Monday, May 5, 2008

ΧΑΚ: Στην αγορά ειδικής κατηγορίας οι MPT, ACS, EXF, FRH, ARD, CDL και LDL

ΧΑΚ: Στην αγορά ειδικής κατηγορίας οι MPT, ACS, EXF, FRH, ARD, CDL και LDL


Το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου αποφάσισε τη μετάταξη των τίτλων των εταιρειών Mallouppas & Papacostas Public Co Ltd, Avacom Public Company Ltd, G & K Exclusive Fashions Public Company Ltd και Φάρμα Ρένος Χατζηιωάννου Δημόσια Εταιρεία Λτδ στην Αγορά Ειδικής Κατηγορίας για το λόγο ότι οι εταιρείες αυτές δεν έχουν εκδώσει μέχρι σήμερα την ελεγμένη Ετήσια Έκθεση και Ετήσιους Λογαριασμούς για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 όπως προβλέπεται από το Άρθρο 140(1) του Ν.115(Ι)/2005, καθώς και την Παράγραφο 2.2.3(β) των ΚΔΠ 596/2005.

Σημειώνεται επίσης ότι οι εταιρείες Aristo Developers Plc, Christis Dairies Public Ltd και Lanitis Development Public Ltd οι οποίες διαπραγματεύονται ήδη στην Αγορά Ειδικών Χαρακτηριστικών δεν έχουν επίσης υποβάλει τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις τους για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007. Οι εταιρείες αυτές θα μεταταχθούν επίσης στην Αγορά Ειδικής Κατηγορίας μέχρι τη διαγραφή των τίτλων τους από το ΧΑΚ ενόψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας άσκησης του δικαιώματος εξαγοράς (ΚΔΠ 96/2008).

Η διαπραγμάτευση των τίτλων των πιο πάνω εταιρειών στην Αγορά Ειδικής Κατηγορίας θα αρχίσει την Τετάρτη 7 Μαΐου 2008.

Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία Ceilfloor Public Company Ltd η οποία διαπραγματεύεται ήδη στην Αγορά Ειδικής Κατηγορίας δεν έχει επίσης υποβάλει τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007.

STOCKWATCH.COM.CY

Νέος κύκλος αυξήσεων στα καύσιμα

Νέος κύκλος αυξήσεων στα καύσιμα


Σε νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων μέχρι και δύο σεντ το λίτρο προχωρούν από σήμερα οι πετρελαϊκές εταιρείες λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Εκ μέρους της εταιρείας Πετρολίνα, ο Άκης Λευκαρίτης σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, είπε ότι η πορεία του μαύρου χρυσού δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια ευελιξίας. Γι' αυτό, πρόσθεσε, θα επιβληθούν αυξήσεις ενός μέχρι δύο σεντ το λίτρο στην τιμή της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα όπως στα επόμενα φορτία τα οποία θα εισαχθούν οι τιμές να είναι χαμηλότερες, ενώ σε σχέση με τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς ο κ. Λευκαρίτης μίλησε για φούσκα και πρόσθεσε ότι βάση της λογικής θα έπρεπε να ήταν στο μισό.

Ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, σε δηλώσεις του επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ανέφερε ότι το υπουργείο παρακολουθεί τις εξελίξεις και ελέγχει την τιμολόγηση των εισαγόμενων φορτίων και των αποθεμάτων προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο δικαιολογούνται οι αυξήσεις των τιμών.

Ο κ. Πασχαλίδης είπε επίσης ότι η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται διεθνώς και η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες, δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.

Γι' αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να προσέξουμε πως το χρησιμοποιούμε και να αξιοποιήσουμε άλλες πηγές ενέργειας. Ανέφερε ακόμη ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν κίνητρα για αξιοποίηση των τιμών αυτών και θα ανακοινωθούν επίσης προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτήρια, στρατόπεδα και σχολεία.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1167.24 ( -0.32%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3388.12 ( -0.32%)

Όγκος: € 6,013,190

---

CAC 40 INDEX 5,063.36 -6.35 -0.13%
DAX INDEX 7,052.08 8.85 0.13%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,969.54 -88.66 -0.68%
S&P 500 INDEX 1,407.49 -6.41 -0.45%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,464.12 -12.87 -0.52%

Ξεπέρασε τα 120 δολάρια το αργό!

