Tuesday, April 14, 2009

Πούλησε 40,65 εκατ. μετοχές η Goldman Sachs

Πούλησε 40,65 εκατ. μετοχές η Goldman Sachs

Σε συγκέντρωση 5 δισ. δολάρια μέσω πώλησης μετοχών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η Goldman Sachs, ούτως ώστε να αποπληρώσει τα 10 δις. δολάρια που έχει λάβει στα πλαίσια κυβερνητικών κεφαλαίων που έλαβε από το TARP στο μέσο της κρίσης. Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι πούλησε 40,65 εκατ. μετοχές έναντι 123 δολάρια η καθεμία, κατά 5,5% χαμηλότερα από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος ύψους 130,15 δολαρίων. Η τιμή ήταν ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με αυτή στην οποία είχε προχωρήσει σε πώληση μετοχών το Σεπτέμβριο. Όμως η κατά 5,5% χαμηλότερη τιμή είναι τριπλάσια από την κατά 1,6% χαμηλότερη τιμή στην οποία είχε πωλήσει τις μετοχές της το Σεπτέμβριο.

Οι μετοχές της καταγράφουν απώλειες στην αγορά της Νέας Υόρκης. Να σημειωθεί πάντως ότι οι μετοχές της μέχρι την περασμένη εβδομάδα δεν είχαν κλείσει πάνω από τα 123 δολάρια από τις 6 Οκτωβρίου.

«Υπάρχουν πολλές τράπεζες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε πώληση μετοχών αυτή τη στιγμή και η Goldman έβαλε τον εαυτό της στην αρχή της ουράς», σημειώνουν αναλυτές. Εάν καταφέρει να αποπληρώσει τα χρήματα του TARP η Goldman θα είναι σε θέση να «προσλάβει ταλαντούχα στελέχη με καλύτερες αποζημιώσεις.

Ξεπέρασαν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις τα αποτελέσματα

Τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις ξεπέρασαν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Goldman Sachs, με τις μετοχές να καταγράφουν άνοδο 54%. Η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. δολάρια προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της στο αμερικανικό δημόσιο.

Τα κέρδη της στο τρίμηνο ανήλθαν σε 1,81 δισ. δολάρια, ή 3,39 δολάρια ανά μετοχή από 1,64 δολάρια που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το Δεκέμβριο είχε εμφανίσει ζημιές 780 εκατ. δολαρίων ή 2,15 δολαρίων ανά μετοχή. Ο κύκλος εργασιών στο τρίμηνο ανήλθε στα 9,43 δισ. δολάρια.

Η Goldman Sachs ήταν η πιο επικερδής εταιρεία της Wall Street πριν μετατραπεί σε τράπεζα πέρυσι, όταν και εμφάνισε τις πρώτες της ζημιές από το 1999 όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο.

Το μέρισμα α΄ τριμήνου θα διαμορφωθεί στα 35 cents ανά μετοχή. Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε να αλλάξει το τέλος του έτους χρήσης από την τελευταία Παρασκευή του Δεκεμβρίου στις 31 Δεκεμβρίου, αρχίζοντας από το τρέχον έτος χρήσης.

REPORTER.GR

UBS: Νέο κύμα απολύσεων σε Ασία- Ειρηνικό

UBS: Νέο κύμα απολύσεων σε Ασία- Ειρηνικό

Σε περικοπές 240 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας στο βραχίονα διαχείρισης περιουσιών της περιφέρειας της Ασίας- Ειρηνικού, στα πλαίσια της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών της. Στις περικοπές, οι οποίες εκπροσωπούν το 3% του συνολικού προσωπικού της ελβετικής τράπεζας, συμπεριλαμβάνονται 100 απολύσεις στη Σιγκαπούρη.

«Όπως και στους ανταγωνιστές μας, η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία και οι προκλήσεις μας αναγκάζουν να εστιάσουμε εκ νέου στις δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων σαν τελευταία λύση, αυτές που σχετίζονται με το προσωπικό», σημειώνει ο εκπρόσωπος της εταιρίας.

REPORTER.GR

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
378.58 ( 1.36%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1102.56 ( 1.52%)

Όγκος: € 11,033,243

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1901.00 ( 1.01%)

FTSE®/Χ.Α. 20
972.06 ( 0.79%)

ΕΙΑ: Υποβάθμιση προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το '09

ΕΙΑ: Υποβάθμιση προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το '09


Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2009 κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα, στα 84,09 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προχώρησε η Υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ), επικαλούμενη τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,8%.

Στις νέες μηνιαίες προβλέψεις της, η ΕΙΑ αναφέρει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί το 2010 στα 85,22 εκατ. βαρέλια την ημέρα, 70.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα, λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας.

«Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου καθώς και η μεταβολή στο κλίμα της αγοράς, το οποίο δεν θα είναι τόσο απαισιόδοξο, ενδεχομένως να καταδείξουν επίσης την πεποίθηση της αγοράς ότι οι πολιτικές οικονομικής ανάκαμψης των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων έχουν επιβραδύνει τη μείωση της ζήτησης», αναφέρει η ΕΙΑ στην έκθεσή της.

Για τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο, η υπηρεσία μείωσε τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος κατά 10.000 βαρέλια την ημέρα, στα 18,99 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Επίσης, εκτιμά ότι η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ θα είναι 130.000 βαρέλια ημερησίως χαμηλότερη σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 28,78 εκατ. βαρέλια ημερησίως.


NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Λουκέτο στις παράνομες συμβουλευτικές εταιρείες

Βρετανία: Λουκέτο στις παράνομες συμβουλευτικές εταιρείες



Σε επίπεδα-ρεκόρ είχαν φτάσει οι παράνομες εταιρείες που πουλούσαν στεγαστικά δάνεια, συνταξιοδοτικά, επενδυτικά και ασφαλιστικά προγράμματα, οι οποίες διέκοψαν τη λειτουργία τους μετά την παρέμβαση της Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) της Βρετανίας.

Καθώς η Βρετανία βουλιάζει στην ύφεση, οι εποπτικές αρχές της χώρας δείχνουν αποφασισμένες να εξυγιάνουν τον κλάδο, βάζοντας «λουκέτο» σε όλες τις εταιρείες που εξαπατούν τους επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της FSA, τον τελευταίο χρόνο έχουν συσταθεί 50% περισσότερες εταιρείες στις οποίες η FSA είχε αρνηθεί να παρέχει άδεια λειτουργίας.

Η εφημερίδα The Times εντόπισε 107 «απαγορευμένες» επιχειρήσεις στη Βρετανία, το ένα τρίτο εκ των οποίων είναι σύμβουλοι της αγοράς ενυπόθηκων δανείων.

«Πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα για αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την απάτη στην αγορά ενυπόθηκων δανείων, όπως την επιβολή ποινών που θα λειτουργούν ως φόβητρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της FSA.

NAFTEMPORIKI.GR

ΗΠΑ: Υποχώρηση 1,2% του δείκτη τιμών παραγωγού Μαρτίου (εκτ. -0,2%)

ΗΠΑ: Υποχώρηση 1,2% του δείκτη τιμών παραγωγού Μαρτίου (εκτ. -0,2%)

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Πτώση 1,1% στις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου (εκτ. +0,3%)

ΗΠΑ: Πτώση 1,1% στις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου (εκτ. +0,3%)

CAPITAL.GR

Ανακαλεί 1,5 εκατ. οχήματα η GM;

Ανακαλεί 1,5 εκατ. οχήματα η GM;


Σε ανάκληση περίπου 1,5 εκατ. αυτοκινήτων, τα οποία έχουν κατασκευαστεί το χρονικό διάστημα μεταξύ 1997 και 2003, προχωρά η General Motors λόγω κινδύνου ανάφλεξης στον κινητήρα τους, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στο πρόγραμμα ανάκλησης περιλαμβάνονται τα μοντέλα Oldsmobile Intrigue (κατασκευής 1998-1999), Pontiac Grand Prix (κατασκευής 1997-2003), Buick Regal (κατασκευής 1997-2003) και Chevrolet Lumina, Monte Carlo and Impala (κατασκευής 1998-2003).

NAFTEMPORIKI

SEC: Εξετάζει την υπόθεση των bonus της Merrill Lynch ύψους $3,62 δισ

SEC: Εξετάζει την υπόθεση των bonus της Merrill Lynch ύψους $3,62 δισ


Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) εξετάζει το αν η Bank of America παραβίασε τους ομοσπονδιακούς νόμους όταν δεν ενημέρωσε τους μετόχους της για την πρόθεση της Merrill Lynch να δαπανήσει 3,62 δισ. δολάρια σε bonus, πριν ψηφίσουν για την συγχώνευση των δύο τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η πρόεδρος της SEC, Mary Shapiro, σε επιστολή προς τα μέλη του Κονγκρέσου ανέφερε ότι η επιτροπή “εξετάζει με προσοχή την υπόθεση της Bank of America”, ενώ δεν έχει ακόμη εκφράσει άποψη για το αν θα έπρεπε να γνωστοποιηθεί το σχέδιο για τα bonus, αναφέρει το δημοσίευμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε επιστολή του προς την SEC, ο Dennis Kucinich, μέλος του Κονγκρέσου, ανέφερε ότι σημαντικά ερωτήματα περιβάλλουν την μη γνωστοποίηση του σχεδίου πριν από την ψηφοφορία των μετόχων για την εξαγορά της Merrill Lynch.

“Θα κάνουμε το καθήκον μας επιβάλλοντας τους νόμους με σθένος και επαγρύπνηση στα σημεία που θεωρούμε ότι υπήρξαν ουσιαστικές παραλείψεις," φέρεται να αναφέρει στην επιστολή της η Shapiro σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε ανακοίνωση της την περασμένη εβδομάδα η Bank of America τόνισε ότι “θεωρούμε πως όλες οι απαραίτητες και νόμιμες γνωστοποιήσεις ήταν διαθέσιμες για τους μετόχους πριν τη συνεδρίαση.”

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Τα πρώτα σημάδια υποχώρησης της ύφεσης βλέπει ο Bernanke

ΗΠΑ: Τα πρώτα σημάδια υποχώρησης της ύφεσης βλέπει ο Bernanke


Τα πρώτα σημάδια εξασθένισης της ύφεσης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ βλέπει ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο πρόεδρος της Fed σε ομιλία του στο Morehouse College εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία για τη στεγαστική αγορά, τις καταναλωτικές δαπάνες και τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων.

“Η εξισορρόπηση της οικονομικής δραστηριότητας είναι το πρώτο βήμα για την ανάκαμψη,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bernanke.

CAPITAL.GR

Βρετανία: Αύξηση 4% στις εγκρίσεις στεγαστικών δανείων

Βρετανία: Αύξηση 4% στις εγκρίσεις στεγαστικών δανείων



Κατά 4% αυξήθηκε ο όγκος των δανείων κατοικίας που έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες και τις κτηματικές εταιρείες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συμβουλίου Δανειοδοτών της Βρετανίας, τα οποία έχουν εμφυσήσει νέες ελπίδες για ανάκαμψη.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Nationwide υποδηλώνουν αύξηση των τιμών κατά 0,9% τον Μάρτιο, ενώ σύμφωνα με την Hometrack αύξηση έχουν σημειώσει και οι αιτήσεις για χορήγηση στεγαστικού δανείου.

Ο Μάικλ Κούγκαν, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Δανειοδοτών προειδοποιεί ότι παρά την ανοδική τάση, η αγορά παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη και η δραστηριότητα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα ιστορικά υψηλά.

«Το σίγουρο είναι ότι οι τάσεις δεν έχουν αλλάξει στο βαθμό εκείνο που θα δικαιολογούσε την αναθεώρηση των προβλέψεών μας για τη δραστηριότητα στο κλάδο το 2009 –ωστόσο, οι ενδείξεις είναι θετικές για τη συνέχεια του έτους», επισήμανε ο κ. Κούγκαν.

NAFTEMPORIKI

Στροφή της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Αβάνας από τον Ομπάμα

Στροφή της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Αβάνας από τον Ομπάμα



Η άρση των περιορισμών των ΗΠΑ στα ταξίδια και τα εμβάσματα προς την Κούβα ανακοινώθηκε την παραμονή της συνόδου της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Οι περιορισμοί που είχε επιβάλλει το 2004 ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους επέτρεπαν στους Κουβανοαμερικανούς να επισκέπτονται την πατρίδα τους μόνο μία φορά κάθε τρία χρόνια, ενώ η συνολική διάρκεια του ταξιδιού δεν μπορούσε να υπερβεί τις δύο εβδομάδες.

Την άρση των περιορισμών για τους Κουβανο-αμερικανούς ανακοίνωσε επισήμως ο Λευκός Οίκος σηματοδοτώντας την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Αβάνας από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε σήμερα να αρθούν οι περιορισμοί στα ταξίδια και τα εμβάσματα των Κουβανο-αμερικανών προς την Κούβα, ενώ στο σχετικό προεδρικό διάταγμα ο Ομπάμα επιτρέπει επίσης την αποστολή φιλανθρωπικής βοήθειας προς την Κούβα.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα διέταξε σήμερα μία σειρά από μέτρα προς όφελος του κουβανικού λαού, προκειμένου στηρίξει την ελπίδα τους να χαίρουν των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και να καθορίζουν ελεύθερα το μέλλον της χώρα τους. Ο πρόεδρος πιστεύει πως το μέτρο που ελήφθη σήμερα θα κάνει αυτόν τον στόχο πραγματικότητα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου.

«Ο πρόεδρος έδωσε οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Εμπορίου για να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο ώστε να αρθούν όλοι περιορισμοί για να πραγματοποιούνται επισκέψεις σε μέλη των οικογενειών τους στην Κούβα και να τους αποστέλλουν χρήματα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο εκπληρώνεται μία προεκλογική υπόσχεση του Ομπάμα.

Η άρση των περιορισμών στα ταξίδια και τα εμβάσματα προς την Κούβα ανακοινώθηκε την παραμονή της συνόδου της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Βάσει των περιορισμών που είχε επιβάλει το 2004 ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους, οι Κουβανο-αμερικανοί μπορούσαν να επισκέπτονται την πατρίδα τους μόνο μία φορά κάθε τρία χρόνια, ενώ η συνολική διάρκεια του ταξιδιού δεν μπορούσε να υπερβεί τις δύο εβδομάδες.

Το εν λόγω μέτρο ωστόσο, δεν τερματίζει εντελώς την μακρόχρονη απομόνωση της Κούβας, καθώς δεν αίρει τους περιορισμούς για τους μη Κουβανο-αμερικανούς.

Επίσης, ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε να επιτρέψει σε αμερικανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να καταθέσουν αιτήσεις λειτουργίας στην Κούβα, με στόχο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, να αυξήσει την πρόσβαση και την εισροή πληροφοριών στο νησί.

Οπως ανακοινώθηκε, οι αμερικανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα μπρούν εφεξής να εγκαταστήσουν συνδέσεις με οπτικές ίνες και δορυφόρους προς την Κούβα, να συνάψουν συμφωνίες για υπηρεσίες και συστήματα περιαγωγής κλήσεων με κουβανικές εταιρείες και να επιτρέψουν σε Αμερικανούς πολίτες να πληρώνουν για τηλεπικοινωνιακές, δορυφορικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται σε πολίτες στην Κούβα.

Φιντέλ Κάστρο: Η Κούβα δεν θέλει ελεημοσύνη

Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου ο κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, υπογράμμισε ότι ο η Κούβα δεν θέλει ελεημοσύνη και ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να τερματίσει τον αποκλεισμό της χώρας του.

«Για τον αποκλεισμό, που είναι το πιο σκληρό από όλα τα μέτρα, δεν είπε λέξη», τονίζει ο Φιντέλ Κάστρο σε άρθρο του που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα Cubadebate. Η Κούβα, προσθέτει, «δεν κατηγορεί τον Ομπάμα για τις ωμότητες των άλλων κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια και τη βούλησή του να αλλάξει την πολιτική και την εικόνα των ΗΠΑ». «(Η Κούβα) Καταλαβαίνει ότι έδωσε μια δύσκολη μάχη για να εκλεγεί, παρά τις προκαταλήψεις πολλών αιώνων», σημειώνει εξηγώντας πως για το λόγο αυτό ο αδελφός του, και πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο εξέφρασε την πρόθεσή του να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες «με βάση τον απόλυτο σεβασμό της κυριαρχίας (της χώρας)».

Ο Κουβανός ηγέτης υπογραμμίζει τις κινήσεις μέσα και έξω από τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του εμπάργκο που επιβλήθηκε το 1962 και υποστηρίζει πως «έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ώστε ο Ομπάμα να ασκήσει μια αποτελεσματική πολιτική που θα βάλει ένα τέλος στην αποτυχημένη πολιτική περίπου μισού αιώνα».

«Η Κούβα αντιστάθηκε και αντιστέκεται ακόμα. Δεν θα απλώσει ποτέ το χέρι να ζητήσει ελεημοσύνη», καταλήγει ο Φιντέλ Κάστρο.


NAFTEMPORIKI

Dubai: Αγορά 57,8 εκ. μετοχών της MIG

Dubai: Αγορά 57,8 εκ. μετοχών της MIG


Σε αγορά 57,8 εκ. (7,7%) μετοχών της MIG προέβη την Πέμπτη 9 Απριλίου η Dubai Financial Group. Η Dubai αγόρασε τις μετοχές από την Commerzbank AG τις οποίες είχε δικαίωμα να αποκτήσει σύμφωνα με τους όρους χρηματοπιστωτικού μέσου (total return equity swap) επί τη βάσει συμφωνίας που είχε καταρτισθεί με την Commerzbank AG. H MIG ολοκλήρωσε τη συνάντηση της 9ης Απριλίου στα €2,88 με άνοδο 2,86% εξασφαλίζοντας τζίρο €116,1 εκ.

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση της MIG

Η "MARFIN INVESTMENT GROUP Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" (στο εξής "η Εκδότρια") ανακοινώνει, σύμφωνα με το Ν.3556/2007 και το Ν. 3340/2005, ότι την 13.4.2009 η "DUBAI FINANCIAL GROUP LLC", νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με πρόσωπα που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα στην Εκδότρια, ήτοι τους κ.κ. SOUD BA' ALAWAY, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. και SAYANTA BASU, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., της γνωστοποίησε ότι την 9.4.2009 προέβη σε αγορά 57.846.374 μετοχών της Εκδότριας συνολικής αξίας 111.136.677,10 Eυρώ από την "COMMERZBANK AG", τις οποίες είχε δικαίωμα να αποκτήσει σύμφωνα με τους όρους χρηματοπιστωτικού μέσου (total return equity swap) επί τη βάσει συμφωνίας που είχε καταρτισθεί με την "COMMERZBANK AG".

Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί ρυθμιζόμενη πληροφορία, δημοσιοποιείται συμφώνως προς τις διατάξεις των άρθρων 19 - 21 του Ν. 3556/2007 και της υπ' αριθ. 1/434/3.7.2007 απόφασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Εκδότριας (www.marfininvestmentgroup.com).

