Tuesday, June 23, 2009

Απόφαση του ΔΕΚ θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομοθεσία για τις περιόδους εκπτώσεων

Απόφαση του ΔΕΚ θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομοθεσία για τις περιόδους εκπτώσεων

Λευκωσία: Πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) ανατρέπει τα δεδομένα όσον αφορά τα ξεπουλήματα και τις προσφορές στο λιανικό εμπόριο της Κύπρου και ουσιαστικά καθιστά ανενεργό τη σχετική για το θέμα νομοθεσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου Σιακόλα, με την απόφαση του ΔΕΚ, τίθεται υπό αμφισβήτηση και το κατά πόσο είναι νόμιμη η ποινική δίωξη επιχειρηματιών που προβαίνουν σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές, εκτός των καθορισμένων από το Νόμο περιόδων για ξεπουλήματα.

Παράλληλα, προβάλλει άμεση η αναγκαιότητα τροποποίησης της νομοθεσίας, για να μην κινδυνεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία να καταβάλλει πρόστιμα και αποζημιώσεις, που αναπόφευκτα θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Βελγική προσφυγή
Το όλο θέμα προέκυψε όταν Δικαστήριο του Βελγίου ζήτησε από το ΔΕΚ την έκδοση προδικαστικής απόφασης, σε διαφορά αντίδικων επιχειρήσεων αναφορικά με προσφορές συνοδευόμενες με δώρα προς τους καταναλωτές, στην εσωτερική αγορά της χώρας.

Το ΔΕΚ, το οποίο κλήθηκε να ερμηνεύσει κατά πόσο η εθνική ρύθμιση, η οποία απαγορεύει να γίνονται στους καταναλωτές προσφορές που συνοδεύονται με δώρα (joint offers), είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή οδηγία αναφορικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, απεφάνθη ότι, πέραν των απαγορεύσεων που ρητά αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2005/29/ΕΚ αναφορικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, οποιεσδήποτε άλλες απαγορεύσεις δεν ισχύουν και δεν επιτρέπονται.

Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία απαριθμεί, στο Παράρτημα 1, πλήρη και εξαντλητικό κατάλογο από 31 εμπορικές πρακτικές που τεκμαίρονται αθέμιτες «υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις». Κατά συνέπεια, μια εμπορική πρακτική (όπως για παράδειγμα τα joint offers), που δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτό τον κατάλογο, δεν μπορεί να θεωρηθεί αθέμιτη εμπορική πρακτική.

Νομοθεσία υπό αμφισβήτηση
Η Κύπρος έχει ενσωματώσει το 2007 την πιο πάνω Ευρωπαϊκή Οδηγία στο Νόμο 103(1)07 Περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών των Επιχειρήσεων προς τους Καταναλωτές. Κατά συνέπεια, η απόφαση του ΔΕΚ της 23 Απριλίου 2009, θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση την ισχύ της κυπριακής νομοθεσίας περί εκπτώσεων και άλλων σχετικών απαγορεύσεων, με βάση τις οποίες διώκονται επιχειρήσεις που προσφέρουν αγαθά σε μειωμένες τιμές στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Όμιλος Σιακόλα ζήτησε για το θέμα γνωμάτευση από τρεις έγκριτους νομικούς, τριών διαφορετικών Δικηγορικών Γραφείων, η άποψη των οποίων συγκλίνει στο ότι η Κυπριακή Νομοθεσία περί εκπτώσεων καταστρατηγεί έκδηλα τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, όπως αυτή έχει ερμηνευθεί από το ΔΕΚ, και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν. ''Ως εκ τούτου, ο Νόμος περί Εκπτώσεων πρέπει να θεωρείται ότι κατέστη ανενεργός'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατάργηση κανόνων
Συναφές και πολύ χαρακτηριστικό είναι και το ακόλουθο σχόλιο ξένων εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Δικαίου επί της απόφασης του ΔΕΚ: ''Αναμένεται ότι η Κυβέρνηση του Βελγίου θα καταργήσει σύντομα ή τουλάχιστον θα τροποποιήσει τους κανόνες αναφορικά με τις κοινές προσφορές (joint offers), ξεπουλήματα και ανακοινώσεις περί μειώσεων των τιμών, ούτως ώστε να συνάδει με τη νομολογία του ΔΕΚ και να αποφύγει τυχόν κυρώσεις για μη ορθή υλοποίηση της Οδηγίας.''

Είναι σαφές από τα πιο πάνω, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι και η κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει ή να τροποποιήσει την υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει τα ξεπουλήματα, ούτως ώστε να συνάδει με την Ευρωπαϊκή Νομολογία και το υπερισχύον Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και να αποφύγει τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

PHILENEWS.COM

Προστασία από τους πιστωτές της ζήτησε η SkyEurope

Προστασία από τους πιστωτές της ζήτησε η SkyEurope

Πράγα: Προστασία από τους πιστωτές ζήτησε χθες με δική της πρωτοβουλία η διοίκηση της ιδιωτικής σλοβακικής αεροπορικής εταιρείας SkyEurope. Το Δικαστήριο της Μπρατισλάβας ανταποκρίθηκε στο αίτημα της εταιρείας, τα συνολικά χρέη της οποίας αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η SkyEurope αποτελεί την τελευταία πενταετία έναν από τους κυριότερους αερομεταφορείς σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Στην Τσεχία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία αμέσως μετά τις κρατικές αερογραμμές.

Στελέχη της εταιρείας διαβεβαίωναν χθες τους επιβάτες ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της Μπρατισλάβας δεν θα επηρεάσει την εκτέλεση των δρομολογίων, σημειώνοντας ότι οι πτήσεις των αεροπλάνων της εταιρείας θα εκτελούνται κανονικά. Αποδίδουν, παράλληλα, την πρωτοβουλία για προστασία από τους πιστωτές στην προσπάθεια αναζήτησης νέου επενδυτή.

Χθες βράδυ ωστόσο το αεροδρόμιο του Παρισιού διέταξε την παρακράτηση ενός αεροσκάφους της SkyEurope, το οποίο επρόκειτο να εκτελέσει δρομολόγιο προς την Πράγα, προβάλλοντας το γεγονός ότι η εταιρεία εδώ και αρκετό διάστημα δεν καταβάλλει τα σχετικά κόμιστρα για τη χρήση του αεροδρομίου.

Το τελευταίο διάστημα εντατικοποιείται ο ανταγωνισμός των ιδιωτικών αερομεταφορέων στην Κεντρική Ευρώπη. Στην αγορά εδώ και λίγες ημέρες δραστηριοποιείται η ουγγρική εταιρεία Wizz Air, η οποία στοχεύει να καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας σε χώρες όπως η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία.

PHILENEWS.COM

ΗΠΑ: 8 δισ. δολ. σε αυτοκινητοβιομηχανίες

ΗΠΑ: 8 δισ. δολ. σε αυτοκινητοβιομηχανίες

Το ποσό των 5,9 δισ. δολαρίων θα λάβει από την αμερικανική κυβέρνηση η μοναδική διασωθείσα αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, Ford Motor, για την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας στην κατανάλωση καυσίμων, φιλικής προς το περιβάλλον. Η Ford θα είναι μία από τις πρώτες παραλήπτριες του «πακέτου» των 25 δισ. δολαρίων που έχει εγκρίνει το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας, για την προώθηση της νέας τεχνολογίας που θα βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η Nissan Motor θα λάβει το ποσό του 1,6 δισ. δολαρίων και η Tesla Motors το ποσό των 465 εκατ. δολαρίων.

Το κονδύλι αυτό είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο από το 2007, ώστε να δοθεί με τη μορφή δανείου «τεχνολογικής εξέλιξης», με στόχο τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας κατά 40% (56 χλμ/γαλόνι) μέχρι το 2020. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama «συρρίκνωσε» το χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2016.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Ανοδος 2,4% στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Μάιο

ΗΠΑ: Ανοδος 2,4% στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Μάιο

Ανοδο 2,4% σημειώθηκε στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Μάιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων, σημειώνοντας τους τέσσερις τελευταίους μήνες την Τρίτη μηνιαία ανοδο. Την ίδια εποχή το 2008, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών ήταν κατά 3,6% χαμηλότερα. Ωστόσο, η μέση τιμή πώλησης ακινήτων έχει υποχωρήσει κατά 16,8%, αλλά υπάρχει και μείωση των αποθεμάτων απούλητων κατοικιών κατά 3,5%.

REPORTER.GR

Moody΄s: Δεν κινδυνεύει η αξιολόγηση των ΗΠΑ

Moody΄s: Δεν κινδυνεύει η αξιολόγηση των ΗΠΑ


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση της αξιολόγησης της σύμφωνα με την Moody΄s Investors Service.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Moody΄s εκτιμά ότι η αξιολόγηση Aaa των ΗΠΑ είναι ασφαλής, ωστόσο ο οίκος συμπληρώνει ότι πιθανώς να έχει προβλήματα στην περίπτωση που η Washington δεν καταφέρει να επαναφέρει το χρέος της σε πτωτική τροχιά.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι κυβερνήσεις με τη μέγιστη αξιολόγηση όπως αυτή των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν καθώς δανείζονται υπέρογκα ποσά με σκοπό τη χρηματοδότηση των προσπαθειών για έξοδο από την κρίση.

CAPITAL.GR

Τράπεζα της Ελλάδος: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες

Τράπεζα της Ελλάδος: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες


Ισχυρό παραμένει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όπως φαίνεται από το check up που πραγματοποίησε για πρώτη φορά στη χώρα μας η ΤτΕ, μέσω των stress tests. Πρόκειται ουσιαστικά για ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, τις οποίες διενήργησε με βάση τα υποθετικά σενάρια που συμφωνήθηκαν από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο και επαίνεσε την ΤτΕ για την πρωτοβουλία της και μάλιστα εν μέσω της συνεχιζόμενης χρηματοοικονομικής κρίσης. Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά καθώς καμία ελληνική τράπεζα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της ενώ ακόμη και αν επιβεβαιωθούν τα πλέον δυσμενή σενάρια, ελάχιστες τράπεζες θα έβλεπαν αποδυνάμωση της κεφαλαιακής τους βάσης, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να έχει επιπτώσεις για το συνολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην έκθεση που δημοσίευσε σήμερα, 23 Ιουνίου 2009, η ΤτΕ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο τραπεζικός τομέας είναι σε θέση να αντεπεξέλθει ακόμη και σε ιδιαίτερα έντονους κραδασμούς, η πιθανότητα εμφάνισης των οποίων είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Στην προκειμένη περίπτωση, εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις ενός ακραία αρνητικού μακροοικονομικού σεναρίου για την Ελλάδα, του οποίου οι υποθετικές παραδοχές εκκίνησης προέβλεπαν, σωρευτικά για περίοδο 2 ετών, μείωση του ΑΕΠ κατά 3%, άνοδο του ποσοστού ανεργίας κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες και αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων κατά 400 μονάδες βάσης.

Εκτιμήθηκαν επίσης οι επιπτώσεις των ακραίων καταστάσεων και για τον κίνδυνο αγοράς. Οι υποθετικές καταστάσεις, στην προκειμένη περίπτωση, περιλαμβάνουν (σε σύγκριση με την πραγματικότητα στις 31.12.2008) παράλληλη μετατόπιση της καμπύλης αποδόσεων προς τα άνω κατά 300 μονάδες βάσης, υποτίμηση του ευρώ έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων κατά 30%, υποχώρηση του γενικού δείκτη τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 40% και αύξηση του περιθωρίου του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κατά 450 μονάδες βάσης.

Η άσκηση προσομοίωσης εφαρμόστηκε σε δείγμα αποτελούμενο από τις εννέα μεγαλύτερες τράπεζες, που αθροιστικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του ενεργητικού του συνόλου των εν Ελλάδι τραπεζών. Από τα αποτελέσματα της άσκησης συνάγεται ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας ως σύνολο έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει ακόμη και σε ακραίες διαταράξεις όπως αυτές των υποθετικών σεναρίων».

Στην έκθεση της ΤτΕ σημειώνεται ότι «τα ως άνω δυσμενή υποθετικά σενάρια εφαρμόστηκαν επί των μεγεθών της 31.12.2008, τα οποία είχαν ήδη ενσωματώσει μέρος των επιπτώσεων της κρίσης» και όπως προέκυψε, «για ελάχιστο αριθμό τραπεζών η απορρόφηση ζημιών αυτού του μεγέθους θα οδηγούσε σε αποδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης, η οποία όμως δεν θα δημιουργούσε συστημικό κίνδυνο, δηλαδή δεν θα κλόνιζε το συνολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Στην κατηγορία αυτή, περιλαμβάνονται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τρείς τράπεζες που θα πρέπει για λόγους εξασφάλισης και μόνο να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Δύο εξ’ αυτών έχουν ισχυρότατους μετόχους, ενώ η τρίτη ελέγχεται από το Δημόσιο οπότε η εξεύρεση κεφαλαίων θεωρείται τυπική διαδικασία, εφόσον οι μέτοχοι θέλουν να στηρίξουν τις επενδύσεις τους.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, διεξήχθη προσομοίωση ακραίων καταστάσεων και για τον κίνδυνο ρευστότητας, από την οποία προέκυψε ότι καμία τράπεζα του δείγματος δεν θα αντιμετώπιζε προβλήματα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της.

Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει ότι «θα συνεχίσει και στο μέλλον να διεξάγει ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, να συγκρίνει τα αποτελέσματά τους με τις εκάστοτε εξελίξεις και να παρεμβαίνει διορθωτικά οσάκις το κρίνει σκόπιμο. Στα ζητήματα που αφορούν την τραπεζική εποπτεία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν χωρεί ο παραμικρός εφησυχασμός».


CAPITAL.GR

CSE & ASE

CSE

FTSE/CySE 20
480.37 ( 1.54%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1402.82 ( 1.47%)

Όγκος: € 3,826,018

======================

ASE

Γενικός Δείκτης
2167.25 ( 1.11%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1108.20 ( 1.12%)

Στην Επ. Οικονομικών το Σχέδιο Προστασίας Καταθέσεων

Στην Επ. Οικονομικών το Σχέδιο Προστασίας Καταθέσεων

Με επιφυλάξεις υποδέχθηκαν τα νομοσχέδια για επέκταση της προστασίας των καταθετών, σε περίπτωση χρεοκοπίας των τραπεζών, μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής


Σε τροχιά υλοποίησης, μετά από οκτάμηνη περίπου καθυστέρηση, εισέρχεται η περαιτέρω προστασία των καταθέσεων και των καταθετών σε περίπτωση χρεοκοπίας των τραπεζών.Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ήδη τους σχετικούς κανονισμούς και νομοσχέδια τα οποία συζητήθηκαν χθες για πρώτη φορά στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Οι σχετικοί κανονισμοί αφορούν την αύξηση της εγγύησης που δικαιούται ο κάθε καταθέτης (τράπεζας ή συνεργατικού), σε περίπτωση χρεοκοπίας των τραπεζών, ενώ στοχεύουν στη μερική εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία περί των συστημάτων εγγυήσεων των καταθέσεων όσον αφορά το επίπεδο κάλυψης και την προθεσμία εκταμίευσης. Σε σχέση με τα συνεργατικά, σημειώνεται ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις επηρεάζονται μόνο τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ), μέλη του Σχεδίου Προστασίας Καταθέσεων καθώς και οι καταθέτες των ιδρυμάτων αυτών. Πάντως, βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, υποδέχθηκαν μάλλον με επιφυλάξεις τα δύο νομοσχέδια για το θέμα (για τράπεζες και συνεργατικά), χωρίς, όμως, να παρουσιάζονται αρνητικοί.

Τροποποιήσεις
Πιο συγκεκριμένα, οι εναρμονιστικές αλλαγές που θα επέλθουν με την υιοθέτηση των νομοσχεδίων είναι: αύξηση του ανώτατου ύψους της αποζημίωσης από 20.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, μείωση της προθεσμίας καταβολής της αποζημίωσης από τρεις μήνες σε 20 εργάσιμες μέρες και κατάργηση της συνασφάλισης, δηλαδή κατάργηση του περιορισμού του ύψους της αποζημίωσης στο 90% του ποσού της κατάθεσης. Ειδικότερα, με το Σχέδιο Θεσμών προβλέπονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις. Αρχικά, προβλέπεται η επέκταση του Σχεδίου προστασίας καταθέσεων ώστε να καλύπτει και τις καταθέσεις σε νομίσματα χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ, δηλαδή να καλύπτει τις καταθέσεις σε όλα τα νομίσματα, Επίσης, προβλέπονται: η ενίσχυση του Σχεδίου Προστασίας Καταθέσεων (ενόψει της διευρυμένης κάλυψης που θα παρέχει) μέσω της σταδιακής αύξησης του βασικού κεφαλαίου από 1,7 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ. ευρώ μέχρι το 2012, η αύξηση του ελάχιστου ποσού της αρχικής εισφοράς των ΣΠΙ καθώς και του ανώτατου ορίου εισφορών από τα ΣΠΙ στο Ταμείο (από 0,3% σε 1% την συνολικών καλυπτόμενων καταθέσεών τους). Τέλος, προβλέπεται και η κατάργηση του ανώτατου ορίου στο ποσό που δύναται να δανείζεται η Διαχειριστική Επιτροπή.

Προβληματισμοί
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και προεδρεύων της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος, διερωτήθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποια τράπεζα του εξωτερικού, η οποία δραστηριοποιείται και στην Κύπρο και η οποία οδηγείται προς χρεοκοπία αποφασίσει να μεταφέρει τα κεφάλαιά της στην Κύπρο. Σε περίπτωση χρεοκοπίας της εν λόγω τράπεζας, αυτοί που θα πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων που θα χαθούν, θα είναι οι Κύπριοι καταθέτες, πρόσθεσε. Εκφράζοντας τον δικό του προβληματισμό, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, διερωτήθηκε για ποιο λόγο η κυβέρνηση επιθυμεί την ψήφιση των κανονισμών με το ύψος του ποσού της αποζημίωσης να καθορίζεται στις 100 χιλ. ευρώ, τη στιγμή που η ΕΕ ζητά από τα κράτη μέλη να εγγυηθούν καταθέσεις μέχρι του ποσού των 50 χιλ.ευρώ. Παράλληλα, προχώρησε στην εκτίμηση ότι το συνολικό ποσό των εγγυήσεων θα ανέλθει στα 21,5 δις ευρώ. Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, ο εκπρόσωπος του Υπ. Οικονομικών, Ανδρέας Τρόκκος, τόνισε ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι τράπεζες για να καταβάλλουν αμέσως το ποσό που τους αναλογεί λόγω του ότι τους δίνεται περίοδος πέντε χρόνων για να καταβάλουν συνολικά ένα ποσό 100 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια, νοουμένου ότι υπάρχει ανάγκη, το ποσό μπορεί να αυξηθεί στα 500 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τρόκκος διευκρίνισε ότι το ποσό που θα καλύψει η Κυβέρνηση όταν και εφόσον χρειαστεί θα «πρέπει να το αφήσουμε ως τελευταία επιλογή γιατί είναι τα λεφτά του Κύπριου φορολογούμενου που θα κληθούν να καλύψουν» ένα ενδεχόμενο κενό του Ταμείου. «Από την ευρωπαϊκή οδηγία προκύπτει δέσμευση αλλά δεν γίνεται συγκεκριμενοποίηση πώς θα γίνει αυτή η δέσμευση από μέρους του κράτους», επεσήμανε ο κ. Τρόκκος.

POLITIS

Peugeot May Have EU2 Billion Loss as Car Sales Slide

Peugeot May Have EU2 Billion Loss as Car Sales Slide

June 23 (Bloomberg) -- PSA Peugeot Citroen, Europe’s second-largest carmaker, said it may have an operating loss of as much as 2 billion euros ($2.8 billion) this year as sales decline and people buy smaller, less costly autos.

Peugeot rose as much as 3.5 percent in Paris trading after the company said European unit sales may fall 12 percent this year, better than a 20 percent drop forecast April 22, as governments pay people to scrap old cars and buy new ones. The loss will be 1 billion euros to 2 billion euros, it said.

“Peugeot’s expected loss is roughly in line with our estimates and worse than the market consensus,” said Gianmarco Bonacina, an analyst at Equitasim in Milan with a “neutral” rating on the stock. Bonacina had predicted a 1.6 billion-euro loss and said the consensus was for a 1.3 billion-euro deficit.

European carmakers have suffered the worst sales slump in 15 years as the global recession deters people from making big- ticket purchases. So-called scrappage incentives have bolstered demand for smaller, greener autos like some of the models made by Peugeot while pushing down profit margins, Bonacina said.

Paris-based Peugeot, which said today it will sell about 500 million euros in convertible bonds and may increase that to 575 million euros, was trading up 2 percent at 19.68 euros as of 12:26 p.m. in the French capital. The stock, which earlier fell 4.6 percent, has gained 62 percent this year, the best performance on the nine-member Bloomberg Europe Autos Index. That values the carmaker at 4.61 billion euros.

Credit Quality

Credit-default swaps on Peugeot widened to the highest since April 1, according to CMA DataVision prices at 8:55 a.m. in London. An increase signals deterioration in the perception of credit quality.

The extent of the loss will depend on the assistance the French government is able to offer the auto-industry and on the extent of support Peugeot provides to its own suppliers, it said in a statement today. The company has already received a 3 billion-euro loan from the French government.

“A number of uncertainties remain,” the carmaker said. “Whether or not government support programs will be pursued in 2010. If not, fourth-quarter production will be scaled back.”

Chief Executive Officer Philippe Varin, who took the top job on June 1, reshuffled the company’s top management last week, ousting Isabel Marey-Semper as chief financial officer and putting the flagging Peugeot brand under the control of Jean-Marc Gales, who also runs Citroen.

Exchange Rates, Marketing

Full-year earnings will also be affected by exchange rates, raw-material prices and the funds the two brands are able to commit to marketing, the company said today.

Volkswagen AG, Europe’s biggest automaker, said April 22 that full-year profit won’t meet the levels of previous years as deliveries slide. It’s still predicting positive earnings.

Turin, Italy-based Fiat SpA said April 23 that it was targeting earnings before interest, tax and other items of more than 1 billion euros. French No. 2 Renault SA said Feb. 12 that it expects conditions to worsen this year.

Peugeot’s convertible bonds will be due 2016, with money from the sale being used for “general financing needs” and future developments including a three-cylinder, one-liter petrol engines and new plants in Russia and China. The notes can be handed over for stock when the shares rise 33 percent to 38 percent from the current price.

The bonds will pay a coupon between 50 basis points and 125 basis points higher than a reference rate based on the benchmark mid-swap rates for six and seven years.

Sale Managers

Societe Generale SA, Calyon, Citigroup Inc. and HSBC Holdings Plc will sell an initial 500 million euros of bonds. Peugeot has given the manager a so-called over-allotment option allowing them to buy another 75 million euros.

Peugeot is rated Baa3, the lowest investment-grade rating, at Moody’s Investors Service and an equivalent BBB-at Standard & Poor’s, while Fitch Ratings grades the company at BB+, the highest junk level. All the firms have a negative outlook on the ratings, a signal they are inclined to cut.

Sven Kreitmair, a credit analyst at UniCredit in Munich, said in a note today that all the ratings are now likely to be reduced to junk. S&P cut Renault’s long-term rating to BB on June 19, citing the outlook for auto sales.

Credit-default swaps on Peugeot increased 37.5 basis points to 388.5. A basis point on a contract protecting 10 million euros of debt from default for five years is equivalent to 1,000 euros a year.

Credit-default swaps pay the buyer face value in exchange for the underlying securities or the cash equivalent should a company fail to adhere to its debt agreements.

BLOOMBERG

European Manufacturing, Services Contraction Weakens

European Manufacturing, Services Contraction Weakens

June 23 (Bloomberg) -- Europe’s manufacturing and service industries contracted at a slowest pace in nine months in June, adding to signs the recession is bottoming out.

A composite index of both industries for the 16 euro nations rose to 44.4, the highest since September, from 44 in May. The index is based on a survey of purchasing managers by Markit Economics and a reading below 50 indicates a contraction. Economists forecast an increase to 44.9, according to the median of 12 estimates in a Bloomberg News survey.

The European economy is showing signs of stabilization after shrinking at the fastest pace in at least 15 years in the first quarter. German and French business confidence rose for a third month in June, reports showed this week. European Central Bank President Jean-Claude Trichet said this month the worst of the recession may be past after the ECB cut interest rates to a record low and pledged to buy covered bonds to fight the crisis.

Today’s report adds “to recent evidence that the worst may be behind and that the euro-zone economy is stabilizing,” said Carsten Brzeski, an economist at ING Groep NV in Brussels. “However, there is no reason for overhasty enthusiasm. A return to positive growth numbers might have to wait until 2010.”

Markit’s manufacturing index rose to 42.4 this month from 40.7 in May, according to today’s report. The services index fell to 44.5 from 44.8.

Financial Crisis

The worldwide financial crisis, which started with the collapse of the U.S. subprime-mortgage market in 2007, has led to more than $1.46 trillion of writedowns and credit losses at financial institutions, according to data compiled by Bloomberg, and sent the global economy into its first recession in more than six decades.

The euro-area economy may shrink about 4.6 percent this year and around 0.3 percent in 2010, the ECB forecasts. Trichet said on June 4 that the economy may contract “at much less negative rates” in the second half of the year. In the first quarter, gross domestic product dropped 2.5 percent.

ECB council member Ewald Nowotny said in a June 19 interview that the central bank won’t substantially alter its assessment of the economic outlook and is likely to keep interest rates steady for at least the rest of 2009. The ECB’s plan to purchase 60 billion euros ($83.2 billion) of covered bonds to spur lending will be carried out mainly by national central banks and maturities won’t exceed five years, Nowotny said in the interview in Vienna.

Global Slump

Companies across Europe have been forced to cut output and eliminate jobs to weather the global slump. Stuttgart, Germany- based Porsche SE, the maker of the 911 sports car, said on June 19 that nine-month revenue dropped 15 percent.

Europe’s economy lost a record 1.22 million jobs in the first quarter with payrolls declining 0.8 percent from the previous three months. The jobless rate, already at a decade- high 9.2 percent, may jump to 11.5 percent in 2010, the European Commission forecasts.

With increased unemployment offsetting the benefits of falling consumer prices, French household spending unexpectedly plunged 1.6 percent in May from a year earlier and was down 0.2 percent on the month, data today showed. Paris-based Air France- KLM Group may need to eliminate another 3,000 jobs, Chief Executive Officer Pierre-Henri Gourgeon said last week.

European stocks were lower. The Dow Jones Stoxx 600 Index was down 0.3 percent at 201.71 at 9:45 a.m. in London.

‘Eye of the Storm’

Deutsche Bank AG Chief Operating Officer Hermann-Josef Lamberti said on June 18 that the market is still in “the eye of the storm” as the credit crisis affects the real economy. “By no means is the worst over,” said Lamberti, who is also a member of the management board at Germany’s largest bank. “The financial crisis isn’t over.”

