Thursday, March 10, 2011

"Έκοψε" τέσσερις βαθμίδες την αξιολόγηση της Λιβύης ο S&P


"Έκοψε" τέσσερις βαθμίδες την αξιολόγηση της Λιβύης ο S&P

Κατά τέσσερις βαθμούς υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Λιβύης από BBB+ σε BB ο οίκος Standard and Poor's, και ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις αξιολογήσεις της χώρας, όπου λαμβάνει χώρα μια αιματηρή εξέγερση κατά του καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.
Ο οίκος έλαβε την απόφαση να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, "λόγω του εμφυλίου πολέμου που έχει ξεσπάσει" σε αυτή τη χώρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της.

Επίσης, ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις αξιολογήσεις της για τη Λιβύη τόσο λόγω της επιβολής διεθνών κυρώσεων στη χώρα, όσο και επειδή δεν είναι πλέον σε θέση να παρακολουθεί την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στη Λιβύη λόγω της έλλειψης πρόσφατων και αξιόπιστων πληροφοριών.
Η πιστοληπτική αξιολόγηση θα παραμείνει σε αναστολή έως ότου αρθούν οι κυρώσεις, προσθέτει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Πέμπτη αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, που αφορούν πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας, ενός κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου, καθώς και έναν πολίτη. Η ΕΕ έχει ήδη παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και έχει απαγορεύσει τη χορήγηση θεώρησης εισόδου σε 26 Λίβυους αξιωματούχους.
"Πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις αυτές, σε συνδυασμό με την απότομη πτώση της παραγωγής πετρελαίου των ξένων εταιρειών θα θέσουν την κυβέρνηση Καντάφι υπό ισχυρή οικονομική πίεση", τονίζει ο οίκος.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Μαρτίου.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 26.000 στις 397.000 ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 7.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 371.000.από 368.000

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων - που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – αυξήθηκε κατά 3.000 στις 392.500.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων μειώθηκε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου κατά 20.000 στις 3,771 εκατ.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Σε υψηλό επτά μηνών το εμπορικό έλλειμμα


ΗΠΑ: Σε υψηλό επτά μηνών το εμπορικό έλλειμμα


Διευρύνθηκε αισθητά τον Ιανουάριο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα επτά μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα σημείωσε άλμα 15,1% στα 46,34 δισ. δολ. από το καθοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των 40,26 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Τα αρχικά στοιχεία για τον Δεκέμβριο είχαν δείξει έλλειμμα 40,58 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το έλλειμμα για τον Ιανουάριο στα 41,5 δισ. δολ.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα αυξήθηκε κατά 12,5% στα 23,27 δισ. δολ.



source: capital.gr

Eνοικίαση ολόκληρων ταινιών προσφέρει πιλοτικά το Facebook


Eνοικίαση ολόκληρων ταινιών προσφέρει πιλοτικά το Facebook

H αυλαία του Facebook ανοίγει με την ταινία «Batman: The Dark Knight».
Νέα Υόρκη: Το Facebook αναλαμβάνει ρόλο διαδικτυακού βιντεοκλάμπ: Οι Αμερικανοί χρήστες της υπηρεσίας θα μπορούν στο εξής να νοικιάζουν και να κατεβάζουν ταινίες της Warner Bros, την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν στο μέλλον κι άλλα στούντιο του Χόλιγουντ. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν σχέδια για επέκταση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Από την Τρίτη, όσοι επισκέπτονται την επίσημη σελίδα του «Batman: The Dark Knight» θα μπορούν να παρακολουθούν ολόκληρη την ταινία πληρώνοντας 30 εικονικά νομίσματα (Facebook credits), τα οποία σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία αντιστοιχούν σε 2,2 ευρώ.

Η ταινία προβάλλεται ταυτόχρονα με το κατέβασμα (streaming) μέσω ειδικής εφαρμογής του Facebook. Όσοι έχουν πληρώσει το εισιτήριο έχουν πρόσβαση στην ταινία για 48 ώρες και μπορούν να την ξαναδούν όσες φορές επιθυμούν.

Εκτός από ταινίες για ενοικίαση, η Warner σκοπεύει να διαθέσει ταινίες και για αγορά μέσω του Facebook, χωρίς όμως να έχει διευκρινίσει πότε θα γίνει αυτό και σε ποιες τιμές.