STOCKWATCH.COM.CY

Michelin: «Λουκέτο» σε εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Michelin: «Λουκέτο» σε εργοστάσιο στις ΗΠΑ


Την πρόθεσή της να κλείσει ένα από τα εργοστάσια της BF Goodrich στην Αλαμπάμα, στο οποίο απασχολούνται 1.000 εργαζόμενοι, έως τις 31 Οκτωβρίου, γνωστοποίησε η θυγατρική του γαλλικού ομίλου ελαστικών Michelin στις ΗΠΑ.

«Οι καταναλωτές οδηγούν λιγότερο, αγοράζουν λιγότερα αυτοκίνητα και καθυστερούν να κάνουν αλλαγές ελαστικών. Η δραματική πτώση της ζήτησης έχει δημιουργήσει μία σημαντική υπερεπάρκεια στην αγορά των αμερικανικών ελαστικών που η Michelin δεν βλέπει να τροποποιείται σύντομα», τονίζει η εταιρεία σε ανακοινωθέν της.

Το εν λόγω εργοστάσιο παράγει ελαστικά της μάρκας BF Goodrich και Uniroyal για συγκεκριμένους τύπους αυτοκινήτων. Η παραγωγή θα μεταφερθεί σε άλλες εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αλαμπάμα και στην Ινδιάνα.

Ο όμιλος διαβεβαίωσε ότι θα αποζημιώσει όλους τους απολυμένους εργαζομένους και δεσμεύθηκε να βοηθήσει τις τοπικές κοινότητες που θα πληγούν από τις απολύσεις για να αναπτύξουν άλλες δραστηριότητες.

NAFTEMPORIKI

Κέρδη-έκπληξη από την Goldman Sachs

Κέρδη-έκπληξη από την Goldman Sachs

Ακόμα μία έκπληξη επιφύλασσε ο τραπεζικός κλάδος τη Δευτέρα, με την Goldman Sachs να ανακοινώνει εντυπωσιακά κέρδη -αυξημένα κατά 13%- και μάλιστα μία ημέρα νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε προγραμματίσει.

Παράλληλα, ο έκτος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να συγκεντρώσει 5 δισ. δολάρια μέσω πώλησης μετοχών, ούτως ώστε να αποπληρώσει το σύνολο των κυβερνητικών κεφαλαίων που έλαβε από το TARP στο μέσο της κρίσης.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Goldman Sachs εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο, καθαρά κέρδη 1,81 δισ. δολαρίων, ήτοι 3,39 δολαρίων ανά μετοχή, ξεπερνώντας κατά πολύ τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν την κερδοφορία του ομίλου στα 1,64 δολάρια ανά μετοχή.

Αξίζει να αναφερθεί πως την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ο όμιλος είχε εμφανίσει κέρδη 1,5 δισ. δολαρίων, ήτοι 3,23 δολαρίων ανά μετοχή.

Ο όμιλος ανέφερε πως τα καλύτερα των εκτιμήσεων καθαρά κέρδη αποδίδονται εν μέρει στα ιδιαίτερα ισχυρά έσοδα από συναλλαγές.

Τα έσοδα πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 9,43 δισ. δολάρια, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, βάσει της Βασιλείας ΙΙ, ανήλθε στο 16% στο τέλος του α΄ τριμήνου. Τα έσοδα από συναλλαγές σταθερού εισοδήματος βρέθηκαν σε επίπεδο-ρεκόρ των 6,56 δισ. δολαρίων, ήτοι κατά 34% υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ.

Η διοίκηση του ομίλου ανέφερε πως το μέρισμα α΄ τριμήνου θα διαμορφωθεί στα 35 cents ανά μετοχή.
Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της Goldman Sachs Group Inc. αποφάσισε να αλλάξει το τέλος του έτους χρήσης από την τελευταία Παρασκευή του Δεκεμβρίου στις 31 Δεκεμβρίου, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος χρήσης.


CAPITAL.GR

Πάει με όπισθεν η οικονομία

Πάει με όπισθεν η οικονομία


• Συρρίκνωση των βασικών κλάδων

• Πιθανότητα μείωσης ΑΕΠ

Σε πορεία συρρίκνωσης βρίσκεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η κυπριακή οικονομία, καθώς όλοι σχεδόν οι βασικοί κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας παρουσιάζουν σημαντική κάμψη σε σύγκριση με πέρσι. Η ροή στοιχείων τις τελευταίες μέρες δείχνει την απότομη αλλαγή στο οικονομικό κλίμα και ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η Κύπρος ενδέχεται να ακολουθήσει με κάποια χρονική υστέρηση τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης των εταίρων της στην ευρωζώνη.

Ακίνητα

Η χειρότερη κατάσταση παρουσιάζεται στον κλάδο ακινήτων και αποτυπώνεται στα έσοδα που εισπράττει το κράτος από τις πωλήσεις ακινήτων αλλά και από τον αριθμό των πωλητηρίων εγγράφων που κατατίθενται στο κτηματολόγιο.

