Thursday, November 19, 2009

Γλυκές προτάσεις για εξαγορά της Cadbury


Γλυκές προτάσεις για εξαγορά της Cadbury


Η ιταλική Ferrero και η αμερικανική Hershey επιβεβαίωσαν χθες σε ξεχωριστές ανακοινώσεις ότι εξετάζουν τις προοπτικές μίας πιθανής προσφοράς για την εξαγορά της βρετανικής Cadbury.

Στις ανακοινώσεις τους οι δύο εταιρείες απέφυγαν ωστόσο να διευκρινίσουν εάν σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κοινή προσφορά, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αμερικανικού και του ιταλικού τύπου.

Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να προστατεύσει τη βρετανική σοκολατοποιία από την επιθετική προσφορά της Kraft ύψους 16,8 δισ. δολαρίων.

Αν και οι αναλυτές πιστεύουν ότι σε κάθε περίπτωση η Kraft έχει τον πρώτο λόγο στη «μάχη», τονίζουν ότι μία συμφωνία με την Ferrero θα ήταν μάλλον πιο «γλυκιά» για την Cadbury.

Η ιταλική σοκολατοποιία είχε το οικονομικό έτος 2007-08 έσοδα ύψους 6,2 δισ. ευρώ - πολύ κοντά δηλαδή σε εκείνα της βρετανικής εταιρείας.

Επιπλέον ενώ η Cadbury έχει κυρίαρχη παρουσία στη βρετανική αγορά, τα έσοδα της Ferrero προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις αγορές της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Εάν λοιπόν οι δύο εταιρείες αποφάσιζαν να ενώσουν δυνάμεις θα είχαν πλέον σημαντική παρουσία σε όλες σχεδόν τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Αναλυτές της Nomura υπολογίζουν ότι ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο εταιρειών θα οδηγούσε σε συνέργειες ύψους 350 εκατ. στερλινών- ποσό που μεταφράζεται στο 3% των συνολικών τους πωλήσεων.

Εάν υποθέσουμε ότι η κάθε πλευρά συμμετείχε με ποσοστό 50% στη νέα εταιρεία, που θα προέκυπτε, τότε η εξοικονόμηση των 350 εκατ. στερλινών θα σήμαινε 140 σεντ ανά μετοχή για τους μετόχους της Cadbury.

Στην πλειονότητά τους πάντως οι αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και αν οι Ferrero και Hershey διεκδικήσουν τελικά από κοινού την εξαγορά της Cadbury, δύσκολα θα μπορέσουν να παρουσιάσουν στους μετόχους της Cadbury μία προσφορά με οικονομικούς όρους πιο δελεαστικούς από αυτούς της Kraft.

Σύμφωνα με το Reuters οι Hershey και Ferrero βρίσκονται σε αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal την ίδια ώρα τα στελέχη της Hershey εμφανίζονται πιο αποφασισμένα και έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τράπεζες προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση της προσφοράς εξαγοράς.

Πηγές προσκείμενες στην Cadbury ανέφεραν ότι η εταιρεία δεν έχει προσεγγιστεί μέχρι στιγμής από τις δύο εταιρείες, δηλώνει ωστόσο ανοιχτή σε οποιαδήποτε ελκυστική πρόταση.

naftemporiki

No comments:

Share |