Sunday, April 29, 2012

Πατώνουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων

Πατώνουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2009 είχαν το Μάρτιο οι πωλήσεις ιδιωτικών σαλούν επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για επιδείνωση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και στην οικονομία γενικότερα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, οι συνολικές εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν σε 1.675 το Μάρτιο του 2012 σε σύγκριση με 2.432 την αντίστοιχη περίοδο του 2011, καταγράφοντας πτώση 31,1%.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη μείωση που σημειώνεται στις εγγραφές ιδιωτικών σαλούν από τον Οκτώβρη του 2009. Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι εγγραφές των καινούργιων σαλούν σημείωσαν σημαντική πτώση 35,2% στα 801 από 1.237 το Μάρτιο του 2011 Το ίδιο άσχημη είναι και η κατάσταση στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων. Οι εγγραφές μεταχειρισμένων οχημάτων το Μάρτιο υποχώρησαν κατά 26,9% στα 874 έναντι 1.195 τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Όσον αφορά στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012, οι εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν συνολικά κατά 24% πέφτοντας στις 5.522, σε σύγκριση με 7.263 την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

source: stockwatch.com.cy

Ο Π. Δημητριάδης νέος διοικητής ΚΤ

Ο Π. Δημητριάδης νέος διοικητής ΚΤ

Το διορισμό του Πανίκου Δημητριάδη στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η κυβέρνηση. Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου του Leicester, αντικαθιστά τον Αθανάσιο Ορφανίδη, στην πιο δύσκολη καμπή για το τραπεζικό σύστημα. Όπως ανακοίνωσε σήμερα στις 12:15 στο προεδρικό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκώντας το δικαίωμα που του παρέχει το Σύνταγμα αποφάσισε να διορίσει τον κ. Δημητριάδη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για θητεία πέντε ετών. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ερωτηθείς τι αναμένει η κυβέρνηση από το νέο Διοικητή και αν η Κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει κάτι στον τρόπο προσέγγισης του τέως Διοικητή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κεντρική Τράπεζα είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός του κράτους. Από κει και πέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασκώντας το συνταγματικό του δικαίωμα, έχει προβεί στο διορισμό του κ. Δημητριάδη.

Ποτέ δεν τέθηκε σε κανένα Πρόεδρο να εξηγήσει αποφάσεις διορισμού ή μη διορισμού ή παύσης οποιουδήποτε. Ο καθένας κρίνεται από τις δικές του πράξεις και το δικό του έργο». Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε επίσης ότι «ειδικά σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές που διέρχεται η κυπριακή οικονομία, ένεκα των προβλημάτων που υπάρχουν στο τραπεζικό τομέα, θα πρέπει όλοι να σταθούν δίπλα από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Η κυβέρνηση θα σταθεί ασφαλώς δίπλα από τον Διοικητή και θα συνεχίσει τη συνεργασία που έχει με την Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα και να ανοίξουμε μια νέα προοπτική για την κυπριακή οικονομία». Καταλήγοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ευχήθηκε στον κ. Δημητριάδη κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. «Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση», πρόσθεσε, «εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον κ. Αθανάσιο Ορφανίδη, για τις υπηρεσίες που προσέφερε από τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην παραπέρα σταδιοδρομία του».

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου του Leicester θα αναλάβει τα καθήκοντα του στις 3 Μαΐου και από την πρώτη μέρα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί στον τραπεζικό κλάδο η κρίση στην Ελλάδα. Υπό τη διοίκηση του κ. Δημητριάδη, οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν τρόπους ανακεφαλαιοποίησής τους για κάλυψη των ζημιών ύψους €4,7 δισ. που ανακοίνωσαν για το 2011 και να στηρίξουν παράλληλα την οικονομία, που βρίσκεται σε ύφεση. Ο νέος διοικητής επέκρινε αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο τη διακυβέρνηση στις τράπεζες και την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας, και η θητεία του ενδεχομένως να συνδυαστεί με πιο παρεμβατική προσέγγιση στα των τραπεζών. Έχει επίσης διαφοροποιηθεί από τον προκάτοχό του και από πολλούς οικονομολόγους στο ζήτημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τονίζοντας ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών θα επέλθει κυρίως μέσω της οικονομικής ανάπτυξης. Δεν κρύβει την νεοκενσιανή του προσέγγιση στο θέμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα των σκληρών μέτρων που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα για αντιμετώπισή της.

 Ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης επίδειξης αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε την ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους και τάχθηκε έντονα κατά των προσεγγίσεων που ήθελαν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η κριτική του προσέγγιση στο μονεταρισμό και σε θεωρίες που συνδέουν τη διόγκωση του ενεργητικού των τραπεζών με την οικονομική ανάπτυξη, έχουν αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ακαδημαϊκό έργο του νέου διοικητή, που έχει δημοσιευθεί σε κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά. Πολλές από τις απόψεις εκφράστηκαν τους τελευταίους 15 μήνες στην αρθρογραφία του στη StockWatch, η οποία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, εν μέρει λόγω της έντονης κριτικής που ασκήθηκε για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα.

Ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι 53 ετών. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Έσεξ και πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Κάϊμπριτζ. Εργάστηκε ως λειτουργός στην Κεντρική Τράπεζα για πέντε χρόνια και στη συνέχεια ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα με πρώτο σταθμό το πανεπιστήμιο του Κίλ, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

 source: stockwatch.com.cy, naftemporiki.gr
Share |