Thursday, November 19, 2009

Mobius: "Η ελληνική αγορά είναι φτηνή!"


Mobius: "Η ελληνική αγορά είναι φτηνή!"


Φθηνή χαρακτηρίζει την αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ο γκουρού των αγορών και επικεφαλής της Templeton, Marc Mobius.

Στο περιθώριο παρουσίασης στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Citigold Investment Banking, ο κ. Mobius υποστήριξε ότι η ελληνική αγορά είναι κατά τι φθηνότερη από τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες αγορές.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, είπε χαρακτηριστικά ότι "αγόρασαν τράπεζες πολύ ακριβά στην Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία, αλλά -στη συνέχεια- διαχειρίστηκαν τις επενδύσεις τους εκεί σωστά και πήραν τα χρήματά τους πίσω."

Χαρακτήρισε το 2009 κακή χρονιά για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ως θετικά στοιχεία το χαμηλό πληθωρισμό και τα χαμηλά επιτόκια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των σχέσεών μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση:

"Στο παρελθόν οι Έλληνες πολιτικοί έκαναν ό,τι ήθελαν. Τα καλά νέα είναι ότι τώρα είναι πιο περιορισμένοι στις κινήσεις τους από τον έλεγχο της Ένωσης."

Αναφέρθηκε ακόμα στις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων συνολικά στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι τα κέρδη από αυτές τις δραστηριότητες να επιστρέψουν στη χώρα.

Εκτιμά ότι το ευρώ είναι υπερτιμημένο, ενώ για το δολάριο είπε ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί, καθώς υποστήριξε ότι όσο περισσότερο χρήμα "κόβεται" από την κυβέρνηση, τόσο περισσότερο χρέος θα πρέπει να πωλείται στην Κίνα και τις υπόλοιπες χώρες.

Παρ΄ όλα αυτά, "το δολάριο δεν θα πεθάνει γρήγορα!", είπε χαρακτηριστικά. Οι ΗΠΑ επιμένουν στο να ξοδεύουν χρήματα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ποσά τα οποία είναι αντίστοιχα με τη δαπάνη για το δημόσιο σύστημα υγείας. "Αν αποχωρήσουν από αυτές τις χώρες ή αυξήσουν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 75-80 χρόνια, τότε το δολάριο θα ισχυροποιηθεί. Αλλά θα γίνουν αυτές οι κινήσεις;", διερωτήθηκε.

Χαρακτήρισε λάθος τις πιέσεις Ομπάμα προς την Κίνα για την ανατίμηση του γουάν καθώς θα οδηγήσει, όπως είπε, στην αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Παρά τις πιέσεις είπε ότι η Κίνα δεν θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση σύντομα, εκτιμώντας ότι θα πάρει αρκετό χρόνο στους Κινέζους να γίνουν μεγάλοι καταναλωτές καθώς ένα από τα προβλήματα που έχουν είναι η έλλειψη από ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Επίσης, βλέπει περαιτέρω άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων και -ως επενδυτική επιλογή- δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις αναδυόμενες αγορές.

capital.gr

No comments:

Share |