Tuesday, May 3, 2011

Ευρωζώνη: Οριακή πτώση στα πραγματικά εισοδήματα το δ΄ τρίμηνο


Ευρωζώνη: Οριακή πτώση στα πραγματικά εισοδήματα το δ΄ τρίμηνο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Με τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών να αυξάνονται γρηγορότερα από τους μισθούς, τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών υποχώρησαν στις 16 χώρες που αποτελούσαν μέλη της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Το γεγονός αυτό υποδεικνύει πως οι καταναλωτές δεν έχουν επωφεληθεί ακόμα από την οικονομική ανάκαμψη. Εάν διατηρηθεί, η πτώση στα πραγματικά εισοδήματα θα σημαίνει πως οι καταναλωτικές δαπάνες θα συμβάλλουν ελάχιστα στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, ειδικά μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την Eurostat τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα υποχώρησαν 0,1% το τέταρτο τρίμηνο έπειτα από αύξηση 0,1% το τρίτο τρίμηνο και πτώση το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη αντιμετώπισαν στην πτώση των εισοδημάτων τους αντλώντας χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους με τις τελευταίες να υποχωρούν στο 13,4% του Ακαθάριστου Διαθέσιμου Εισοδήματος από 13,6% το τρίτο τρίμηνο.

Το παραπάνω ποσοστό ήταν το χαμηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2006, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι καταναλωτικές δαπάνες την ίδια περίοδο αυξήθηκαν μόλις 0,1%.

Η πτώση στα πραγματικά εισοδήματα συνέβαλε στην πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης η οποία σύμφωνα με μέτρηση της Κομισιόν υποχώρησε στις -11,6 μονάδες από τις -10,6 μονάδες.


source: capital.gr

No comments:

Share |