Saturday, February 27, 2010

Βρετανία: Ανάπτυξη 0,3% στο δ΄τρίμηνο του 2009


Βρετανία: Ανάπτυξη 0,3% στο δ΄τρίμηνο του 2009


Ρυθμό ανάπτυξης 0,3% σημείωσε η βρετανική οικονομία στο δ’ τρίμηνο του 2009, βάσει της αναθεωρημένης εκτίμησης για το ΑΕΠ της χώρας από την στατιστική υπηρεσία ONS.

Η αρχική εκτίμηση της ONS έκανε λόγω για ρυθμό ανάπτυξης 0,1% στο δ’ τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο. Οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 0,2%.

Σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2009 η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,3%, έναντι αρχικής εκτίμησης για συρρίκνωση κατά 3,2%.

source: euro2day.gr

Κέρδη άνω του 2% το Φεβρουάριο στην Wall Street


Κέρδη άνω του 2% το Φεβρουάριο στην Wall Street


Οριακά κέρδη κατέγραψαν την τελευταία ημέρα της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με μικρές απώλειες.



Ωστόσο για τους δείκτες ο Φεβρουάριος αποδείχθηκε ο καλύτερος των τελευταίων τουλάχιστον δέκα ετών καθώς S&P 500 και Dow Jones σημείωσαν τα υψηλότερα κέρδη από το 1998 ενώ ο Nasdaq από το 2000.


Στις συναλλαγές της Παρασκευής η νευρικότητα ήταν έντονη και οι εναλλαγές προσήμων συνεχείς έπειτα από το μπαράζ ανακοινώσεων μακροοικονομικών στοιχείων. Η αγορά ξεκίνησε με σταθεροποιητικές τάσεις έπειτα από την είδηση πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο ενισχύθηκε με ρυθμό 5,9% ενώ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των χειρότερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων της AIG.


Ακολούθησε η είδηση της πτώση των μεταπωλήσεων κατοικιών σε χαμηλό επτά μηνών και της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, εξελίξεις οι οποίες οδήγησαν τους δείκτες σε απώλειες έως 0,3%, οι οποίες αποδείχθηκαν προσωρινές.


Συνολικά για το Φεβρουάριο ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 2,6%, ο S&P 500 ενισχύθηκε 2,9% και ο Nasdaq 4,2%. Αντίθετα σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής, ο Dow υποχώρησε 0,7%, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,4% και ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,3%.


Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 4,23 μονάδες (+0,04%) κλείνοντας στις 10.325,26 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 4,04 μονάδων (+0,18%) και έκλεισε στις 2.238,26 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,56 μονάδων (+0,14%) κλείνοντας στις 1.104,49 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η JP Morgan Chase κλείνοντας στα 41,97 δολ. με άνοδο 1,33 δολλάρια ή σε ποσοστό 3,27%. Ακολούθησαν η General Electric με κέρδη 0,88% και κλείσιμο στα 16,06 δολ. και η Merck, η οποία έκλεισε στα 36,88 δολ. με άνοδο 0,85%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Kraft Foods (-1,32%), η μετοχή των McDonalds (-0,82%) και η Pfizer (-0,79%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,20 δολ. ή σε ποσοστό 5,46% και έκλεισε στα 3,86 δολ. Το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,08 δολ., που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία άνοδο 1,356% και έκλεισε στα 5,98 δολ.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η American International Group ανακοίνωσε για το δ΄ τρίμηνο του έτους συρρίκνωση ζημιών, με την εταιρεία να επισημαίνει παράλληλα ότι συνεχίζει να διερευνά στρατηγικές επιλογές για τις μονάδες της International Lease Finance Corporation (ILFC) και American General Finance, Inc. (AGF) και για το πώς να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης τους.


Ειδικότερα, η ασφαλιστική εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές 8,87 δισ. δολ. για το τελευταίο τρίμηνο του 2009 ή 65,51 δολ. ανά μετοχή από ζημιές 61,7 δισ. δολ. ή 458,99 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα που αποτελεί έως σήμερα τις μεγαλύτερες ζημιές στην αμερικανική εταιρική ιστορία.


Οι προσαρμοσμένες ζημιές για το δ΄ τρίμηνο του 2009 διαμορφώθηκαν σε 7,2 δισ. δολ. ή 53,23 δολ. ανά μετοχή έναντι προσαρμοσμένων ζημιών 38,5 δισ. δολ. ή 287,69 δολ. ανά μετοχή το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τις ζημιές της εταιρείας στα 3,94 δολ. ανά μετοχή. Η τιμή της μετοχής σημείωσε "βουτιά" 9,96% κλείνοντας στα 24,77 δολ.


Αύξηση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε η Gap Inc. για το δ΄ τρίμηνο του έτους. Η αμερικανική αλυσίδα ρούχων ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 352 εκατ. δολ. ή 51 cents ανά μετοχή από 243 εκατ. δολ. ή 34 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιανουαρίου σημείωσαν άνοδο 4% και διαμορφώθηκαν σε 4,24 δισ. δολ.


Για αυτό το έτος η Gap αναβάθμισε τις προβλέψεις της για κέρδη μεταξύ 1,70 δολ. και 1,75 δολ. ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet που τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 1,68 δολ. ανά μετοχή. Η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μερίσματος της κατά 18% στα 40 cents ανά μετοχή, ενώ θα προχωρήσει σε επιπλέον αγορές ιδίων μετοχών αξίας 1 δισ. δολ. Η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε 5,44% κλείνοντας στα 21,5 δολ.


Στο 5,9% ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,9% το δ΄ τρίμηνο, σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το γ΄ τρίμηνο του 2003.


Το γ΄ τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2%. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου τοποθετούσαν την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 5,7% για το δ΄ τρίμηνο του 2009. Για το σύνολο του 2009, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 2,4% που αποτελεί και την μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση από το 1946 όταν το αμερικανικό ΑΕΠ είχε σημειώσει βουτιά 10,9%. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ΑΕΠ οφείλεται στην ανασύσταση των εξαιρετικά μειωμένων αποθεμάτων στις ΗΠΑ που συνέβαλε 3,88 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ – το περισσότερο από το δ΄ τρίμηνο του 1987.


Απροσδόκητη πτώση στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιανουάριο


Υποχώρησαν τον Ιανουάριο οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικούς μήνες πτώσης, παρά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να παρατείνει το πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 7,2% τον Ιανουάριο στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,05 εκατ. ήτοι σε χαμηλό επτά μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η National Association of Realtors. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 0,9% των πωλήσεων στο μέγεθος των 5,50 εκατ.


Πτώση καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Φεβρουάριο


Στις 73,6 μονάδες διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Michigan, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, από 74,4 μονάδες τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία ήταν σχεδόν ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires και τοποθετούσαν το δείκτη στις 73,7 μονάδες. Σημειώνεται ότι τα προσωρινά στοιχεία εμφάνιζαν το δείκτη στις 73,7 μονάδες.


Ο δείκτης υφιστάμενων συνθηκών βελτιώθηκε στις 81,8 μονάδες το Φεβρουάριο από 81,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 68,4 μονάδες από 70,1.


Καλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης Chicago PMI Φεβρουαρίου


Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην περιοχή του Σικάγο τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης αναρριχήθηκε στις 62,6 μονάδες από 61,5 μονάδες τον Ιανουάριο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 60,5 μονάδες σε δημοσκόπηση Dow Jones Newswires.

source: capital.gr

Σε κλοιό πιέσεων η στερλίνα


Σε κλοιό πιέσεων η στερλίνα

Και όμως, δεν είναι το ευρώ [EUR=X] το νόμισμα που σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του δολαρίου, αλλά η στερλίνα, εν μέσω των οικονομικών δυσκολιών και του κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη Βρετανία, ωθώντας τους επενδυτές να «στοιχηματίσουν» εναντίον της στερλίνας [GBP=X] .

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η στερλίνα [GBP=X] βρέθηκε κάτω από το επίπεδο του 1,53 έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα μηνών, ενώ από τις αρχές του έτους έχει χάσει το 5,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας τις απώλειες 5,3% του ευρώ.

Το βρετανικό νόμισμα βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε κλοιό πιέσεων, όμως η διολίσθησή του επιταχύνθηκε αυτή την εβδομάδα, έπειτα από τις δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου, που έδειξαν συρρίκνωση της διαφοράς μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του κόμματος της αντιπολίτευσης, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει άμεσα τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, εκτιμούν σε σχετικό τους άρθρο στη «WSJ» οι Φάμπιο Άλβες και Μπράντλεϊ Ντέιβις.

Το έλλειμμα προϋπολογισμού της Βρετανίας ανήλθε πέρυσι στο 11,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ενώ προβλέπεται από τους οικονομολόγους να διευρυνθεί στο 12,5% το 2010 - δηλαδή σε επίπεδα παρόμοια με το έλλειμμα της Ελλάδας. Το δημόσιο χρέος της Βρετανίας αντιστοιχούσε πέρυσι στο 73% του ΑΕΠ και προβλέπεται να αυξηθεί φέτος στο 82%.

Εάν προσθέσει κανείς στα παραπάνω τις δηλώσεις αξιωματούχων της Τράπεζας της Αγγλίας, που ανεπισήμως προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμποδίων στην οικονομική ανάκαμψη και ότι ίσως χρειασθεί να επαναφέρουν το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού, τότε οι προοπτικές της στερλίνας δεν είναι και τόσο ευοίωνες.

Ορισμένες επενδυτικές τράπεζες και «γκουρού» των αγορών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μοίρα της στερλίνας, φέρνοντας στο νου τα γεγονότα πριν από 20 χρόνια, όταν ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος «στοιχημάτισε» δέκα δισ. δολάρια εναντίον της στερλίνας και κέρδισε ένα δισ. δολάρια μέσα σε μία ημέρα.

Όμως ο κόσμος έχει αλλάξει από τότε. Και οι προοπτικές για το ευρώ είναι εξίσου δυσοίωνες όσο και της στερλίνας, ενώ -παρά τα κέρδη του δολαρίου- το έλλειμμα των ΗΠΑ αποτελεί σοβαρή αιτία προβληματισμού, επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο της «WSJ».

Μέχρι στιγμής, πάντως, η διολίσθηση της στερλίνας δεν φαίνεται να επηρεάζει τη ζήτηση για βρετανικό κρατικό χρέος.

source: naftemporiki

Σε αναζήτηση λύσεων για τους 190.000 ασφαλισμένους

Σε αναζήτηση λύσεων για τους 190.000 ασφαλισμένους

Το δικό τους «Γολγοθά» καλούνται να ζήσουν οι περίπου 40.000 κάτοχοι ασφαλιστηρίων συμβολαίων Ζωής της Commercial Value μετά την προχθεσινή απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της εταιρείας.

Οι αρνητικές εξελίξεις για την Commercial Value συμπαρασύρουν επίσης περίπου 150.000 κατόχους Ι.Χ. αυτοκίνητων, ασφαλισμένους στην εταιρεία, όπως εξάλλου και τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να επιδείξουν πολύμηνη υπομονή προκειμένου να εισπράξουν τις αποζημιώσεις τους.

Οι εκτιμήσεις που κάνουν παράγοντες της ασφαλιστικής βιομηχανίας αναφέρουν ότι το λουκέτο στην Commercial Value απελευθερώνει παραγωγή αξίας 100 εκατ. ευρώ στις Γενικές Ασφάλειες και 25 εκατ. ευρώ στις Ασφαλίσεις Ζωής. Ήδη από χθες, η ασφαλιστική αγορά επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση μέρους των «ορφανών» συμβολαίων της ανακληθείσας εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους κατόχους συμβολαίων Ζωής, στην απόφαση της ΕπΕΙΑ αναφέρεται ότι εξαιρούνται της ασφαλιστικής εκκαθάρισης. Η τύχη τους εξαρτάται πλέον από τον Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζώης, ο οποίος, αφού αξιολογήσει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, θα επιχειρήσει να το μεταφέρει σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία.

Στο μεταξύ, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η απόφαση της ΕπΕΙΑ για την Commercial Value ελήφθη κατά πλειοψηφία 5 προς 2. Κατά της απόφασης τάχθηκαν οι κ.κ. Χάτσιος και Δελένδας, οι οποίοι θεώρησαν ότι η ΕπΕΙΑ μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί σχεδιαζόμενης κατάργησης του φορέα όφειλε να ζητήσει συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, προκειμένου να συζητηθεί ο τρόπος συνέχισης των εργασιών της Επιτροπής.

Στο σκεπτικό της απόφασης, που θυμίζει χρονικό ενός… προαναγγελθέντος θανάτου, η ΕπΕΙΑ αναφέρεται σε προηγούμενες αποφάσεις της, οι οποίες αφορούσαν στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, στην επιβολή προστίμου 500.000 ευρώ, σε αιτήματα που υποβλήθηκαν προς τις εισαγγελικές Αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων, στο αίτημα της εταιρείας να υπαχθεί στο άρθρο 6 του ν.δ. 400/70 όπως ισχύει, στις προθεσμίες που είχαν δοθεί για την κατάρτιση προγράμματος βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης και οικονομικής ανασυγκρότησης, στην υποχρέωση κάλυψης αύξησης μ/κ της εταιρείας κατά 79 εκατ. ευρώ, όπως και στην απαγόρευση εκτέλεσης νέων ασφαλιστικών εργασιών.

Επίσης, η ΕπΕΙΑ στηρίχθηκε στο γεγονός ότι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, Advantage Capital, δήλωσε ρητά ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην αύξηση μ/κ της Commercial Value. Ανάλογη στάση τήρησαν και οι εκκαθαριστές των Ασπίς Πρόνοια [APRr.AT] ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, ενώ για το ρωσικό επενδυτικό όμιλο Borodino στην απόφαση αναφέρεται ότι δεν γνωστοποίησε στην Επιτροπή τα αναγκαία έγγραφα για να αξιολογηθεί η καταλληλότητά του.

Το σχέδιο παράτασης λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας κατά δύο μήνες, που κατατέθηκε από την προσωρινή διοίκηση αυτής, η ΕπΕΙΑ το αξιολόγησε ως μη νόμιμο και μη εφαρμόσιμο, διότι χαρακτηρίσθηκε ως μη ρεαλιστικός «ο προβαλλόμενος ισχυρισμός περί κάλυψης του ελλείμματος των εποπτικών κεφαλαίων της εταιρείας με τη λήψη δανείων, την έκδοση ομολόγου και την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου», για την οποία, σύμφωνα με την απόφαση, δεν είχε βρεθεί επενδυτής και δεν αναμενόταν να εξευρεθεί εντός χρονικού διαστήματος δύο μηνών.

Το σχέδιο απορρίφθηκε επίσης διότι η προτεινόμενη κάλυψη του ελλείμματος της ασφαλιστικής τοποθέτησης του κλάδου Ζωής με «μεταφορά» της ασφαλιστικής τοποθέτησης που αντιστοιχεί στα περιουσιακά στοιχεία των λοιπών κλάδων κρίθηκε μη σύννομη, όπως επίσης διότι η εταιρεία δεν ήταν σε ενεργό διαπραγμάτευση με συγκεκριμένο επενδυτή, αλλά αόριστα αναφερόταν σε συζητήσεις με διάφορους υποψήφιους αγοραστές.

Επίσης, κατά την ΕπΕΙΑ η χορήγηση παράτασης δύο μηνών στην εταιρεία θα την επιβάρυνε οικονομικά κατ' ελάχιστον με το ποσό των 1.040.000 ευρώ, οπότε δεν θα διασφαλίζονταν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.

Στην απόφασή της η ΕπΕΙΑ έθετε και ζήτημα έλλειψης αξιοπιστίας και φερεγγυότητας για την εταιρεία, επισημαίνοντας ότι η συνέχιση της λειτουργίας της θα έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.

Επόπτης ο κ. Ιωάννης Παντελίδης

Τον κ. Ιωάννη Παντελίδη διόρισε το υπουργείο Οικονομικών ως Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής της Commercial Value. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παντελίδης έχει διοριστεί Επόπτης και για τα χαρτοφυλάκια Ζώης της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

source: naftemporiki

Κέρδη 2,3% για το χρυσό το Φεβρουάριο


Κέρδη 2,3% για το χρυσό το Φεβρουάριο

Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, καθώς η αλλαγή του κλίματος απέναντι στο δολάριο ευνόησε τα μέταλλα και γενικότερα τα εμπορεύματα. Σημαντική ώθηση στο ευρώ έδωσε και η φημολογία περί επικείμενης βοήθειας της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,9% στα 1.118,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει ακόμα και στα 1.119,50 δολάρια, ήτοι τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα. Ωστόσο, σε επίπεδο εβδομάδας ο χρυσός έκλεισε με απώλειες 0,2%, ενώ τον Φεβρουάριο έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,3%.
Yποχώρησε σήμερα το δολάριο καθώς ενισχύονται οι ενδείξεις για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3575 δολάρια από το επίπεδο των 1,3548 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3570 δολ.

Στη διάρκεια της ημέρας το δολάριο είχε υποχωρήσει έναντι του ευρώ στα 1,3592 δολ. μετά την ανακοίνωση για άνοδο του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 5,9% (ρυθμός που ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών) στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανακοινώσεις από την Ιαπωνία για αύξηση των λιανικών πωλήσεων. Από την άλλη πλευρά το ευρώ συνεχίζει να δέχεται πιέσεις με αιχμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος. Είναι ενδεικτικό ότι τον τελευταίο μήνα το ευρώ έχει υποχωρήσει έναντι δολαρίου κατά 1,9%.

source: reporter.gr

Κέρδη 9,3% για το Φεβρουάριο το αργό


Κέρδη 9,3% για το Φεβρουάριο το αργό

Μία ανάσα από τα 80 δολάρια έφτασε και πάλι το αργό στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καταγράφοντας παράλληλα έναν από τους καλύτερους μήνες του τελευταίου έτους. Ο Φεβρουάριος έκλεισε για το πετρέλαιο με κέρδη 9,3%, ενώ δεν ήταν και μικρές οι διακυμάνσεις της τιμής του εξαιτίας των ανισορροπιών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου έκλεισαν με κέρδη 1,9% σήμερα, σταματώντας στα 79,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε αγγίξει ακόμα και στα 80,40 δολάρια. σε επίπεδο εβδομάδας το αργό υποχώρησε κατά 0,5%.
Οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου πιθανόν θα επαναληφθούν με την επιτάχυνση εκ νέου του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, όπως προειδοποίησαν περίπου 80 ειδικοί του κλάδου σε διήμερο συνέδριο που διεξήχθη στο Τόκιο υπό την αιγίδα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).

Προς επίρρωση της προειδοποίησης των ειδικών, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωσε σήμερα κέρδη 1,55 δολαρίων το βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", αγγίζοντας τα 79,72 δολάρια μετά την ανακοίνωση της αναθεώρησης προς τα άνω, στο 5,9%, του ρυθμού με τον οποίο "έτρεξε" το τελευταίο τρίμηνο του 2009 η αμερικανική οικονομία.

"Η μεταβλητότητα των τιμών μετριάστηκε μετά από το ``τρενάκι του λούνα παρκ`` που είχαμε το 2007 και το 2008", υπενθύμισε ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Νομπούο Τανάκα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "η αγορά ενδέχεται να χαρακτηριστεί και πάλι από μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών από τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία τεθεί εκ νέου σε τροχιά ανάκαμψης και υπάρξει και πάλι στενότητα στην προσφορά πετρελαίου". Το μόνο σίγουρο είναι ότι "η εποχή της φθηνής ενέργειας έχει περάσει ανεπιστρεπτί", τόνισε ο κ. Τανάκα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Βιομηχανίας και Αγορών Πετρελαίου στην IEA Ντέιβιντ Φάιφ αναγνώρισε πως "η μεταβλητότητα είναι εγγενές χαρακτηριστικό της αγοράς, αναπόφευκτο χαρακτηριστικό του κλάδου. Θα μπορούσε, ωστόσο, να ελαχιστοποιηθεί στην περίπτωση που ήταν πιο σαφείς οι μελλοντικές προοπτικές, αν η ορατότητα στην αγορά ήταν καλύτερη. Η διαμόρφωση των τιμών είναι πολύπλοκο φαινόμενο. Χρειαζόμαστε περισσότερα και καλύτερα δεδομένα".

Το Μάρτιο αναμένεται η δημοσιοποίηση των προτάσεων ομάδας ειδικών που αυτή την περίοδο, κατά παραγγελία του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας, εργάζεται για τη συγκεκριμενοποίηση των τρόπων βελτίωσης της διαφάνειας στην αγορά πετρελαίου και του διαλόγου μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.

Προς το παρόν, σε μια συγκυρία κάμψης της ζήτησης λόγω της οικονομικής ύφεσης, η παραγωγική δυναμικότητα και η δυναμικότητα διύλισης σε συνδυασμό με τα πλεονάζοντα παγκόσμια διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων έχουν οδηγήσει σε σταθεροποίηση των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Για τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή και επικεφαλής οικονομολόγο του Centre for Global Energy Studies Λεωνίδα Δρόλλα η μεταβλητότητα των τιμών του βαρελιού θα γίνει μεγαλύτερη μέσα στους επόμενους μήνες, εντός εύρους μεταξύ 50 και 70 δολαρίων το βαρέλι. Εκτιμά επίσης ότι ενδέχεται να υπερβεί τα 100 δολάρια, καθώς θα πλησιάζει το τρίτο τρίμηνο του 2011 αν επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

"Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε στα 147 δολάρια το βαρέλι, ούτε ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν κάτω από τα 50 δολάρια", είπε ο κ. Δρόλλας, προβαίνοντας παράλληλα στην εκτίμηση ότι μια τιμή μεταξύ 72 και 74 δολαρίων είναι η βέλτιστη προς το παρόν για τους μεγάλους παραγωγούς.

source: reporter.gr
Share |