PSA Peugeot Citroen, Europe’s second-largest carmaker, said today that it may have an operating loss of as much as 2 billion euros this year, depending partly on the aid the French government is able to offer the auto industry. “A number of uncertainties remain,” the Paris-based company said.

European governments have boosted spending to bolster their economies, while the ECB this month kept its key rate at a record low of 1 percent. Gains in business and consumer confidence indicate that the measures may be starting to show results. Consumer confidence in Germany, the region’s largest economy, rose for a second month, data today showed.

“The euro-zone economic recovery is far from guaranteed and relapses remain a very serious danger,” said Howard Archer, chief European economist at IHS Global Insight in London. “It is imperative that the ECB does not rule out taking further efforts to boost economic activity.”

BLOOMBERG

Tomorrow's Calendar (US)

10:00 AM
Existing Home Sales
Conference Board

Μειώσεις μέχρι 25% στις τιμές ακινήτων

Μειώσεις μέχρι 25% στις τιμές ακινήτων


Σε παρόμοια επίπεδα με την Ισπανία (-25%) και την Ελλάδα (-18%) βρίσκονται οι μειώσεις στις τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με τον τέταρτο δείκτη αγοράς ακινήτων της εταιρείας Α. Λοϊζου που παρουσιάστηκε χθες σε διάσκεψη τύπου. Όπως λέχθηκε, οι μειώσεις αφορούν παραθαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και μη ανταγωνιστικές περιοχές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση της εταιρείας, η Ισπανία, η οποία παρουσιάζει παρόμοιες οικονομικές παραμέτρους με την Κύπρο (τουρισμός/ ακίνητα για ξένους) έχει υποστεί μια μείωση της τάξης του 25% με 1 εκ. οικιστικές μονάδες να είναι στα αζήτητα, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν 200 χιλ. απούλητες μονάδες όπου δείχνουν μια μείωση των τιμών της τάξης του 18%.

«Ως εκ τούτου», σημειώνεται, «οι μειώσεις στις τιμές των ακινήτων που μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί για την Κύπρο, βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα». Βέβαια, τονίζεται, η Κύπρος είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από χώρες όπως η Ρουμανία όπου η ζήτηση έχει σχεδόν φθάσει το μηδέν από το εξωτερικό, ενώ οι ντόπιες τράπεζες δεν δανείζουν με το ανάλογο αποτέλεσμα στη ντόπια ζήτηση.

Ταυτόχρονα, η Βουλγαρία έχει φθάσει σε στάδιο απογοήτευσης των ξένων επενδυτών με χιλιάδες διαμερίσματα να υπάρχουν αδιάθετα. Οι μειώσεις τιμών σε ακίνητα έχουν ξεπεράσει το 40%-50%. Παρόμοιες μειώσεις σε τιμές δείχνουν και πιο προοδευμένες χώρες όπως η Ιρλανδία, ενώ για εμπορικά ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο η μείωση αναμένεται να ξεπεράσει το 30%.

Όπως τονίζεται, εκεί που η Κύπρος έχει βοηθηθεί είναι από το «αναχρονιστικό» της σύστημα στην εκποίηση υποθηκευμένων μονάδων. Στην Αμερική, η καθυστέρηση στην πληρωμή των δόσεων, προσφέρει τη δυνατότητα στο χρηματοδότη να εκποιήσει καταναγκαστικά το κτήμα του σε περίπου 2-3 μήνες, στη Βρετανία 3-5 μήνες, ενώ στην Ελλάδα γύρω στους 6 μήνες. Στην Κύπρο, με το υπάρχον σύστημα, η περίοδος εκποίησης είναι γύρω στα 5-8 χρόνια, αν δεν πρόκειται για μόνιμη κατοικία ξεπερνά τα 10-12 χρόνια.

«Με το δικό μας καθ’ υπολογισμό αριθμό οικιστικών (κυρίως) μονάδων με καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων να είναι γύρω στις 1.500-2000 μονάδες, γίνεται αντιληπτό τι θα συνέβαινε αν αυτές οι μονάδες είχαν τη δυνατότητα εκποίησής τους στο έτος 2009. Αν αυτό γινόταν, τότε οι τιμές θα μειώνονταν τουλάχιστον κατά 30% σε εκείνα τα ακίνητα που δεν προσφέρουν τίποτα το ιδιαίτερο».

«Επειδή η οικονομική κρίση στην Κύπρο, προστίθεται, αναμένεται ότι θα αρχίσει να ξεπερνιέται τέλος του 2009 αρχές του 2010, η καθυστέρηση στις εκποιήσεις ίσως να καλύψει τις μειώσεις τιμών προς το θετικό».

Επίσης, στη συγκράτηση της μείωσης των τιμών συντείνει και η νοοτροπία των κυπρίων να μην πωλούν κάτω του κόστους.

Ακτινογραφία

Στο δείκτη αγοράς ακινήτων της εταιρείας Α. Λοϊζου γίνεται και ακτινογραφία των τιμών ακινήτων στην Κύπρο, τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως αναφέρεται, η περίοδος του 2000-2003 χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αυξήσεις τιμών που έφθασαν το 20%-25% ανά έτος. Η αύξηση αφορούσε κυρίως τη στέγη και όχι άλλα είδη κατοικίας.

Το 2004 παρατηρήθηκε επιβράδυνση της αυξητικής τάσης. Οι αυξητικές τάσεις συνεχίστηκαν αλλά σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς. Ο γενικός δείκτης τιμών έδειξε μια αύξηση στο 10% μόνο κατά τους 12 μήνες του 2004, από τα επίπεδα του 20%-25% το 2003. Το 2005 μπορεί να χαρακτηρισθεί ως έτος σταθεροποίησης με τις τιμές να δείχνουν μεν μια αυξητική πορεία, η οποία δεν ξεπέρασε το 5% ενώ σε ορισμένες περιοχές επακολούθησε και μια πτώση (Πάφος) της τάξης του 10%-15%.

Το 2006 έχει διαφοροποιήσει αρκετά από τα δεδομένα των προηγούμενων ετών. Η συνεχής αύξηση των τιμών περιόρισε την οικονομική δυνατότητα των αγοραστών τόσο ντόπιων όσο και ξένων με αποτέλεσμα να μειωθεί και ο ρυθμός πώλησης.

Το 2007 μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένα έτος πρωτοφανούς ενδιαφέροντος για αγορά κτημάτων τόσο αναπτυξιακών όσο και γεωργικών. Το 2008 ξεκίνησε ακολουθώντας τις τάσεις του 2007 με το έντονο ενδιαφέρον και τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές ιδιαίτερα στα κτήματα/ οικόπεδα. Από τον Απρίλιο του 2008, στον τομέα της ντόπιας αγοράς άρχισε να παρατηρείται μείωση του ρυθμού ζήτησης και λόγω των ψηλότερων τιμών και της αυστηρότερης εξέτασης των δανείων από τις τράπεζες. Μετά το Σεπτέμβριο ξεκίνησε η αντίστροφη πορεία.

Αύξηση 125%

Στην έρευνα της εταιρείας, αναφέρεται ότι οι τιμές κατοικίας στην Κύπρο κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 125% την τελευταία δεκαετία. Όπως διαφαίνεται, η αύξηση στις τιμές οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο αυξημένο κόστος της γης, με τη γη να αναλογεί με το 14% του ολικού κόστους το 1998 και με το 42% το 2008.

Η έρευνα δείχνει ότι κατά την τελευταία δεκαετία η προσιτότητα αγοράς κατοικίας έχει μειωθεί δραματικά παρόλη την αύξηση στο διάμεσο μισθό. Κατά την περίοδο 1998-2008 η αύξηση στο εισόδημα ήταν 52%, στο κατασκευαστικό κόστος 54% και στο κόστος αγοράς γης 576%.

Όπως τονίστηκε, η συνέχιση της ραγδαίας αύξησης των τιμών των κατοικιών στην Κύπρο είναι απίθανο να συνεχιστεί στο προβλεπτό μέλλον. Αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Λοϊζου, η αύξηση στις τιμές, με εξαίρεση την περίοδο 2006-2008, κινείται σχεδόν παράλληλα με την αύξηση στο διάμεσο μισθό (δηλαδή η τιμή της γης συσχετίζεται άμεσα με την προσιτότητα της προς ένα μέσο ζευγάρι). Εν μέσω της οικονομικής κρίσης είναι απίθανο ο διάμεσος μισθός να αυξηθεί με γοργούς ρυθμούς ώστε να γίνει η αγορά γης πιο προσιτή σε ένα μέσο ζευγάρι (δηλαδή να μειωθεί η αναλογία ολικού κόστους προς μισθό), ενώ το ήδη δυσβάστακτο κόστος αγοράς οικοπέδου και κατασκευής κατοικίας σε σχέση με το παρελθόν είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των τιμών μεσοπρόθεσμα.

Λόγο του ιστορικά αυξημένου μεριδίου της τιμής της γης στο ολικό κόστος είναι πιθανό ότι η μείωση θα είναι στην τιμή της γης παρά στο κατασκευαστικό κόστος, το οποίο όμως δεν θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω της δραστικής μείωσης του πληθωρισμού και του κόστους της ενέργειας. Αν προστεθεί στα δεδομένα αυτά και η πιο συντηρητική πολιτική στην παροχή στεγαστικών δανείων που αναμένεται ότι θα υιοθετήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οι τιμές των κατοικιών δεν αναμένεται να επαναλάβουν την ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων στο προβλεπτό μέλλον.

Όπως τονίστηκε, η «έλλειψη ενός επίσημου δείκτη τιμών δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά αφού επιτρέπει την έκφραση άποψης χωρίς να υπάρχει τεκμηρίωση. Παράλληλα, η εστίαση της προσοχής όλων πάνω στην τιμή των ακινήτων μειώνει τη σημασία του πιο σημαντικού παράγοντα, δηλαδή της προσιτότητας των τιμών/ακινήτων για τους αγοραστές. Δεν έχει σχεδόν καμία σημασία η τιμή του ακίνητου, ή διακυμάνσεις σε αυτήν, εάν ο αγοραστής δεν έχει τη δυνατότητα και ικανότητα να το αγοράσει».

Μεθοδολογία

Η έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία από πράξεις του κτηματολογίου και δεδομένα από τη Στατιστική Υπηρεσία για την περίοδο 1998-2008. Συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε το κόστος αγοράς ενός οικοπέδου (κατ’ ακρίβεια μισού οικόπεδου) και το κόστος κατασκευής μιας μέσης ποιότητας και μεγέθους κατοικίας (συγκεκριμένα ημι-εφαπτόμενη) στην περιοχή Αρχάγγελου στη Λευκωσία.

