Thursday, November 19, 2009

Τράπεζες: Διαθέτουν αχρησιμοποίητη ρευστότητα 7 δισ. από την ΕΚΤ

Τράπεζες: Διαθέτουν αχρησιμοποίητη ρευστότητα 7 δισ. από την ΕΚΤ

Αχρησιμοποίητο απόθεμα ρευστότητας που αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ σύμφωνα με πληροφορίες από τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν περί τα 35 με 40 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ (9,5 δισ. Εθνική, 9 δισ. Alpha, 6 δισ. Πειραιώς, 2,5 δισ. ευρώ ΑΤΕ, 1,5 δισ. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) ωστόσο αυτό που δεν είναι γνωστό στην αγορά είναι ότι μέρος αυτής της ρευστότητας δεν έχει χρησιμοποιηθεί και παραμένει ως απόθεμα στις τράπεζες π.χ. είναι επενδεδυμένο στην διατραπεζική αγορά άρα είναι άμεσα ρευστοποιήσιμο και επιστρέψιμο.
Το απόθεμα ρευστότητας εκτιμάται αυτή την στιγμή στο σύστημα περίπου στα 7 δις ευρώ αντιστοιχεί δηλαδή στο μέγιστο της αντληθείσας ρευστότητας περίπου στο 18%. Με σχεδιαζόμενη μείωση έως και 50% ή και περισσότερο της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ μέσα στους προσεχείς 4 με 6 μήνες αποδεικνύει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει εναλλακτικές δικλείδες ρευστότητας και μπορεί να αντικαταστήσει την ρευστότητα της ΕΚΤ με άλλους εναλλακτικούς τρόπους.

Εχει επισημανθεί πρόσφατα και αναλυτικά κατά τράπεζα ότι σχεδιάζονται να εκδοθούν πάσης φύσεως ομόλογα ύψους 10 δις ευρώ ώστε να αντικαταστήσουν την ρευστότητα της ΕΚΤ με ρευστότητα από την αγορά. Παράλληλα στόχος είναι η επιμήκυνση του χρόνου διακράτησης της ρευστότητας από τον ένα χρόνο στα 3 ή 5 χρόνια. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή ρευστότητα και εναλλακτικές πηγές παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στις αγορές.

reporter.gr

No comments:

Share |