Tuesday, May 3, 2011

Αγωγή αμερικανικού Δημοσίου κατά Deutsche Bank


Αγωγή αμερικανικού Δημοσίου κατά Deutsche Bank

Αγωγή αποζημίωσης στην Deutsche Bank AG υπέβαλε το αμερικανικό δημόσιο, κατηγορώντας τη γερμανική τράπεζα, όπως και τη μονάδα της MortgageIT Inc ότι «επανειλημμένως εψεύσθη, με σκοπό να συμπεριλαμβάνεται σε ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα επιλογής υποθηκών, που ασφαλίζει το αμερικανικό δημόσιο».

Στην αγωγή, που υποβλήθηκε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου της περιφέρειας του Μανχάταν, το αμερικανικό δημόσιο υποστηρίζει ότι οι εναγόμενοι -αδιαφορώντας παντελώς για τις συνέπειες- επέλεγαν υποθήκες, με τις οποίες τα υφιστάμενα νομικά προγράμματα καταστρατηγούνταν, καθώς «παραβιάζονταν κατάφωρα από τους εναγόμενους, εάν οι δανειολήπτες μπορούσαν, πράγματι, να κάνουν τις καταβολές ποσών, για την άρση των υποθηκών εν καιρώ».

Σύμφωνα με την ίδια αγωγή, οι δύο εναγόμενοι κατηγορούνται ότι, με τη σειρά τους «πουλούσαν αυτές τις υποθήκες φυσικά με όφελός τους», ακόμα κι αν χιλιάδες «δανειολήπτες δεν μπορούσαν να καταβάλουν δόσεις για την άρση των υποθηκών, υποκείμενοι σε κατασχέσεις των ακινήτων τους από τον τελικό δικαιούχο της υποθήκης».

Κατόπιν αυτού, υπογραμμίζεται στην αγωγή, δεδομένου ότι τις υποθήκες είχε ασφαλίσει το αμερικανικό δημόσιο, αυτό βρισκόταν να ζημιώνεται με εκατομμύρια δολαρίων, την ώρα μάλιστα που αναμένεται να κληθεί να καταβάλει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια επιπλέον σε αποζημιώσεις.

source: naftemporiki.gr

Γιατί η μεγάλη βουτιά σε Alpha και Eurobank;


Γιατί η μεγάλη βουτιά σε Alpha και Eurobank;

Μεγάλη βουτιά σε Alpha και Eurobank με πτώση πάνω από 4% και φήμες ότι οι δύο μετοχές αφαιρούνται από τους δείκτες της Morgan Stanley.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, βασισμένες σε παλαιότερη έκθεση της Deutsche Bank, οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank, ενδέχεται να βρεθούν εκτός των δεικτών της MSCI.

Η αναθεώρηση των δεικτών της MSCI θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαΐου, και οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 31ης Μαΐου

source: reporter.gr

Κόστος €11 εκ. για εκ μητρογονίας


Κόστος €11 εκ. για εκ μητρογονίας

Τέσσερις αποφάσεις που αφορούν στην ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων των εκ μητρογονίας προσφύγων, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται περίπου στα €11 εκ. ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Στεφάνου παρατήρησε ότι είναι η πρώτη φορά που αρχίζει η επίλυση προβλημάτων που αφορούν τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες.

Σημείωσε, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση οικιστικής μονάδας σε οικισμό στέγασης εκτοπισθέντων στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, την παραχώρηση κρατικού οικοπέδου αυτοστέγασης, τη συμπερίληψή τους στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου φοιτητών και την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλα τα προγράμματα του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Όπως είπε, το συνολικό κόστος για την υλοποίηση των μέτρων κυμαίνεται στα €10,6 εκ.

Εξαγγελία μετά από τη συνάντηση

Η εξαγγελία των μέτρων έγινε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με μέλη της Κίνησης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων στο Προεδρικό Μέγαρο. Επρόκειτο για τη δεύτερη συνάντηση των δύο πλευρών, ως συνέχεια της πρώτης που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου, οπότε και είχε γίνει ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τα αιτήματα της Κίνησης.

Αναφορικά με την παραχώρηση οικιστικής μονάδας σε οικισμό στέγασης εκτοπισθέντων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι, μέχρι τώρα, δικαιούχοι ήταν οι οικογένειες στις οποίες ο ένας τουλάχιστον σύζυγος ήταν κάτοχος προσφυγικής ταυτότητας ή μονήρες πρόσωπο που ήταν κάτοχος προσφυγικής ταυτότητας και είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου. Το ετήσιο εισόδημα των δικαιούχων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €20.500 με έκπτωση €1.280 για κάθε εξαρτώμενο. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο μέσος όρος των αναμενόμενων εγκρίσεων για το πρόγραμμα είναι 115-120 άτομα τον χρόνο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραχώρησης κρατικού οικοπέδου αυτοστέγασης. Το πρόγραμμα, συμπλήρωσε, περιλαμβάνει και χορηγία, η οποία κυμαίνεται στις €22.000 - €31.600, ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας. Είπε επίσης ότι η επιπρόσθετη δαπάνη που θα απαιτηθεί για το μέτρο αυτό ανέρχεται στα €8,8 εκ., ενώ ο μέσος όρος των αναμενόμενων εγκρίσεων ανέρχεται στα 352 άτομα το χρόνο.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Δικαιούχοι στο πρόγραμμα είναι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα €23.360 - €32.100, αναλόγως του αριθμού των μελών της οικογένειας. Πρόσθεσε ότι για τον υπολογισμό του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος της οικογένειας αιτητή λαμβάνεται υπόψη ολόκληρο το εισόδημα οποιουδήποτε από το ζεύγος έχει το υψηλότερο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένου του 1/4 του εισοδήματος του έτερου μέρους. Σε περίπτωση μονογονέα είπε ότι υπολογίζονται τα 2/3 του ετήσιου εισοδήματος του.

Για την επιδότηση ενοικίου φοιτητών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτή κυμαίνεται σε €68 - €127 το μήνα, ανάλογα με τα κριτήρια και πρόσθεσε ότι η συνολική δαπάνη για το μέτρο υπολογίζεται στις €300 χιλ. περίπου.

Αναφορικά με τα προγράμματα του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι μέχρι σήμερα οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες συμμετείχαν σε κάποια από αυτά, ενώ υπήρχε και περιορισμός στην επιχορήγηση που ελάμβαναν. Ανέφερε ότι πλέον, για στεγαστικά δάνεια, οι εκ μητρογονίας θα μπορούν να λαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο μέχρι €130 χιλ., αντί των €85 χιλ. που ίσχυε μέχρι σήμερα. Για επαγγελματικά δάνεια είπε ότι θα λαμβάνουν δάνειο έως €105 χιλ. αντί των €85 χιλ. που ίσχυε μέχρι τώρα. Η δαπάνη για το μέτρο αυτό υπολογίζεται στο €1,5 εκ. το χρόνο, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Ερωτηθείς ο κ. Στεφάνου αν υπάρχει δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για έκδοση προσφυγικής ταυτότητας στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση με την Κίνηση Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων, μέσα στα πλαίσια του διαλόγου που έχει αρχίσει.

Αγώνας για την ταυτότητα

Μετά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Κίνησης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων, Μαρκέλλα Ησαΐα-Τσιάκκα είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι ο ρόλος και ο λόγος της ίδρυσης της Κίνησης είναι η αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων και η απόδοση προσφυγικής ταυτότητας». Πρόσθεσε ότι μέχρι να τους δοθεί η ταυτότητα, η Κίνηση, μαζί με τη νεολαία, θα συνεχίσει τον αγώνα της.

Η κα. Τσιάκκα, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ο μόνος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που δέχθηκε να έχει συνάντηση με την Κίνηση, να ακούσει τα μέλη της και να ενημερωθεί από αυτά. «Θεωρούμε δεδομένο ότι πολύ σύντομα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εξαγγείλει την απόδοση της προσφυγικής ταυτότητας στα παιδιά μας», κατέληξε.

source: stockwatch.com.cy

Κάνουν πίσω οι αγοραστές ακινήτων


Κάνουν πίσω οι αγοραστές ακινήτων

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009 βρέθηκαν τον Απρίλιο οι πωλήσεις ακινήτων, απειλώντας την εύθραυστη ανάκαμψη που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία και προκαλώντας προβληματισμό στην κυβέρνηση, που βλέπει μια σημαντική πηγή εσόδων να υστερεί.

Τα τελευταία στοιχεία του τμήματος κτηματολογίου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα αποτυπώνουν τη δεινή θέση που βρίσκεται ο κλάδος, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης.

Μείωση καταγράφεται σε όλες τις πόλεις, περιλαμβανομένων και των αστικών κέντρων, που το 2010 είχαν δώσει ανάσες στην ενδογενή ζήτηση.

Τον Απρίλιο του 2011 τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο μειώθηκαν στα 542 έναντι 675 τον Απρίλιο του 2010, σημειώνοντας μείωση 20%, που ενδεχομένως να οφείλεται εν μέρει στις διακοπές του Πάσχα.

Είναι ο χαμηλότερος αριθμός από τον Ιανουάριο του 2009, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις τάξεις των μεσιτών και των επιχειρηματιών ανάπτυξης, που βλέπουν τις ελπίδες ανάκαμψης του κλάδου να εξανεμίζονται.

Το Μάρτιο του 2011 η ετήσια μείωση στις πωλήσεις ανήλθε στο 21%.

Όσον αφορά το τετράμηνο του 2011 οι πωλήσεις περιορίζονται στις 2291 έναντι 2741 πέρσι καταγράφοντας μείωση 16%, παρά τη χαμηλή περσινή βάση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην εξοχική κατοικία, επηρεάζοντας τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο.

Στη Λάρνακα οι πωλήσεις περιορίστηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2011 στις 333 από 509 πέρσι καταγράφοντας πτώση 35%.

Μείωση 22% παρουσιάζεται και στην Αμμόχωστο με τις πωλήσεις να κατέρχονται στις 197 από 253.

Μείωση 14% καταγράφουν επίσης οι πωλήσεις στην Πάφο, πέφτοντας στις 407 από 471 που ήταν πέρσι.

Μικρότερες είναι οι μειώσεις στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, που δεν μπορούν όμως πλέον να συντηρήσουν τους περσινούς ρυθμούς, καθώς η ενδογενής ζήτηση φαίνεται να έχει παγώσει.

Στη Λεμεσό καταγράφεται μείωση 11% και στη Λευκωσία μείωση 10%.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Αύξηση 3% των βιομηχανικών παραγγελιών το Μάρτιο (εκτ. +2%)



ΗΠΑ: Αύξηση 3% των βιομηχανικών παραγγελιών το Μάρτιο (εκτ. +2%)


source: capital.gr

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν 2,8% οι πωλήσεις αλυσίδων καταστημάτων


ΗΠΑ: Αυξήθηκαν 2,8% οι πωλήσεις αλυσίδων καταστημάτων

Αυξήθηκαν 2,8% οι πωλήσεις αλυσίδων καταστημάτων για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Απρίλη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Διεθνές Συμβούλιο Εμπορικών Κέντρων και την Goldman Sachs. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,8%.

source: reporter.gr

Pfizer: Αύξηση κερδών, μείωση εσόδων στο α' τρίμηνο


Pfizer: Αύξηση κερδών, μείωση εσόδων στο α' τρίμηνο

Όπως διευκρίνισε η Pfizer στα έσοδα δεν συμπεριλαμβάνονται πωλήσεις ύψους 177 εκατ. δολαρίων από τη μονάδα Capsugel, η οποία έχει τεθεί προς πώληση.

Αύξηση 10% σημείωσαν τα κέρδη πρώτου τριμήνου της Pfizer και διαμορφώθηκαν στα 2,22 δισ. δολάρια ή 28 σεντς ανά μετοχή από 2,03 δισ. δολάρια ή 25 σεντς ανά μετοχή που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 60 σεντς ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα υποχώρησαν ελαφρώς στα 16,5 δισ. δολάρια από 16,6 δισ. δολάρια. Όπως διευκρίνισε η Pfizer, στα έσοδα δεν συμπεριλαμβάνονται πωλήσεις ύψους 177 εκατ. δολαρίων από τη μονάδα Capsugel, η οποία έχει τεθεί προς πώληση.

Οι αναλυτές της Wall Street ανέμεναν κέρδη 58 σεντς ανά μετοχή και έσοδα ύψους 16,6 δισ. δολαρίων.

Για το 2011 η Pfizer αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη 2,25-2,35 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι κερδών 2,24 δολαρίων ανά μετοχή που προβλέπουν οι οικονομολόγοι.

source: naftemporiki.gr

Νέες ανακλήσεις οχημάτων από τη Honda


Νέες ανακλήσεις οχημάτων από τη Honda

Στην ανάκληση επιπλέον 833.000 οχημάτων εξαιτίας προβλήματος στους αερόσακους προχωρά η Honda Motor σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της.

Πρόκειται για ορισμένα μοντέλα Accord και Civic κατασκευής το 2001 και το 2002, τα minivan Odyssey κατασκευής 2002 καθώς και τα CR-V κατασκευής 2003.

Ανακαλούνται επίσης τα μοντέλα Acura 3.2 TL και 3.2 CL κατασκευής το 2003.

source: naftemporiki.gr

Βρετανία: Σε χαμηλό 7μηνου ο μεταποιητικός δείκτης PMI


Βρετανία: Σε χαμηλό 7μηνου ο μεταποιητικός δείκτης PMI

Στο χαμηλό επταμήνου των 54,6 μονάδων -από 56,7 μονάδες που ήταν το Μάρτιο- υποχώρησε ο δείκτης μεταποίησης PMI στη Βρετανία τον Απρίλιο, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο δείκτης παρέμεινε πάντως πάνω από τις 50 μονάδες, που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για 21ο μήνα.

«Η ανάπτυξη της μεταποίησης δείχνει να φθίνει ταχύτατα», σχολίασε οικονομολόγος της Markit. «Οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, με την ανάπτυξη των νέων παραγγελιών να έχει καταρρεύσει μετά τον ανοδικό ρυθμό των αρχών της χρονιάς», πρόσθεσε.

source:

Ιαπωνία: Αποζημιώσεις 25 δισ.$ επωμίζεται η Tepco


Ιαπωνία: Αποζημιώσεις 25 δισ.$ επωμίζεται η Tepco

Η Tokyo Electric Power είναι πιθανό να κληθεί να επωμιστεί το ήμισυ από τις συνολικές αποζημιώσεις 49 δισ. δολ. που υπολογίζονται εξαιτίας της καταστροφής στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ενώ οι υπόλοιπες ενεργειακές επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις εγκαταστάσεις, θα επωμιστούν το υπόλοιπο.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης, της Tepco και των πιστωτών τραπεζών, προσπαθούν να εκπονήσουν ένα σχέδιο με το οποίο θα μπορέσει να αντεπεξέλθει η κοινωφελής επιχείρηση στον ογκώδη λογαριασμό των αποζημιώσεων για την πυρηνική κρίση.


source: euro2day.gr

Ευρωζώνη: Ισχυρότερες των εκτιμήσεων οι τιμές παραγωγού το Μάρτιο


Ευρωζώνη: Ισχυρότερες των εκτιμήσεων οι τιμές παραγωγού το Μάρτιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Την ισχυρότερη ετήσια άνοδο των τελευταίων δυόμισι ετών εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη το Μάρτιο, προσθέτοντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συσφίξει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Eurostat, ο δείκτης τιμών παραγωγού, εξαιρουμένων των κατασκευών, ενισχύθηκε κατά 0,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ διαμορφώθηκε κατά 6,7% υψηλότερα σε σχέση με τον περυσινό Μάρτιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2008.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν οι τιμές να σημειώσουν αύξηση 0,6% σε μηνιαία βάση και 6,6% σε ετήσια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Υπενθυμίζεται πως το Φεβρουάριο, είχαν παρουσιαστεί αυξήσεις κατά 0,8% και 6,6% μηνιαίως και ετησίως αντίστοιχα.

Ενώ οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν η ΕΚΤ να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στην επόμενη συνεδρίασή της, τα στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες πως θα υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη τον Ιούνιο ή του Ιούλιο.

Η ΕΚΤ, η οποία επιδιώκει να διατηρεί τον πληθωρισμό κάτω του 2% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, προχώρησε στις 7 Απριλίου σε αύξηση του επιτοκίου στο 1,25%, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2008, προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω άνοδο των τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα ανοδικά ενεργειακά κόστη συνεχίζουν να πυροδοτούν την αύξηση του πληθωρισμού παραγωγού. Οι τιμές παραγωγού στον ενεργειακό κλάδο της εγχώριας αγοράς ενισχύθηκαν 1,9% σε σχέση με το Φεβρουάριο και 13% σε σχέση με το Μάρτιο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας την ισχυρότερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Ωστόσο, εξαιρουμένης της ενέργειας, η ετήσια αύξηση σημείωσε και πάλι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1995. Εξαιρουμένου του κατασκευαστικού και του ενεργειακού κλάδου οι τιμές ενισχύθηκαν 0,2% και 4,5%.




source: capital.gr

Ευρωζώνη: Οριακή πτώση στα πραγματικά εισοδήματα το δ΄ τρίμηνο


Ευρωζώνη: Οριακή πτώση στα πραγματικά εισοδήματα το δ΄ τρίμηνο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Με τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών να αυξάνονται γρηγορότερα από τους μισθούς, τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών υποχώρησαν στις 16 χώρες που αποτελούσαν μέλη της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Το γεγονός αυτό υποδεικνύει πως οι καταναλωτές δεν έχουν επωφεληθεί ακόμα από την οικονομική ανάκαμψη. Εάν διατηρηθεί, η πτώση στα πραγματικά εισοδήματα θα σημαίνει πως οι καταναλωτικές δαπάνες θα συμβάλλουν ελάχιστα στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, ειδικά μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την Eurostat τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα υποχώρησαν 0,1% το τέταρτο τρίμηνο έπειτα από αύξηση 0,1% το τρίτο τρίμηνο και πτώση το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη αντιμετώπισαν στην πτώση των εισοδημάτων τους αντλώντας χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους με τις τελευταίες να υποχωρούν στο 13,4% του Ακαθάριστου Διαθέσιμου Εισοδήματος από 13,6% το τρίτο τρίμηνο.

Το παραπάνω ποσοστό ήταν το χαμηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2006, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι καταναλωτικές δαπάνες την ίδια περίοδο αυξήθηκαν μόλις 0,1%.

Η πτώση στα πραγματικά εισοδήματα συνέβαλε στην πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης η οποία σύμφωνα με μέτρηση της Κομισιόν υποχώρησε στις -11,6 μονάδες από τις -10,6 μονάδες.


source: capital.gr

Τεστ DNA επιβεβαίωσε το θάνατο του Μπιν Λάντεν - Νεκρή μία από τις συζύγους του;


Τεστ DNA επιβεβαίωσε το θάνατο του Μπιν Λάντεν - Νεκρή μία από τις συζύγους του;

Mε τεστ DNA εξακριβώθηκε με ακρίβεια 99,9% ότι η σορός του άνδρα που σκοτώθηκε σε επιχείρηση αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Πακιστάν ανήκει στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικάνων αξιωματούχων που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.


Όπως ανέφερε διαφορετική πηγή στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, η σορός του Μπιν Λάντεν ερρίφθη στην Αραβική Θάλασσα, έπειτα από «παραδοσιακή μουσουλμανική τελετή» που πραγματοποιήθηκε στο κατάστρωμα αεροπλανοφόρου.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι πρόκειται για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν» δήλωσε μια από τις πηγές του AP. Οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν πάντως πώς και πού πραγματοποιήθηκε το τεστ DNA και οι υπόλοιπες εξετάσεις.

Στο μεταξύ, λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Πακιστάν διέψευσε σε στήλη γνώμης, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, τις εικασίες ότι η στρατιωτική ενέργεια των αμερικανών καταδρομέων που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, ήταν μια κοινή επιχείρηση των ΗΠΑ με το Πακιστάν.

Ο Ασίφ Αλί Ζαρνταρί δήλωσε ακόμα στην Ουάσινγκτον Ποστ, όπου φιλοξενείται η στήλη γνώμης μέσω της οποίας δημοσιοποίησε την άποψή του για το γεγονός,ότι οι αρχές του Πακιστάν αγνοούσαν την τύχη του ηγέτη της Αλ Κάϊντα,που σκοτώθηκε σε κρυσφήγετο που χρησιμοποιούσε επί 5 χρόνια σε μια πόλη, περίπου δύο ώρες βόρεια της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.

" Δε βρισκόταν πουθενά, όπου εμείς πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να ήταν, αλλά τώρα έχει πεθάνει ", έγραψε ο Αλί Ζαρνταρί. " Αν και τα γεγονότα της Κυριακής δεν ήταν μια κοινή επιχείρηση, μια δεκαετία συνεργασίας και αλληλοβοήθειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Πακιστάν οδήγησε τελικά στην εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν και στην εξάλειψη της απειλής που όλο αυτό το διάστημα συνέχιζε να αποτελεί για τον πολιτισμένο κόσμο ".

Παράλληλα, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα με βάση εκτιμήσεις ειδικών για την τρομοκρατία, η γυναίκα που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχειρήσης των Αμερικανών καταδρομέων σε κρυσφήγετο στο Πακιστάν, που οδήγησε στο θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάϊντα Οσάμα μπιν Λάντεν, δεν είναι τελικά μία από τις συζύγους του

Ο Τζον Μπρέναν, κορυφαίος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου σε θέματα τρομοκρατίας, είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους, ότι η γυναίκα που έχασε τη ζωή της στην επιχείρηση ήταν μία από τις συζύγους του μπιν Λάντεν και χρησιμοποιήθηκε σαν ανθρώπινη ασπίδα, ίσως και εθελοντικά, κατά την ανταλλαγή πυρών.

Εν τούτοις άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διέψευσε το γεγονός λέγοντας πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως ενημέρωσε η σύζυγος του Άραβα τρομοκράτη, τραυματίστηκε αλλά δεν σκοτώθηκε από την επίθεση των αντρών των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

source: reporter.gr

Μειώθηκαν οι καταθέσεις στην Κύπρο στο α΄ τρίμηνο


Μειώθηκαν οι καταθέσεις στην Κύπρο στο α΄ τρίμηνο

Στα 68,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι συνολικές καταθέσεις στην Κύπρο στο α’ τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με το πρωινό report της Proton Bank, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Έχουν δηλαδή υποχωρήσει κατά 1,2 δισ. ευρώ στο τρίμηνο.

Οι καταθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας σημείωσαν πτώση 3,1% από τις αρχές του τρέχοντος έτους, εξέλιξη που εκπλήσσει αν ληφθεί υπόψιν η ευρεία εισροή καταθέσεων που σημειώθηκε το 2010, αναφέρει το report. Οι καταθέσεις της Marfin Popular υποχώρησαν κατά 0,3 δισ. ευρώ ή 2,6% ενώ πτώση 7,1% σημείωσε και η καταθετική βάση της Alpha Bank Cyprus.


source: capital.gr
Share |