Tuesday, July 15, 2008

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει το Κόσοβο

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει το Κόσοβο

Με σημερινή του δήλωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνωρίζει την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία και θα μελετήσει την αίτησή του για ένταξη του στο ΔΝΤ ως ανεξάρτητου κράτους.
Η κίνηση αυτή του ΔΝΤ αποτελεί την πρώτη αναγνώριση από διεθνές οικονομικό οργανισμό της ανεξαρτησίας του Κόσοβου και είναι κρίσιμο βήμα για την προσέλκυση δανείων και επενδύσεων στη χώρα.

REPORTER.GR

SEC: Έρευνα σχετικά με την κρίση των subprime δανείων

SEC: Έρευνα σχετικά με την κρίση των subprime δανείων

Υπό το μικροσκόπιο της SEC βρίσκονται περίπου στις 50 περιπτώσεις που σχετίζονται με την κρίση των ενυπόθηκων δανείων, ώστε να ερευνηθεί η τυχόν σχέση που έχουν με χρηματιστηριακές και τράπεζε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του SEC Christopher Cox.
«Ερευνούμε εάν οι τράπεζες ακολούθησαν τους κανονισμούς για τα προαπαιτούμενα στις χορηγήσεις ενυπόθηκων δανείων», ανέφερε ο κ.Cox.


Παράλληλα, η Επιτροπή εξετάζει τους μηχανισμούς που αφορούν στις διαδικασίες τιτλοποίησης, καθώς και το ρόλο των επενδυτικών τραπεζών, των οίκων αξιολόγησης και των ασφαλιστικών οργανισμών.

REPORTER.GR

Στα 138,74 δολάρια έκλεισε το αργό

Στα 138,74 δολάρια έκλεισε το αργό

Ισχυρές απώλειες που ξεπερνούν τα 6 δολάρια κατέγραψε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εξαιτίας της ανησυχίας ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα συρρικνώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο και βενζίνη, καθώς και της εκτίμησης του ΟΠΕΚ για μείωση του ρυθμού αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού με παράδοση Αυγούστου υποχώρησε κατά 4,4%, ή κατά 6,44 δολάρια, πτώση η οποία είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 17 ετών, κλείνοντας στα 138,74 δολάρια. Το συμβόλαιο του μπρεντ βρέθηκε στα 138,44 δολάρια, κατά 3,53% λιγότερο από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, καταθέτοντας ενώπιον του Κογκρέσου υποστήριξε πως η εξασθένηση της αγοράς κατοικίας, η πιο «σφικτή» πολιτική σε ό,τι αφορά τη χορήγηση δανείων και η άνοδος των τιμών πετρελαίου αποτελούν απειλές για την οικονομία

«Το ενδεχόμενο υψηλότερων ενεργειακών τιμών, πιο "σφικτών" όρων σε ό,τι αφορά τη χορήγηση δανείων και περαιτέρω συρρίκνωσης της αγοράς στέγης συνιστούν σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη. Την ίδια ώρα, οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού έχουν ενταθεί πρόσφατα», ανέφερε ο διοικητής της Fed.

Νωρίτερα σήμερα το αργό πίεζε υψηλότερα το νέο ιστορικό χαμηλό του δολαρίου έναντι του ευρώ στο 1,6038.

Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορζτ Μπους, στην ίδια συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα πρέπει να διατηρηθούν για έκτακτο εφοδιασμό.

Επιπλέον, ο Μπους ανέφερε πως αν το Κογκρέσο περάσει νομοθεσία για την ενίσχυση της πετρελαϊκής παραγωγής των ΗΠΑ, αυτό θα αλλάξει την ψυχολογία στην ενεργειακή αγορά σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες σχετικά με το μελλοντικό εφοδιασμό σε πετρέλαιο, και αυτό θα επηρεάσει τις τιμές.Σε ό,τι αφορά την αιτία της ανόδου των τιμών του μαύρου χρυσού, υποστήριξε πως δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος για να μειώσουμε τις τιμές ρεκόρ των καυσίμων, ενώ«τα θεμελιώδη στοιχεία είναι που οδηγούν τη μακροπρόθεσμη τιμή του πετρελαίου» προσθέτοντας ότι «η ζήτηση για πετρέλαιο έχει αυξηθεί και η προσφορά δεν έχει συμβαδίσει με αυτή».

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της TFS Energy LLS, Addison Armstrong, όταν το αργό βρίσκεται κάτω από τα 140 δολάρια, υπάρχει μαζική πώληση δικαιωμάτων.

Μείωση του ρυθμού αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2008 και για τις αρχές του 2009, εκτιμά ο ΟΠΕΚ, στη μηνιαία έκθεση του που ανακοινώθηκε σήμερα. Αναλυτικότερα, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η αύξηση της ζήτησης θα είναι κατά 1,03 εκατ. βαρέλια λιγότερα ημερησίως, δηλαδή κατά 70.000 βαρέλια λιγότερο από την προηγούμενη εκτίμηση. Η παγκόσμια ζήτηση αργού ενδέχεται να διαμορφωθεί, μέχρι το τέλος του 2008, στα 86,81 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η πτώση αυτή, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, αποδίδεται στη μείωση της ζήτησης του κλάδου των μεταφορών και ταξιδίων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Για το 2009, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως , δηλαδή κατά 100.000 περίπου βαρέλια λιγότερα από την εκτίμηση του 2008.

Τέλος, ιδιαίτερα θετικά είναι τα νέα σχετικά με τη κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, Petroleo Brasileiro SA, στην οποία οι εργαζόμενοι βρίσκονται από χθες σε απεργία, αφού ο η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι η εν λόγω απεργία δε θα επηρεάσει την παραγωγή της εταιρείας.

REPORTER.GR

The Banker: Καλύτερη τράπεζα στον κόσμο η HSBC

The Banker: Καλύτερη τράπεζα στον κόσμο η HSBC

Η HSBC κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα στις 1000 καλύτερες τράπεζες του κόσμου σύμφωνα με έρευνα του ετήσιου, έγκυρου περιοδικού The Banker.

Η HSBC είναι η πρώτη μη αμερικανική εταιρεία που κατακτά την πρώτη θέση σε αυτή την έρευνα από το 1999 και έρχεται πρώτη στην κατάταξη με βάση την κεφαλαιοποίησή της και τα κέρδη προ φόρων, τα οποία την προηγούμενη χρονιά κατέγραψαν νέα υψηλά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι αμερικανικές τράπεζες αποτελούν τώρα μόνο το 14% των συνολικά κορυφαίων σε κέρδη προ φόρων τραπεζών, από 24% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι, ενώ το ποσοστό για τις Ασιατικές τράπεζες ανέρχεται στο 19% από 12% πέρυσι. Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες βάσει κερδών παραμένουν σταθερά στο 41% της συνολικής κατάταξης.

Τον Απρίλιο, η HSBC κατέλαβε, επίσης, την πρώτη θέση στη λίστα του περιοδικού Forbes με τις 2000 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.


NAFTEMPORIKI

Fed: «Καμπανάκι» για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Fed: «Καμπανάκι» για ανάπτυξη και πληθωρισμό

O διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι

Η αποκατάσταση της σταθερότητας στην χρηματοοικονομική αγορά αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Fed, τόνισε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, καταθέτοντας ενώπιον του Κογκρέσου.

Ο κ. Μπερνάνκι υποστήριξε πως η εξασθένηση της αγοράς κατοικίας, η πιο «σφικτή» πολιτική σε ό,τι αφορά τη χορήγηση δανείων και η άνοδος των τιμών πετρελαίου αποτελούν απειλές για την οικονομία.

«Το ενδεχόμενο υψηλότερων ενεργειακών τιμών, πιο "σφικτών" όρων σε ό,τι αφορά τη χορήγηση δανείων και περαιτέρω συρρίκνωσης της αγοράς στέγης συνιστούν σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη. Την ίδια ώρα, οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού έχουν ενταθεί πρόσφατα», ανέφερε ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Επισήμανε ακόμη ότι «οι ακριβείς εκτιμήσεις και η κατάλληλη εξισορρόπηση των κινδύνων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για τους διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής».


NAFTEMPORIKI

Marfin: Στις 28/8 τα 6μηνιαία

Marfin: Στις 28/8 τα 6μηνιαία


Στις 28 Αυγούστου 2008 αναμένεται να ανακοινώσει η Marfin Popular τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την ίδια ημέρα, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί και η ενημέρωση των αναλυτών στις 5:30 μ.μ. Επίσης, θα δημοσιευθούν στον ημερήσιο οικονομικό και πολιτικό τύπο την Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2008.

Η Marfin πέτυχε το πρώτο τρίμηνο του 2008 κέρδη €106,9 εκ. Για ολόκληρο το έτος η τράπεζα αναμένει ότι τα κέρδη θα διαμορφωθούν τα €500 εκ. με €600 εκ. Αρχικά η τράπεζα είχε θέσει σαν στόχο κέρδη €617 εκ. για το 2008.

Το πρώτο εξάμηνο του 2007 η Marfin σημείωσε κέρδη €343,1 εκ., που προήλθαν εν μέρει από τις πωλήσεις των μετοχών της Ελληνικής και της Universal Life.


STOCKWATCH.COM.CY

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Consumer Price Index
Dept of Labor


10:00 AM
Industrial Production
Federal Reserve Bank


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy


2:00 PM
FOMC Minutes
Federal Reserve Bank

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
915.92 ( -4.81%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2679.17 ( -4.76%)

Όγκος: € 6,026,069

---

FTSE 100 INDEX 5,171.90 -128.50 -2.42%
CAC 40 INDEX 4,061.15 -81.38 -1.96%
DAX INDEX 6,081.70 -118.55 -1.91%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 10,962.54 -92.65 -0.84%
S&P 500 INDEX 1,214.91 -13.39 -1.09%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,215.71 2.84 0.13%

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 12,754.56 -255.60 -1.96%
HANG SENG INDEX 21,174.77 -839.69 -3.81%
CSI 300 INDEX 2,852.98 -122.90 -4.13%

Aspis: Δεν προκρίθηκε στον τελικό γύρο του διαγωνισμού για εξαγοράς της Αγροτικής Ασφαλιστικής

Aspis: Δεν προκρίθηκε στον τελικό γύρο του διαγωνισμού για εξαγοράς της Αγροτικής Ασφαλιστικής

Η Aspis Holdings Plc σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης της σχετικά με την συμμετοχή της στον διαγωνισμό για την εξαγορά της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ανακοινώνει ότι η Εταιρεία δεν έχει προκριθεί στον τελικό γύρο του διαγωνισμού όπου προκρίθηκαν μόνο δύο εταιρείες.

Aναμένεται η επίσημη ενημέρωση της εταιρείας από την Επιτροπή που χειρίζεται την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής όσον αφορά την πιο πάνω εξέλιξη προτού αυτή αποφασίσει πως θα προχωρήσει.

STOCKWATCH.COM.CY

GM may cut thousands more jobs

GM may cut thousands more jobs
In an announcement Tuesday, the ailing U.S. automaker is expected to cut production and jobs due to falling domestic sales.


DETROIT (AP) -- General Motors Corp. is expected to cut several thousand salaried jobs and further slash truck production in response to falling U.S. sales and Wall Street's demands for more action to stem its losses, according to people briefed on the plan.

GM Chairman and CEO Rick Wagoner is scheduled to discuss the changes at a news conference Tuesday morning. GM released no further details, but salaried job cuts and cuts to benefits and executive compensation are likely.

The people briefed on the plan say GM will further reduce its truck production to focus more on small cars, and also will likely detail plans to raise more cash to fund its restructuring. The people requested anonymity because the plan was not yet public.

GM has been hammered by high gas prices, the weak economy and a rapid shift in consumer tastes away from trucks and sport utility vehicles. The automaker's sales were down 16% in the first six months of this year, while its stock price has hit 50-year lows in recent weeks.

GM (GM, Fortune 500) announced last month it would close four truck and SUV plants and boost production of several cars. But analysts have suggested the company needs to do more as sales continue to slide, including cutting more jobs and raising cash for a turnaround

CNN

Ιαπωνία: Στα 56 δισ. δολ. η έκθεση τριών τραπεζών σε Freddie, Fannie

Ιαπωνία: Στα 56 δισ. δολ. η έκθεση τριών τραπεζών σε Freddie, Fannie

Τρεις από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες του τραπεζικού κλάδου είναι «εκτεθειμένες» σε δάνεια ύψους 56 δισ. δολαρίων προς τις αμερικανικές Fannie Mae και Freddie Mac από τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Οι αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας ξεκινούν ενδελεχείς έρευνες αναφορικά με το βαθμό στον οποίο έχουν «εκτεθεί» τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας σε προϊόντα των δύο εταιρειών.

Η εν λόγω είδηση έρχεται να υπογραμμίσει την παγκόσμια επίδραση που θα έχει στον οικονομικό κλάδο η κατάρρευση των Freddie και Fannie.

Η Μitsubishi UFJ Financial Group έχει τη μεγαλύτερη έκθεση από τις τρεις μεγάλες τράπεζες της Ιαπωνίας με 3,3 τρισ. γεν σε ομόλογα. Η Mizuho Financial είναι εκτεθειμένη με 1,2 τρισ. γεν και η Sumitomo Mitsui Financial Group με 200 δισ. γεν.

NREPORTER.GR

Γερμανία: Στο ναδίρ το οικονομικό κλίμα

Γερμανία: Στο ναδίρ το οικονομικό κλίμα

Στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών διολίσθησε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ZEW, ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στο -63,9 από -52,4 τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή υποχώρησή του στο -55.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 1991, όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά η εν λόγω έρευνα.


NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Αλμα του πληθωρισμού στο 3,8%

Βρετανία: Αλμα του πληθωρισμού στο 3,8%

Στο επίπεδο – ρεκόρ του 3,8% εκτινάχθηκε τον Ιούνιο ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βρετανία από 3,3% το Μάιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική στατιστική υπηρεσία.

Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στο ράλι των τιμών πετρελαίου και τροφίμων.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανήλθε σε επίπεδα υψηλότερα των προβλέψεων για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ ξεπέρασε κατά περίπου 2% το στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας.


NAFTEMPORIKI

Κρατική προσπάθεια διάσωσης των Fannie Mae και Freddie Mac

Κρατική προσπάθεια διάσωσης των Fannie Mae και Freddie Mac

Σε μια ακόμη προσπάθεια διάσωσης του τραπεζικού τομέα έσπευσαν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Φέντεραλ Ριζέρβ με την οικονομική βοήθεια να εστιάζεται αυτή τη φορά στις Fannie Mae και Freddie Mac.


Ο κ. Xένρι Πόλσον ζήτησε από το Κογκρέσο να παραχωρήσει προσωρινά στο υπουργείο Οικονομικών το δικαίωμα αγοράς μετοχών των Fannie και Freddie «εφόσον καταστεί αναγκαίο».
O Aμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, ζήτησε από το Κογκρέσο τη δικαιοδοσία για την αγορά απεριόριστου αριθμού μετοχών στις δύο εταιρείες αναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων, όπως και το δικαίωμα παροχής δανείων προς τις Fannie και Freddie, πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στο να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, η Φέντεραλ Ριζέρβ επέτρεψε στους δύο οργανισμούς αναχρηματοδότησης να δανεισθούν απευθείας από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας. H Fed υιοθέτησε μέτρα προστασίας των αγοραστών κατοικιών από αμφιλεγόμενες πρακτικές δανεισμού, οι οποίες συνέβαλαν στην πιστωτική κρίση και στην αύξηση των κατασχέσεων σε επίπεδα-ρεκόρ.

Τα μέτρα απαγορεύουν την έκδοση δανείων χωρίς αποδεικτικό εισοδήματος του δανειολήπτη, ενώ περιλαμβάνουν και προϋποθέσεις κεφαλαίου για φόρους και ασφάλεια.

Η ανακοίνωση των μέτρων διάσωσης των Fannie και Freddie είχε θετικό αντίκτυπο στις αγορές, με τις μετοχές των δύο οργανισμών να ανακάμπτουν, ενώ ανοδικές τάσεις επικρατούσαν και στα χρηματιστήρια. Αλλά και η πώληση βραχυπρόθεσμων τίτλων αξίας τριών δισ. δολαρίων της Freddie έτυχε μεγαλύτερης του αναμενομένου ζήτησης.



Πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν «δίκοπο μαχαίρι» τα έκτακτα μέτρα διάσωσης, εγείροντας προβληματισμούς όσον αφορά στο κόστος για τους Αμερικανούς φορολογουμένους, ενώ διατηρούνται οι ανησυχίες όσον αφορά στις πραγματικές συνθήκες του αμερικανικού χρηματοοικονομικού συστήματος.

Τα παραπάνω μέτρα επιτρέπουν στις αμερικανικές αρχές να αναλάβουν το ρόλο του εγγυητή στο χρέος που πωλούν οι δύο οργανισμοί, αντικατοπτρίζοντας την ανάγκη κρατικής παρέμβασης για τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία «ταλανίζεται» από τη χειρότερη πιστωτική κρίση των τελευταίων 25 ετών, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος καυσίμων.

Η ανακοίνωση των μέτρων πραγματοποιείται έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ εκπροσώπων των Fannie και Freddie, αξιωματούχων της κυβέρνησης, πολιτικών και εκπροσώπων των ρυθμιστικών αρχών, καθώς οι Fannie και Freddie έχασαν περίπου το ήμισυ της χρηματιστηριακής τους αξίας κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Πόλσον ζήτησε από το Κογκρέσο να παραχωρήσει προσωρινά στο υπουργείο Οικονομικών το δικαίωμα αγοράς μετοχών των Fannie και Freddie «εφόσον καταστεί αναγκαίο» -ένα βήμα που δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν- όπως και την αύξηση του πιστωτικού τους ορίου.

Περισσότερα «θύματα»

Αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κατάρρευσης και άλλων αμερικανικών τραπεζών μετά τη χρεοκοπία της IndyMac Bancorp, καθώς δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί το κλίμα ηρεμίας στο χρηματοοικονομικό σύστημα έπειτα από πολλά χρόνια υπερβολών στις πρακτικές δανεισμού.

Μέσα στην επόμενη τριετία ενδεχομένως να χρεοκοπήσουν περισσότερες από 300 τράπεζες, εκτιμά ο Τζεράρντ Κάσιντι της RBC Capital Markets, ο οποίος το Φεβρουάριο είχε προβλέψει την κατάρρευση 150 τραπεζών. Παρόλο που οι αναλυτές αρνούνται να κατονομάσουν πιθανά «θύματα» της κρίσης, το βάρος υφίστανται κυρίως μικρά και μεσαίου μεγέθους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.


NAFTEMPORIKI

Μειώσεις στα bonus των τραπεζιτών για το 2008

Μειώσεις στα bonus των τραπεζιτών για το 2008

Σε σημαντικές μειώσεις των bonus για την χρήση 2008 θα προχωρήσουν οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών ώστε να στείλουν ένα μήνυμα στη αγορά ότι προσαρμόζονται στις νέες δύσκολες συνθήκες. Παράλληλα τουλάχιστον όπως επισημαίνουν στελέχη της ΤτΕ οι ελληνικές τράπεζες για το 2008 θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την πολιτική μερισμάτων που θα ακολουθήσουν και εναντιώνονται στις υπερβολές.
Με βάση πληροφορίες ίσως υπάρξει μείωση στα bonus έως και 40% με 50%. Ούτως ή άλλως το 2008 θα αποτελέσει μια δύσκολη χρονιά για τις τράπεζες και με την κίνηση τους αυτή οι τραπεζίτες , τουλάχιστον όσοι το υιοθετήσουν, θα αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται πλήρως τα δεδομένα. Η μείωση των bonus δεν αποτελεί μόνο μια επικοινωνιακή τακτική αλλά το κυριότερο ενεργοποίησης των μηχανισμών αξιολόγησης των επιδόσεων των τραπεζών.

Η μείωση των bonus ίσως να είναι και επιβεβλημένη σε μια εποχή χαλεπή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2008 για την χρήση 2007 τα τραπεζικά στελέχη εκτιμάται ότι έλαβαν ή θα λάβουν περί τα 70 με 90 εκατ ευρώ.

Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται μόνο αυστηρά τα bonus και όχι άλλες παροχές που επί το πλείστον δίνουν οι τράπεζες στα ανώτερα και ανώτατα στελέχη τους. Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες το 2008 δύσκολα θα ανταπεξέλθουν στους στόχους τους.

Έτσι δεν θα ήταν ορθό τα bonus να παραμείνουν ως έχουν.

Όμως ακόμη και στις περιπτώσεις των τραπεζών που οι στόχοι θα επιτευχθούν πάλι θα ήταν ορθό η πολιτική των bonus να είναι λελογισμένη καθώς η περίοδος που διανύουν οι αγορές σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Όσον αφορά τα μερίσματα θα ήταν ορθό οι τράπεζες να ακολουθήσουν πολύ λελογισμένη πολιτική. Όχι υπερβολές που ούτως ή άλλως δεν επιθυμούν και ούτε κινήσεις εντυπώσεων. Οι τράπεζες έχουν ανάγκη κεφαλαίων και αυτό προέχει.

REPORTER.GR

Κίνα: Αποτυχία του περιορισμού της εισροής συναλλάγματος

Κίνα: Αποτυχία του περιορισμού της εισροής συναλλάγματος

Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ διαμορφώθηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, φτάνοντας στο 1,81 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο, αποδεικνύοντας την αποτυχία των κινεζικών αρχών να περιορίσουν την εισροή κερδοσκοπικών διεθνών κεφαλαίων.

Η αύξηση ήταν της τάξεως του 35,7%, δηλαδή 126,6 δισ. δολάρια σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου, ενώ στο πρώτο τρίμηνο η άνοδος άγγιξε τα 153,9 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της χώρας τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του Ιουνίου η συγκέντρωση συναλλαγματικών αποθεμάτων επιβραδύνθηκε.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες ανατίμησης του γιουάν, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των εισαγωγών, ενώ παράλληλα πρέπει να υποχωρήσουν και οι εγχώριες τιμές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της χώρας.

Καθώς η Κίνα προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, επέτρεψε να ανατιμηθεί το γιουάν γρηγορότερα από πέρυσι.

NAFTEMPORIKI

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις διεθνείς αγορές

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις διεθνείς αγορές

Τα προβλήματα στις χρηματοοικονομικές αγορές δεν έχουν παρέλθει, διαμηνύουν πολιτικές ηγεσίες και ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των αναλυτών και για την πορεία των διεθνών μετοχών.

Ο Ιάπωνας υπουργός Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Γιοσίμι Γουατανάμπι, προειδοποίησε χθες ότι οι διεθνείς αγορές βρίσκονται στο χείλος της κρίσης, ενώ πρόσθεσε ότι οι αμερικανικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι ενδέχεται να χρειαστεί να ζητήσουν τη βοήθεια των Ιαπώνων επενδυτών, προκειμένου να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ιαπωνικής κυβέρνησης, ο κ. Γουατανάμπι τόνισε σε σύσκεψη με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, ότι εάν η πιστωτική κρίση βαθύνει, οι Ιάπωνες επενδυτές ενδέχεται να λειτουργήσουν ως «προμηθευτές τελευταίου καταφυγίου».

Σημειώνεται ότι οι ιαπωνικές τράπεζες έχουν βγει μέχρι στιγμής αλώβητες από την κρίση, εξαιτίας της περιορισμένης έκθεσής τους στην αμερικανική ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου.

Στην Ευρώπη, η ρυθμιστική αρχή του ιταλικού τραπεζικού τομέα, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει παρέλθει, τονίζοντας ότι οι πιστωτικοί όμιλοι και ασφαλιστές της Ιταλίας παραμένουν ευάλωτοι στις συνέπειες από την επιβράδυνση της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω πτώση του παγκόσμιου δείκτη μετοχών MSCI World Index.

Σύμφωνα με ανάλυση της Birinyi Associates και του Bloomberg, ο συγκεκριμένος δείκτης, ο οποίος διολίσθησε σε έδαφος πτωτικής αγοράς (bear market) την περασμένη εβδομάδα, δεν θα σταματήσει να υποχωρεί έως ότου καταγράψει επιπλέον απώλειες τουλάχιστον 14% αγγίζοντας έτσι χαμηλά τριετίας.

Από τον Οκτώβριο, ο MSCI, ο οποίος υπολογίζει την πορεία 1.742 εταιρειών σε 23 αγορές, έχει απωλέσει το 20% της αξίας του. Με μία επιπλέον πτώση 14% θα φτάσει σε επίπεδα, που αντιστοιχούν στο μέσο όρο επτά περιόδων bear market, που έχουν καταγραφεί για τον δείκτη από την πρώτη του εμφάνιση το 1969.


NAFTEMPORIKI

Santander: Aπέκτησε την Α&L αντί $ 2,6 δισ.

Santander: Aπέκτησε την Α&L αντί $ 2,6 δισ.

Η ισπανική Santander, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, προχώρησε στην αγορά της βρετανικής τράπεζας Alliance& Leicester έναντι 1,3 δισ. στερλινών (2,6 δισ. δολαρίων). Μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς, η μετοχή της A&L ενισχύθηκε κατά 50% ενδοσυνεδριακά. Αναλυτικότερα, η Santander θα προσφέρει 317 πένες για κάθε μετοχή της βρετανικής τράπεζας, δηλαδή με premium 36,4% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ αναμένεται η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο επικεφαλής της ισπανικής τράπεζας ανέφερε ότι θα κάνει ένεση ρευστότητας ύψους 1 δισ. στερλινών στην A&L προκειμένου να την βοηθήσει να ξεπεράσει τις δύσκολες τρέχουσες συνθήκες.

Η Santander ανακοίνωσε πως τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της μονάδας Abbey διαμορφώθηκαν στα 311 εκατομμύρια ευρώ, ενισχυμένα κατά 3,8% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς τριπλασίασε το μερίδιό της στην αγορά ενυπόθηκων δανείων της Βρετανίας.


NAFTEMPORIKI
Share |