Friday, April 12, 2013

Εγκρίθηκε χωρίς αλλαγές το Κυπριακό Μνημόνιο από το Eurogroup

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Πολιτική Συμφωνία Επί του Μνημονίου της Κύπρου




Επιβεβαιώθηκε πλήρως η πληροφορία που μετέδωσε το kathimerini.com.cy, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ώρα Κύπρου, καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup Γιαρούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε χωρίς αλλαγές το Μνημόνιο για την Κύπρο, στο πλαίσιο της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στο Δουβλίνο

Χάρης Γεωργιάδης: Προσβλέπουμε στην επικύρωση από τα κράτη μέλη
Μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup στο Δουβλίνο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδη δήλωσε:

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο. Η πολιτική επικύρωση του προγράμματος, χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση, στέλνει ένα ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα, αλλά και ένα μήνυμα αναγνώρισης για τις προσπάθειες της Κύπρου και των συμπολιτών μας.
Προσβλέπουμε στην επικύρωση από τα κράτη μέλη, ώστε να ακολουθήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εκπεφρασμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τεχνική και οικονομική στήριξη, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει, μας αφήνει ικανοποιημένους».
Δηλώσεις 
«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τη διαδικασία επικύρωσης του Μνημονίου από εθνικά κοινοβούλια» δήλωσε στην εναρκτήρια δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερόν Ντάισελμπλουμ, ανακοινώνοντας ουσιαστικά την επίτευξη συμφωνίας για την διάσωση της Κύπρου.
Το ύψος της διάσωσης θα είναι 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. υπόκειται στις διαδικασίες επικύρωσης από το ΔΣ του ΔΝΤ. Τα άλλα 9 δισ. θα παραχωρηθούν από τον ΕΜΣ.

Το Eurogroup ενημερώθηκε επίσης σχετικά με την πρόοδο που γίνεται σχετικά με τον έλεγχο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Ο «ανεξάρτητος ελεγκτής» και η Moneyval ήδη προχωρούν με την έρευνά τους, και θα είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν τα ευρήματά τους πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Κύπρο, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Σημειώνεται πως η πρώτη δόση θα γίνει «πριν την 31η Μαΐου», σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα.
Ο Όλι Ρεν επίσης καλωσόρισε την πολιτική συμφωνία για την διάσωση της Κύπρου και εξέφρασε την ελπίδα πως το Μνημόνιο θα μπορεί να υπογραφεί και να αρχίσει η υλοποίησή του «σύντομα». Η «μακρά διαδικασία» έχει ολοκληρωθεί, δήλωσε ο κ. Ρεν ο οποίος εξέφρασε επίσης της ετοιμότητα της Κομισιόν να σταθεί «στο πλευρό των Κυπρίων».

Στην ατζέντα της ίδιας συνεδρίασης είναι και η πρόοδος στην αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος Προσαρμογής και να παρθούν ενδεχομένως αποφάσεις σχετικά με το πλαίσιο που θα διέπει μελλοντικά την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Πώληση χρυσού«Το να πουλάς χρυσό είναι μια επιλογή για τις κυπριακές αρχές», είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό το ενδεχόμενο αν αποφασιστεί,  θα γίνει από την Κεντρική Τράπεζα και όχι από την Τρόικα. «Η απόφαση θα ληφθεί από την ΚΤ, είπε και από την πλευρά του», ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.


Τα προσχέδια της μελέτης βιωσιμότητας και του Μνημονίου που έχουν ήδη διαρρεύσει στον τύπο προβλέπουν σωρευτική ύφεση της τάξης του 12.5% τη διετία 2013-2014 και ανάκαμψη από το 2015, όταν το χρέος της χώρας θα έχει εκτοξευθεί στο 126.3% του ΑΕΠ. Πάντως, οι τεχνοκράτες Κομισιόν σημειώνουν στη μελέτη βιωσιμότητας ότι είναι αρκετά πιθανό οι εκτιμήσεις τους να αποδειχθούν τελικά αισιόδοξες. Μετά την πολιτική συμφωνία που αναμένεται σήμερα, το Κυπριακό Μνημόνιο θα παραπεμφθεί στα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και την Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων προς έγκριση. Ο σχεδιασμός του Eurogroup είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός του Απριλίου και να εκταμιευθεί η πρώτη δόση στις αρχές Μαΐου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το προσχέδιο της μελέτης βιωσιμότητας προβλέπει την πώληση Κυπριακών αποθεμάτων χρυσού αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ, ενδεχόμενο που διέψευσε κατηγορηματικά η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Γενική "έκκληση" για βοήθεια η επιστολή ΑναστασιάδηΣχολιάζοντας τις πληροφορίες περί αιτήματος του Κυπρίου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για επιπλέον βοήθεια, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισαν στην "Κ": "Έχει γίνει μία μεγάλη παρεξήγηση με αυτό το θέμα στον τύπο σήμερα το πρωί. Η Κύπρος ζήτησε βοήθεια υπό την μορφή τεχνικής βοήθειας για την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, βοήθεια την οποία η Κομισιόν έχει δεσμευθεί να παράσχει, με την Task Force που θα συστήσει. Το χρηματοδοτικό πακέτο του προγράμματος θα παραμείνει στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και όλοι συμφωνούν σε αυτό, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής κυβέρνησης".

Όπως επιβεβαιώνουν κυπριακές διπλωματικές πηγές, η επιστολή του προέδρου Αναστασιάση θα είναι μία γενική "έκκληση" για ό,τι βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της Ε.Ε και όχι περισσότερα χρήματα μέσα από το Μνημόνιο




source: kathimerini.com.cy
Share |