Thursday, November 19, 2009

To carry trade, ο χρυσός και δύο σενάρια!

To carry trade, ο χρυσός και δύο σενάρια!



Οι αγορές είναι επικοινωνούντα δοχεία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μεταβολές σε μια απ’ αυτές να διαχέονται στις υπόλοιπες.

Όμως, δεν είναι πάντοτε εύκολο να εντοπίσει κανείς από ποια αγορά ξεκινά μια κίνηση αν και είναι εύκολο να διαπιστώσει τον υψηλό βαθμό συσχέτισης των αποδόσεών τους.

Πως έχουν τα δεδομένα αυτή την στιγμή σε μερικές απ’ αυτές τις αγορές;

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρίσκεται κοντά στο 1,50 ενώ η τιμή του χρυσού ακούμπησε τα 1150 δολάρια η ουγγιά και το πετρέλαιο τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Rubini του NY University, το carry trade του δολαρίου, δηλαδή ο δανεισμός δολαρίων λόγω χαμηλών επιτοκίων για τοποθετήσεις σε άλλα νομίσματα που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις έχει οδηγήσει στην διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος και βάλλει τις βάσεις για νέες φούσκες σε διάφορες αγορές.

Η διαπίστωση ότι πολλοί δανείζονται δολάρια για να αγοράσουν άλλα νομίσματα και αυτό συμβάλει στην ανατίμηση των άλλων και την υποτίμηση του δολαρίου είναι προφανώς σωστή.

Θα ήταν όμως λάθος να μην επισημανθεί επίσης ότι ορισμένα νομίσματα αναδυομένων οικονομιών έχουν ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου γιατί έχουν γίνει αποδέκτες εισροών ξένων κεφαλαίων που δεν συνδέονται με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια του δολαριακού carry trade.


Υπενθυμίζεται ότι η διολίσθηση του δολαρίου ενισχύει την ζήτηση για πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα αφού τα καθιστά φθηνότερα στα τοπικά νομίσματα.

Η εν συνεχεία ανακύκλωση των πετροδολαρίων σε ευρώ συντηρεί την πίεση στο αμερικανικό νόμισμα και ευνοεί τον μαύρο χρυσό κι άλλα εμπορεύματα.

Όλοι όμως γνωρίζουν ότι το δολάριο είναι υποτιμημένο έναντι του ευρώ και των άλλων βασικών νομισμάτων σ’ αυτά τα επίπεδα με βάση τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα και αυτό έχει μεν θετικές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία αλλά αρνητικές, κατά κύριο λόγο, για τις άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.

Υπάρχουν λοιπόν μεγάλη πιθανότητα ανταγωνιστικών υποτιμήσεων των άλλων βασικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου για να επανακτήσουν μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητας τους και να βοηθήσουν τις οικονομίες τους.

Όπως είναι φυσικό κάτι τέτοιο δεν αρέσει σε κεντρικές τράπεζες που θα ήθελαν να διαφοροποιήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα και όχι να βλέπουν της αξία τους να κινείται συγχρονισμένα προς τα πάνω η προς τα κάτω.

Μια διέξοδος για όλες αυτές είναι η διαφοροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων μέσω αγοράς χρυσού.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας ήταν η πρώτη που έδειξε τον δρόμο σ’ αυτή την φάση, αγοράζοντας 200 τόνους χρυσού από το ΔΝΤ με μέση τιμή τα 1045 δολάρια η ουγγιά πριν λίγο καιρό.

Οι συνέπειες είναι γνωστές καθώς ο χρυσός σκαρφάλωσε στα 1150 δολάρια η ουγγιά.

Αν λοιπόν οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες των μεγάλων αναδυομένων χωρών μετουσιωθούν σε πράξη για λόγους διαφοροποίησης των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων, η ζήτηση για ευρώ θα εξασθενήσει, αποδυναμώνοντας το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου (1ο σενάριο).

Σ’ αυτή την περίπτωση είναι πιο πιθανό να έχουμε ισχυροποίηση του δολαρίου/αποδυνάμωση του ευρώ με ταυτόχρονη ενίσχυση του χρυσού κι άλλων εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο, το επόμενο 12μηνο που δεν συμβαδίζει με την παλαιότερη σχέση τους.

Το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί αν οι κυβερνήσεις/κεντρικές τράπεζες κάποιων μεγάλων αναδυομένων οικονομιών ανατιμούσαν τα νομίσματά τους, π.χ. γουάν.

Η πίεση για διαφοροποίηση των αποθεμάτων υπέρ του ευρώ θα ήταν μικρότερη ενώ η ισχυροποίηση του τοπικού νομίσματος θα καθιστούσε φθηνότερα τα εμπορεύματα ενισχύοντας την ζήτηση γι’ αυτά και επομένως τις τιμές τους (2ο σενάριο).

Ως γνωστόν, όλες οι σχέσεις έχουν ένα τέλος.

Ίσως λοιπόν γίνουμε μάρτυρες του σεναρίου όπου το δολάριο ενισχύεται αλλά παρόλα αυτά ο χρυσός, το πετρέλαιο και τα άλλα εμπορεύματα επίσης ανεβαίνουν.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |