Saturday, May 29, 2010

Επιδείνωση επιχειρηματικού κλίματος


Επιδείνωση επιχειρηματικού κλίματος


Νέα επιδείνωση σημείωσε το Μάιο το επιχειρηματικό κλίμα στην Κύπρο διαψεύδοντας τις προσδοκίες που δημιούργησαν τα στοιχεία Απριλίου για σταδιακή βελτίωση. Η υποχώρηση των προσδοκιών, οφείλεται κυρίως στην χειροτέρευση του κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών και της μεταποίησης.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας μειώθηκε κατά 4 μονάδες το Μάιο στις 66,6 μονάδες από 70,6 μονάδες τον Απρίλιο.

Η υποχώρηση του σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οφείλεται κυρίως στη χειροτέρευση του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών. Επιδείνωση παρατηρείται και στον επιχειρηματικό κλίμα στις κατασκευές και στη μεταποίηση.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε στο -12 από -6 τον Απρίλιο. Το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σχέση με τον περασμένο μήνα λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης παρά την καλυτέρευση των προσδοκιών. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση, τη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους, καθώς και την απασχόληση τους τελευταίους μήνες.

Στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με τον περασμένο μήνα παρέμεινε η εκτίμηση των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες. Αντίθετα, περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση της ζήτησης και της απασχόλησης τους επόμενους τρεις μήνες.

Επιδείνωση παρουσιάζεται και στον κλάδο των κατασκευών και της μεταποίησης.
Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε συγκριτικά με τον Απρίλιο, λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών. Σε σχέση με τον περασμένο μήνα, πιο πολλές επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά τις προοπτικές για απασχόληση στον τομέα τους επόμενους μήνες. Στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον περασμένο μήνα παρέμεινε η εκτίμηση των επιχειρήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books). Αντίθετα, λιγότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικοδομική δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες και λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον κλάδο των κατασκευών ανήλθε στο -47 από -42 τον Απρίλιο.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -10 από -5.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρέμεινε γενικά στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον Απρίλιο, αν και κάποιες επιμέρους πτυχές παρουσιάζουν οριακή βελτίωση.

Οι καταναλωτές παρουσιάζονται το ίδιο απαισιόδοξοι με τον προηγούμενο μήνα για την αναμενόμενη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο τους επόμενους 12 μήνες. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -38 όσο ήταν και τον Απρίλιο.

Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα.

Λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις πωλήσεις τους επόμενους τρεις μήνες. Επίσης, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση των αποθεμάτων τους και περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα όμως, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες. Επιδείνωση κατέγραψαν και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους επόμενους μήνες. Στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με τον Απρίλιο παρέμειναν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την απασχόληση τους επόμενους μήνες. διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -19 όσο από -20 Απρίλιο.

Το ερευνητικό πρόγραμμα καταγραφής του οικονομικού κλίματος συντονίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία συλλέγονται από την εταιρεία RAI Consultants Public Ltd.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |