Thursday, November 19, 2009

Πτώση 2,7% για το αργό


Πτώση 2,7% για το αργό


Μεγάλες απώλειες σημείωσε στις συναλλαγές της Πέμπτης η τιμή του αργού μετά από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις και την ανάκαμψη του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του.

Πιο αναλυτικά το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε 2,12 δολ. ή 2,7% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 77,46 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το αργό τύπου Brent εξάλλου υποχώρησε 1,83 δολ. ή 2,3% στα 77,64 δολ. το βαρέλι στο ICE futures exchange του Λονδίνου.

capital.gr

Μικρά κέρδη για το χρυσό


Μικρά κέρδη για το χρυσό

Με μικρά κέρδη έκλεισε η τιμή του χρυσού, ανατρέποντας το ενδοσυνεδριακό αρνητικό κλίμα, στον απόηχο της ενίσχυσης του δολαρίου, το οποίο σημειώνει κέρδη ύψους 0,8% έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος. Μετά το «ράλι» που κατέγραψε στις προηγούμενες συνεδρίες, «αγγίζοντας» το ιστορικό υψηλό των 1.152,85 δολαρίων, ο χρυσός για τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά μόλις 70 cents στα 1.141,90 δολάρια η ουγγιά. Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους, το χρυσό έχει ενισχυθεί κατά 29%, ενώ το δολάριο έχει υποχωρήσει 6,1% έναντι του ευρώ. Επιπλέον, η ζήτηση για χρυσό έχει σημειώσει άνοδο 10% στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο.

Ανάκαμψη παρουσίασε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4869 δολάρια από το επίπεδο των 1,4963 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4863 δολάρια.

Η άνοδος του δολαρίου αποδίδεται με την υποχώρηση των διεθνών χρηματιστηρίων και την στροφή των επενδυτών σε πιο συντηρητικές αποδόσεις.

reporter.gr

Κάτω από τις 2.500 το Χ.Α. - Citigroup, JP Morgan πωλούν μαζικά ελληνικά ομόλογα -Στις 172 μ.β. το spread


Κάτω από τις 2.500 το Χ.Α. - Citigroup, JP Morgan πωλούν μαζικά ελληνικά ομόλογα -Στις 172 μ.β. το spread

Τα υψηλότερα CDs στην Ευρώπη δηλαδή το υψηλότερο ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας το οποίο ξεπερνάει και την Ιρλανδία που κινδύνευσε πραγματικά η οικονομία της , καταγράφονται στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή τo spread εκτοξεύτηκε στις 172 μονάδες βάσης ένδειξη ότι οδηγείται η αγορά στο τεχνικό σημείο των 170 με 180 μονάδων βάσης και αν διασπαστούν και αυτά τα επίπεδα ίσως να προσεγγίσεις τις 200 μονάδες βάσης. Αμερικανικές τράπεζες κυρίως η Citigroup και η J P Morgan πωλούν με ιδιαίτερη συχνότητα και μαζικότητα ελληνικά ομόλογα πιέζοντας έτσι τα spreads. Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές τράπεζες πωλούν ομόλογα για δύο λόγους 1) γιατί θέλουν να διακρατήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα ενόψει του κλεισίματος του έτους 2) γιατί προβληματίζονται για την Ελλάδα και την αύξηση του ρίσκου που καταγράφεται.

Τα Credit Default Swaps δηλαδή το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας που πληρώνει ο επενδυτής όταν αγοράζει ομόλογα ελληνικού δημοσίου διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης. Η Ελλάδα δηλαδή είναι η χώρα με το υψηλότερο ρίσκο. Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι τα CDs στην Ελλάδα διαμορφώνονται μεταξύαγορά 188 καιπώληση 193 μονάδες βάσης , ακολουθεί η Ιρλανδία με 166 και 171 μονάδες βάσης και η Ιταλία 94 με 98 μονάδες βάσης.

Το χαμηλότερο CDs στην Ευρώπη εμφανίζει η Γερμανία 28 με 30 μονάδες βάσης. Η παράμετρος αυτή αποδεικνύει ότι οι επενδυτές και ειδικά οι ξένοι αγοράζουν ομόλογα ωστόσο πρέπει να πληρώσουν περισσότερα ως ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας. Η αύξηση του κρατικού ρίσκου όπως καταγράφεται στα CDs έχει ως επίπτωση στην διεύρυνση των spreads στα ομόλογα τα οποία διαπραγματεύονται στις 172 μονάδες βάσης με τάσης αύξησης.

Ερωτηθείς για την διεύρυνση των spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό Bund νωρίτερα την Πέμπτη, ο Παπακωνσταντίνου είπε: "Πιστεύουμε ότι η αξιόπιστη οικονομική πολιτική που ακολουθούμε θα φανεί και ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε καλύτερους όρους δανεισμού".

Μεγάλη υποχώρηση στο ΧΑ

Κάτω από τις 2.500 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης έπειτα από δύο μήνες. Το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε την αγορά στις 2.497,15 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,26%. Το «παρήγορο» για τους αισιόδοξους, είναι ότι οι συναλλαγές ήταν περιορισμένες, στα 200,8 εκατ. ευρώ. Περιορισμένες για όλες τις άλλες μετοχές, πλην των τραπεζών στις οποίες – σε αυτές του 20άρη δηλαδή- έγινεν περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ!

Το γύρισμα στην αγορά οφείλεται στις απώλειες των διεθνών χρηματιστηρίων έπειτα από τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, που «βλέπει» την ανάκαμψη για τη διεθνή οικονομία από τα μέσα του 2010 και τα άσχημα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, η αγορά περιμένει τη κατάθεση του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του κ. Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργού. Από αυτά που έχουν γίνει γνωστά, «παγώνουν» οι προσλήψεις και οι αυξήσεις των μισθών στο Δημόσιο.

Αυτό που απομένει είναι ο νέος προϋπολογισμός να τύχει της εγκρίσεως της Κομισιόν. Την ίδια ώρα, το spread «ξέφυγε» πάνω από τις 170 μονάδες, με τις αγορές να πιέζουν τη κυβέρνηση να προχωρήσει σε τομές, προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα και το Χρέος. Το κλίμα ήταν άσχημο για μία ακόμα συνεδρίαση, καθώς 166 μετοχές έκλεισαν με απώλειες, έναντι 37 που ενισχύθηκαν και 98 που έμειναν αμετάβλητες. Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο των πωλητών, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,64%, ΕΤΕ 2,54%, Eurobank 2,47%, Marfin Popular 1,75%, ATE 1,70%. Eξαίρεση απετέλεσαν τα χαρτιά της Κύπρου και της Alpha, ενώ από τον 20άρη ξεχώρισαν, αλλά με οριακή άνοδο Ιντραλότ, Coca Cola, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ. Αμετάβλητος ο ΟΤΕ στα 10,60 ευρώ.

reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,3% στον δείκτη leading indicators Οκτωβρίου


ΗΠΑ: Αύξηση 0,3% στον δείκτη leading indicators Οκτωβρίου


NEA YORKH (Dow Jones)-- Αύξηση για έβδομο διαδοχικό μήνα κατέγραψε ο δείκτης leading indicators τον Οκτώβριο, καταδεικνύοντας πως η ανάκαμψη βρίσκεται στο δρόμο. Ειδικότερα, ο δείκτης βελτιώθηκε σε ποσοστό 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 1% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το Conference Board.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση της τάξης του 0,4% του δείκτη τον Οκτώβριο.

"Μπορούμε να αναμένουμε αργή ανάκαμψη στο πρώτο μισό του 2010", δήλωσε ο Ken Goldstein, αναλυτής του Conference Board. Ο ρυθμός ανάκαμψης, ωστόσο, θα εξαρτηθεί σημαντικά από το βαθμό βελτίωσης της ζήτησης και από το πόσο σύντομα θα γίνει αυτό".

Έξι από του δέκα leading indicators βελτιώθηκαν τον Οκτώβριο. Οι πιο θετικοί ήταν τα spread των επιτοκίων, η αντεστραμμένη τάση στις αιτήσεις ανεργίας και οι τιμές των μετοχών. Οι πιο αρνητικοί παράγοντες ήταν οι καταναλωτικές προσδοκίες και οι οικοδομικές άδειες.

Ο συμπίπτον δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο έπειτα από πτώση 0,1% το Σεπτέμβριο, μέγεθος το οποίο είχε αρχικά καταγραφεί ως αμετάβλητο.

Ο δείκτης υστέρησης μειώθηκς 0,2% τον περασμένο μήνα, έπειτα από αναθεωρημένη πτώση 0,5% το Σεπτέμβριο, το οποίο είχε αρχικά ανακοινωθεί ως πτώση κατά 0,3%.

capital.gr

ΗΠΑ: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για το Philly Fed το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για το Philly Fed το Νοέμβριο


Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε το Νοέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of Philadelphia.


Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Philly Fed υποχώρησε στις 16,7 μονάδες από 11,5 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη στις 12 μονάδες.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε στις 14,8 μονάδες από τις 6,2 μονάδες, ενώ ο δείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε στις - 0,5 μονάδες από τις – 6,8 μονάδες.

capital.gr

ΗΠΑ: Σε επίπεδο-ρεκόρ οι αθετήσεις στα στεγαστικά


ΗΠΑ: Σε επίπεδο-ρεκόρ οι αθετήσεις στα στεγαστικά


Σε επίπεδο-ρεκόρ ανήλθε το ποσοστό των Αμερικανών που έχουν μείνει πίσω στις πληρωμές των στεγαστικών δανείων τους στο τρίτο τρίμηνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ένωση Ενυπόθηκων Τραπεζιτών (MBA).

Πιο αναλυτικά το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση ή για τα οποία έχει ξεκινήσει διαδικασία κατάσχεσης έφτασε το επίπεδο ρεκόρ του 14,41%.

"Παρά το γεγονός ότι η οικονομική ύφεση τερματίστηκε στα μέσα του καλοκαιριού, η επιδείνωση στην εξυπηρέτηση των δανείων συνεχίζεται. Οι απώλειες θέσεων εργασίας συνεχίζονται οδηγώντας σε αύξηση τις αθετήσεις και τις κατασχέσεις", δήλωσε ο Jay Brinkmann, επικεφαλής οικονομολόγος της MBA.

Το ποσοστό των δανείων για τα οποία έχει ξεκινήσει διαδικασία κατάσχεση στο τέλος του γ΄ τριμήνου διαμορφώθηκε στο 4,47% από 4,3% το β΄ τρίμηνο του έτους και 2,97% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

capital.gr

Εθνική: Αναβαθμίζει την τιμή στόχο η KBW


Εθνική: Αναβαθμίζει την τιμή στόχο η KBW

»Στα 29,1 από 25,7 ευρώ προηγουμένως αναβαθμίζει η KBW την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα, διατηρώντας τη σύσταση Outperform, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η Εθνική είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου στις 23 Νοεμβρίου.

imerisia.gr

ΗΠΑ: 505.000 νέοι άνεργοι την περασμένη εβδομάδα


ΗΠΑ: 505.000 νέοι άνεργοι την περασμένη εβδομάδα


Οι αρχικές αιτήσεις επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 505.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, όσο ακριβώς και στο προηγηθένα διάστημα και όσο περίμεναν οι αναλυτές.


euro2day.gr

AOL: Πιθανόν να απολύσει το 1/3 των εργαζομένων


AOL: Πιθανόν να απολύσει το 1/3 των εργαζομένων


Η AOL Inc. ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τους εργαζόμενους σχετικά με πρόταση προγράμματος αναδιοργάνωσης, που μπορεί να περιλαμβάνει περικοπές του ενός τρίτου του εργατικού δυναμικού, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό δελτίο προς την Securities and Exchange Commission.

Ο βραχίονας Ίντερνετ της Time Warner πρόκειται να από-επενδυθεί στις αρχές Δεκεμβρίου και το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης εντάσσεται στους όρους της απόσχισης.

Η AOL αναφέρει ότι στόχος είναι η μείωση του ετήσιου λειτουργικού κόστους κατά 300 εκατ. δολ. και αναμένει κόστος αναδιοργάνωσης της τάξης των 200 εκατ. δολαρίων.

euro2day.gr

Βρετανία: Πάνω από τις προβλέψεις οι λιανικές πωλήσεις


Βρετανία: Πάνω από τις προβλέψεις οι λιανικές πωλήσεις

Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 3,4%, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 2,9%.

Ελαφρώς υψηλότερες του αναμενόμενου ήταν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σύμφωνα με την ONS, οι πωλήσεις αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,4%, έναντι ανόδου 0,5% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση, σημείωσαν αύξηση 3,4%, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 2,9%.

naftemporiki

Τέλος στις φορολογικές διακρίσεις κατά πολυεθνικών!


Τέλος στις φορολογικές διακρίσεις κατά πολυεθνικών!


Ήταν μία από τις δίκες, με τη μεγαλύτερη διάρκεια στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μια ομάδα πολυεθνικών εταιριών κέρδισαν τελικά την υπόθεση, που αφορούσε παραβίαση κανόνων της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες στο βρετανικό δημόσιο.

Η προσφυγή αφορούσε στον περιορισμό των φοροαπαλλαγών για τόκους δανείων, ο οποίος απέκλειε τις θυγατρικές στη Βρετανία, με μητρική σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για νόμο, που είχε σχεδιαστεί να περιορίσει το βαθμό, στον οποίο μια – εκτός νήσου – μητρική μπορεί να μεταφέρει χρέος στις βρετανικές θυγατρικές της, ώστε να συμψηφίσει τα κόστη των τόκων με τους φόρους της. Μάλιστα, ο συνήγορος των εταιριών είχε υποστηρίξει παλαιότερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι – σε εξαιρετικές περιπτώσεις – όπως όταν μητρική προσπαθεί να σώσει μια προβληματική θυγατρική της μειώνοντας τους τόκους, η μητρική αυτή θα μπορεί να δανείσει σχετικά υψηλά ποσά στη θυγατρική της χωρίς να έχει κυρώσεις. Αρκεί, φυσικά, να αποδείξει ότι η κίνηση αυτή δεν έγινε απλά για να μειώσει το φόρο.

Τότε, το 2006, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε κατ΄ αρχήν δικαιώσει τις 20 πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων οι Volvo, Lafarge, Pepsico και Caterpillar. Ένα χρόνο αργότερα, όμως, αποφάνθηκε ότι ο συγκεκριμένος νόμος μπορεί να αιτιολογηθεί στη βάση της παρεμπόδισης φοροαποφυγής. Όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε την Τρίτη ότι το βάρος πέφτει πλέον στο βρετανικό δημόσιο να αποδείξει ότι τα δάνεια αυτά δεν αφορούν σε εμπορικούς σκοπούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξιώσεις των εταιριών αφορούν την περίοδο μέχρι τον Απρίλιο του 2004, οπότε και το βρετανικό δημόσιο άλλαξε τη νομοθεσία, ακριβώς για να αποφύγει την όποια αντιπαράθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον Chris Morgan της KPMG, η απόφαση μπορεί να κοστίσει στο βρετανικό δημόσιο έως και 1 δισεκατομμύριο λίρες !

capital.gr

Mobius: "Η ελληνική αγορά είναι φτηνή!"


Mobius: "Η ελληνική αγορά είναι φτηνή!"


Φθηνή χαρακτηρίζει την αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ο γκουρού των αγορών και επικεφαλής της Templeton, Marc Mobius.

Στο περιθώριο παρουσίασης στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Citigold Investment Banking, ο κ. Mobius υποστήριξε ότι η ελληνική αγορά είναι κατά τι φθηνότερη από τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες αγορές.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, είπε χαρακτηριστικά ότι "αγόρασαν τράπεζες πολύ ακριβά στην Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία, αλλά -στη συνέχεια- διαχειρίστηκαν τις επενδύσεις τους εκεί σωστά και πήραν τα χρήματά τους πίσω."

Χαρακτήρισε το 2009 κακή χρονιά για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ως θετικά στοιχεία το χαμηλό πληθωρισμό και τα χαμηλά επιτόκια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των σχέσεών μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση:

"Στο παρελθόν οι Έλληνες πολιτικοί έκαναν ό,τι ήθελαν. Τα καλά νέα είναι ότι τώρα είναι πιο περιορισμένοι στις κινήσεις τους από τον έλεγχο της Ένωσης."

Αναφέρθηκε ακόμα στις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων συνολικά στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι τα κέρδη από αυτές τις δραστηριότητες να επιστρέψουν στη χώρα.

Εκτιμά ότι το ευρώ είναι υπερτιμημένο, ενώ για το δολάριο είπε ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί, καθώς υποστήριξε ότι όσο περισσότερο χρήμα "κόβεται" από την κυβέρνηση, τόσο περισσότερο χρέος θα πρέπει να πωλείται στην Κίνα και τις υπόλοιπες χώρες.

Παρ΄ όλα αυτά, "το δολάριο δεν θα πεθάνει γρήγορα!", είπε χαρακτηριστικά. Οι ΗΠΑ επιμένουν στο να ξοδεύουν χρήματα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ποσά τα οποία είναι αντίστοιχα με τη δαπάνη για το δημόσιο σύστημα υγείας. "Αν αποχωρήσουν από αυτές τις χώρες ή αυξήσουν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 75-80 χρόνια, τότε το δολάριο θα ισχυροποιηθεί. Αλλά θα γίνουν αυτές οι κινήσεις;", διερωτήθηκε.

Χαρακτήρισε λάθος τις πιέσεις Ομπάμα προς την Κίνα για την ανατίμηση του γουάν καθώς θα οδηγήσει, όπως είπε, στην αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Παρά τις πιέσεις είπε ότι η Κίνα δεν θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση σύντομα, εκτιμώντας ότι θα πάρει αρκετό χρόνο στους Κινέζους να γίνουν μεγάλοι καταναλωτές καθώς ένα από τα προβλήματα που έχουν είναι η έλλειψη από ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Επίσης, βλέπει περαιτέρω άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων και -ως επενδυτική επιλογή- δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις αναδυόμενες αγορές.

capital.gr

ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς μένουν Ρουμανία

ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς μένουν Ρουμανία


Τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν την έκθεσή τους στη Ρουμανία επανέλαβαν χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εννέα ευρωπαϊκές τράπεζες.

Μεταξύ αυτών τέσσερις ελληνικές, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank.

Της κοινής δήλωσης είχε προηγηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες εκπροσώπων της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο του European Bank Coordination Initiative Group.

Εκτός τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Erste Group Bank, Raiffeisen International, UniCredit Group, Société Générale, και Volksbank, εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και εκπρόσωποι από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών που εμπλέκονται.

Η συνάντηση είναι η τρίτη κατά σειρά, μετά τις αντίστοιχες στις 26 Μαρτίου και 19 Μαΐου. Όπως επισημαίνεται στη σχετική κοινή δήλωση, έως τα τέλη Οκτωβρίου 2009 η έκθεση των παραπάνω μητρικών τραπεζών στη Ρουμανία «σε μεγάλο βαθμό διατηρήθηκε σε σχέση με την ημερομηνία αρχικής δέσμευσης, το Μάρτιο».

Οι τράπεζες τόνισαν την ανάγκη διατήρησης της διαθεσιμότητας των κατάλληλων επενδυτικών εργαλείων, ενώ διαπιστώθηκε ότι όλες ανταποκρίθηκαν στη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν κεφαλαιακή επάρκεια για της θυγατρικές τους στη Ρουμανία σε επίπεδα άνω του 10%.

Το πρόγραμμα στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών παραμένει σε ισχύ για τη Ρουμανία, όπως επισημάνθηκε, και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Οι συμμετέχοντες επισήμαναν επίσης στην κοινή τους δήλωση ότι οι δεσμεύσεις των παραπάνω τραπεζών σε συνδυασμό με τα προγράμματα οικονομικής στήριξης θα βοηθήσουν το τραπεζικό σύστημα της Ρουμανίας να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την τρέχουσα ύφεση και να επιστρέψει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

capital.gr

JP Morgan: Εξαγοράζει την Cazenove έναντι £1 δισ.


JP Morgan: Εξαγοράζει την Cazenove έναντι £1 δισ.


Την πλήρη εξαγορά της Cazenove Group Ltd., ανακοίνωσε η JPMorgan Chase & Co, σε μια συμφωνία η αξία της οποίας ανέρχεται στις 1 δισ. λίρες (1,67 δισ. δολ.). Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δυο εταιρείες συμμετέχουν ήδη σε κοινοπραξία στη Μ. Βρετανία.



Ειδικότερα, οι μέτοχοι της Cazenove θα λάβουν 5,35 λίρες ανά μετοχών. Η συμφωνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2010.


Οι δυο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι η κοινοπραξία θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται με το σήμα της J.P. Morgan Cazenove. Η J.P. Morgan θα συνδυάσει τις δραστηριότητες των μετοχών και της έρευνας με τις υπάρχουσες δραστηριότητές της που καλύπτουν την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενώ όπως ανέφερε τα στελέχη της J.P. Morgan Cazenove θα διατηρήσουν τις θέσεις τους.

capital.gr

Τράπεζες: Διαθέτουν αχρησιμοποίητη ρευστότητα 7 δισ. από την ΕΚΤ

Τράπεζες: Διαθέτουν αχρησιμοποίητη ρευστότητα 7 δισ. από την ΕΚΤ

Αχρησιμοποίητο απόθεμα ρευστότητας που αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ σύμφωνα με πληροφορίες από τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν περί τα 35 με 40 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ (9,5 δισ. Εθνική, 9 δισ. Alpha, 6 δισ. Πειραιώς, 2,5 δισ. ευρώ ΑΤΕ, 1,5 δισ. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) ωστόσο αυτό που δεν είναι γνωστό στην αγορά είναι ότι μέρος αυτής της ρευστότητας δεν έχει χρησιμοποιηθεί και παραμένει ως απόθεμα στις τράπεζες π.χ. είναι επενδεδυμένο στην διατραπεζική αγορά άρα είναι άμεσα ρευστοποιήσιμο και επιστρέψιμο.
Το απόθεμα ρευστότητας εκτιμάται αυτή την στιγμή στο σύστημα περίπου στα 7 δις ευρώ αντιστοιχεί δηλαδή στο μέγιστο της αντληθείσας ρευστότητας περίπου στο 18%. Με σχεδιαζόμενη μείωση έως και 50% ή και περισσότερο της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ μέσα στους προσεχείς 4 με 6 μήνες αποδεικνύει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει εναλλακτικές δικλείδες ρευστότητας και μπορεί να αντικαταστήσει την ρευστότητα της ΕΚΤ με άλλους εναλλακτικούς τρόπους.