STOCKWATCH.COM.CY

SEC charges 4 with helping Madoff

SEC charges 4 with helping Madoff

Agency claims that firms and executives recruited investors and fed money for giant Ponzi scheme.


NEW YORK (CNNMoney.com) -- The Securities and Exchange Commission on Monday charged a brokerage firm and several individuals with raising money from investors to feed Bernard Madoff's Ponzi scheme.

The SEC brought a civil enforcement action against Cohmad Securities Corp., its chairman Maurice Cohn, chief operating officer Marcia Cohn and registered representative Robert Jaffe with securities fraud. The SEC filed the case in U.S. District Court in Manhattan.

0:00 /4:18Inside Bernie's house of cards
The Cohns and Jaffe are accused of courting investors for Madoff's massive scheme, which used fresh investments from unsuspecting investors to make payments to more mature investors and creating the false appearance of legitimate returns.

Separately, the SEC charged California-based investment adviser Stanley Chais with securities fraud. Chais is accused of operating feeder funds that poured money into Madoff's Ponzi scheme.

The defendants helped Madoff "cultivate an air of exclusivity by pretending that he was too successful to trouble himself with marketing to new investors," while providing "a constant in-flow of funds to sustain his fraud," said Robert Khuzami, director of the SEC's enforcement division, in a prepared statement.

Both SEC complaints seek injunctions, financial penalties and court orders requiring the defendants to turn over ill-gotten gains.

Over two decades, the Cohns and Jaffe raised billions of dollars from hundreds of investors for Madoff and were paid $100 million for their troubles, according to the SEC. The SEC accuses the defendants of being fully aware that Madoff was operating a Ponzi scheme.

Defense lawyers for Jaffe called the SEC complaints "baseless."

"The complaint filed today, which we learned about only from the press, smacks of impulsiveness and efforts at self-justification," Jaffee's lawyers at the firm Arkin Kaplan Rice said in a statement. "It is unfair, baseless in the law, and is inaccurate in its understanding of the facts and of Mr. Jaffe."

Lawyers for the other defendants were not immediately available for comment.

The SEC described Chais as an investment adviser for 40 years who "has held himself out as an investing wizard, purporting to execute a complex trading strategy on behalf of hundreds of investors, despite in actuality being an unsophisticated investor who did nothing more than turn all of the investors' assets over to Bernard Madoff."

Between 1995 and 2008, Chais charged $269 million in fees, and withdrew $546 million from Madoff accounts, said the SEC. The government agency said Chais was "a close friend of Madoff since at least the 1960s."

Madoff has been locked up in the Metropolitan Correctional Center since March 12, when he pleaded guilty to masterminding the most massive Ponzi scheme of all time. He orchestrated the scheme through his firm, Bernard L. Madoff, which he founded in 1960.

Madoff's maximum sentence is 150 years in a federal prison, based on his guilty plea to 11 criminal counts, including fraud, money laundering, perjury, false filing with the Securities and Exchange Commission and other crimes. Madoff is set to be sentenced on June 29.

Thus far, investigators have identified 1,341 investors in Madoff's firm with losses exceeding $13 billion.

CNN

Όαση… εφοριακών η Κύπρος

Όαση… εφοριακών η Κύπρος


Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης την τελευταία επταετία είχαν οι φόροι στην Κύπρο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, παρά τις μικρές δαπάνες της χώρας σε δημόσιες συγκοινωνίες, υγεία και παιδεία. Όπως διαφαίνεται από μελέτη της Eurostat, τα δημόσια έσοδα από φόρους ως προς το ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 11,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2007, φθάνοντας το 41,6% από 30% που ήταν το 2000. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη το ποσοστό των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε. Μόνο η Μάλτα ακολούθησε την Κύπρο στο δρόμο των μεγάλων αυξήσεων των φορολογιών. Ακόμα και εκεί, όμως, τα έσοδα περιορίστηκαν στο 34,1% του ΑΕΠ και η συνολική αύξηση περιορίστηκε στις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες επί του ΑΕΠ.


Αντίθετα, τις μεγαλύτερες μειώσεις στα φορολογικά έσοδα σημειώνουν η Σλοβακία (από 34,1% το 2000 στο 29,4% το 2007) και η Φινλανδία (από 47,2% σε 43%).

Συγκριτικά με άλλες χώρες, το ύψος των φορολογικών εσόδων της Κύπρου το 2007 είναι ψηλό. Τα μεγαλύτερα ποσοστά δημόσιων εσόδων από φόρους ως προς το ΑΕΠ καταγράφουν η Δανία (48,7%) και η Σουηδία (48,3%).

Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό έχει η Ρουμανία (29,2%) και η Σλοβακία (29,2%). Χαμηλά έσοδα από φόρους έχει επίσης η Λιθουανία (29,9%)

Στην ΕΕ τα δημόσια έσοδα από φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ έφθασαν το 2007 στο 39,8% από 39,7% το 2006 και 40,6% το 2000. Στην ευρωζώνη τα έσοδα από φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ έφθασαν το 2007 το 40,4% από 40,3% το 2006 και 41,2% το 2000.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα φορολογικά έσοδα στην ΕΕ προέρχονται κυρίως από τη φορολόγηση των εργαζομένων. Στην ΕΕ, ο δείκτης των φορολογικών εσόδων των υπαλλήλων ανέρχεται στο 34,7%. Στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 25,7%.

Η Κύπρος καταγράφει επίσης πρωτιά στους κεφαλαιουχικούς φόρους (50,5%) έναντι 28,7% στην ΕΕ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι φόροι των ακινήτων, που ως γνωστό αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της επιβολής ΦΠΑ.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |