Tuesday, February 23, 2010

Fed: Δύο τράπεζες υπεύθυνες για την αύξηση του discount rate


Fed: Δύο τράπεζες υπεύθυνες για την αύξηση του discount rate

Δύο περιφερειακές ομοσπονδιακές τράπεζες ήταν αυτές που οδήγησαν τη Fed να αυξήσει το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Federal Reserve. Οι ομοσπονδιακές τράπεζες του St. Louis και του Kansas City ψήφισαν στις 14 Ιανουαρίου υπέρ της αύξησης, εξαιτίας της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών. Την ίδια ημέρα 10 περιφερειακές ομοσπονδιακές τράπεζες είχαν ψηφίσει διατήρηση του επιτοκίου.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Συσπειρώνονται τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας σε ένα fund

ΗΠΑ: Συσπειρώνονται τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας σε ένα fund

Το ποσό των 3,5 δισ. δολαρίων θα επενδύσουν η Intel μαζί με έναν όμιλο 24 εταιρειών τα επόμενα δύο χρόνια στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ, με σκοπό να συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τον CEO της Intel, Paul Otellini, η εταιρεία θα συμβάλλει στην κοινοπραξία με 200 εκατ. δολάρια, δημιουργώντας ένα fund που θα εστιαστεί στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της πληροφορίας, της βιοτεχνολογίας και της «καθαρής τεχνολογίας». Ο Otellini ανέφερε ότι αυτή η προσπάθεια θα δημιουργήσει περίπου 10.500 νέες θέσεις εργασίας το 2010.
Στην κοινοπραξία θα συμμετάσχουν η Microsoft, η Google, η General Electric, η Hewlett-Packard, η Cisco Systems και η Dell

source: reporter.gr

Κάτω από τα 79 δολάρια το αργό


Κάτω από τα 79 δολάρια το αργό

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εξαιτίας του άλματος που σημείωσε το δολάριο για ακόμη μία μέρα. Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε το πετρέλαιο εξαιτίας και της σημαντικής μείωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης των Αμερικανών, δείκτης που προεξοφλεί μείωση της κατανάλωσης στο άμεσο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,8% στα 78,86 δολάρια το βαρέλι

Σε χαμηλά δέκα μηνών 'βυθίστηκε' η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικνοί εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές στην αγορά εργασίας, καθώς και για την πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board.

Ειδικότερα, μόνο ένα μήνα μετά τα υψηλά 16 μηνών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης CB υποχώρησε κατά 11 μονάδες στις 46 μονάδες από τις 56,5 μονάδες - αναθεωρημένα στοιχεία - τον Ιανουάριο.Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ελαφρά πτώση στις 55,5 μονάδες.

Έδαφος κέρδισε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς η απροσδόκητη υποχώρηση που εμφάνισε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία ενίσχυσε το σενάριο της ταχύτερης ανάκαμψης της Αμερικανικής οικονομίας σε σχέση με την ευρωζώνη. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,3557 δολ. Από το επίπεδο των 1,3593 δολ., που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3575 δολ.

Οι πιέσεις που δέχθηκε το ευρώ σήμερα ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση του Γερμανικού Ινστιτούτου Ifo του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ο οποίος υποχώρησε το Φεβρουάριο για πρώτη φορά τους τελευταίους 11 μήνες. Στα θετικά της ημέρας καταγράφεται η προσπάθεια της καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ να αμυνθεί έναντι των κερδοσκόπων οι οποίοι, όπως ανέφερε επιχειρούν να αξιοποιήσουν την παρούσα συγκυρία κατά την οποία το Χρέος των περισσοτέρων χωρών ήταν αναπόφευκτο να διογκωθεί. Για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος ανέφερε ότι αποτελεί "κομβικό σημείο" για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ενιαίο νόμισμα.

source: reporter.gr

Χάος στην αγορά καυσίμων


Χάος στην αγορά καυσίμων

Αναστάτωση στην αγορά: Δείτε εδώ ποιά πρατήρια λειτουργούν κανονικά


Λευκωσία: Χάος έχει προκαλέσει στην αγορά καυσίμων της Κύπρου η επ' αόριστον απεργία, που άρχισαν 280 ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων, που αντιδρούν στην απόφαση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη, να επιβάλει διάταγμα καθορισμού ανώτατης τιμής στα καύσιμα. Ήδη, τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν έξω από τα βενζινάδικα, ενώ όλοι ψάχνουν για καύσιμα. Σημειώνεται ότι δεν λειτουργούν ούτε οι αυτόματοι κερματοδέκτες.

Με βάση το υπουργικό διάταγμα, η ανώτατη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης 95 οκτανίων καθορίστηκε στα 0,95 ευρώ, της βενζίνης 98 οκτανίων στα 0,97 ευρώ και του πετρελαίου κίνησης στα 0,875 ευρώ.

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών ανακοίνωσαν ότι λειτουργούν τα 46 πρατήρια, που ελέγχουν.

Δεν είχαν άλλη επιλογή οι πρατηριούχοι

Αποφασισμένος να κρατήσει τα πρατήρια κλειστά για οχτώ μέρες, μέχρι τη λήξη του διατάγματος για καθορισμό ανώτατων λιανικών τιμών στα καύσιμα από τον Υπουργό Εμπορίου, εμφανίζεται ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι οι πρατηριούχοι είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν αμέσως τα πρατήριά τους αν υπάρξει διαβεβαίωση ότι θα διατηρήσουν την προμήθεια την οποία έχουν. Ανέφερε, ωστόσο, ότι αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη τα μέτρα θα διαρκέσουν μέχρι τη λήξη του διατάγματος σε οχτώ μέρες.

Παράλληλα, ζήτησε να ανακληθεί το διάταγμα για τις ανώτατες τιμές των καύσιμων, ώστε αρχίσει διάλογος με το Υπουργείο Εμπορίου.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στους πρατηριούχους και ζήτησε από το Υπουργείο να στραφεί στις εταιρείες πετρελαιοειδών από τις οποίες οι ίδιοι αγοράζουν τα καύσιμα σε χονδρικές τιμές οι οποίες δεν έχουν μειωθεί, παρά τη διεθνή μείωση.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η επιφανειακή προσέγγιση για υποτιθέμενα κέρδη του πρατηριούχου κατά τις αυξομειώσεις δεν είναι ούτε η ουσία ούτε η λύση του προβλήματος. Συμπλήρωσε ότι ο πρατηριούχος βρίσκεται μεταξύ συμπληγάδων, δέχεται τα κτυπήματα και τελικά τιμωρείται, χωρίς ο ίδιος να φέρει καμία ευθύνη.

Δήλωσε παράλληλα ότι οι πρατηριούχοι συντάσσονται με την πλευρά του πελάτη τους-καταναλωτή για μειωμένες και χαμηλές τιμές στα καύσιμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η δυνατότητα, τα περιθώρια και το κλειδί της ουσιαστικής παρέμβασης στις τιμές βρίσκεται στα χέρια άλλων.

Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε τη λύπη του Συνδέσμου για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που υπέστη το καταναλωτικό κοινό, αναφέροντας ότι η επιλογή του κλεισίματος ήταν μονόδρομος για το Σύνδεσμο Πρατηριούχων, ώστε να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα, κάλεσε το Υπουργείο Εμπορίου να αναλάβει πρωτοβουλία και να καλέσει σε διάλογο το Σύνδεσμο Πρατηριούχων και τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

Πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων επεδίωξε το διάλογο τόσο με το Υπουργείο Εμπορίου όσο και με τις εταιρείες πετρελαιοειδών, όμως αντ’ αυτού οι μεν εταιρείες συνεχίζουν να πωλούν στα πρατήρια την ίδια χονδρική τιμή τον τελευταίο μήνα, ακόμη και σήμερα, το δε Υπουργείο εκδίδει μονομερώς διατάγματα καθορισμού της ανώτατης λιανικής τιμής.

Σε σχόλιο ότι από το διάταγμα δεν έχουν ζημιές αλλά μειωμένα κέρδη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι με την αφαίρεση από το μικτό κέρδος, που είναι τα 4 σεντ, του ποσού των 1,8 σεντ, μένουν 2,2 σεντ το λίτρο και δεν υπάρχει περιθώριο κέρδους, αφού οι πρατηριούχοι έχουν να πληρώσουν ενοίκια στους σταθμούς, μισθούς υπαλλήλων, ηλεκτρικό ρεύμα, λογιστές κ.ά.

Αποφασιμένος ο Υπουργός Εμπορίου

Ο Υπουργός Εμπορίου καλεί τους πρατηριούχους να ενεργήσουν υπεύθυνα και να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το καλό της οικονομίας. "Το γραφείο μου θα είναι ανοικτό για να τους συναντήσω οποιαδήποτε στιγμή, αλλά θα πρέπει να αναστείλουν τα μέτρα", δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να συναντήσει κανένα κάτω από πιέσεις και απειλές. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής του διατάγματος.

Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι σκοπεύει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην επηρεαστεί η αγορά από την απόφαση των πρατηριούχων, αφήνοντας να νοηθεί ότι, αν χρειαστεί, θα εξαντλήσει όλες τις εξουσίες που του παρέχονται στη σχετική νομοθεσία. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εμπορίου, έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει μέχρι και τις άδειες των πρατηριούχων.

Ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο

Η απόφαση των πρατηριούχων προκάλεσε αναστάτωση ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Αντρέας Πίττας δήλωσε ότι η απόφαση αυτή θα είναι καίριο πλήγμα σε όλη την οικονομία και κυρίως για το εμπόριο και τη βιομηχανία. "Βρίσκω το διάβημα των πρατηριούχων εντελώς αψυχολόγητο. Δεν είναι δυνατόν να πλήττεται με αυτό τον τρόπο μια δοκιμαζόμενη οικονομία όπως η δική μας αυτή τη στιγμή, από την κρίση", ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάνθος Μαυρομμάτης, δήλωσε ότι αυτή η ενέργεια θα επιφέρει παράλυση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και ζήτησε να επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών Πέτρος Μάρκου καταδίκασε την απόφαση των πρατηριούχων και διερωτήθηκε "γιατί να ταλαιπωρείται και να πληρώνει ο καταναλωτής για τις οποιεσδήποτε διαφορές έχουν οι πρατηριούχοι με τις εταιρείες πετρελαιοειδών".



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ



23 Φεβρουαρίου 2010



ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ





2/23/2010 2:24 PM




Α/Α
ΠΟΛΗ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

1.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
AGIP
Λεωφ. Λάρνακας 125, Παλλουριώτισσα

2.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Τσερίου 127, Λευκωσία

3.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Αγλαντζιάς 35

4.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Αθαλάσσας 152

5.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Λεμεσού 7, Αγλαντζιά

6.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Διγενή Ακρίτα 7-9

7.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Σπύρου Χριστοδούλου 47, Παλλουριώτισσα

8.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού 75, Στρόβολος

9.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Στροβόλου 98, Λακατάμια

10.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Γρηγόρη Αυξεντίου 67, Αγία Βαρβάρα

11.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου

12.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Λεμεσού 341, Πέρα Χωρίο Νήσου



13.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ, 61 2660 Κοκκινοτριμιθιά



14.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Γρίβα Διγενή, Αρεδιού

15.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ESSO
Γρίβα Διγενή, Δρόμος Λευκωσία Παλαιχωρίου, Αρδιού



16.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ESSO*
Λεωφ. Λεμεσού 73

17.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
LUKOIL
Πουλίου και Καποτά 6, Παλλουριώτισσα

18.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
LUKOIL
Λεωφ. Κυριάκου Μάτση 2-3, 1521 Λευκωσία

19.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
LUKOIL
Λεωφ. Τσερίου 228, Στρόβολος

20.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
LUKOIL
Λεωφ. Τσερίου 36, Νήσου

21.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
LUKOIL
Αρχ. Μακαρίου, 2827 Γαλάτα

22.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
LUKOIL
Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ, 2800 Κακοπετριά

23.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
LUKOIL
Λεωφ. Λευκωσίας 74, Περιστερώνα

24.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ
Λεωφ. Λεμεσού 9,

25.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ*
Λεωφ. Λεμεσού 69

26.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ
Αρχ. Μακαρίου 17, Κακοπετρία

27.
ΛΕΜΕΣΟΣ
AGIP
Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού 60

28.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΕΚΟ
Μακαρίου ΙΙΙ, 162

29.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΕΚΟ
Σπύρου Κυπριανού 28, Κάτω Πολεμίδια

30.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΕΚΟ
Σπύρου Κυπριανού 5, Μέσα Γειτονιά

31.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΕΚΟ
Λεωφ. Πάφου 11

32.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΕΚΟ
Φραγκλίνου Ρούσβελτ 29

33.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΕΚΟ
Μακεδονίας 28

34.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΕΚΟ
Πελένδρι

35.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΕΣΣΟ (Μόνο Πετρέλαιο Κίνησης)
Τζελάλ Μπαγιάρ 4

36.
ΛΕΜΕΣΟΣ
LUKOIL
Λεωφ. Ομονίας 4-6, 3601 Λεμεσός

37.
ΛΕΜΕΣΟΣ
LUKOIL
Σπύρου Κυπριανού 135, Αγία Φύλα

38.
ΛΕΞΜΕΣΟΣ
LUKOIL
Πάφου 37

39.
ΛΕΜΕΣΟΣ


ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ (Μόνο Πετρέλαιο Κίνησης)
Λεωφ. Πάφου 33

40.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ
Δρόμος Αμιάντου – Καρβουνά, Κυπερούντα

41.
ΛΑΡΝΑΚΑ
ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ
Οδός Κυλκίς 1, Πετρολίνα ΗQ

42.
ΛΑΡΝΑΚΑ
ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ (Καύσιμα Πλοίων μόνο)
Σταθμός Μαρίνας, Μαρίνα Λάρνακας

43.
ΛΑΡΝΑΚΑ
ΕΚΟ
Ορόκλινη

44.
ΛΑΡΝΑΚΑ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
Γρίβα Διγενή 4

45.
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ
Γραφεία Συνεργατισμού, Δασάκι ΄Αχνας



* Λειτουργούν μόνο με χρηματοδέκτη

source: philenews.com

ΗΠΑ: Μικρή πτώση του δείκτη τιμών κατοικιών S&P/Case-Shiller τον Δεκέμβριο


ΗΠΑ: Μικρή πτώση του δείκτη τιμών κατοικιών S&P/Case-Shiller τον Δεκέμβριο


Μικρή πτώση σημείωσαν οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία για τους δείκτες τιμών κατοικιών S&P Case-Shiller.

Σύμφωνα με τους δείκτες, οι τιμές στις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές υποχώρησαν 2,4% τον Δεκέμβριο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι τιμές στις 20 μητροπολιτικές περιοχές σημείωσαν πτώση 3,1%.

Και οι δύο δείκτες υποχώρησαν 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αν και σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σημείωσαν άνοδο 0,3%.

Για το δ΄ τρίμηνο ο δείκτης ο δείκτης S&P Case-Shiller για τις τιμές των κατοικιών σημείωσε πτώση 2,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημαντική βελτίωση σε σχέση με πτώση 19%, 15% και 8,7% στο υπόλοιπο του 2009. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο υποχώρησε 1,1% ωστόσο σημείωσε άνοδο 0,3% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.

"Η αμερικανική στεγαστική αγορά βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής του δείκτη S&P, David M. Blitzer, ενώ επισήμανε ότι ο ρυθμός της συρρίκνωσης δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.

Οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών βρίσκονται σε επίπεδα ανάλογα με το καλοκαίρι του 2003.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης μεταποίησης Richmond Φεβρουαρίου


ΗΠΑ: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης μεταποίησης Richmond Φεβρουαρίου


Σε τροχιά ανάκαμψης επανήλθε ο κλάδος της μεταποίησης και των υπηρεσιών στην περιοχή της Federal Reserve Bank του Richmond.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η τράπεζα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας διαμορφώθηκε 2 μονάδες από τις -2 τον Ιανουάριο ενώ οι εκτιμήσεις τον τοποθετούσαν στις 0 μονάδες. Ο δείκτης των αποστολών αυξήθηκε 0 μονάδες από τις -2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Η τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα ότι ο δείκτης εσόδων στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις -15 μονάδες από -9 μονάδες ενώ ο δείκτης των εσόδων στις λιανικές πωλήσεις διαμορφώθηκε στις -15 μονάδες από την 1 μονάδα τον προηγούμενο μήνα.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση 10 μονάδων στο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης CB


ΗΠΑ: Πτώση 10 μονάδων στο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης CB

Πάνω από 10 μονάδες ήταν η πτώση που σημειώθηκε στην καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ το Φεβρουάριο, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία της καταναλωτικής ζήτησης.

Ειδικότερα, το Φεβρουάριο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board, υποχώρησε στις 46 μονάδες από τις 56,5 μονάδες τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται πως το μέγεθος του Φεβρουαρίου ήταν χαμηλότερο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων οι οποίοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 54,8 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Παράλληλα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε στις 19,4 μονάδες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα 27 ετών, από 25,2 μονάδες τον Ιανουάριο.

Οι καταναλωτικές προσδοκίες για την οικονομική δραστηριότητα για τους επόμενους έξι μήνες μειώθηκε στις 63,8 μονάδες από τις 77,3.

source: capital.gr

FDIC: Στις 702 αυξήθηκαν οι "προβληματικές" τράπεζες


FDIC: Στις 702 αυξήθηκαν οι "προβληματικές" τράπεζες

Στα 20,9 δισ. δολ. διαμορφώθηκε στα τέλη του 2009 το έλλειμμα στη δεξαμενή των κεφαλαίων που διαθέτει η Ομοσπονδιακή Εταιρία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) για τη προστασία των καταθέσεων των καταναλωτών, καθώς συνεχίζονται οι καταρρεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ. Το προηγούμενο τρίμηνο η FDIC είχε εμφανίσει έλλειμμα 8,2 δισ. δολ.

Την ίδια στιγμή η FDIC ανακοίνωσε και νέα αύξηση των τραπεζικών ιδρυμάτων που βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα της πτώχευσης. Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία σήμερα, στον κατάλογο των "προβληματικών" ιδρυμάτων περιλαμβάνονταν συνολικά 702 τράπεζες στα τέλη του 2009 από 552 στα τέλη του Σεπτεμβρίου και μόλις 252 στα τέλη του 2008.

Ο αριθμός των τραπεζών στη λίστα, με συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία 402,8 δισ. δολ. είναι ο υψηλότερος από τον Ιούνιο του 1993.

"Η συνεχιζόμενη αύξηση των ζημιών στα δάνεια και στα προβληματικά στοιχεία υποδεικνύει πως οι πιέσεις στα κέρδη θα συνεχιστούν", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η πρόεδρος της FDIC, Sheila Bair ενώ προειδοποίησε ότι αναμένεται αύξηση του αριθμού των τραπεζικών καταρρεύσεων.

Οι προβλέψεις των τραπεζών υποχώρησαν 14% στα 61,1 δισ. δολ. το δ΄ τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως ανακοίνωσε η FDIC.

source: capital.gr

MIG: Ανακοίνωση



MIG: Ανακοίνωση

Οι βασικοί μέτοχοι των εταιριών AEGEAN και OLYMPIC AIR συμφώνησαν σήμερα την συγχώνευση των δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών, ώστε η νέα εταιρεία να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ και οι εταιρείες OLYMPIC HANDLING και OLYMPIC ENGINEERING θα καταστούν κατά 100% θυγατρικές του νέου σχήματος.

Η νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα χρησιμοποιεί το όνομα και τα σήματα της OLYMPIC AIR μετά από το απαραίτητο μεταβατικό χρονικό διάστημα αλλαγών και προσαρμογής όπου θα χρησιμοποιούνται
παράλληλα το όνομα και τα σήματα της AEGEAN.

Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, που λόγω του μεγέθους και των όρων της συναλλαγής είναι αρμόδια, ενώ μέχρι τότε θα εξειδικευθούν όλα τα διαδικαστικά βήματα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της. Με βάση τη συμφωνία ο βασικός μέτοχος της Aegean (Όμιλος Βασιλάκη) και ο μοναδικός μέτοχος της OA (Marfin Investment Group) θα έχουν ισότιμη μετοχική συμμετοχή στην ενοποιημένη εταιρεία, ενώ στην εταιρεία θα παραμείνουν, διατηρώντας αναλογικά τη συμμετοχή τους ως μέτοχοι, οι όμιλοι Λασκαρίδη, Β. Κωνσταντακόπουλου, Γ. Δαυίδ και Λ. Ιωάννου καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς, συνεχίζοντας να στηρίζουν την εξαιρετικά σημαντική αυτή προσπάθεια για τη χώρα.

Οι κ.κ. Θ. Βασιλάκης και Α. Βγενόπουλος θα ηγηθούν του νέου σχήματος εξασφαλίζοντας την ομαλή ενοποίηση των εργασιών και τη δημιουργία του «Εθνικού Πρωταθλητή» στις αερομεταφορές που θα μπορέσει να μεγεθύνει
την παρουσία του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να συνεχίσει να καλύπτει και τα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας μας.

Σχολιάζοντας την ανωτέρω συμφωνία ο Πρόεδρος της AEGEAN κ. Θεόδωρος Βασιλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Aegean υλοποιείται ένα όραμα για καινοτόμες, ποιοτικές υπηρεσίες με σημαντικές επενδύσεις. Τα μεγέθη των ανταγωνιστών στις αερομεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν αναγκαία τη σύνθεση των ελληνικών δυνάμεων για να πετύχουμε αυτοδύναμη κάλυψη των αναγκών της στρατηγικής μας βιομηχανίας, του τουρισμού, επέκταση των επιλογών προορισμών για τους καταναλωτές αλλά και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και ανάπτυξη των ελληνικών εταιριών και την απασχόληση στον κλάδο»

Ακόμη ο Πρόεδρος της OLYMPIC AIR κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι σημερινές συγκυρίες τόσο της Ελληνικής Οικονομίας όσο και του Κλάδου των Αερομεταφορών επιβάλλουν συγκέντρωση δυνάμεων για την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών στους καταναλωτές, την προστασία θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συγχώνευση της OLYMPIC με την AEGEAN επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους και παράλληλα διατηρεί και γιγαντώνει το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ που είναι κομμάτι της εθνικής μας παράδοσης και περιουσίας και κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες».

Προφίλ Εταιρειών

Στόλος

AEGEAN
OLYMPIC AIR

A321
4


A320
18
9

A319

8

Σύνολο Α320 family
22
17

Boeing 737/400*
4


RJ AVRO 100
6


Bombardier Q400

10

Bombardier Dash 8-100

5

Σύνολο
32
32

* υπό αποχώρηση




Προσωπικό




AEGEAN
2.500
Olympic Air
1.300



Olympic Handling
2.000



Olympic Engineering
50

Σύνολο
2.500
Σύνολο
3.350


Δρομολόγια


AEGEAN
OLYMPIC AIR

Εσωτερικού
24
41

Εξωτερικού
26
15



Συμμαχίες:

H AEGEAN έχει γίνει αποδεκτή από την αεροπορική συμμαχία STAR ALLIANCE με αναμενόμενη ένταξη τον Ιούνιο του 2010.

source: capital.gr

Fitch: Υποβαθμίζει τέσσερις τράπεζες σε ΄BBB΄


Fitch: Υποβαθμίζει τέσσερις τράπεζες σε ΄BBB΄


H Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης (IDR) της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Efg Eurobank Ergasias και της Τράπεζας Πειραιώς σε ΄BBB΄ από ΄BBB+΄ και ΄F3΄ από ΄F2΄ αντίστοιχα.

Το outlook στο μακροπρόθεσμο IDR είναι αρνητικό.

Την ίδια στιγμή ο οίκος υποβάθμισε την ατομική αξιολόγηση (Individual Ratings) των τραπεζών σε ΄C΄ από ΄B/C΄, ενώ η αξιολόγηση στα εξασφαλισμένα δάνεια, μειωμένης εξασφάλισης και στια υβριδικά κεφάλαια υποβαθμίζεται κατά ένα επίπεδο.

Η Fitch επιβεβαιώνει παράλληλα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Αγροτικής Τράπεζας στο ΄BBB-΄ και το βραχυπρόθεσμο IDR στο ΄F3΄. Το outlook στο μακροπρόθεσμο IDR είναι αρνητικό. Η αξιολόγηση βασίζεται στη κρατική στήριξη καθώς το πλειοψηφικό μερίδιο της τράπεζας ανήκει στο ελληνικό κράτος, επισημαίνει ο οίκος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, η ενέργεια της Fitch οφείλεται στην άποψη πως η ήδη εξασθενημένη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και η μειωμένη κερδοφορία των τραπεζών θα δεχθούν νέες πιέσεις λόγω των μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο οίκος πιστεύει πως η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει σημαντικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας τη ζήτηση για δάνεια και αυξάνοντας τις πιέσεις στην ποιότητα των παγίων.

Το τελευταίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού και τελικά την μείωση της κερδοφορίας. Αν και οι δραστηριότητες των τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία προσφέρουν διαφοροποίηση των εσόδων, αυτά προέρχονται από ευμετάβλητες οικονομίες, ορισμένες εκ των οποίων αντιμετωπίζουν πιέσεις από την ύφεση.

Υποβαθμίζει τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων

Σε ΄AA+΄ υποβαθμίζει η Fitch Ratings σειρά 15 τιτλοποιημένων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (RMBS) των ελληνικών τραπεζών από ΄AAA΄ προηγουμένως.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η πλειονότητα των τίτλων παραμένει σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές επιπτώσεις (Rating Watch Negative), ενώ για τους υπόλοιπους τίτλους δίνει αρνητικό outlook.

Σε σχετική ανακοίνωση η Fitch σημειώνει ότι αν και οι επιδόσεις των RMBS μέχρι σήμερα είναι καλές, η εν λόγω ενέργεια αντανακλά την άποψη του οίκου πως η αύξηση του κρατικού κινδύνου ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τη μελλοντική πορεία των τιτλοποιημένων συναλλαγών.

Οι τίτλοι που επηρεάζονται είναι οι εξής:
Byzantium Finance plc
Class A (ISIN XS0180318841): υποβαθμίζει σε ΄AA+΄ από ΄AAA΄ με αρνητικό Outlook
Class B (ISIN XS0180318924): ΄AA-΄ παραμένει σε RWN
Class C (ISIN XS0180319146): ΄BBB+΄ παραμένει σε RWN

Byzantium II Finance plc
Class A (ISIN XS0413262121): υποβαθμίζει σε ΄AA+΄ από ΄AAA΄, παραμένει σε RWN

Estia Mortgage Finance
Class A (ISIN XS0220978737): υποβαθμίζει σε ΄AA+΄ από ΄AAA΄, με αρνητικό Outlook
Class B (ISIN XS0220978901): ΄AA-΄ παραμένει σε RWN
Class C (ISIN XS0220979115): ΄BBB΄ παραμένει σε RWN

Estia Mortgage Finance II Plc
Class A (ISIN XS0311458052): υποβαθμίζει σε ΄AA+΄ από ΄AAA΄, παραμένει σε RWN
Class B (ISIN XS0311459969): ΄A΄ παραμένει σε RWN
Class C (ISIN XS0311460892): ΄BBB΄ παραμένει σε RWN

Estia Mortgage Finance III Plc
Class A (ISIN XS0359876066): υποβαθμίζει σε ΄AA+΄ από ΄AAA΄ παραμένει σε RWN
Class B (ISIN XS0359876819): ΄BBB΄ παραμένει σε RWN

Grifonas Finance No.1 plc
Class A (ISIN XS0262719320) υποβαθμίζει σε ΄AA+΄ από ΄AAA΄ παραμένει σε RWN
Class B (ISIN XS0262719759) υποβαθμίζει σε ΄AA΄ από ΄AA+΄ παραμένει σε RWN
Class C (ISIN XS0262720252) ΄BBB+΄ παραμένει σε RWN

Kion Mortgage Finance Plc
Class A (ISIN XS0275896933) υποβαθμίζει σε ΄AA+΄ από ΄AAA΄ με αρνητικό Outlook
Class B (ISIN XS0275897311) ΄AA΄ παραμένει σε RWN
Class C (ISIN XS0275897741) ΄A-΄ παραμένει σε RWN

Kion Mortgage Finance No.2 Plc
Class A (ISIN XS0373924215) υποβαθμίζει σε ΄AA+΄ από ΄AAA΄ παραμένει σε RWN
Class B (ISIN XS0373924991) ΄BBB΄ παραμένει σε RWN

Lithos Mortgage Financing plc
Class A (ISIN XS0250309159) υποβαθμίζει σε ΄AA+΄ από ΄AAA΄ με αρνητικό Outlook
Class B (ISIN XS0250310322) ΄AA-΄ παραμένει σε RWN
Class C (ISIN XS0250310678) ΄BBB΄ παραμένει σε RWN

Stegasis Mortgage Finance plc
Class A (ISIN: XS0387920241): υποβαθμίζει σε ΄AA+΄ από ΄AAA΄ παραμένει σε RWN

Themeleion Mortgage Finance Plc
Class A (ISIN XS0194393640) υποβαθμίζει σε ΄AA+΄ από ΄AAA΄ με αρνητικό Outlook
Class B (ISIN XS0194394457) υποβαθμίζει σε ΄AA΄ από ΄AA+΄ παραμένει σε RWN
Class C (ISIN XS0194396072) ΄BBB+΄ παραμένει σε RWN

Themeleion II Mortgage Finance Plc
Class A (ISIN XS0221713216) υποβαθμίζει σε ΄AA+΄ από ΄AAA΄ με αρνητικό Outlook
Class B (ISIN XS0221713562) ΄AA-΄ παραμένει σε RWN
Class C (ISIN XS0221713729) ΄BBB+΄ παραμένει σε RWN

Themeleion III Mortgage Finance Plc
Class A (ISIN XS0257993054) υποβαθμίζει σε ΄AA+΄ από ΄AAA΄ με αρνητικό Outlook
Class M (ISIN XS0257993484) ΄AA΄ παραμένει σε RWN
Class B (ISIN XS0257993724) ΄A+΄ παραμένει σε RWN
Class C (ISIN XS0257994458) ΄BBB+΄ παραμένει σε RWN

Themeleion IV Mortgage Finance Plc
Class A (ISIN XS0305113523) υποβαθμίζει σε ΄AA+΄ από ΄AAA΄ παραμένει σε RWN
Class B (ISIN XS0305117516) ΄A΄ παραμένει σε RWN
Class C (ISIN XS0305120817) ΄BBB΄ παραμένει σε RWN

Themeleion V Mortgage Finance Plc
Class A (ISIN XS0349092535) υποβαθμίζει σε ΄AA+΄ από ΄AAA΄ παραμένει σε RWN

source: capital.gr
Share |