«Η διάθεση των ταινιών μας μέσω του Fecebook αποτελεί μια φυσική επέκταση των προσπαθειών όσον αφορά την ψηφιακή διανομή» δήλωσε ο Τόμας Γκεουέκε, πρόεδρος της Warner Bros Digital Distribution.

Δεδομένου ότι το Facebook έχει σήμερα μια βάση χρηστών που υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια μέλη, το πιθανότερο είναι ότι στο νέο εγχείρημα θα συμμετάσχουν στο μέλλον κι άλλα στούντιο, προέβλεψε ο Γιούσεφ Σκουάλι, αναλυτής της εταιρείας Jefferies, σε μήνυμά του προς τους επενδυτές.

Η νέα επιχειρηματική προσπάθεια του Facebook θα ανταγωνιστεί στην αμερικανική αγορά τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Netflix, του Hulu αλλά και του iTunes της Apple.


source: philenews.com

Βρετανία: Σε υψηλό 16 ετών η αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής τον Ιανουάριο


Βρετανία: Σε υψηλό 16 ετών η αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής τον Ιανουάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Με το μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων 16 ετών αυξήθηκε σε ετήσια βάση η μεταποιητική παραγωγή της Βρετανίας τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία, τα οποία ανακοινώθηκε λίγε ώρες πριν από την απόφαση για το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) αποτελούν ένδειξη πως η οικονομία ενδέχεται να έχει ανακάμψει το πρώτο τρίμηνο του έτους μετά την απρόσμενη συρρίκνωση στο τέλος του 2010.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 1% τον Ιανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο, ποσοστό το οποίο είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 10 μηνών ενώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 αυξήθηκε 6,8%. Η αύξηση που σημειώθηκε σε ετήσια βάση είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με το Νοέμβριο του 1994.

Αντίθετα το Δεκέμβριο η παραγωγή υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από οχτώ μήνες καθώς ο κρύος χειμώνας επηρέασε την παραγωγή δομικών υλικών. Ο συγκεκριμένος κλάδος ενισχύθηκε σε ποσοστό 9,9% στο μήνα.

Η μεταποιητική παραγωγή αντιστοιχεί στο 13% της ΑΕΠ της χώρας, γεγονός που σημαίνει πως η ανάπτυξη του κλάδου δεν εγγυάται και την ανάκαμψη της συνολικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση ελπίζει να ενισχύσει τον κλάδο της μεταποίησης για να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας από τις υπηρεσίες.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία ήταν ελαφρώς καλύτερα των προσδοκιών καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση 0,8% και 6,5% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.


source: capital.gr

Αιφνιδιαστική μείωση εξαγωγών στην Γερμανία


Αιφνιδιαστική μείωση εξαγωγών στην Γερμανία


Οι γερμανικές εξαγωγές κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση της τάξης του 1% τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε στα 11,8 δισ. ευρώ από το αναθεωρημένο ποσό των 14,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι, παρά το ότι προέβλεπαν πως το πλεόνασμα θα διαμορφώνονταν στα 13,2 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές θα αυξάνονταν κατά 0,7%, καθώς εκτιμώντας πως παρά την υποχώρηση, οι εξαγωγές θα παραμείνουν μια αξιόπιστη πηγή ανάπτυξης.



source: euro2day.gr

Κίνα: Σε υψηλά επταετίας το εμπορικό έλλειμμα


Κίνα: Σε υψηλά επταετίας το εμπορικό έλλειμμα

Εμπορικό έλλειμμα ύψους 7,3 δισ. δολαρίων, το υψηλότερο των τελευταίων επτά ετών, παρουσίασε απρόσμενα η Κίνα το Φεβρουάριο.

Εμπορικό έλλειμμα ύψους 7,3 δισ. δολαρίων, το υψηλότερο των τελευταίων επτά ετών, παρουσίασε απρόσμενα η Κίνα το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας τη μικρότερη άνοδο τουλάχιστον από το 2009. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 19,4%.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Λι Νταοκούι, το ετήσιο εμπορικό πλεόνασμα αναμένεται να συρρικνωθεί σε σχέση με τα επίπεδα του 2010.

Στόχος του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο είναι να δώσει ώθηση στην εγχώρια ζήτηση και να μειώσει τον ρόλο των εξαγωγών στην οικονομία μέσω αυξήσεις μισθών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η Κίνα είχε εμφανίσει εμπορικό πλεόνασμα 6,5 δισ. δολαρίων. Οι αναλυτές ανέμεναν για το Φεβρουάριο πλεόνασμα ύψους 4,9 δισ. δολαρίων.

source: naftemporiki.gr

Πτώση 1,4% για τον Nikkei


Πτώση 1,4% για τον Nikkei

Στα χαμηλά πέντε εβδομάδων υποχώρησε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei [.N225] , ο οποίος έκλεισε στις 10.237,92 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,4%. Με απώλειες 1,4% έκλεισε ο διευρυμένος δείκτης Topix , ο οποίος σταθεροποιήθηκε στις 930,84 μονάδες.

Για τις πτωτικές τάσεις που επικράτησαν στην ιαπωνική αγορά ευθύνονται κυρίως οι συνεχιζόμενες αναταραχές στη Μέση Ανατολή, οι οποίες πυροδότησαν μαζικές ρευστοποιήσεις στην αγορά futures.

Παρότι πολλοί αναμένουν περαιτέρω πτώση στην αγορά, κάποιοι αναλυτές τόνισαν ότι αυτοί που αναζητούν ευκαιρίες θα αγοράσουν στα χαμηλά εάν προκύψουν θετικές ειδήσεις για τη Μέση Ανατολή.

Σε πτώση παρέσυραν, επίσης, την αγορά οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης μετά τις απώλειες που σημείωσε ο συγκεκριμένος τομέας στην αμερικανική αγορά.

source: naftemporiki.gr

Moody΄s: Υποβαθμίζει την Ισπανία σε ΑΑ2 με αρνητικό outlook


Moody΄s: Υποβαθμίζει την Ισπανία σε ΑΑ2 με αρνητικό outlook


Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα προχώρησε η Moody΄s Investors Service, τοποθετώντας την στο Aa2 από Aa1, με το outlook να είναι αρνητικό.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης που είχε ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υποβάθμιση στην πιθανή περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους καθώς και στην διατηρούμενη ανησυχία για την ικανότητα της ισπανικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, η Moody’s εκτιμά πως το τελικό κόστος της αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών θα ξεπεράσει τις προσδοκίες της κυβέρνησης, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση του ποσοστού του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, οι ανησυχίες για την ικανότητα της ισπανικής κυβέρνησης να επιτύχει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές διατηρούνται, δεδομένου του περιορισμένου ελέγχου της κεντρικής κυβέρνησης στα οικονομικά των αυτόνομων κοινοτήτων.

Επιπλέον, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση του ταμείου διάσωσης των cajas (FROB-Fund for Orderly Bank Restructuring) σε Aa2 από Aa1 με outlook αρνητικό, καθώς το χρέος του FROB είναι πλήρως εγγυημένο από την ισπανική κυβέρνηση.

Η αξιολόγηση του country ceilings για τα ομόλογα και τις καταθέσεις δεν μεταβάλλεται από τη σημερινή υποβάθμιση και παραμένει Aaa (στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Ευρωζώνης).



source: capital.gr

Forbes: Πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο o Μεξικανός Kάρλος Σλιμ


Forbes: Πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο o Μεξικανός Kάρλος Σλιμ

Με περιουσία 74 δισ. δολ. ο Μεξικανός μεγιστάνας, Kάρλος Σλιμ, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα του περιοδικού Forbes για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, με τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, στη δεύτερη θέση.

Στην τρίτη θέση είναι ο Γουόρεν Μπάφετ, ιδρυτής της Berkshire Hathaway ενώ ακολουθούν δύο Ινδοί μεγιστάνες, ο Μουκές Αμπάνι και ο Λακσμί Μιτάλ.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Forbes, η περιουσία των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη αυξήθηκε κατά 25% στα 4,5 τρισ. δολ. το 2011.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του πλούτου στις αναδυόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία.

Είναι δε η πρώτη χρονιά που οι δισεκατομμυριούχοι από χώρες εκτός των ΗΠΑ ξεπερνούν τους 100.

source: naftemporiki.gr
Share |