Εχει επισημανθεί πρόσφατα και αναλυτικά κατά τράπεζα ότι σχεδιάζονται να εκδοθούν πάσης φύσεως ομόλογα ύψους 10 δις ευρώ ώστε να αντικαταστήσουν την ρευστότητα της ΕΚΤ με ρευστότητα από την αγορά. Παράλληλα στόχος είναι η επιμήκυνση του χρόνου διακράτησης της ρευστότητας από τον ένα χρόνο στα 3 ή 5 χρόνια. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή ρευστότητα και εναλλακτικές πηγές παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στις αγορές.

reporter.gr

Πύρρειος νίκη στο Ανώτατο για ΦΠΑ


Πύρρειος νίκη στο Ανώτατο για ΦΠΑ


Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε χθες το αίτημα εταιρειών για προσωρινή αναστολή της κυβερνητικής απόφασης για επίσπευση της πληρωμής ΦΠΑ, ανοίγοντας το δρόμο στη κυβέρνηση για πρόωρη είσπραξη φόρων χωρίς όμως να βγάζει την Κύπρο από την τροχιά επιτήρησης, όπως ήταν ο αρχικός στόχος. Η γλυκόπικρη νίκη της κυβέρνησης στο Ανώτατο, που προκάλεσε το μένος του επιχειρηματικού κόσμου, θα της επιτρέψει να βάλει γύρω στα €50 εκ. στα έσοδα του 2009 αντί του 2010, περιορίζοντας το φετινό έλλειμμα κατά 0,3% χωρίς όμως να το περιορίζει σε επίπεδα κάτω του 3%.

Η σμίκρυνση της περιόδου πληρωμής ΦΠΑ από τρεις σε ένα μήνα αφορά μόνο 77 εταιρείες, που επιλέχθηκαν από την Έφορο ΦΠΑ, Ζέτα Αιμιλιανίδου, βάσει του τζίρου τους. Οι εννέα από αυτές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη επικαλούμενες άνιση μεταχείριση και ζητώντας διάταγμα κατά της εφαρμογής της απόφασης, μέχρι την εκδίκαση της ουσίας της.

Σύμφωνα με το δικηγόρο της κυβέρνησης, Γιαννάκη Λαζάρου, το Ανώτατο απέρριψε την αίτηση των εταιρειών διότι θεώρησε ότι δεν μπορούσε να εξετάσει κατά πόσο ήταν αιτιολογημένη η απόφαση για έκδοση διατάγματος, χωρίς να προχωρήσει στη στάθμιση παραγόντων και στοιχείων τα οποία στην προκαταρτική αυτή διαδικασία δεν σταθμίζονται, διότι διαφορετικά θα υπεισέρχετο στην ουσία της υπόθεσης.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η μάχη για δικαίωση της μίας ή της άλλης πλευράς στέλνεται στις ελληνικές καλένδες, αφού η εξέταση της ουσίας της υπόθεσης ενδέχεται να πάρει μέχρι και τρία χρόνια.

Οι εταιρείες που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη θα πρέπει στο ενδιάμεσο να καταβάλουν το ΦΠΑ δύο μήνες νωρίτερα από ότι συνήθως, προσφέροντας στην κυβέρνηση έκτακτα έσοδα που υπό κανονικές συνθήκες θα λάμβανε το 2010.

Η ένεση από την επίσπευση του ΦΠΑ αναμένεται να έχει μικρές μόνο επιδράσεις στον κρατικό κορβανά, που παρουσιάζει απώλειες €0,5 δισ. το πρώτο δεκάμηνο σε σύγκριση με πέρσι. Τα μισά περίπου από τα έσοδα αφορούν τις μειωμένες εισπράξεις ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τις εισπράξεις άμεσων φόρων.

Παρά τα πρόσθετα έσοδα, το έλλειμμα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεφύγει πέραν του 3% το 2009, αναγκάζοντας τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να ξεκινήσουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Κύπρου την άνοιξη, θέτοντας την κυπριακή οικονομία υπό επιτήρηση.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χαρίλαου Σταυράκη, το έλλειμμα βρίσκεται ήδη στα επίπεδα του 3-3,5% του ΑΕΠ.

stockwatch.com.cy

Αγορές:Ρυθμιστής ο αμερικανικός leading indicator


Αγορές:Ρυθμιστής ο αμερικανικός leading indicator



Η πορεία του σύνθετου δείκτη οικονομικής δραστηριότητας (leading indicator) στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο αποτελεί το βασικό μακροοικονομικό στοιχείο το οποίο προσελκύει, σήμερα, το ενδιαφέρον των επενδυτών. Μερίδιο και στα επιδόματα ανεργίας.

Τα στοιχεία για τον leading indicator ανακοινώνονται στις 17.00 ώρα Ελλάδας, με πρόβλεψη ότι διαμορφώθηκε στο 0,4%, έναντι 1% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα την ίδια ώρα ανακοινώνονται τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφεια τον Οκτώβριο, με πρόβλεψη ότι ο αντίστοιχος δείκτης που καταρτίζει άγγιξε το 10,9 από 11,5 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Στις 15.30 ώρα Ελλάδας δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας, με πρόβλεψης ότι έφθασαν στις 504.000 ένατνι 502.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

euro2day.gr

To carry trade, ο χρυσός και δύο σενάρια!

To carry trade, ο χρυσός και δύο σενάρια!



Οι αγορές είναι επικοινωνούντα δοχεία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μεταβολές σε μια απ’ αυτές να διαχέονται στις υπόλοιπες.

Όμως, δεν είναι πάντοτε εύκολο να εντοπίσει κανείς από ποια αγορά ξεκινά μια κίνηση αν και είναι εύκολο να διαπιστώσει τον υψηλό βαθμό συσχέτισης των αποδόσεών τους.

Πως έχουν τα δεδομένα αυτή την στιγμή σε μερικές απ’ αυτές τις αγορές;

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρίσκεται κοντά στο 1,50 ενώ η τιμή του χρυσού ακούμπησε τα 1150 δολάρια η ουγγιά και το πετρέλαιο τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Rubini του NY University, το carry trade του δολαρίου, δηλαδή ο δανεισμός δολαρίων λόγω χαμηλών επιτοκίων για τοποθετήσεις σε άλλα νομίσματα που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις έχει οδηγήσει στην διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος και βάλλει τις βάσεις για νέες φούσκες σε διάφορες αγορές.

Η διαπίστωση ότι πολλοί δανείζονται δολάρια για να αγοράσουν άλλα νομίσματα και αυτό συμβάλει στην ανατίμηση των άλλων και την υποτίμηση του δολαρίου είναι προφανώς σωστή.

Θα ήταν όμως λάθος να μην επισημανθεί επίσης ότι ορισμένα νομίσματα αναδυομένων οικονομιών έχουν ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου γιατί έχουν γίνει αποδέκτες εισροών ξένων κεφαλαίων που δεν συνδέονται με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια του δολαριακού carry trade.


Υπενθυμίζεται ότι η διολίσθηση του δολαρίου ενισχύει την ζήτηση για πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα αφού τα καθιστά φθηνότερα στα τοπικά νομίσματα.

Η εν συνεχεία ανακύκλωση των πετροδολαρίων σε ευρώ συντηρεί την πίεση στο αμερικανικό νόμισμα και ευνοεί τον μαύρο χρυσό κι άλλα εμπορεύματα.

Όλοι όμως γνωρίζουν ότι το δολάριο είναι υποτιμημένο έναντι του ευρώ και των άλλων βασικών νομισμάτων σ’ αυτά τα επίπεδα με βάση τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα και αυτό έχει μεν θετικές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία αλλά αρνητικές, κατά κύριο λόγο, για τις άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.

Υπάρχουν λοιπόν μεγάλη πιθανότητα ανταγωνιστικών υποτιμήσεων των άλλων βασικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου για να επανακτήσουν μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητας τους και να βοηθήσουν τις οικονομίες τους.

Όπως είναι φυσικό κάτι τέτοιο δεν αρέσει σε κεντρικές τράπεζες που θα ήθελαν να διαφοροποιήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα και όχι να βλέπουν της αξία τους να κινείται συγχρονισμένα προς τα πάνω η προς τα κάτω.

Μια διέξοδος για όλες αυτές είναι η διαφοροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων μέσω αγοράς χρυσού.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας ήταν η πρώτη που έδειξε τον δρόμο σ’ αυτή την φάση, αγοράζοντας 200 τόνους χρυσού από το ΔΝΤ με μέση τιμή τα 1045 δολάρια η ουγγιά πριν λίγο καιρό.

Οι συνέπειες είναι γνωστές καθώς ο χρυσός σκαρφάλωσε στα 1150 δολάρια η ουγγιά.

Αν λοιπόν οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες των μεγάλων αναδυομένων χωρών μετουσιωθούν σε πράξη για λόγους διαφοροποίησης των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων, η ζήτηση για ευρώ θα εξασθενήσει, αποδυναμώνοντας το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου (1ο σενάριο).

Σ’ αυτή την περίπτωση είναι πιο πιθανό να έχουμε ισχυροποίηση του δολαρίου/αποδυνάμωση του ευρώ με ταυτόχρονη ενίσχυση του χρυσού κι άλλων εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο, το επόμενο 12μηνο που δεν συμβαδίζει με την παλαιότερη σχέση τους.

Το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί αν οι κυβερνήσεις/κεντρικές τράπεζες κάποιων μεγάλων αναδυομένων οικονομιών ανατιμούσαν τα νομίσματά τους, π.χ. γουάν.

Η πίεση για διαφοροποίηση των αποθεμάτων υπέρ του ευρώ θα ήταν μικρότερη ενώ η ισχυροποίηση του τοπικού νομίσματος θα καθιστούσε φθηνότερα τα εμπορεύματα ενισχύοντας την ζήτηση γι’ αυτά και επομένως τις τιμές τους (2ο σενάριο).

Ως γνωστόν, όλες οι σχέσεις έχουν ένα τέλος.

Ίσως λοιπόν γίνουμε μάρτυρες του σεναρίου όπου το δολάριο ενισχύεται αλλά παρόλα αυτά ο χρυσός, το πετρέλαιο και τα άλλα εμπορεύματα επίσης ανεβαίνουν.

source: euro2day.gr

"Επίθεση" στους φορολογικούς παραδείσους


"Επίθεση" στους φορολογικούς παραδείσους


Όταν ο κ. Guy Hands, ο Βρετανός μεγιστάνας των private equities, εγκατέλειψε το Guernsey φέτος, αυτό αντιμετωπίστηκε σχεδόν ως πραξικόπημα για το μικροσκοπικό νησί, που βρίσκεται 20 μίλια δυτικά των γαλλικών ακτών.

Η αποχώρησή του έστρεψε την προσοχή σε ένα από τα πλουσιότερα και πλέον ιδιόρρυθμα κράτη του κόσμου. Το Guernsey είναι απομεινάρι του Δουκάτου της Νορμανδίας, βρίσκεται μεν υπό την κυριαρχία του βρετανικού στέμματος, αλλά υπερηφανεύεται ότι ουσιαστικά είναι αυτόνομο.

Το Παρίσι ή το Λονδίνο είναι μόλις μία ώρα ταξίδι με ιδιωτικό jet. Πρόκειται για ένα νησί στο οποίο επικρατούν οι νόμοι "της παλιάς, καλής εποχής", όπου οι κάτοικοι δεν κλειδώνουν τις πόρτες των σπιτιών τους και ακόμη και οι Ferrari δεν επιτρέπεται να τρέχουν με ταχύτητα μεγαλύτερη των 35 μιλίων ανά ώρα.

Όμως η ευμάρεια που έχει χτίσει το νησί χάρη στους χαμηλούς ή καλύτερα στους μηδενικούς φόρους τίθεται σε κίνδυνο λόγω τόσο των επιθετικών γειτόνων του όσο και της πιστωτικής κρίσης.

Πριν από έναν μήνα ο κ. Stephen Timms, ανώτατος αξιωματούχους του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, έστειλε ένα ιδιαίτερα απειλητικό μήνυμα προς τα τρία νησιά που υπόκεινται στο βρετανικό στέμμα, δηλαδή στο Guernsey, στο Jersey και στο Isle of Man. Τους είπε ότι το φορολογικό τους σύστημα -βάσει του οποίου υπάρχουν εταιρίες που δεν φορολογούνται καθόλου- θεωρείται απαράδεκτο και ληστρικό σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο κ. Peter Niven, πρώην τραπεζίτης, ο οποίος ουσιαστικά εκπροσωπεί τον χρηματοοικονομικό κλάδο του Guernsey, υποστηρίζει ότι η απαίτηση για αλλαγή στο φορολογικό σύστημα του νησιού αποτελεί κατάφορη παραβίαση της ανεξαρτησίας του. "Ουσιαστικά μας εκβιάζουν για να αλλάξουμε το σύστημα", υπογραμμίζει και προσθέτει πως "δεν μπορούμε να ελέγξουμε εμείς τη μοίρα μας".

Η όλο και πιο σκληρή γραμμή που ακολουθούν οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αποδοθεί και στην... πείνα τους να γεμίσουν τα άδεια τους ταμεία, μετά την παροχή πληθώρας μετρητών για διάσωση τραπεζών και συστήματος λόγω της κρίσης.

Στο Guernsey δεν απειλείται μόνο το φορολογικό σύστημα αλλά και ένας ολόκληρος τρόπος ζωής που έχουν διαμορφώσει οι κάτοικοί του. Το αποτέλεσμα της μάχης (μεταξύ φορολογικών παραδείσων και δυτικών κυβερνήσεων) αποτελεί ένα από τα στοιχεία που θα καθορίσουν τη νέα τάξη πραγμάτων στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κλάδο, μόλις φυσικά η κρίση περάσει ολοκληρωτικά.

