Tuesday, July 15, 2008

Κρατική προσπάθεια διάσωσης των Fannie Mae και Freddie Mac

Κρατική προσπάθεια διάσωσης των Fannie Mae και Freddie Mac

Σε μια ακόμη προσπάθεια διάσωσης του τραπεζικού τομέα έσπευσαν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Φέντεραλ Ριζέρβ με την οικονομική βοήθεια να εστιάζεται αυτή τη φορά στις Fannie Mae και Freddie Mac.


Ο κ. Xένρι Πόλσον ζήτησε από το Κογκρέσο να παραχωρήσει προσωρινά στο υπουργείο Οικονομικών το δικαίωμα αγοράς μετοχών των Fannie και Freddie «εφόσον καταστεί αναγκαίο».
O Aμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, ζήτησε από το Κογκρέσο τη δικαιοδοσία για την αγορά απεριόριστου αριθμού μετοχών στις δύο εταιρείες αναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων, όπως και το δικαίωμα παροχής δανείων προς τις Fannie και Freddie, πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στο να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, η Φέντεραλ Ριζέρβ επέτρεψε στους δύο οργανισμούς αναχρηματοδότησης να δανεισθούν απευθείας από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας. H Fed υιοθέτησε μέτρα προστασίας των αγοραστών κατοικιών από αμφιλεγόμενες πρακτικές δανεισμού, οι οποίες συνέβαλαν στην πιστωτική κρίση και στην αύξηση των κατασχέσεων σε επίπεδα-ρεκόρ.

Τα μέτρα απαγορεύουν την έκδοση δανείων χωρίς αποδεικτικό εισοδήματος του δανειολήπτη, ενώ περιλαμβάνουν και προϋποθέσεις κεφαλαίου για φόρους και ασφάλεια.

Η ανακοίνωση των μέτρων διάσωσης των Fannie και Freddie είχε θετικό αντίκτυπο στις αγορές, με τις μετοχές των δύο οργανισμών να ανακάμπτουν, ενώ ανοδικές τάσεις επικρατούσαν και στα χρηματιστήρια. Αλλά και η πώληση βραχυπρόθεσμων τίτλων αξίας τριών δισ. δολαρίων της Freddie έτυχε μεγαλύτερης του αναμενομένου ζήτησης.



Πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν «δίκοπο μαχαίρι» τα έκτακτα μέτρα διάσωσης, εγείροντας προβληματισμούς όσον αφορά στο κόστος για τους Αμερικανούς φορολογουμένους, ενώ διατηρούνται οι ανησυχίες όσον αφορά στις πραγματικές συνθήκες του αμερικανικού χρηματοοικονομικού συστήματος.

Τα παραπάνω μέτρα επιτρέπουν στις αμερικανικές αρχές να αναλάβουν το ρόλο του εγγυητή στο χρέος που πωλούν οι δύο οργανισμοί, αντικατοπτρίζοντας την ανάγκη κρατικής παρέμβασης για τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία «ταλανίζεται» από τη χειρότερη πιστωτική κρίση των τελευταίων 25 ετών, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος καυσίμων.

Η ανακοίνωση των μέτρων πραγματοποιείται έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ εκπροσώπων των Fannie και Freddie, αξιωματούχων της κυβέρνησης, πολιτικών και εκπροσώπων των ρυθμιστικών αρχών, καθώς οι Fannie και Freddie έχασαν περίπου το ήμισυ της χρηματιστηριακής τους αξίας κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Πόλσον ζήτησε από το Κογκρέσο να παραχωρήσει προσωρινά στο υπουργείο Οικονομικών το δικαίωμα αγοράς μετοχών των Fannie και Freddie «εφόσον καταστεί αναγκαίο» -ένα βήμα που δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν- όπως και την αύξηση του πιστωτικού τους ορίου.

Περισσότερα «θύματα»

Αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κατάρρευσης και άλλων αμερικανικών τραπεζών μετά τη χρεοκοπία της IndyMac Bancorp, καθώς δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί το κλίμα ηρεμίας στο χρηματοοικονομικό σύστημα έπειτα από πολλά χρόνια υπερβολών στις πρακτικές δανεισμού.

Μέσα στην επόμενη τριετία ενδεχομένως να χρεοκοπήσουν περισσότερες από 300 τράπεζες, εκτιμά ο Τζεράρντ Κάσιντι της RBC Capital Markets, ο οποίος το Φεβρουάριο είχε προβλέψει την κατάρρευση 150 τραπεζών. Παρόλο που οι αναλυτές αρνούνται να κατονομάσουν πιθανά «θύματα» της κρίσης, το βάρος υφίστανται κυρίως μικρά και μεσαίου μεγέθους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |