνατο του Picower ένα "τραγικό γεγονός", αλλά δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει την τακτική του για την υπόθεση.

Ο Picard είπε πως ο ίδιος και η SIPC έχουν σημειώσει "σημαντική πρόοδο" στην επεξεργασία αξιώσεων "υπό πολύ δύσκολες συνθήκες."

"Το γραφείο του διαχειριστή εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι κάθε πελάτης [του Madoff] με έγκυρη αξίωση λαμβάνεται πλήρως υπόψη και αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν ταχύτερα,” λέει. "Σε αυτό θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε κατά τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες."

Μια εξαντλητική έρευνα παλαιών λογαριασμών

Όμως, ορισμένοι επενδυτές του Madoff είναι έξω φρενών με τον τρόπο υπολογισμού των πληρωμών τους από τον Picard - μερικοί έχουν φτάσει μέχρι το σημείο να καταθέσουν μήνυση εναντίον του. H Ronnie Sue Ambrosino, συντονίστρια του Madoff Coalition For Madoff Protection, λέει πως η ίδια και ο σύζυγός της, Ντόμινικ έχασαν 1,66 εκατομμύρια δολάρια σε συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις. Αναμένει απάντηση στην καταγγελία που υπέβαλε μετά την απόρριψη της αρχικής της αξίωσης.

"Πιστεύω ότι ο Picard καθορίζει παράνομα πόσα χρήματα οφείλονται στους ανθρώπους," λέει η Ambrosino. Ισχυρίζεται ότι ο διαχειριστής χάνει χρόνο ελέγχοντας αρχεία δεκαετιών για να καθορίσει πόσα χρήματα έβαλαν και έβγαλαν οι επενδυτές από τους λογαριασμούς τους αντί να χρησιμοποιήσει τα νούμερα που εμφανίζονται στις πιο πρόσφατες δηλώσεις τους. Ο τελευταίος ορισμός είναι αυτό που χρησιμοποιήθηκε για να καθοριστεί ότι ο Madoff είχε εμπλακεί σε μια πυραμίδα 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος ήταν ο αριθμός που εμφανίστηκε στα πρωτοσέλιδα. Η Ambrosino δεν έχει λάβει ακόμη χρήματα, λέει, και ζει σε ένα κινητό σπίτι στην Αριζόνα, ενώ ο σύζυγός της αναζητά εργασία.

Ο Larry Leif, 59, συνταξιούχος κατασκευαστής παιχνιδιών και αθλητικών ειδών που ζει στο Σαν Αντόνιο, είπε ότι έχασε 8 εκατομμύρια δολάρια από δύο χωριστούς λογαριασμούς που διατηρούσε στην εταιρεία του Madoff. Ο Leif λέει πως η SIPC του έχει υποσχεθεί 91.000 δολάρια, αλλά δεν έχει "ακόμη λάβει ούτε μια δεκάρα."

"Ο Picard λέει ότι θα έπρεπε είχαμε καταλάβει. Δεν θα έπρεπε η SEC να είχε καταλάβει τι γίνεται;" λέει ο Leif. Προσθέτει ότι τα νόμιμα τέλη που εισπράττει η επιχείρηση Picard του δίνει το κίνητρο να τραβήξει τις διαδικασίες για όσο το δυνατόν περισσότερο. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αμοιβές του Picard έχουν ανώτατο όριο του 3% του ποσού που θα ανακτήσει, πέρα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

capital.gr

Γερμανία: Απρόσμενη μείωση των λιανικών πωλήσεων


Γερμανία: Απρόσμενη μείωση των λιανικών πωλήσεων


Απρόσμενη πτώση της τάξης του 0,5% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία σε μηνιαία βάση το Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας πως οι καταναλωτές παραμένουν διστακτικοί στις δαπάνες τους παρά τη σχετική σταθεροποίηση στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 3,9% σε ετήσια βάση – για πέμπτο διαδοχικό μήνα.

Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των πωλήσεων κατά 0,6% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα και μείωσή τους κατά 2,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σε ονομαστικούς όρους, παρατηρήθηκε πτώση 0,5% και 4,8%, αντίστοιχα.

naftemporiki

Με άνοδο 1,45% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Με άνοδο 1,45% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Με άνοδο 143,64 μονάδων, ποσοστό 1,45%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 10.034,74 μονάδες.

naftemporiki

Βρετανία: Νέα αύξηση των τιμών κατοικίας


Βρετανία: Νέα αύξηση των τιμών κατοικίας


Αύξηση παρουσίασαν, για έκτο συνεχόμενο μήνα, τον Οκτώβριο, οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν για πρώτη φορά από τις αρχές του 2008, σύμφωνα με τη Nationwide Building Society.

Η άνοδος 0,4% του Οκτωβρίου ήταν μικρότερη από τη μέση αύξηση του 1,2% που καταγράφηκε τους τελευταίους πέντε μήνες. Παρόλ’ αυτά, οι τιμές εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008.

«Μια συγκράτηση του δείκτη τιμών στις τιμές κατοικίας ήταν αναμενόμενη, καθώς οι πολύ ισχυρές μηνιαίες αυξήσεις που είδαμε τους καλοκαιρινούς μήνες δεν ήταν δυνατό να παραμείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία έχουν σημειώσει άνοδο 4,6% από τις αρχές της χρονιάς, ενώ το 2008 υποχώρησαν σχεδόν 16%.

Η μέση τιμής κατοικίας στη χώρα διαμορφώνεται πλέον στις 162.038 στερλίνες, 13,1% χαμηλότερα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Οκτωβρίου του 2007.

naftemporiki

Consumer confidence best since Jan 08


Consumer confidence best since Jan 08

LONDON (Reuters) - Consumer confidence rose in October to its highest level since January 2008, after improvements in households' financial situation and view of the past 12 months, a monthly survey by GfK NOP showed on Friday. GfK's headline confidence indicator rose 3 points to -13, slightly better than analysts' forecasts of a rise to -15, and continuing an unbroken string of monthly increases in place since January.

iii.co.uk

CDR Indicted for Rigging Municipal Investment Deals

CDR Indicted for Rigging Municipal Investment Deals

Oct. 29 (Bloomberg) -- CDR Financial Products Inc., founder David Rubin and two other employees of the advisory firm were indicted by a federal grand jury for conspiring to rig bidding on investment contracts sold to local governments.

The indictment in U.S. District Court in New York alleges that CDR and its employees conspired to fix prices on investment contracts that local governments buy with the proceeds of municipal bonds. CDR managed the bidding process for the investments on behalf of local governments.

The indictment is the first to result from a more than three-year investigation of the U.S. municipal bond market. A conspiracy to fix prices on the investments would have cost taxpayers by giving them lower returns than they would receive in a competitive auction. More than a dozen banks, brokers and insurers have been subpoenaed under the investigation.

“The Justice Department is committed to protecting the competitive process and will hold accountable individuals and companies who participate in illegal and anticompetitive conduct,” Christine Varney, assistant U.S. Attorney General who heads the antitrust division, said in a statement.

Allan Ripp, a spokesman for CDR, said the firm hasn’t had a chance to fully review the complaint. He dismissed allegations that the firm participated in a conspiracy.

“The government is alleging a certain kind of conspiracy that is just baseless,” Ripp said. “CDR sternly asserts these charges are wholly without merit.”

A bid-rigging count against Rubin and the other employees carries a maximum 10-year prison term, prosecutors said. Other charges include conspiracy, wire fraud, making of false statements and a fraudulent bank transaction count. Not every defendant is accused of each crime. CDR faces a maximum fine of $100 million for bid rigging.

bloomberg

New York Eclipses London as Financial Center in Bloomberg Poll


New York Eclipses London as Financial Center in Bloomberg Poll


Oct. 30 (Bloomberg) -- New York has withstood the worst economic crisis in seven decades and remains the leading global financial center, followed by Singapore, which topped London as investors’ preferred place for doing business, according to Bloomberg Global Poll.

Twenty-nine percent of respondents in the quarterly poll of investors, traders and analysts who subscribe to the Bloomberg terminal say New York will be the best place for financial services two years from now. Singapore is chosen by 17 percent of respondents and London is the pick of 16 percent. Shanghai has 11 percent, while Tokyo, once considered a global hub, gets the nod from only 1 percent.

“Despite the carnage of 2008, I still expect the ‘new new’ thing in financial services to be developed and nurtured here, and ultimately exported to the world,” says poll respondent Peter Rup, who manages more than $300 million at Artemis Wealth Advisors LLC and Orion Capital Management LLC in New York.

On a separate question, China, Brazil and India offer investors the best opportunities for making money, those surveyed say. The U.S., Europe and Japan are seen to have less potential.

The results about the best financial-services environment contrast with the anxiety just three years ago that New York was losing its competitive edge over London as a global financial capital. U.S. Treasury Secretary Henry Paulson and New York Mayor Michael Bloomberg warned at the time that excessive U.S. regulation was driving investment firms to the U.K.

U.S. Regulation

Both U.S. and U.K. lawmakers are working to rebuild a web of financial regulations and raise taxes after a credit crisis and recession destroyed trillions of dollars in household wealth and more than 10 million jobs. Investors say they expect the U.S. administration under President Barack Obama to be more restrained in reining in risk-taking than that of U.K. Prime Minister Gordon Brown.

“Americans will fight harder against politicians than those in Europe and stand a better chance of a compromise on regulation, taxes and populism,” says poll respondent Richard Nolan, a strategist at the London brokerage firm Newedge Group. “So New York and London will suffer but I believe that London will suffer more.”

Poll respondent Bennett Gross, managing director of wealth management at Pacific Income Advisors Inc. in Santa Monica, California, says the regulatory crackdown may even be a plus. Investors, he says, may be willing to accept more constraints in exchange for stability and liquidity, particularly in the aftermath of the financial crisis.

‘Disastrous Downside’

“Most wealthy clients would accept higher regulation because it means the peaks and valleys will be a little less severe,” Gross says. “I doubt I have a single client who would not give up some of the upside to have less of the disastrous downside of 2008.”

The quarterly Bloomberg Global Poll of investors and analysts in six continents was conducted Oct. 23-27. It is based on interviews with a random sample of 1,452 Bloomberg subscribers, representing decision makers in markets, finance and economics. The poll has a margin of error of plus or minus 2.6 percentage points.

The Bloomberg Global Poll is conducted by Selzer & Co., a Des Moines, Iowa-based public-opinion research company.

The ascent of Singapore and the decline of London reflect the rise of specialized financial centers that cater to specific segments of the industry.

Hedge Funds

Many hedge funds have left the British capital because of a new top income-tax rate of 50 percent for higher earnings and regulations planned by the European Union that restrict the amount they can borrow.

One fund, Amplitude Capital LLP, recently moved its head office from London to Switzerland. Another, Brevan Howard Asset Management LLP, recently said its offshore unit was considering opening an office in Geneva.

Consulting firm Kinetic Partners LLP says it had helped 23 hedge-fund firms move to Switzerland from London in the past 18 months and is looking to relocate another 15 since the U.K. announced a higher tax rate in April.

“About 20 percent of the hedge-fund community could leave the U.K. in the next two or three years,” says London-based David Butler, a founder of Kinetic. “The feeling among the hedge-fund community is there is a better place to be.”

Singapore, Shanghai

Singapore and Shanghai are growing in popularity as firms look for ways to tap the wealth that has accumulated in China and the rest of Asia. Private wealth management in particular is growing in Singapore, which has no capital-gains tax.

“Everything in Singapore is so well organized. Everything is so efficient. Everything works,” says Gary Addison, a partner at the private-equity firm Actis Capital LLP, which has $2.9 billion under management. Addison worked in London then Tokyo before moving to Singapore two years ago.

The investment climate attracts firms seeking high returns. “I perceive Singapore to be a little more of the tawdry wild west, or I guess tawdry wild ‘east,’” says Gross, of Pacific Income.

Shanghai isn’t as well established as Singapore; 11 percent of those polled by Bloomberg see the city as the top financial center because of the huge growth potential in China. As credit remains tight in the U.S., China will try to unleash the excess savings of its citizens, says poll respondent Anthony Comorat, wealth-management director at Lydian Trust Co. in Palm Beach, Florida.

‘Optimal Environment’

China is “a country with no financial crisis and a budget surplus in a position to acquire and operate global businesses on an unprecedented scale,” Comorat says. “This creates an optimal environment for financial services that will not exist in the West in two years.”

Dubai, like China and Singapore, remains a popular regional financial center for investors who want to take advantage of the oil wealth in the Middle East. The sheikdom is the preferred locale of 5 percent of those polled.

“No one can compete with Dubai in terms of a place to live and work,” says Paul Reynolds, managing director and head of debt and equity advisory for the Middle East at NM Rothschild & Sons Ltd., in Dubai. “The Gulf generally is well-positioned in terms of its geography and liquidity, in terms of the provision of the services for business to flourish.”

The survey shows investors want to work in cities with established financial-services infrastructure, such as New York, Singapore and London. However, they see the best prospects for their investments in emerging markets such as China, India and Brazil.

Brazil, India

Sixty-eight percent of those surveyed say they are optimistic about the investment climate in Brazil; 67 percent say the same about India and 66 percent of China. The latter presents the best opportunities for investors over the next two years, according to 44 percent of those polled.

Only 41 percent are positive about the investment climate in the U.S. and 36 percent say the same about the European Union.

Investors are downbeat about Japan, with only 25 percent saying they are optimistic about its investment climate and 5 percent saying it offers the best opportunities.

“Tokyo’s tighter regulation in terms of financial rules and regulations are not providing as much flexibility as in Singapore or Shanghai,” said poll respondent Leonardy Maleke, market risk manager at PT Rabobank International in Jakarta.

“The aging population there, the large debt relative to economic output, a stock market that peaked in 1989, and stubborn bouts of deflation make it hard to characterize Tokyo as a better place for financial services,” Comorat says.

bloomberg
Share |