Πάντως, το κοινοβούλιο του Guernsey (State of Deliberation) υπέκυψε στις πιέσεις και ανακοίνωσε πρόσφατα ότι "θα προχωρήσουμε σε αύξηση του γενικού φορολογικού συντελεστή στο 10%». Όμως μετρά το κόστος αυτής της απόφασης. Αν και πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοοικονομικού του κλάδου θα επιβιώσει από την επιβολή φόρων, εκφράζει φόβους πως θα χάσει κάποιες ξένες εταιρίες, οι οποίες θα μετακομίσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα τη Μάλτα.

Η επίθεση που ξεκίνησε πέρυσι στους φορολογικούς παραδείσους και στα κέντρα offshore προκλήθηκε εξαιτίας των υπερβολικών δημόσιων ελλειμμάτων των δυτικών αγορών, των σκανδάλων φοροδιαφυγής στην Ελβετία και στο Λιχτενστάιν, στην αλλαγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και στην ενίσχυση της εκστρατείας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Επίσης, η επιβολή σκληρότερων όρων εποπτείας επηρεάζει και τις εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα private equities.

Πάντως, οι φορολογικοί παράδεισοι του στέμματος, όπως το Guernsey, βρίσκονται πλέον στη "λευκή λίστα" του G20, καθώς φρόντισαν να εκσυγχρονίσουν τον τρόπο ελέγχου των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε αυτά, ενώ δέχθηκαν την ανταλλαγή πληροφοριών σε περίπτωση που κάτι τέτοιο τους ζητηθεί από κάποια άλλη χώρα. Στους χαμένους βρέθηκε η Ελβετία, η οποία διατάχθηκε να ξεχάσει το τραπεζικό απόρρητο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις από αρκετούς διεθνείς οργανισμούς.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι το Guernsey είναι αθώο ή ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Άλλωστε, σχεδόν το 50% των τραπεζικών καταθέσεων στη χώρα προέρχεται από ελβετικές τράπεζες, οι οποίες στέλνουν κεφάλαια σε άλλους φορολογικούς παραδείσους, καθώς αναζητούν όλο και πιο χαμηλούς φόρους για τους καταθέτες τους.

Πάντως, ο επικεφαλής του Guernsey κ. Lyndon Trott αρνείται ότι υφίσταται κάτι τέτοιο. "Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως συμβαίνει κάτι τέτοιο", υποστηρίζει. Όμως ο Λόρδος Hunt, συντηρητικό στέλεχος της Βουλής των Λόρδων, επιμένει ότι υπάρχει πρόβλημα. Συγκεκριμένα υποστηρίζει: "Το θέμα δεν έγκειται στον τρόπο με τον οποίο το Guernsey ελέγχει το τραπεζικό του σύστημα. Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι εξαρτάται από την εισροή καταθέσεων".

Την ίδια στιγμή, όμως, που οι φορολογικοί παράδεισοι δέχονται επίθεση, ή χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Αυστρία πιέστηκαν να ξεχάσουν το τραπεζικό απόρρητο, υπάρχουν περιοχές όπως το Delaware στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες Πολιτείες στις οποίες λειτουργούν δεκάδες χιλιάδες trusts, δηλαδή το βασικό όχημα που χρησιμοποιείται για την ανώνυμη διαχείριση και μεταφορά κεφαλαίων.

"Ελπίζω ότι αυτοί που ξεκίνησαν πόλεμο με εμάς να το πράξουν και με τα trusts που υπάρχουν στη Βρετανία αλλά και με το φορολογικό σύστημα ορισμένων Πολιτειών των ΗΠΑ", δήλωσε ο κ. Jean-Claude Juncker, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Τα trusts (μεταξύ άλλων) κατηγορούνται και για συμμετοχή σε θέματα φοροδιαφυγής. Το Guernsey στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας επέβαλε σε αυτά να παρέχουν πληροφόρηση σχετικά με τα πάγια που διαθέτουν και βρίσκονται όμως στο νησί.

"Εάν η εκστρατεία του G20 κατά της φοροδιαφυγής παραμείνει τόσο ρηχή όσο είναι τώρα, επικεντρωμένη μόνο στο τραπεζικό απόρρητο, τότε ουσιαστικά αυτό που θα πετύχει θα είναι να μειώσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα του κεντροευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, σε σύγκριση με το αγγλοσαξονικό", υποστήριξε πρόσφατα ο κ. Josef Proll, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.

Η άποψή του βασίζεται στην υποψία αρκετών ότι οι ισχυρές χώρες ουσιαστικά προστατεύουν τους δικούς τους φορολογικούς παραδείσους, μιας και έχουν υψηλά έσοδα από αυτούς. Και δεν έχει άδικο. Το Guernsey και τα υπόλοιπα "διαμάντια" του στέμματος μεταφέρουν τεράστια κεφάλαια στο City του Λονδίνου. Υπολογίζεται, δε, πως αυτά τα κεφάλαια έφθασαν στα 333 δισ. δολάρια στο β΄ τρίμηνο του 2009.

Την ίδια στιγμή, μπορεί οι μεγάλες χώρες να κυνηγούν τους δικούς τους φοροφυγάδες, αλλά φαίνεται ότι είναι απόλυτα πρόθυμες να κάνουν τα στραβά μάτια σε ό,τι αφορά τους φοροφυγάδες άλλων κρατών.

Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι γεμάτο με χρήματα μη Αμερικανών, μιας και οι ΗΠΑ είναι διά νόμου υποχρεωμένες να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα κεφάλαια που υπάρχουν στις τράπεζές τους μόνο με τον Καναδά. Αυτή η λεπτομέρεια αποκαλύφθηκε μετά τη διαρροή επιστολής της μεξικανικής κυβέρνησης προς τον Λευκό Οίκο, στην οποία το Μεξικό ζητούσε από τις ΗΠΑ να έχει και αυτό την ίδια αντιμετώπιση με τον Καναδά, αφού υπάρχουν "φόβοι ότι φοροφυγάδες αλλά και εγκληματίες από το Μεξικό έχουν τις καταθέσεις τους σε αμερικανικές τράπεζες".

Πάντως, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να πατάξει τους φορολογικούς παραδείσους που της ανήκουν. Όπως τονίστηκε πρόσφατα, φέτος "είναι η αρχή του τέλους των φορολογικών παραδείσων και των offshore". Αυτό είναι ολοφάνερο στην περίπτωση του Isle of Man, μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του Βρετανού υπουργού Οικονομικών ότι θα υπάρξει περικοπή 24% του προϋπολογισμού του νησιού. Μάλιστα, εξαιτίας αυτού η πιστοληπτική αξιολόγηση του Isle of Man τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Rodney Gallagher, βετεράνο αξιωματούχο του Foreign Office, όλα τα χρηματοοικονομικά κέντρα στις παρυφές της άλλοτε βρετανικής αυτοκρατορίας κινδυνεύουν. "Μόνο όσα από αυτά διαθέτουν πολιτική επιρροή ή τη στήριξη εξαιρετικά πλούσιων χωρών, όπως για παράδειγμα η Κίνα, θα επιβιώσουν", τονίζει. Ο Παναμάς, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και πιθανώς και η Ελβετία θα είναι μεταξύ αυτών που θα επιβιώσουν σύμφωνα με τον κ. Gallagher. Το Guernsey και το Jersey επίσης δεν θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωπα με "μετανάστευση" εταιριών.

Ο κ. Marty Sullivan της Tax Analysts, μη κερδοσκοπικού αμερικανικού οργανισμού, υποστηρίζει, επίσης, ότι το Guernsey και το Jersey θα επιβιώσουν, καθώς "φρόντισαν να συμμορφωθούν νωρίς". Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι παράδεισοι που θα πάψουν να υπάρχουν.

"Πάντα ήταν επικίνδυνο να επενδύεις στους φορολογικούς παραδείσους. Ποιοι είναι αυτοί που τους ελέγχουν; Θα είναι εκεί και αύριο; Εάν μία τράπεζα καταρρεύσει, τι θα κάνουν; Θα "παγώσουν" τα πάντα; Ποιος θα τη σώσει αυτή την τράπεζα;". Αυτά αναρωτιέται ο κ. Sullivan. Προσθέτει, βέβαια, πως κάποιοι θα επιβιώσουν: "Άλλωστε είθισται η δυστυχία του ενός να είναι ευτυχία του άλλου".

Η προσοχή στρέφεται πλέον στα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ασίας. "Καθώς η Ε.Ε. ενισχύει τις πιέσεις και τον έλεγχο στους φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης, οι πλούσιοι Ευρωπαίοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους στα offshore επενδυτικά κέντρα του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης", τονίζεται σε πρόσφατη έκθεση της Merrill Lynch Asia Wealth Management.

Το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο δεν βρέθηκαν στην "γκρίζα λίστα" του ΟΟΣΑ ύστερα από πολιτικές πιέσεις. Αναφέρονται, απλώς, σε μία υποσημείωση. Πάντως και τα δύο έχουν αρχίσει να καταρτίζουν νέους νόμους για περισσότερη διαφάνεια, ενώ η Σιγκαπούρη βρίσκεται ήδη στη "λευκή λίστα" του οργανισμού.

Όσο, πάντως, και να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς, περιοχές όπως το Guernsey εξακολουθούν να προσελκύουν τους πολύ πλούσιους. Από τη στιγμή, δε, που η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει φόρο 50% σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά τις 150.000 στερλίνες, οι… μετανάστες προς το Guernsey αυξήθηκαν. "Παλαιότερα είχαμε δύο ή τρεις… αφίξεις ετησίως", τονίζει ο κ. Tony Mancini της KPMG, "τώρα, όμως, έχουμε δύο - τρεις σε μηνιαία βάση".

** Οι "onshore" φορολογικοί παράδεισοι

Δεν υπάρχουν μόνο οι offshore φορολογικοί παράδεισοι. Υπάρχουν και οι "onshore", όπως τονίζει ο αρθρογράφος των "F.T.", κ. Michael Peel.

Υπάρχουν δύο περιοχές στον κόσμο, τα βρετανικά Virgin Islands και η Πολιτεία Delaware, όπου η έναρξη λειτουργίας νέων εταιριών είναι εντυπωσιακή. Σε μητρώα τους είναι εγγεγραμμένες περισσότερες από 800.000 εταιρίες. Άλλωστε, οι δύο περιοχές δεν ζητούν λεπτομέρειες ούτε για τη σύσταση των διοικήσεων ούτε για την οικονομική κατάσταση των εταιριών αυτών.

Σε έρευνα που δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα το βρετανικό Tax Justice Network αποδεικνύεται ότι οι πανίσχυρες χώρες είναι εξίσου υπεύθυνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα offshore κέντρα που θέλουν να... κυνηγήσουν.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ανάγκη να μην επικεντρώνονται οι έρευνες μόνο στο τραπεζικό απόρρητο αλλά και στην επιβολή περισσότερης διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας των offshore εταιριών και trusts.

** Πιέσεις για διαφάνεια

- Νησιά Cayman: Το παγκόσμιο κέντρο των hedge funds έχει φροντίσει να ευθυγραμμιστεί με τους διεθνείς κανόνες σε ό,τι αφορά την παροχή πληροφοριών για φορολογικά ζητήματα. Αποτέλεσμα να βγει από την "γκρίζα λίστα" και να ενταχθεί στη "λευκή λίστα".

- Βερμούδες: Είναι το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο του αντασφαλιστικού κλάδου. Παρά το γεγονός ότι πέρυσι το ΔΝΤ εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για τις προσπάθειες πάταξης του ξεπλύματος χρήματος, η περιοχή έχει φροντίσει να υπογράψει σειρά συμφωνίες για παροχή πληροφοριών.

- British Virgin Islands: Παρά το γεγονός ότι παραδέχεται την ανάγκη για περισσότερη δράση ώστε να υπάρξει πάταξη του οικονομικού εγκλήματος", το παγκόσμιο κέντρο δημιουργίας νέων επιχειρήσεων φρόντισε και αυτό να υπογράψει συμφωνίες για παροχή πληροφοριών.

- Jersey: Τραπεζικό κέντρο και βάση λειτουργίας trusts και funds. Συμμορφώθηκε νωρίς με τους κανόνες, πήρε τα εύσημα του ΔΝΤ και είναι στη "λευκή λίστα".

- Guernsey: Εντάχθηκε στη "λευκή λίστα" τον Απρίλιο, καθώς συμμορφώθηκε και αυτό με κανόνες παροχής πληροφοριών αλλά και με "ελαφρά αύξηση" των φόρων.

- Isle of Man: Το ΔΝΤ δηλώνει ότι το νησί έχει φροντίσει να πράξει τα δέοντα για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

euro2day.gr

Σιγκαπούρη: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 3%-5%

Σιγκαπούρη: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 3%-5%


Ανάπτυξη θα εμφανίσει το επόμενο έτος η οικονομία της Σιγκαπούρης μετά την έξοδό της από τη χειρότερη ύφεση από την ανεξαρτησία της το 1965, ένα ακόμη σημάδι για ανάκαμψη της ασιατικής περιφέρειας, η οποία ώθησε κάποιες χώρες να ξεκινήσουν την απόσυρση των οικονομικών μέτρων στήριξης.

Η οικονομία θα αναπτυχθεί 3% έως 5% το 2010 μετά από συρρίκνωση έως 2,5% φέτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου. Το ΑΕΠ αυξήθηκε ετησίως στο 14,2% (αναθεωρημένα στοιχεία) το τελευταίο τρίμηνο από τους τρεις προηγούμενους μήνες, σημειώνοντας δεύτερη συνεχόμενη αύξηση.

Η Αυστραλία και η Ινδία άρχισαν να σφίγγουν τη νομισματική τους πολιτική και η Σιγκαπούρη είπε σήμερα ότι σταδιακά θα αποσύρει τα οικονομικά μέτρα στήριξης καθώς η παγκόσμια οικονομία αναγεννιέται.

Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης Straits Times Index σημείωσε άνοδο 0,8%, φθάνοντας στις 2.766,21 μονάδες στις 10:53 π.μ. τοπική ώρα, μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής πρόβλεψης για το 2010. Το δολάριο της Σιγκαπούρης σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στο 1,3863.

Οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν από 2,5% έως και 3,5% το 2010 έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για άνοδο έως 2%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης που αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό εν μέσω υψηλότερων αξιών των κατοικιών. Η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί το νόμισμα περισσότερο από τα επιτόκια για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Η ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας επιταχύνεται καθώς οι εταιρείες, όπως Samsung Electronics Co. ανακοινώνουν υψηλότερα κέρδη. Η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη που θα ανακοινώσει τα στοιχεία του ΑΕΠ τις επόμενες ημέρες προβλέπεται – σύμφωνα με τους αναλυτές – να εμφανίσουν μικρότερες οικονομικές μειώσεις το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σήμερα η Σιγκαπούρη αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τις εξαγωγές του 2009 προβλέποντας ότι αυτές θα μειωθούν από 10% έως 11%, λιγότερο της προηγούμενης πρόβλεψης για μείωση 12%. Το εμπόριο ενδέχεται να αναπτυχθεί από 7% έως 9% το 2009, μετά τη συρρίκνωσή του έως 22% φέτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

naftemporiki

Γλυκές προτάσεις για εξαγορά της Cadbury


Γλυκές προτάσεις για εξαγορά της Cadbury


Η ιταλική Ferrero και η αμερικανική Hershey επιβεβαίωσαν χθες σε ξεχωριστές ανακοινώσεις ότι εξετάζουν τις προοπτικές μίας πιθανής προσφοράς για την εξαγορά της βρετανικής Cadbury.

Στις ανακοινώσεις τους οι δύο εταιρείες απέφυγαν ωστόσο να διευκρινίσουν εάν σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κοινή προσφορά, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αμερικανικού και του ιταλικού τύπου.

Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να προστατεύσει τη βρετανική σοκολατοποιία από την επιθετική προσφορά της Kraft ύψους 16,8 δισ. δολαρίων.

Αν και οι αναλυτές πιστεύουν ότι σε κάθε περίπτωση η Kraft έχει τον πρώτο λόγο στη «μάχη», τονίζουν ότι μία συμφωνία με την Ferrero θα ήταν μάλλον πιο «γλυκιά» για την Cadbury.

Η ιταλική σοκολατοποιία είχε το οικονομικό έτος 2007-08 έσοδα ύψους 6,2 δισ. ευρώ - πολύ κοντά δηλαδή σε εκείνα της βρετανικής εταιρείας.

Επιπλέον ενώ η Cadbury έχει κυρίαρχη παρουσία στη βρετανική αγορά, τα έσοδα της Ferrero προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις αγορές της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Εάν λοιπόν οι δύο εταιρείες αποφάσιζαν να ενώσουν δυνάμεις θα είχαν πλέον σημαντική παρουσία σε όλες σχεδόν τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Αναλυτές της Nomura υπολογίζουν ότι ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο εταιρειών θα οδηγούσε σε συνέργειες ύψους 350 εκατ. στερλινών- ποσό που μεταφράζεται στο 3% των συνολικών τους πωλήσεων.

Εάν υποθέσουμε ότι η κάθε πλευρά συμμετείχε με ποσοστό 50% στη νέα εταιρεία, που θα προέκυπτε, τότε η εξοικονόμηση των 350 εκατ. στερλινών θα σήμαινε 140 σεντ ανά μετοχή για τους μετόχους της Cadbury.

Στην πλειονότητά τους πάντως οι αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και αν οι Ferrero και Hershey διεκδικήσουν τελικά από κοινού την εξαγορά της Cadbury, δύσκολα θα μπορέσουν να παρουσιάσουν στους μετόχους της Cadbury μία προσφορά με οικονομικούς όρους πιο δελεαστικούς από αυτούς της Kraft.

Σύμφωνα με το Reuters οι Hershey και Ferrero βρίσκονται σε αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal την ίδια ώρα τα στελέχη της Hershey εμφανίζονται πιο αποφασισμένα και έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τράπεζες προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση της προσφοράς εξαγοράς.

Πηγές προσκείμενες στην Cadbury ανέφεραν ότι η εταιρεία δεν έχει προσεγγιστεί μέχρι στιγμής από τις δύο εταιρείες, δηλώνει ωστόσο ανοιχτή σε οποιαδήποτε ελκυστική πρόταση.

naftemporiki

Mε απώλειες 1,32% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Mε απώλειες 1,32% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Με απώλειες 127,33 μονάδων, ποσοστό 1,32%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 9.551,47 μονάδες.

naftemporiki

Mitsubishi Chemical: Εξαγορά της Rayon έναντι 2,43 δισ. δολ.

Mitsubishi Chemical: Εξαγορά της Rayon έναντι 2,43 δισ. δολ.


Στην εξαγορά της Mitsubishi Rayon έναντι 217 δισ. γιεν [JPY=X] (2,43 δισ. δολ.) προχωρά η Mitsubishi Chemical Holdings, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια χημικών της Ιαπωνίας, ενώνοντας τις δυνάμεις της με την εταιρεία έπειτα από σχεδόν 60 χρόνια.

Όπως αναφέρουν οι δύο εταιρείες σε κοινή ανακοίνωσή της, οι επενδυτές της Mitsubishi Rayon θα λάβουν 380 γιεν ανά μετοχή, ποσό το οποίο εμπεριέχει premium 40% στη χθεσινή τιμή κλεισίματος. Σε περίπτωση που η Mitsubishi Chemical δεν καταφέρει να εξαγοράσει όλες τις προνομιούχες μετοχές, οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε ανταλλαγή μετοχών.

Σύμβουλος της Mitsubishi Chemical στην εξαγορά ήταν οι Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. και Mizuho Financial Group Inc., ενώ η JPMorgan Chase & Co. συμβούλεψε τη Mitsubishi Rayon.

Οι συνδυασμένες πωλήσεις των δύο εταιρειών ανήλθαν στα 36 δισ. δολάρια περίπου κατά την οικονομική χρήση 2008. Συγκριτικά, οι πωλήσεις της Dow Chemical της μεγαλύτερης κατασκευάστριας χημικών στις ΗΠΑ, διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 57,5 δισ. δολάρια.

Η προσφορά της Mitsubishi Chemical θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

naftemporiki

Υποβαθμίζει την UBS η Moody΄s


Υποβαθμίζει την UBS η Moody΄s


Η Moody΄s Investors Service ανακοίνωσε σήμερα την υποβάθμιση της αξιολόγησης της στις καταθέσεις και τα εξασφαλισμένα ομόλογα της UBS AG σε Aa3 από Aa2 προηγουμένως, ενώ η οικονομική δύναμη της τράπεζας και το μακροπρόθεσμο χρέος υποβαθμίστηκαν σε C από B-. Το outlook είναι αρνητικό

"Η υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της UBS AG αντανακλά την άποψη της Moody΄s για τις σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η UBS στις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης πλούτου", αναφέρει μεταξύ άλλων η Moody΄s.

Σημειώνει παράλληλα "ότι η τράπεζα έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των πελατών, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχιζόμενες εκροές κεφαλαίων στον τομέα της διαχείρισης πλούτου, ενώ έχει χάσει σημαντικά στελέχη όπως αποδεικνύεται από την απώλεια εσόδων στην επενδυτική τραπεζική. Αν και στους δύο τομείς φαίνονται κάποια αρχικά σημάδια αναστροφής, η Moody΄s πιστεύει ότι οι προκλήσεις αυτές είναι απίθανο να αποδειχθούν βραχύβιες".

capital.gr
Share |