Ξεπέρασε τα 120 δολάρια το αργό!

Έσπασε το φράγμα των 120 δολαρίων το αργό για πρώτη φορά στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, οδεύοντας προς ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, λόγω της φημολογίας ότι η αυξανόμενη ζήτηση από τις ΗΠΑ και οι διακοπές στην προμήθεια πετρελαίου από τις αναταραχές στη Νιγηρία θα περιορίσουν τα αποθέματα. Eιδικότερα, η τιμή του μαύρου χρυσού διαμορφώθηκε στα 120,20 δολάρια το βαρέλι, υποχώρησε όμως αμέσως. Αυτή τη στιγμή το αργό καταγράφει άνοδο 2,97% στα 119,77 δολάρια ανά βαρέλι. Κέρδη 0,52% καταγράφει και η τιμή του πετρελαίου τύπου brent, που διαμορφώνεται στα 114,77 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι στρατιωτικές επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία αναγκασαν τη Royal Dutch Shell να μειώσει την παραγωγή.

Επίσης, τις πτρελαϊκές τιμές πιέζει ανοδικά η αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ, καθώς επίσης και η απροσδόκητη άνοδος του δείκτη υπηρεσιών ISM στις 52 μονάδες, που υποδεικνύει ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι το αργό, άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 119,93 δολ. το βαρέλι στις 28 Απριλίου μετά τις απεργίες στη Βρετανία και τη μείωση της παραγωγής και της επεξεργασίας πετρελαίου στη Νιγηρία.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος του δείκτη ISM για τις υπηρεσίες τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος του δείκτη ISM για τις υπηρεσίες τον Απρίλιο

ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ άνοδο στις 52 μονάδες σημείωσε τον Απρίλιο ο δείκτης ISM για τον τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση του στις 49,4 μονάδες, από τις 49,6 μονάδες του Μαρτίου.

ΝΑFTEMPORIKI

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 14,049.26 282.40 2.05%
HANG SENG INDEX 26,183.95 -57.07 -0.22%
CSI 300 INDEX 4,055.78 96.66 2.44%

Buffett: Δριμύ κατηγορώ για την πιστωτική κρίση - ''Θα πονέσουμε κι άλλο''

Buffett: Δριμύ κατηγορώ για την πιστωτική κρίση - ''Θα πονέσουμε κι άλλο''

Σφορδή επίθεση εναντίον επενδυτικών ομίλων, εταιρειών παροχής στεγαστικών δανειών αλλά και ρυθμιστικών αρχών εξαπέλυσε ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett κατηγορώντας τους ότι δεν κατάφεραν να ελέγξουν το σύστημα της οικονομίας, με αποτέλεσμα να «καταρρεύσουν» τραπεζικά ιδρύματα όπως η Bear Stearns.
«Η Wall Street θα πάει εκεί που είναι τα χρήματα χωρίς να ανησυχεί για τις συνέπειες», δήλωσε ο Buffett κατά της διάρκεια συνέντευξης τύπου. Παράλληλα κατηγόρησε τους οίκους αξιολόγησης ότι συνέβαλλαν στην αναταρχή των χρημαγορών καθώς πίεσαν τις εταιρείες έκδοσης ομολόγων να εμφανίσουν πλασματική ανάπτυξη κερδών από την ασφάλιση δημοτικών ομολόγων.

«Θα πονέσουμε κι άλλο», σημείωσε ο Buffett, ο οποίος επανέλαβε τις εκτιμήσεις ότι η αμερικανική οικονομια βρίσκεται ήδη σε περίοδο ύφεσης. Υποστήριξε μάλιστα ότι η διευκόλυνση της FED για την εξαγορά της Bear Stearns από τη JPMorgan Chase «δε σημαίνει ότι οι ζημίες και οι διαγραφές έχουν τελειώσει».

Ο Buffett ετοιμάζεται για ταξίδι στην Ευρώπη και νέες εξαγορές καθώς στις αποσκευές του θα έχει και 35 δισ. δολάρια. Ο μεγαλοεπενδυτής είχε αναφέρει πριν από λιγες εβδομάδες ότι δεν βρίσκει τιποτα αρκετά μεγάλο να αγοράσει στις ΗΠΑ και προτιμά τις επενδύσει σε Κίνα, Ισραήλ και Βρετανία.

Οσον αφορά τις αγορές συναλλάγματος «βλέπει» ισχυροποίηση των ασιατικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου.

REPORTER.GR

Deutsche Bank: Ερχεται τσουνάμι ρευστότητας στα ΕΤFs!

Deutsche Bank: Ερχεται τσουνάμι ρευστότητας στα ΕΤFs!

«Είναι πολλά τα λεφτά» που περιμένουν να βρουν καταφύγιο στα σπίτια των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων σύμφωνα με την Deutsche Bank, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές επιθυμούν όλο και περισσότερο να διαφοροποιήσουν το ρίσκο τους γεμίζοντας, παράλληλα, γενναία και τις τσέπες τους.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου, το ενεργητικό των ευρωπαϊκών Exchange Traded Funds (ETFs), θα εκτοξευθεί πάνω από 60% στα 150 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη του 2010, όταν στα τέλη του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, τα κεφάλαιά τους άγγιζαν τα 92 δισ. ευρώ.

Το διαπραγματευτικό status των συγκεκριμένων επενδυτικών εργαλείων, τείνει να έχει πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα από τα παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια και επιπλέον συνοδεύονται με πολύ χαμηλότερη προμήθεια διαχείρισης από άλλα κεφάλαια, και αυτό ακριβώς είναι που κάνει τα «μεγάλα πορτοφόλια» του επενδυτικού κόσμου να θέλουν να εμπιστευθούν τον πλούτο τους σε αυτήν την αγορά.

Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μorgan Stanley, το ενεργητικό των ETFs παγκοσμίως θα αγγίξει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2011, μία αύξηση που αγγίζει το 170% όταν η αποτίμηση του περασμένου Φβρουαρίου ήταν 742 δισ. δολάρια.

REPORTER.GR

Σκέψεις για συγχώνευση Marfin Popular και MIG από το 2009

Σκέψεις για συγχώνευση Marfin Popular και MIG από το 2009

Η δημιουργία ενός ομογενοποιημένου ομίλου που θα προέλθει από την συγχώνευση της Marfin Popular Bank και της Marfin Investment Group ίσως να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας του management το 2009.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θέμα συγχώνευσης είχε εξετασθεί πριν την αύξηση κεφαλαίου της MIG ύψους 5,19 δις ευρώ ωστόσο ως ιδέα εγκαταλείφθηκε εν συνεχεία.

Ωστόσο από το 2009 και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επενδύσεων της MIG το θέμα της συγχώνευσης ενδέχεται να επανέλθει.

Αν και πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις αλλά μόνο σκέψεις σε πρώιμο στάδιο μια συγχώνευση της Marfin Popular Bank και της MIG θα δημιουργούσε σοβαρές οικονομίες κλίμακας , συνέργειες ενώ θα ενδυνάμωνε και τον ενοποιημένο ισολογισμό.

Εσχάτως επειδή οι μετοχές της Marfin Popular και της MIG εμφανίζουν παραπλήσια χρηματιστηριακή τιμή ορισμένοι προέβλεπαν ότι επίκειται συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιριών.

Όμως τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες δεν θα εξετασθεί ανάλογο θέμα και αυτό γιατί πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επενδύσεων της MIG.

Σημειώνεται ότι η MIG έχει πραγματοποιήσει έως τώρα 4,5 δις ευρώ επενδύσεις χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή στον ΟΤΕ καθώς πωλείται το 19,99%. Θα διαθέτει ρευστότητα 1,3 δις ευρώ και μηδενικό δανεισμό αν ληφθεί υπόψη ότι από τα 2,55 δις ευρώ που θα λάβει ως αντίτιμο για το 19,99% του ΟΤΕ από την Deutsche Telecom τα 1,2 δις ευρώ θα κατευθυνθούν προς την πλήρη αποπληρωμή των δανείων της MIG.

Συγχώνευση των δύο εταιριών δεν θα μπορούσε να εξεταστεί σε αυτή την χρονική φάση κυρίως γιατί η MIG θα έχανε την πλεονέκτημα του χρονικού αιφνιδιασμού στις εξαγορές.

Η Marfin Popular Bank όπου θα υπαγόταν η MIG έχει έδρα στην Κύπρο και για κάθε εξαγορά της MIG θα απαιτούνταν εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας εξέλιξη που θα καταστούσε χρονοβόρες τις διαδικασίεςεξαγορών.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν όντως τεθεί θέμα συγχώνευσης Marfin Popular και MIG ποιο θα είναι το κέρδος.

Πρωτίστως θα ενοποιηθεί ο όμιλος που εμφανίζει σωρευτικά 9,2 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση σε τρέχουσες τιμές.

Η ενοποιημένη κερδοφορία του ομίλου Marfin π.χ. για το 2010 θα ξεπεράσει τα 1,5 με 1,6 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι ετησίως η Marfin Popular καρπούταισημαντική προμήθεια από την MIG.

Επίσης η Marfin ελέγχει το 2,5% της MIG μετά την πώληση του 6,45% στο Dubai ενώ μεγάλο ποσοστό κατέχει και η MIG στην τράπεζα.

Κίνητρο για την συγχώνευση αποτελεί και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί κοινοί μέτοχοι στις δύο εταιρίες πλην της Dubai I.G.

To 2009, λοιπόν, θα αποτελέσει ένα σημαντικό έτος στρατηγικών κινήσεων για τον όμιλο της Marfin.

REPORTER.GR

Γιατί ενισχύθηκε ξαφνικά η μετοχή της Εθνικής τράπεζας ;

Γιατί ενισχύθηκε ξαφνικά η μετοχή της Εθνικής τράπεζας ;

Το τελευταίο διάστημα η μετοχή της Εθνικής τράπεζας βρίσκεται στο προσκήνιο καταγράφοντας κέρδη 20% από τα χαμηλά έτους.
Βέβαια για την χρηματιστηριακή αγορά γενικότερα η τρέχουσα εβδομάδα είναι κρίσιμη.

Η άνοδος της μετοχής αποδίδεται κατά βάση σε

1) στην πολιτική επανεπένδυσης του μερίσματος. Όπως έχει τονιστεί οι όροι θα είναι πολύ ευνοϊκοί καθώς η τιμή θα περιλαμβάνει μεγάλο discount και όσο υψηλότερα είναι η χρηματιστηριακή τιμή τόσο θα εξισορροπήσει την μείωση που θα υπάρξει λόγω της αναπροσαρμογής αφού θα εκδοθούν νέες μετοχές σε χαμηλότερη τιμή.

2)Οι ξένοι θεσμικοί εκτιμούν ότι τα τακτικά κέρδη στο α΄ τρίμηνο θα παραμείνουν ισχυρά. Τα κέρδη στο α΄ τρίμηνο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 440 εκατ ευρώ περίπου ή αύξηση 15% και θα επιβεβαιώσουν ότι η Εθνική διαθέτει ισχυρό μηχανισμό παραγωγής εσόδων.

3) Η σχεδιαζόμενη αμκ με έκδοση προνομιούχων μετοχώναφού θα καλυφθεί μόνο από Αμερικανούς επενδυτές προσελκύει το ενδιαφέρον και άλλων διεθνών επενδυτών.

4) Η Finansbank αναπτύσσεταιπολύ ικανοποιητικά και επιτυγχάνει υψηλές αποδόσεις με τα δάνεια να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 45%.

5) Στις 6 Μαίου υποβάλλει η Εθνική προσφορά για την Banque du Caire στην Αίγυπτο η οποία αποτιμάται τουλάχιστον 1 δις ευρώ.

REPORTER.GR

UBS: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων μετά τις ζημίες α’ τριμήνου

UBS: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων μετά τις ζημίες α’ τριμήνου

ΣΤΗΝ περικοπή έως και 8.000 θέσεων εργασίας ενδεχομένως να προβεί η UBS η χειρότερα πληγείσα από την πιστωτική κρίση ευρωπαϊκή τράπεζα, έπειτα από τις ζημίες που εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο, ύψους 12 δισ. ελβετικών φράγκων (11,4 δισ. δολαρίων).

Ο κορυφαίος τραπεζικός όμιλος της Ελβετίας, ο οποίος ένα χρόνο νωρίτερα είχε καταγράψει κέρδη τριών δισ. φράγκων, αναμένεται να αποκαλύψει την Τρίτη τα σχέδιά τους για περικοπές θέσεων, στο πλαίσιο της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του.

Σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, η εταιρεία πιθανόν να απολύσει περί τους 2.500 με 3.000 υπαλλήλους της στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, δηλαδή περισσότερο από το 10% του προσωπικού σε αυτό.

Οι διαγραφές της UBS έχουν ανέλθει κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών τριμήνων σε 38 δισ. δολάρια, ως αποτέλεσμα της έκθεσής της στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου. Η τράπεζα προχώρησε πέρυσι σε 1.500 απολύσεις.

Η μετοχή της έχει υποχωρήσει στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης στο 12μηνο μέχρι τις 2 Μαΐου κατά 51%, καταγράφοντας τις πέμπτες χειρότερες επιδόσεις του δείκτη Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index.

NAFTEMPORIKI

Γκρίνσπαν: Σε «ήπια ύφεση» η αμερικανική οικονομία

Γκρίνσπαν: Σε «ήπια ύφεση» η αμερικανική οικονομία

ΤΗΝ άποψη ότι η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει σε μια «ήπια ύφεση» και θα συνεχίσει πιθανότατα να επιβραδύνεται καθ’ όλη της διάρκεια του έτους εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Άλαν Γκρίνσπαν.

«Βρισκόμαστε σαφέστατα σε μια φάση επιβράδυνσης», με την οικονομική ανάπτυξη να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε περίπου μηδενικά επίπεδα, ανέφερε ο Γκρίνσπαν σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Το πρώην «αφεντικό» της Fed, το οποίο παρέχει σήμερα συμβουλές σε πελάτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Deutsche Bank επισήμανε ακόμη ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κάποιος για το τέλος της πιστωτικής κρίσης, η οποία προήλθε από την κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων.

Οι εκτιμήσεις Γκρίνσπαν έρχονται να επαναλάβουν ουσιαστικά τα οικονομικά στοιχεία του τελευταίου μήνα, τα οποία έδειξαν κάμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας και της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ. Ο διάδοχος του Γκρίνσπαν στο τιμόνι της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα πως η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι έτοιμη να θέσει τέλος στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της.

Ο Μπερνάνκι αναμένεται να μιλήσει αργότερα σήμερα για την κατάσταση στις αγορές στεγαστικών δανείων.

NAFTEMPORIKI

MIG: Εντός των δύο επόμενων εβδομάδων ολοκληρώνεται η πώληση των μετοχών του ΟΤΕ

MIG: Εντός των δύο επόμενων εβδομάδων ολοκληρώνεται η πώληση των μετοχών του ΟΤΕ

Εντός των επομένων δύο εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή μεταξύ της Marfin Investment Group και της Deutsche Telekom AG για την πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, όπως γνωστοποίησε σήμερα η MIG.

NAFTEMPORIKI

Εποπτικός κλοιός για αντασφαλιστές

Εποπτικός κλοιός για αντασφαλιστές

Σε νέα πιο αυστηρή βάση θα τεθεί η εποπτεία των αντασφαλιστικών επιχειρήσεων με τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα ενσωματωθεί στον περί της Ασκήσεων Ασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2002 έως 2005. Ο νέος τροποποιητικός νόμος θα αναφέρεται ως ο περί της Ασκήσεως Ασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Νόμοι του 2002 έως 2007, ενώ θα εξασφαλίζει ένα ομοιόμορφο κανονιστικό πλαίσιο για ολόκληρο τον τομέα ασφαλίσεων.

Το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε στα πλαίσια εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο κατατέθηκε στη βουλή και θα αποτελέσει εκ νέου αντικείμενο συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών σήμερα. Οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής θα τύχουν μιας πρώτης ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές γύρω από το εναρμονιστικό νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση κανονιστικού πλαισίου για την εποπτεία των αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, με το εν λόγω νομοσχέδιο τροποποιείται το πλαίσιο εποπτείας των αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε η ανάληψη και η άσκηση αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων να υπόκεινται στη χορήγηση μιας και μοναδικής άδειας από τις αρχές του μέλους όπου η αντασφαλιστική επιχείρηση έχει την εταιρική της έδρα. Η άδεια αυτή θα επιτρέπει σε μια επιχείρηση να ασκεί τις δραστηριότητες της σε ολόκληρη την Κοινότητα είτε από το καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης είτε της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Όσο αφορά τις εργασίες αντασφαλιστικής επιχείρησης, προνοείται ότι το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητας καθορίζεται είτε σε σχέση με το ετήσιο ποσό των ασφαλίστρων ή των αλληλοασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου οικονομικού έτους, είτε σε σχέση με τη μέση επιβάρυνση των ασφαλιστικών απαιτήσεων των τριών τελευταίων οικονομικών ετών. Στην περίπτωση όμως επιχείρησης η οποία ασκεί βασικά μόνο ένα ή περισσότερους από τους κινδύνους πιστώσεως, θύελλας, χαλαζιού ή παγετού, λαμβάνονται υπόψη τα επτά τελευταία οικονομικά έτη ως περίοδος αναφοράς του μέσου όρου επιβάρυνσης των ασφαλιστικών απαιτήσεων.

Η αρμόδια υπηρεσία η οποία θα έχει την ευθύνη της εφαρμογής της τροποποιημένης νομοθεσίας η οποία εισάγει ένα σημαντικό αριθμό όρων και ερμηνειών θα είναι η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών του Υπουργείου Οικονομικών.

Η Έφορος Ασφαλίσεως και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου θα παρουσιαστούν σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών.

STOCKWATCH.COM.CY

Μicrosoft: Aποσύρει το ενδιαφέρον για εξαγορά της Yahoo

Μicrosoft: Aποσύρει το ενδιαφέρον για εξαγορά της Yahoo

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τις προσπάθειες για την εξαγορά της Yahoo, καθώς η δημοφιλής διαδικτυακή πύλη απέρριψε και την τελευταία, βελτιωμένη προσφορά της υπ΄ αριθμόν ένα εταιρείας λογισμικού στον κόσμο.

"Μετά από ενδελεχή μελέτη, θεωρούμε ότι οι οικονομικές απαιτήσεις της Yahoo δεν είναι λογικές. Το συμφέρον των μετόχων της Microsoft και των εργαζομένων στην εταιρεία μάς υπαγορεύει να αποσύρουμε την προσφορά", επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ.

"Παρά το ότι καταβάλαμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια, αυξάνοντας την προσφορά μας κατά 5 δισ. δολ., η Yahoo δεν αποδέχθηκε την πρόταση".

Η κορυφαία εταιρεία λογισμικού στον κόσμο είχε αυξήσει την προσφορά της για την εξαγορά της διαδικτυακής πύλης κατά 5 δισ. δολ., στα 47,5 δισ. δολ., ή 33 δολ. ανά μετοχή, ωστόσο η διοίκηση της τελευταίας εμφανιζόταν απρόθυμη να αποδεχθεί οιαδήποτε προσφορά χαμηλότερη των 37 δολ. ανά μετοχή ή 53 δισ. δολαρίων.

Ο κ. Μπάλμερ διεμήνυσε παράλληλα ότι η Microsoft δεν προτίθεται να ενεργοποιήσει το σχέδιο B, το οποίο προέβλεπε την υποβολή επιθετικής προσφοράς για την εξαγορά της Yahoo.

Υπενθυμίζεται ότι η Microsoft είχε προβεί την 1η Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους στην πιο τολμηρή κίνηση εξαγοράς στην ιστορία της υποβάλλοντας προσφορά για την απόκτηση της Yahoo αντί 44,6 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Εάν οι διαπραγματεύσεις κατέληγαν σε συμφωνία, θα επρόκειτο για τη μεγαλύτερη συμφωνία στο internet μετά τη συγχώνευση Time - Warner - AOL το 2001.

Ο αμερικανικός κολοσσός λογισμικού εκτιμούσε ότι μία ένωση με τη Yahoo θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό για την Google την κορυφαία μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, τη στιγμή που η τελευταία έχει γίνει πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά. Σύμφωνα με στοιχεία της οnline εταιρείας ερευνών comScore, το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της Google έχει ανέλθει στο 77%, με τη Yahoo στη δεύτερη θέση με 16% και τη Microsoft στην τρίτη θέση σε μεγάλη απόσταση με 3,7%.

Η Yahoo θα μπορούσε να δώσει στη Microsoft κυριαρχία στις online διαφημίσεις τύπου banner, τη στιγμή που προσελκύει περισσότερα από 500 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως στο δίκτυό της, το οποίο αποτελείται από ιστοσελίδες για ποικιλία νέων, οικονομικά και αθλητικά θέματα καθώς και το Yahoo Mail, τη νούμερο ένα υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για καταναλωτές.

NAFTEMPORIKI
Share |