Wednesday, January 25, 2012

Ην. Βασίλειο: Στο χείλος της ύφεσης


Ην. Βασίλειο: Στο χείλος της ύφεσης

Μεγαλύτερη συρρίκνωση απ’ ότι ανέμεναν οι αναλυτές σημείωσε η οικονομία του Ην. Βασιλείου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 καθώς οι βιομηχανίες μείωσαν την παραγωγή και οι υπηρεσίες παρέμειναν σε στάσιμους ρυθμούς, αφήνοντας τη Βρετανία στο χείλος ακόμα μιας ύφεσης.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, το ΑΕΠ σημείωσε πτώση 0,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο όταν σημείωσε άνοδο 0,6%. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών αφορούσε πτώση 0,1%.

Όπως σημειώνεται, λειτουργός της στατιστικής υπηρεσίας στο Λονδίνο, ανέφερε ότι οι απεργίες στο δημόσιο τομέα που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Νοεμβρίου λόγω του θέματος των συντάξεων είχαν κάποια επίδραση στο ΑΕΠ του τριμήνου.

source: stockwatch.com.cy

Fed: Διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων τουλάχιστον έως τα τέλη του 2014


Fed: Διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων τουλάχιστον έως τα τέλη του 2014


Αμετάβλητα διατήρησε τα αμερικανικά επιτόκια η Νομισματική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC) αναφέροντας επίσης πως θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον έως τα τέλη του 2014.

Ειδικότερα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό μεταξύ μηδέν και 0,25% επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και των αγορών.

Τα εννέα από τα δέκα μέλη της Επιτροπής ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα ιστορικά τους χαμηλά.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προβλέπουν πως τα χαμηλά επιτόκια τουλάχιστον για τρία χρόνια ακόμα καθώς η ανεργία μειώνεται με αργό ρυθμό και ο πληθωρισμός παραμένει σε μέτρια επίπεδα.
Σημειώνεται πως από τον Αύγουστο η Fed έκανε λόγο για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων τουλάχιστον έως τα μέσα του 2013.

Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει αργότερα περισσότερες λεπτομέρειες για τις εκτιμήσεις της σχετικά με την πορεία των επιτοκίων. Με την κίνηση αυτή η Fed έχει δύο στόχους. Πρώτον τη μείωση της αβεβαιότητας του κοινού για τη δυνατότητα της στρατηγική της να την καταστήσει περισσότερο αποτελεσματική στη διαχείριση της οικονομίας. Δεύτερον, τη μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων αναζωογονώντας την ανάκαμψη μέσω επενδύσεων και δαπανών εάν οι προβλέψεις της για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κάνουν λόγο για διατήρησή τους στο ιστορικό χαμηλό για διάστημα μεγαλύτερου του αναμενομένου.

Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας οι αξιωματούχοι της Fed κάνουν λόγο για μικρές βελτιώσεις ωστόσο προειδοποιούν πως η ανάκαμψη παραμένει πολύ αργή αντιμετωπίζοντας παράλληλα σημαντικούς κινδύνους.

Σε συνάρτηση με το καταστατικό και την αποστολή της, η Επιτροπή επιδιώκει να προωθήσει τη μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα των τιμών. Η Επιτροπή συνεχίζει να περιμένει μετριοπαθή ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται σταδιακή υποχώρηση της ανεργίας σε επίπεδα που η Επιτροπή θεωρεί συμβατά με την διπλή αποστολή της.

«Αν και οι δείκτες δείχνουν μία επιπλέον βελτίωση στις συνολικές συνθήκες της αγοράς εργασίας, η ανεργία παραμένει σε αυξημένη. Οι περιορισμοί στις διεθνείς αγορές συνεχίζουν να θέτουν σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους στο οικονομικό outlook,» αναφέρει η Fed.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών συνεχίζουν να βελτιώνονται, αν και οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων φαίνεται να αυξάνονται λιγότερο γρήγορα και η στεγαστική αγορά συνεχίζει να γνωρίζει σημαντικές πιέσεις. Ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί σε σχέση με τις αρχές του έτους και οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες έχουν σταθεροποιηθεί.

Στη συνέχεια εκφράζεται η ανησυχία πως η οικονομία μπορεί να πληγεί από τους αυξημένους φόρους και τις απολύσεις στο δημόσιο το επόμενο έτος καθώς και από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Με τον πληθωρισμό να αναμένεται να υποχωρήσει το 2012 τα περισσότερα μέλη της Fed δεν βλέπουν την ανάγκη για αύξηση του επιτοκίου τουλάχιστον έως τα τέλη του 2014.

Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να συνεχίσει το πρόγραμμα για την παράταση της μέσης ωρίμανσης των χρεογράφων που έχει στην κατοχή της όπως ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο.

Υπέρ της δράσης της FOMC ψήφισαν οι Ben S. Bernanke, πρόεδρος, William C. Dudley, αντιπρόεδρος, Elizabeth A. Duke, Dennis P. Lockhart, Sandra Pianalto, Sarah Bloom Raskin, Daniel K. Tarullo, John C. Williamsκαι Janet L. Yellen. Κατά της δράσης ψήφισε ο Charles L. Evans.



source: capital.gr

Apple again becomes most valuable company


Apple again becomes most valuable company

A huge quarterly performance sends shares of the company up 6%.

Apple (AAPL +6.35%) has smashed through its former 52-week high to once again become the world's most valuable company. Will it stick this time?

Investors are still reeling from Apple's truly momentous earnings report for the final quarter of last year. A company of Apple's size isn't supposed to see profit more than double in a year to $13.1 billion. It's not supposed to see revenue soar 73% in that period either.

And Apple's cash holdings have grown to almost $98 billion. Its cash alone is worth more than all but 52 companies on Earth, notes Dennis Berman of The Wall Street Journal.

Apple shares rose more than 6% Wednesday to $447.62, placing its market value at $417 billion. That's higher than the $413 billion market value for Exxon Mobil (XOM -1.14%), which previously held the title of most valuable company.


Apple and Exxon have danced this dance before. Apple briefly replaced Exxon as most valuable company last August, and the two have been neck and neck at times since then. But there's an interesting difference between the two: "Exxon obviously sells a product that people need. Apple sells a product that people want," Brian Marshall, an analyst with Gleacher & Co., told the Associated Press last August.

So where does Apple go from here? Can the company maintain this unbelievable momentum? And what is Apple going to do with all that cash?

Analysts think there is still opportunity for Apple's stock price to continue rising. The iPhone demand in China is bonkers, and Apple has plenty of room there. Apple's still the only major player in the tablet market -- it says it doesn't even see any effect from Amazon's (AMZN -0.75%) Kindle Fire -- and the next version of the iPad is reportedly coming this year.

And then there are Mac sales, which rose 26% to hit a record in the same quarter that global PC sales saw a 1.4% decline.

If there ever was a company firing on all cylinders, Apple is it.

source: money.msn.com

Γερμανία: Βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος


Γερμανία: Βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος


Βελτίωση εμφάνισε για τρίτο συνεχόμενο μήνα το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιανουάριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 108,3, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο IFO.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters έκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στο 107,5.

Παράλληλα, ο Δείκτης Τρεχουσών Επιχειρηματικών Συνθηκών διαμορφώθηκε στο 116,3, από 116,8 που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης προσσδοκιών διαμορφώθηκε στο 100,9.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγου του IFO, κ. Abberger, η γερμανική βιομηχανία ειδικότερα βλέπει καλύτερες οικονομικές προοπτικές, ενώ ο πιο αισιόδοξος είναι για μια ακόμα φορά ο εξαγωγικός τομέας. Πολύ αισιόδοξος για το άμμεσο μέλλον φέρεται να είναι ο κατασκευαστικός τομέας.

Ο ίδιος σημείωσε πως προς το παρόν δεν αναμένει ύφεση, ενώ δήλωσε πως η αποδυνάμωση του ευρώ έχει βοηθήσει τη Γερμανία.


source: euro2day.gr

Ιαπωνία:Εμπορικό έλλειμμα για 1η φορά από το 1980


Ιαπωνία:Εμπορικό έλλειμμα για 1η φορά από το 1980

Εμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια εμφάνισε το 2011 η Ιαπωνία, καθώς, στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού του Μαρτίου, αυξήθηκε σημαντικά το κόστος εισαγωγής καυσίμων, ενώ και η ενίσχυση του γεν έπληξε τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας, η χώρα εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα ύψους 2,49 τρισ. γεν (32 δισ. δολαρίων) για το σύνολο του 2011, το πρώτο εμπορικό ετήσιο έλλειμμα από το 1980.

Οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,7% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 12%.



source: euro2day.gr

Ericsson: Απογοητευτικά αποτελέσματα, υποχώρησαν 65% τα κέρδη


Ericsson: Απογοητευτικά αποτελέσματα, υποχώρησαν 65% τα κέρδη

Κέρδη πολύ χαμηλότερα του αναμενομένου ανακοίνωσε η μεγαλύτερη εταιρία δικτύων κινητής τηλεφωνίας, Ericsson. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση πως θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα η επιφυλακτικότητα των πελατών.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν 65% στο 1,49 δισ. κορώνες (170 εκατ. ευρώ) κατά το δ' τρίμηνο.

Οι πωλήσεις άγγιξαν τις 63,7 δισ. κορώνες (7,24 δισ. ευρώ) από 67,2 δισ. κορώνες που αναμενόταν.

Τα κέρδη προ φόρων, εξαιρουμένων των ζημιογόνων κοινοπραξιών της εταιρείας, άγγιξαν τα 4,1 δισ. σουηδικές κορώνες (466 εκατ. ευρώ) ενώ οι προβλέψεις ανέμεναν σχεδόν τα διπλάσια.

source: reporter.gr

Roche: Προσφορά-μαμούθ στους μετόχους της Illumina για την εξαγορά της



Roche: Προσφορά-μαμούθ στους μετόχους της Illumina για την εξαγορά της

Προσφορά ύψους 5,7 δισ. δολαρίων σε μετρητά έκανε η Roche Holding προκειμένου να αποκτήσει την Illumina Inc.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Roche προσέφερε 44,50 δολάρια ανά μετοχή για την Illumina, ποσό 18% υψηλότερο έναντι της χθεσινής τιμής κλεισίματος.

Μάλιστα το ποσό της προσφοράς γίνεται με premium 64% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος στις 21 Δεκεμβρίου, την τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας πριν αυτές ανασταλούν λόγω φημών που είχε διαρρεύσει για πρόταση εξαγοράς.

Η προσφορά θα υποβληθεί κατ' ευθείαν στους μετόχους, καθώς η εταιρεία «δεν ήταν πρόθυμη να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Roche.

source: reporter.gr

JP Morgan: Υποβαθμίζει Goldman Sachs, Morgan Stanley σε neutral


JP Morgan: Υποβαθμίζει Goldman Sachs, Morgan Stanley σε neutral


Σε neutral υποβάθμισε η JP Morgan Cazenove τις Goldman Sachs Group και Morgan Stanley από overweight σημειώνοντας ότι οι νέοι κανονισμοί που έχουν προταθεί από τις αμερικανικές αρχές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις επενδυτικές τράπεζες.


source: capital.gr
Share |