Tuesday, April 14, 2009

Πάει με όπισθεν η οικονομία

Πάει με όπισθεν η οικονομία


• Συρρίκνωση των βασικών κλάδων

• Πιθανότητα μείωσης ΑΕΠ

Σε πορεία συρρίκνωσης βρίσκεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η κυπριακή οικονομία, καθώς όλοι σχεδόν οι βασικοί κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας παρουσιάζουν σημαντική κάμψη σε σύγκριση με πέρσι. Η ροή στοιχείων τις τελευταίες μέρες δείχνει την απότομη αλλαγή στο οικονομικό κλίμα και ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η Κύπρος ενδέχεται να ακολουθήσει με κάποια χρονική υστέρηση τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης των εταίρων της στην ευρωζώνη.

Ακίνητα

Η χειρότερη κατάσταση παρουσιάζεται στον κλάδο ακινήτων και αποτυπώνεται στα έσοδα που εισπράττει το κράτος από τις πωλήσεις ακινήτων αλλά και από τον αριθμό των πωλητηρίων εγγράφων που κατατίθενται στο κτηματολόγιο.

Το πρώτο δίμηνο του έτους οι εισπράξεις του κράτους από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών παρουσιάζουν δραματική μείωση 83%. Η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη από τη συρρίκνωση 7% που ανέμενε στα έσοδα του κράτους το υπουργείο Οικονομικών. Ο προϋπολογισμός του 2009, προνοεί εισπράξεις €350 εκ. για ολόκληρο το έτος. Το πρώτο δίμηνο, όμως, το κράτος εισέπραξε λιγότερα από €10 εκ.

Η απότομη συρρίκνωση της δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων αποτυπώνεται και στα στοιχεία του κτηματολογίου. Η μείωση στις πωλήσεις μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 65%.

Κατασκευές

Η βουτιά στις πωλήσεις ακινήτων έχει επηρεάσει και τις αναπτύξεις οικιστικών μονάδων. Η μείωση στη ζήτηση έχει παγώσει αρκετά projects από developers, ιδίως για εξοχικές κατοικίες, για τις οποίες το αγοραστικό ενδιαφέρον προερχόταν κυρίως από την οικονομικά πληγείσα Μεγάλη Βρετανία. Η κατάσταση στον κλάδο ακινήτων αποτυπώνεται έντονα στα στοιχεία για τις πωλήσεις τσιμέντου, που παρουσιάζουν μείωση 27,5%. Είναι το χειρότερο τρίμηνο που καταγράφηκε στις κατασκευές από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα μηνιαία στοιχεία.


Νότα αμυδρής αισιοδοξίας για τον κλάδο είναι η αύξηση στις άδειες οικοδομής, που είναι ενδεικτικά της μελλοντικής δραστηριότητας στον κλάδο. Το εμβαδόν των αδειών οικοδομής αυξήθηκε κατά 12% τον Ιανουάριο.

Κατανάλωση

Η πιο ανησυχητική, ίσως, κατάσταση παρουσιάζεται στην ιδιωτική κατανάλωση, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του κυπριακού ΑΕΠ. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά: Οι εισπράξεις από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο κατά 3,7%. Το υπουργείο Οικονομικών ήλπιζε ότι τα έσοδα του από το ΦΠΑ θα παρουσίαζαν αύξηση φέτος. Παρόμοια εικόνα δίνουν και τα στοιχεία από τη χρήση πιστωτικών καρτών, τις εγγραφές αυτοκινήτων και τα ταξίδια κυπρίων στο εξωτερικό. Όλα δείχνουν μείωση.

Εξίσου αρνητική είναι και η εικόνα στο εξωτερικό εμπόριο. Κατά τη διάρκεια του πρώτου διμήνου του 2009, οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 21,4%, ενώ την ίδια μείωση σημείωσαν και οι εξαγωγές.

Τουρισμός

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η πορεία του τουρισμού. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η μείωση στις αφίξεις θα παραμείνει σε επίπεδα κοντά στο 10%. Τα μέχρι τώρα στοιχεία, όμως, δείχνουν μεγαλύτερες μειώσεις. Το πρώτο τρίμηνο οι αφίξεις μειώθηκαν 16% και τα τουριστικά έσοδα κατά 11%. Αν και είναι νωρίς ακόμα για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, αφού οι πλείστοι τουρίστες έρχονται στην Κύπρο την περίοδο Μαίου – Σεπτεμβρίου, οι πρώτες ενδείξεις δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για τη μετέπειτα πορεία του κλάδου.

ΥΠΟΙΚ: Μεγεθύνεται η οικονομία

Το υπουργείο Οικονομικών προέβλεψε στις αρχές του έτους ότι ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 2,1% το 2009. Υπό το βάρος των νέων δεδομένων, ο υπουργός, Χαρίλαος Σταυράκης, κάνει λόγο για ανάπτυξη μεταξύ 1-2%.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις, ο διευθυντής του υπουργείου Ανδρέας Χαραλάμπους ανέφερε στη StockWatch ότι «δεν γίνονται συνεχώς προβλέψεις. Αναμένουμε να κλείσει το τρίμηνο του έτους για όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες για να δούμε την πορεία. Από τις ενδείξεις που έχουμε, φαίνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2009 ναι μεν θα παρατηρηθεί επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008, ωστόσο ο ρυθμός αναμένεται να είναι σε θετικό πρόσημο».

Το 2008 η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,7% και το 2007 με 4,5%.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |