Saturday, May 29, 2010

Επιδείνωση επιχειρηματικού κλίματος


Επιδείνωση επιχειρηματικού κλίματος


Νέα επιδείνωση σημείωσε το Μάιο το επιχειρηματικό κλίμα στην Κύπρο διαψεύδοντας τις προσδοκίες που δημιούργησαν τα στοιχεία Απριλίου για σταδιακή βελτίωση. Η υποχώρηση των προσδοκιών, οφείλεται κυρίως στην χειροτέρευση του κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών και της μεταποίησης.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας μειώθηκε κατά 4 μονάδες το Μάιο στις 66,6 μονάδες από 70,6 μονάδες τον Απρίλιο.

Η υποχώρηση του σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οφείλεται κυρίως στη χειροτέρευση του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών. Επιδείνωση παρατηρείται και στον επιχειρηματικό κλίμα στις κατασκευές και στη μεταποίηση.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε στο -12 από -6 τον Απρίλιο. Το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σχέση με τον περασμένο μήνα λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης παρά την καλυτέρευση των προσδοκιών. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση, τη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους, καθώς και την απασχόληση τους τελευταίους μήνες.

Στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με τον περασμένο μήνα παρέμεινε η εκτίμηση των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες. Αντίθετα, περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση της ζήτησης και της απασχόλησης τους επόμενους τρεις μήνες.

Επιδείνωση παρουσιάζεται και στον κλάδο των κατασκευών και της μεταποίησης.
Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε συγκριτικά με τον Απρίλιο, λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών. Σε σχέση με τον περασμένο μήνα, πιο πολλές επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά τις προοπτικές για απασχόληση στον τομέα τους επόμενους μήνες. Στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον περασμένο μήνα παρέμεινε η εκτίμηση των επιχειρήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books). Αντίθετα, λιγότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικοδομική δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες και λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον κλάδο των κατασκευών ανήλθε στο -47 από -42 τον Απρίλιο.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -10 από -5.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρέμεινε γενικά στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον Απρίλιο, αν και κάποιες επιμέρους πτυχές παρουσιάζουν οριακή βελτίωση.

Οι καταναλωτές παρουσιάζονται το ίδιο απαισιόδοξοι με τον προηγούμενο μήνα για την αναμενόμενη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο τους επόμενους 12 μήνες. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -38 όσο ήταν και τον Απρίλιο.

Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα.

Λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις πωλήσεις τους επόμενους τρεις μήνες. Επίσης, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση των αποθεμάτων τους και περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα όμως, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες. Επιδείνωση κατέγραψαν και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους επόμενους μήνες. Στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με τον Απρίλιο παρέμειναν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την απασχόληση τους επόμενους μήνες. διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -19 όσο από -20 Απρίλιο.

Το ερευνητικό πρόγραμμα καταγραφής του οικονομικού κλίματος συντονίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία συλλέγονται από την εταιρεία RAI Consultants Public Ltd.

source: stockwatch.com.cy

Πτώση 8% για τον Dow Jones τον Μάϊο


Πτώση 8% για τον Dow Jones τον Μάϊο


Η υποβάθμιση της Ισπανικής οικονομίας κατά 2 βαθμίδες από τη Fitch πίεσε χαμηλότερα την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά στη τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Μηνιαίες απώλειες 7,9% για Dow, 8,2% για S&P και 8,3% για Nasdaq. Αργία τη Δευτέρα στη Wall.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow υποχώρησε 0,6%, ο S&P μόλις 0,2% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 1,3%.

Αναλυτικά, η υποβάθμιση από τη Fitch σε ΑΑ+ από ΑΑΑ της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανικής οικονομίας ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών για τα προβλήματα δημοσιονομικού χρέους που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες της Ευρωζώνης.


Ωστόσο, η διαβεβαίωση από τον οίκο ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας εντός του έτους, κατάφερε έως ένα βαθμό να συγκρατήσει τις ισχυρές πιέσεις στη Wall.

Παράλληλα, μικτές χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις της ημέρας καθώς ο δείκτης μεταποίησης PMI του Σικάγο υποχώρησε τον Μάρτιο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε οριακά ενώ τα προσωπικά εισοδήματα και δαπάνες διαμορφώθηκαν εντός των προβλέψεων.

Νέες πιέσεις στο ευρώ, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχωρεί κάτω από τα 1,23 δολάρια αλλά να παραμένει μακριά από το χαμηλό 4 ετών στα 1,2146.

Επιπλέον, μικρή υποχώρηση 0.67% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου στα 73,97 δολ. μετά το ράλι των δύο προηγούμενων ημερών –άνοδος συνολικά 8%- με τους ενεργειακούς τίτλους να χάνουν μέρος των κερδών, της προηγούμενης συνεδρίασης. Ενδεικτικά πτώση 0,55% για τη μετοχή της Chevron και 0,8% για τη μετοχή της Exxon Mobil.


Απώλειες και για τον τραπεζικό κλάδο με τη Citigroup να υποχωρεί 0,75% και τη Bank of America 2,3%.

Η BP υποχωρεί 5% αν και ανακοινώθηκε ότι σταματά η διαρροή πετρελαίου από την θαλάσσια εξόρυξη στον Κόλπο του Μεξικό. Ωστόσο το μέχρι στιγμής κόστος της διαρροής για την πετρελαϊκή υπολογίζεται στα 930 εκατ. δολάρια.

Στον αντίποδα κέρδη 1,5% και για την μετοχή της Apple καθώς το iPad ξεκίνησε να πωλείται και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της 3Ε υποχωρεί 4,3% στα 21,92 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 2,4% στα 2,48 δολάρια. Απώλειες 0,5% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 4,24 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε πτώση 1,19% στις 10.136,63 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 1,24% στις 1.089,4 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,91% στις 2.257,04 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,13% στις 5.189,43 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,15% στις 5.946,18 μονάδες, ενώ ο CAC 0,29% χαμηλότερα στις 3.515,06 μονάδες.

source: euro2day.gr

«Παγώνει» συμφωνίες η κρίση χρέους

«Παγώνει» συμφωνίες η κρίση χρέους


Εντονη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές έχει προκαλέσει η κρίση χρέους.

Η κρίση χρέους, που ταλανίζει οικονομίες της Ευρωζώνης και έχει πυροδοτήσει έντονη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» των εκδόσεων νέων ομολόγων και μετοχών, ύστερα από ένα ράλι 14 μηνών, ενώ έχει βάλει «φρένο» στα μεγάλα εταιρικά deals.

Σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters από τις αρχές του έτους οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 862,7 δισ. δολάρια - ποσό αυξημένο κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η θετική αυτή επίδοση, ωστόσο, οφείλεται στην έντονη κινητικότητα του πρώτου τετραμήνου. Το Μάιο το σκηνικό ανετράπη πλήρως. Ανακοινώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο συμφωνίες αξίας μόλις 145 δισ. δολαρίων - στη χειρότερη επίδοση των τελευταίων εννέα μηνών.

Τον ίδιο μήνα η παγκόσμια δραστηριότητα στις αγορές χρέους υποχώρησε 58% σε σχέση με τον Απρίλιο, στα 210 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008, όταν η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση βρισκόταν στο απόγειό της εξαιτίας της κατάρρευσης της Lehman Brothers .

Στις διεθνείς αγορές μετοχικού κεφαλαίου η δραστηριότητα σημείωσε κατακόρυφη πτώση στα 30,6 δισ. δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2009.

Η εικόνα είναι ιδιαίτερα απογοητευτική στην Ευρώπη. Οι εκδόσεις μετοχών σημείωσαν αυτόν το μήνα πτώση 82% στα 2,7 δισ. δολάρια, οι εκδόσεις χρέους πάγωσαν, ενώ το μερίδιο της γηραιάς ηπείρου στις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων υποχώρησε στο 24% - πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Οι ανησυχίες για εξάπλωση της κρίσης χρέους έχουν οδηγήσει πολλές εταιρείες στο να αναστείλουν τα σχέδιά τους είτε για άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές είτε για εξαγορές.

Αυτή την εβδομάδα οι Mirion Technologies, NewPage Group και Smile Brands Group ανέστειλαν τα σχέδιά τους για αρχική δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ, ενώ η Allegiant Travel Co αποφάσισε να μην προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη έκδοση ομολόγων ύψους 250 εκατ. δολαρίων.

Πριν από λίγες ημέρες μία ομάδα επενδυτών εγκατέλειψε τα σχέδιά της για κατάθεση προσφοράς εξαγοράς της βρετανικής Forth Ports, επικαλούμενη την «οικονομική αβεβαιότητα».

source: naftemporiki.gr

AIG sees $30 billion for Asian unit too low - source


AIG sees $30 billion for Asian unit too low - source

NEW YORK (Reuters) - American International Group Inc believes $30 billion for its Asian unit, AIA is too low, and the U.S. insurer is not in a rush to do a deal, a source familiar with the matter said late on Friday. AIG believes it has many options for AIA, the source said. AIG views AIA as a "valuable property" and does not want to sacrifice value, the source said.

source: iii.co.uk
Share |