Το πρώτο δίμηνο του έτους οι εισπράξεις του κράτους από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών παρουσιάζουν δραματική μείωση 83%. Η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη από τη συρρίκνωση 7% που ανέμενε στα έσοδα του κράτους το υπουργείο Οικονομικών. Ο προϋπολογισμός του 2009, προνοεί εισπράξεις €350 εκ. για ολόκληρο το έτος. Το πρώτο δίμηνο, όμως, το κράτος εισέπραξε λιγότερα από €10 εκ.

Η απότομη συρρίκνωση της δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων αποτυπώνεται και στα στοιχεία του κτηματολογίου. Η μείωση στις πωλήσεις μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 65%.

Κατασκευές

Η βουτιά στις πωλήσεις ακινήτων έχει επηρεάσει και τις αναπτύξεις οικιστικών μονάδων. Η μείωση στη ζήτηση έχει παγώσει αρκετά projects από developers, ιδίως για εξοχικές κατοικίες, για τις οποίες το αγοραστικό ενδιαφέρον προερχόταν κυρίως από την οικονομικά πληγείσα Μεγάλη Βρετανία. Η κατάσταση στον κλάδο ακινήτων αποτυπώνεται έντονα στα στοιχεία για τις πωλήσεις τσιμέντου, που παρουσιάζουν μείωση 27,5%. Είναι το χειρότερο τρίμηνο που καταγράφηκε στις κατασκευές από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα μηνιαία στοιχεία.


Νότα αμυδρής αισιοδοξίας για τον κλάδο είναι η αύξηση στις άδειες οικοδομής, που είναι ενδεικτικά της μελλοντικής δραστηριότητας στον κλάδο. Το εμβαδόν των αδειών οικοδομής αυξήθηκε κατά 12% τον Ιανουάριο.

Κατανάλωση

Η πιο ανησυχητική, ίσως, κατάσταση παρουσιάζεται στην ιδιωτική κατανάλωση, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του κυπριακού ΑΕΠ. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά: Οι εισπράξεις από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο κατά 3,7%. Το υπουργείο Οικονομικών ήλπιζε ότι τα έσοδα του από το ΦΠΑ θα παρουσίαζαν αύξηση φέτος. Παρόμοια εικόνα δίνουν και τα στοιχεία από τη χρήση πιστωτικών καρτών, τις εγγραφές αυτοκινήτων και τα ταξίδια κυπρίων στο εξωτερικό. Όλα δείχνουν μείωση.

Εξίσου αρνητική είναι και η εικόνα στο εξωτερικό εμπόριο. Κατά τη διάρκεια του πρώτου διμήνου του 2009, οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 21,4%, ενώ την ίδια μείωση σημείωσαν και οι εξαγωγές.

Τουρισμός

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η πορεία του τουρισμού. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η μείωση στις αφίξεις θα παραμείνει σε επίπεδα κοντά στο 10%. Τα μέχρι τώρα στοιχεία, όμως, δείχνουν μεγαλύτερες μειώσεις. Το πρώτο τρίμηνο οι αφίξεις μειώθηκαν 16% και τα τουριστικά έσοδα κατά 11%. Αν και είναι νωρίς ακόμα για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, αφού οι πλείστοι τουρίστες έρχονται στην Κύπρο την περίοδο Μαίου – Σεπτεμβρίου, οι πρώτες ενδείξεις δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για τη μετέπειτα πορεία του κλάδου.

ΥΠΟΙΚ: Μεγεθύνεται η οικονομία

Το υπουργείο Οικονομικών προέβλεψε στις αρχές του έτους ότι ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 2,1% το 2009. Υπό το βάρος των νέων δεδομένων, ο υπουργός, Χαρίλαος Σταυράκης, κάνει λόγο για ανάπτυξη μεταξύ 1-2%.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις, ο διευθυντής του υπουργείου Ανδρέας Χαραλάμπους ανέφερε στη StockWatch ότι «δεν γίνονται συνεχώς προβλέψεις. Αναμένουμε να κλείσει το τρίμηνο του έτους για όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες για να δούμε την πορεία. Από τις ενδείξεις που έχουμε, φαίνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2009 ναι μεν θα παρατηρηθεί επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008, ωστόσο ο ρυθμός αναμένεται να είναι σε θετικό πρόσημο».

Το 2008 η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,7% και το 2007 με 4,5%.

STOCKWATCH.COM.CY

Κατασκευές: «Τσιμεντώνεται» το πάγωμα

Κατασκευές: «Τσιμεντώνεται» το πάγωμα


Την αισθητή συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις πωλήσεις τσιμέντου στην επιτόπια αγορά.


Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν χθες, οι επιτόπιες πωλήσεις τσιμέντου περιορίστηκαν το Μάρτιο του 2009 στις 123,8 χιλ. τόνους έναντι 176 χιλ. το Μάρτιο του 2008, σημειώνοντας μείωση 29,6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που καταγράφηκε από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, και αποδίδεται εν μέρει στο ότι ο φετινός Μάρτιος είχε πιο πολλές βροχερές μέρες σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο που δεν επέτρεψε την υλοποίηση κατασκευαστικών έργων.

Το Φεβρουάριο του 2009, καταγράφηκε μείωση 29,5% στις πωλήσεις τσιμέντου.

Το τρίμηνο του 2009, οι πωλήσεις τσιμέντου παρουσιάζουν μείωση 27,5% στις 367,1 χιλ. τόνους από 506 χιλ. πέρσι. Η παραγωγή τσιμέντου και κλίνκερ διοχετεύεται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά. Από τον Ιανουάριο του 2008, οι εξαγωγές σταμάτησαν.


STOCKWATCH.COM.CY

Ράλι οι τράπεζες, μετά τη Wells Fargo η σκυτάλη στη Citigroup

Ράλι οι τράπεζες, μετά τη Wells Fargo η σκυτάλη στη Citigroup


Με σημαντικά κέρδη άρχισαν την εβδομάδα οι αμερικανικές τράπεζες με τη Citigroup να οδηγεί την κούρσα με άνοδο 25% λίγο πριν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Στην αγορά επικρατεί αισιοδοξία ότι τα αποτελέσματα που θα αρχίσουν να ανακοινώνουν οι τράπεζες αυτή την εβδομάδα θα είναι καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η θετική πρόγευση ήλθε από τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, τη Wells Fargo, που εμφάνισε κερδοφορία $3 δισ. το πρώτο τρίμηνο, διπλάσια των προβλέψεων των αναλυτών. Η θετική έκπληξη απογείωσε τη μετοχή της κατά 32% την περασμένη εβδομάδα.

Με κέρδη 14% άρχισε την εβδομάδα η Βank of America, με τη Goldman Sachs να ενισχύεται 5%, λίγο προτού ανακοινώσει εντυπωσιακά κέρδη. Ενισχυμένη κατά 3% και η JPMorgan που επίσης αναμένεται να είναι κερδοφόρα. Η Citigroup ανακοινώνει αποτελέσματα την Παρασκευή.

Ο ενθουσιασμός για τα αποτελέσματα των τραπεζών αντιστάθμισε τις απώλειες άλλων κλάδων στη Wall Street τη Δευτέρα αλλά το πραγματικό τεστ για τον τραπεζικό κλάδο θα έλθει στο τέλος του μήνα όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει το τι έδειξαν τα stress test 19 μεγάλων τραπεζών, αν δηλαδή χρειαστούν περαιτέρω σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση.

Η προειδοποίηση της Boeing ότι η κερδοφορία της το πρώτο τρίμηνο θα επηρεαστεί από τις περικοπές στην παραγωγή αεροσκαφών λόγω της μειωμένης ζήτησης βάρυνε το κλίμα στην υπόλοιπη αγορά με τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq να υποχωρούν. Η μετοχή της Boeing έχανε 5%.

Η προοπτική να τεθεί η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors υπό πτώχευση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Νew York Times επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, πίεσε τη μετοχή της κατά 16%. Παρά την άνοδο των τραπεζών, άλλοι κλάδοι υποφέρουν λόγω της ύφεσης με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι το πρώτο τρίμηνο η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ θα είναι εξίσου άσχημη με το τελευταίο τρίμηνο του 2008, περίπου -5%.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Tην απόκτηση συμμετοχής στην GM φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση

ΗΠΑ: Tην απόκτηση συμμετοχής στην GM φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση


Tην απόκτηση μετοχικής συμμετοχής στην General Motors με swap μέρους των δανείων των 13,4 δισ. δολαρίων της αυτοκινητοβιομηχανίας φέρεται να εξετάζει η "ομάδα κρούσης" του Αμερικανού προέδρου, Barack Obama, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές σχετικές με το ζήτημα.

Η κατοχή ποσοστού από το κράτος στην GM θα ενταχθεί στο πλαίσιο προσπαθειών για τη μείωση του δανεισμού της εταιρείας, ενώ παράλληλα θα θέσει περιορισμούς στις αποδόσεις προς τους ομολογιούχους, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Ιουνίου που έχει δώσει ο Obama στη διοίκηση της εταιρείας για να καταστεί η GM βιώσιμη επιχείριση.

Τραπεζίτες και άλλοι σύμβουλοι της GM εργάζονται πυρετωδώς για να υπολογίσουν πόσο μέρος από την αναδιαρθρώμενη εταιρεία, που θα αποτελείται μόνο από κερδοφόρα πάγια, μπορεί να αξίζει σε swap δανεισμού προς μετοχές.

CAPITAL.GR

Ε.Ε.: Στα €3 τρισ. τα έκτακτα μέτρα για τις τράπεζες

Ε.Ε.: Στα €3 τρισ. τα έκτακτα μέτρα για τις τράπεζες


Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να κινήθηκαν με βραδύτερους ρυθμούς για την στήριξη των χρηματοοικονομικών τους ιδρυμάτων, ωστόσο συνολικά τα μέτρα έχουν φτάσει πλέον το ιλιγγιώδες ποσό των 3 τρισ. ευρώ.

Της Elitsa Vucheva

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει κεφάλαια συνολικού ύψους 3 τρισ. δολ. για την στήριξη των χρηματοπιστωτικών τους ιδρυμάτων μέσω μέτρων εγγυητικής κάλυψης ή μαζικές κεφαλαιακές ενισχύσεις εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (8 Απριλίου).

Τα κεφάλαια κατευθύνονται σε "καθεστώτα εγγυήσεων, ασπίδες προστασίας και μέτρα ανακεφαλαιοποίησης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα", αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Κομισιόν.

Το συνολικό ποσό εγγυητικής κάλυψης φτάνει τα 2,3 τρισ. ευρώ, ενώ σε μέτρα ανακεφαλαιοποίησης κατευθύνθηκαν σχεδόν 300 δισ. ευρώ και άλλα 400 δισ. ευρώ αφορούσαν άλλα προγράμματα διάσωσης και αναδιάρθρωσης.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν δείχνουν επίσης ότι αν και τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει στις τράπεζες τους κάποιου είδους εγγυητικής κάλυψης, πολλές χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης – που περιλαμβάνουν την Σλοβακία, την Ρουμανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Βουλγαρία – δεν υιοθέτησαν τέτοια μέτρα.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αν και αυτές οι χώρες είναι το ίδιο εκτεθειμένες στην κρίση όσο και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, οι τράπεζες τους σε μεγάλο βαθμό ανήκουν σε δυτικοευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους, ενώ ταυτόχρονα οι εγχώριες κυβερνήσεις δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να διασώσουν τα ιδρύματα τους.

"Τους έξι τελευταίους μήνες αποδείχθηκε ότι ο έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη συντονισμένη αντιμετώπιση των προκλήσεων της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη", δήλωσε η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος, Neelie Kroes.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι παρά τις μαζικές κρατικές ενισχύσεις για την καταπολέμηση της κρίσης οι κανονισμοί των κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. έγιναν σεβαστοί όλα αυτό το διάστημα.

"Οι δοκιμασμένοι με επιτυχία κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. αποτέλεσαν μέρος της λύσης. Χάρη στην παρέμβασή μας και τους -ενίοτε αυστηρούς- όρους που επιβάλαμε, τα κράτη μέλη δεν έπεσαν στην παγίδα του προστατευτισμού και της εξαγωγής των προβλημάτων τους προς τα άλλα κράτη μέλη, ενώ παράλληλα μπόρεσαν να αποφύγουν την χρηματοοικονομική κατάρρευση", υπογράμμισε.

"Το βάρος της ευθύνης εναπόκειται πλέον στον χρηματοπιστωτικό τομέα να καθαρίσει τους ισολογισμούς του και να αναδιαρθρωθεί προκειμένου να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον", πρόσθεσε η Κοινοτική Επίτροπος.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν άρχισε να επιδεινώνεται η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε. έχει χαλαρώσει τους κανονισμούς, ενώ επιτάχυνε τις διαδικασίες ελέγχου των μέτρων διάσωσης.

Από τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή έχει λάβει πάνω από 50 αποφάσεις σε μέτρα κρατικής ενίσχυσης και έως τις 31 Μαρτίου είχε συνολικά εγκρίνει 23 μέτρα σε 18κράτη μέλη.

CAPITAL.GR

Τα hedge funds επιστρέφουν!

Τα hedge funds επιστρέφουν!

Η μαζική φυγή των επενδυτών από την βιομηχανία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων λόγω της κρίσης, φαίνεται πως έχει λάβει τέλος πια, καθώς τα hedge funds το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει και αυξάνουν έντονα τους πελάτες τους οι οποίοι «γοητευμένοι» από το ράλι των διεθνών αγορών έχουν αρχίσει και βλέπουν τις καλές μέρες να επιστρέφουν στο πορτοφόλι τους. Η HSBC λοιπόν τονίζει ότι επιτέλους βλέπει εισροές στα hedge funds της και πιστεύει ότι ότι η έξοδος των πελατών έναβε τέλος για το σύνολο της βιομηχανάις. Το δ’ τρίμηνο του 2008 ήτνα τραγικό για τα Hedge funds τα οποία είδαν τους επενδυτές να φεύγουν κυριολεκτικά τρέχοντας από την αγορά η οποία είδε 150 δισεκατομμύρια δολάρια να κάνουν φτερά. Το α' τρίμηνο του 2009, η τάση αυτή της φυγής συνεχίστηκε, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Από τις πρώτες κιόλας μέρες του β' τριμήνου, φαίνεται όμως πως το κλίμα έχει αλλάξει οριστικά και οι πρώτες εισροές κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ιδιαίτερα από την πλευρά των θεσμικών επενδυτών.

REPORTER.GR

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Producer Price Index
Dept of Labor


8:30 AM
Retail Sales
Dept of Commerce


10:00 AM
Business Inventories
Dept of Commerce
Share |