Tuesday, February 23, 2010

Χάος στην αγορά καυσίμων


Χάος στην αγορά καυσίμων

Αναστάτωση στην αγορά: Δείτε εδώ ποιά πρατήρια λειτουργούν κανονικά


Λευκωσία: Χάος έχει προκαλέσει στην αγορά καυσίμων της Κύπρου η επ' αόριστον απεργία, που άρχισαν 280 ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων, που αντιδρούν στην απόφαση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη, να επιβάλει διάταγμα καθορισμού ανώτατης τιμής στα καύσιμα. Ήδη, τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν έξω από τα βενζινάδικα, ενώ όλοι ψάχνουν για καύσιμα. Σημειώνεται ότι δεν λειτουργούν ούτε οι αυτόματοι κερματοδέκτες.

Με βάση το υπουργικό διάταγμα, η ανώτατη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης 95 οκτανίων καθορίστηκε στα 0,95 ευρώ, της βενζίνης 98 οκτανίων στα 0,97 ευρώ και του πετρελαίου κίνησης στα 0,875 ευρώ.

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών ανακοίνωσαν ότι λειτουργούν τα 46 πρατήρια, που ελέγχουν.

Δεν είχαν άλλη επιλογή οι πρατηριούχοι

Αποφασισμένος να κρατήσει τα πρατήρια κλειστά για οχτώ μέρες, μέχρι τη λήξη του διατάγματος για καθορισμό ανώτατων λιανικών τιμών στα καύσιμα από τον Υπουργό Εμπορίου, εμφανίζεται ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι οι πρατηριούχοι είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν αμέσως τα πρατήριά τους αν υπάρξει διαβεβαίωση ότι θα διατηρήσουν την προμήθεια την οποία έχουν. Ανέφερε, ωστόσο, ότι αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη τα μέτρα θα διαρκέσουν μέχρι τη λήξη του διατάγματος σε οχτώ μέρες.

Παράλληλα, ζήτησε να ανακληθεί το διάταγμα για τις ανώτατες τιμές των καύσιμων, ώστε αρχίσει διάλογος με το Υπουργείο Εμπορίου.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στους πρατηριούχους και ζήτησε από το Υπουργείο να στραφεί στις εταιρείες πετρελαιοειδών από τις οποίες οι ίδιοι αγοράζουν τα καύσιμα σε χονδρικές τιμές οι οποίες δεν έχουν μειωθεί, παρά τη διεθνή μείωση.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η επιφανειακή προσέγγιση για υποτιθέμενα κέρδη του πρατηριούχου κατά τις αυξομειώσεις δεν είναι ούτε η ουσία ούτε η λύση του προβλήματος. Συμπλήρωσε ότι ο πρατηριούχος βρίσκεται μεταξύ συμπληγάδων, δέχεται τα κτυπήματα και τελικά τιμωρείται, χωρίς ο ίδιος να φέρει καμία ευθύνη.

Δήλωσε παράλληλα ότι οι πρατηριούχοι συντάσσονται με την πλευρά του πελάτη τους-καταναλωτή για μειωμένες και χαμηλές τιμές στα καύσιμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η δυνατότητα, τα περιθώρια και το κλειδί της ουσιαστικής παρέμβασης στις τιμές βρίσκεται στα χέρια άλλων.

Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε τη λύπη του Συνδέσμου για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που υπέστη το καταναλωτικό κοινό, αναφέροντας ότι η επιλογή του κλεισίματος ήταν μονόδρομος για το Σύνδεσμο Πρατηριούχων, ώστε να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα, κάλεσε το Υπουργείο Εμπορίου να αναλάβει πρωτοβουλία και να καλέσει σε διάλογο το Σύνδεσμο Πρατηριούχων και τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

Πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων επεδίωξε το διάλογο τόσο με το Υπουργείο Εμπορίου όσο και με τις εταιρείες πετρελαιοειδών, όμως αντ’ αυτού οι μεν εταιρείες συνεχίζουν να πωλούν στα πρατήρια την ίδια χονδρική τιμή τον τελευταίο μήνα, ακόμη και σήμερα, το δε Υπουργείο εκδίδει μονομερώς διατάγματα καθορισμού της ανώτατης λιανικής τιμής.

Σε σχόλιο ότι από το διάταγμα δεν έχουν ζημιές αλλά μειωμένα κέρδη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι με την αφαίρεση από το μικτό κέρδος, που είναι τα 4 σεντ, του ποσού των 1,8 σεντ, μένουν 2,2 σεντ το λίτρο και δεν υπάρχει περιθώριο κέρδους, αφού οι πρατηριούχοι έχουν να πληρώσουν ενοίκια στους σταθμούς, μισθούς υπαλλήλων, ηλεκτρικό ρεύμα, λογιστές κ.ά.

Αποφασιμένος ο Υπουργός Εμπορίου

Ο Υπουργός Εμπορίου καλεί τους πρατηριούχους να ενεργήσουν υπεύθυνα και να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το καλό της οικονομίας. "Το γραφείο μου θα είναι ανοικτό για να τους συναντήσω οποιαδήποτε στιγμή, αλλά θα πρέπει να αναστείλουν τα μέτρα", δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να συναντήσει κανένα κάτω από πιέσεις και απειλές. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής του διατάγματος.

Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι σκοπεύει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην επηρεαστεί η αγορά από την απόφαση των πρατηριούχων, αφήνοντας να νοηθεί ότι, αν χρειαστεί, θα εξαντλήσει όλες τις εξουσίες που του παρέχονται στη σχετική νομοθεσία. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εμπορίου, έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει μέχρι και τις άδειες των πρατηριούχων.

Ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο

Η απόφαση των πρατηριούχων προκάλεσε αναστάτωση ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Αντρέας Πίττας δήλωσε ότι η απόφαση αυτή θα είναι καίριο πλήγμα σε όλη την οικονομία και κυρίως για το εμπόριο και τη βιομηχανία. "Βρίσκω το διάβημα των πρατηριούχων εντελώς αψυχολόγητο. Δεν είναι δυνατόν να πλήττεται με αυτό τον τρόπο μια δοκιμαζόμενη οικονομία όπως η δική μας αυτή τη στιγμή, από την κρίση", ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάνθος Μαυρομμάτης, δήλωσε ότι αυτή η ενέργεια θα επιφέρει παράλυση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και ζήτησε να επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών Πέτρος Μάρκου καταδίκασε την απόφαση των πρατηριούχων και διερωτήθηκε "γιατί να ταλαιπωρείται και να πληρώνει ο καταναλωτής για τις οποιεσδήποτε διαφορές έχουν οι πρατηριούχοι με τις εταιρείες πετρελαιοειδών".



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ



23 Φεβρουαρίου 2010



ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ





2/23/2010 2:24 PM




Α/Α
ΠΟΛΗ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

1.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
AGIP
Λεωφ. Λάρνακας 125, Παλλουριώτισσα

2.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Τσερίου 127, Λευκωσία

3.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Αγλαντζιάς 35

4.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Αθαλάσσας 152

5.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Λεμεσού 7, Αγλαντζιά

6.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Διγενή Ακρίτα 7-9

7.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Σπύρου Χριστοδούλου 47, Παλλουριώτισσα

8.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού 75, Στρόβολος

9.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Στροβόλου 98, Λακατάμια

10.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Γρηγόρη Αυξεντίου 67, Αγία Βαρβάρα

11.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου

12.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Λεωφ. Λεμεσού 341, Πέρα Χωρίο Νήσου



13.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ, 61 2660 Κοκκινοτριμιθιά



14.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΚΟ
Γρίβα Διγενή, Αρεδιού

15.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ESSO
Γρίβα Διγενή, Δρόμος Λευκωσία Παλαιχωρίου, Αρδιού



16.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ESSO*
Λεωφ. Λεμεσού 73

17.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
LUKOIL
Πουλίου και Καποτά 6, Παλλουριώτισσα

18.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
LUKOIL
Λεωφ. Κυριάκου Μάτση 2-3, 1521 Λευκωσία

19.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
LUKOIL
Λεωφ. Τσερίου 228, Στρόβολος

20.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
LUKOIL
Λεωφ. Τσερίου 36, Νήσου

21.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
LUKOIL
Αρχ. Μακαρίου, 2827 Γαλάτα

22.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
LUKOIL
Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ, 2800 Κακοπετριά

23.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
LUKOIL
Λεωφ. Λευκωσίας 74, Περιστερώνα

24.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ
Λεωφ. Λεμεσού 9,

25.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ*
Λεωφ. Λεμεσού 69

26.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ
Αρχ. Μακαρίου 17, Κακοπετρία

27.
ΛΕΜΕΣΟΣ
AGIP
Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού 60

28.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΕΚΟ
Μακαρίου ΙΙΙ, 162

29.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΕΚΟ
Σπύρου Κυπριανού 28, Κάτω Πολεμίδια

30.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΕΚΟ
Σπύρου Κυπριανού 5, Μέσα Γειτονιά

31.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΕΚΟ
Λεωφ. Πάφου 11

32.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΕΚΟ
Φραγκλίνου Ρούσβελτ 29

33.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΕΚΟ
Μακεδονίας 28

34.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΕΚΟ
Πελένδρι

35.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΕΣΣΟ (Μόνο Πετρέλαιο Κίνησης)
Τζελάλ Μπαγιάρ 4

36.
ΛΕΜΕΣΟΣ
LUKOIL
Λεωφ. Ομονίας 4-6, 3601 Λεμεσός

37.
ΛΕΜΕΣΟΣ
LUKOIL
Σπύρου Κυπριανού 135, Αγία Φύλα

38.
ΛΕΞΜΕΣΟΣ
LUKOIL
Πάφου 37

39.
ΛΕΜΕΣΟΣ


ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ (Μόνο Πετρέλαιο Κίνησης)
Λεωφ. Πάφου 33

40.
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ
Δρόμος Αμιάντου – Καρβουνά, Κυπερούντα

41.
ΛΑΡΝΑΚΑ
ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ
Οδός Κυλκίς 1, Πετρολίνα ΗQ

42.
ΛΑΡΝΑΚΑ
ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ (Καύσιμα Πλοίων μόνο)
Σταθμός Μαρίνας, Μαρίνα Λάρνακας

43.
ΛΑΡΝΑΚΑ
ΕΚΟ
Ορόκλινη

44.
ΛΑΡΝΑΚΑ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
Γρίβα Διγενή 4

45.
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ
Γραφεία Συνεργατισμού, Δασάκι ΄Αχνας



* Λειτουργούν μόνο με χρηματοδέκτη

source: philenews.com

No comments:

Share |