Friday, October 30, 2009

H Fitch αναβαθμίζει τις προοπτικές της ΕΤΕ σε σταθερές


H Fitch αναβαθμίζει τις προοπτικές της ΕΤΕ σε σταθερές


Η Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε αναβάθμιση του outlook της Εθνικής Τράπεζας σε "σταθερό" από "αρνητικό" προηγουμένως, ενώ επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε "A-" και "F2" αντίστοιχα. Το Support Rating Floor διατηρείται στο "BBB" και η ατομική αξιολόγηση στο "B/C".

Η αλλαγή στο outlook, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, αντικατοπτρίζει την ανθεκτική λειτουργική κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και την άποψη της Fitch ότι η τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει το προκλητικό λειτουργικό περιβάλλον.

Η αξιολόγηση αντανακλά επίσης το ηγετικό εγχώριο δίκτυο της ΕΤΕ, την ισχυρή θέση χρηματοδότησης και την βελτιωμένη κεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, στην αξιολόγηση λαμβάνεται επίσης υπόψη, μεταξύ άλλων, και η αύξηση της έκθεσης της τράπεζας στη μεταβλητότητα των αναδυόμενων αγορών και παγίων, ιδίως μέσω της θυγατρικής στην Τουρκία Finansbank (΄BB΄/σταθερό outlook) και το επιπλέον ρίσκο από την ακάλυπτη (unhedged) έκθεση της στην τουρκική λίρα.

Ο οίκος επισημαίνει παράλληλα ότι μετά τη πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλαδας σε ΄A-΄ η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΕΤΕ βρίσκεται πλέον στα ίδια επίπεδα με της ελληνικής πολιτείας, ενώ το outlook της Ελλάδας παραμένει αρνητικό.

Δεδομένου ότι η υποβάθμιση της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στη ραγδαία επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών και λιγότερο σε οικονομικές ανησυχίες, η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να λάβει υψηλότερη αξιολόγηση από την Ελλάδα, αναφέρει ο οίκος.

Η Fitch επισημαίνει παράλληλα ότι παρά την ραγδαία επιβράδυνση των χορηγήσεων στην Ελλάδα –και ιδίως στο εξωτερικό– και την επιδείνωση της ποιότητας των παγίων σε όλες τις αγορές, η διαφοροποιημένη ικανότητα της ΕΤΕ στη κερδοφορία και κεφαλαιοποίηση είναι αρκετά ισχυρές για να απορροφήσουν τα σχετικά υψηλά επίπεδα επισφαλών δανείων.

Η Fitch αναφέρεται παράλληλα στην αύξηση κεφαλαίου 1,25 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η τράπεζα το περασμένο καλοκαίρι, ενώ επισημαίνει ότι η διοίκηση της ΕΤΕ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων για την αποπληρωμή των 350 εκατ. ευρώ σε προνομιούχες μετοχές που έλαβε από την ελληνική πολιτεία.


capital.gr

No comments:

Share |