Tuesday, April 14, 2009

Ράλι οι τράπεζες, μετά τη Wells Fargo η σκυτάλη στη Citigroup

Ράλι οι τράπεζες, μετά τη Wells Fargo η σκυτάλη στη Citigroup


Με σημαντικά κέρδη άρχισαν την εβδομάδα οι αμερικανικές τράπεζες με τη Citigroup να οδηγεί την κούρσα με άνοδο 25% λίγο πριν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Στην αγορά επικρατεί αισιοδοξία ότι τα αποτελέσματα που θα αρχίσουν να ανακοινώνουν οι τράπεζες αυτή την εβδομάδα θα είναι καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η θετική πρόγευση ήλθε από τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, τη Wells Fargo, που εμφάνισε κερδοφορία $3 δισ. το πρώτο τρίμηνο, διπλάσια των προβλέψεων των αναλυτών. Η θετική έκπληξη απογείωσε τη μετοχή της κατά 32% την περασμένη εβδομάδα.

Με κέρδη 14% άρχισε την εβδομάδα η Βank of America, με τη Goldman Sachs να ενισχύεται 5%, λίγο προτού ανακοινώσει εντυπωσιακά κέρδη. Ενισχυμένη κατά 3% και η JPMorgan που επίσης αναμένεται να είναι κερδοφόρα. Η Citigroup ανακοινώνει αποτελέσματα την Παρασκευή.

Ο ενθουσιασμός για τα αποτελέσματα των τραπεζών αντιστάθμισε τις απώλειες άλλων κλάδων στη Wall Street τη Δευτέρα αλλά το πραγματικό τεστ για τον τραπεζικό κλάδο θα έλθει στο τέλος του μήνα όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει το τι έδειξαν τα stress test 19 μεγάλων τραπεζών, αν δηλαδή χρειαστούν περαιτέρω σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση.

Η προειδοποίηση της Boeing ότι η κερδοφορία της το πρώτο τρίμηνο θα επηρεαστεί από τις περικοπές στην παραγωγή αεροσκαφών λόγω της μειωμένης ζήτησης βάρυνε το κλίμα στην υπόλοιπη αγορά με τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq να υποχωρούν. Η μετοχή της Boeing έχανε 5%.

Η προοπτική να τεθεί η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors υπό πτώχευση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Νew York Times επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, πίεσε τη μετοχή της κατά 16%. Παρά την άνοδο των τραπεζών, άλλοι κλάδοι υποφέρουν λόγω της ύφεσης με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι το πρώτο τρίμηνο η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ θα είναι εξίσου άσχημη με το τελευταίο τρίμηνο του 2008, περίπου -5%.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |