Tuesday, January 17, 2012

Παραλύουν για τέσσερεις ώρες τα αεροδρόμια την Τετάρτη


Παραλύουν για τέσσερεις ώρες τα αεροδρόμια την Τετάρτη

35 συνολικά πτήσεις, από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από και προς τα αεροδρόμια αρκετών χωρών αναμένεται να επηρεαστούν από την τετράωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου των αεροδρομίων της Κύπρου Αδάμος Ασπρής ανέφερε ότι «δυστυχώς, τελικά δεν κατέστη εφικτό να αποφευχθεί η αυριανή εξαγγελθείσα απεργία από τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. Οι αρχές και των δυο Διεθνών αεροδρομίων της Κύπρου, παρέλαβαν γύρω στη μια μετά το μεσημέρι, την επίσημη NOTAM-Ειδοποίηση σύμφωνα με την οποία οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας κατέρχονται αύριο σε απεργία, από τη μία μετά το μεσημέρι, μέχρι τις πέντε η ώρα το απόγευμα».

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, συνέχισε «αναμένεται να επηρεαστεί το πτητικό πρόγραμμα και των δύο αεροδρομίων της χώρας. Συνολικά, και στα δύο αεροδρόμια, επηρεάζονται 35 πτήσεις εκ των οποίων οι 17 είναι αναχωρήσεις και οι άλλες 18 είναι αφίξεις».

Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο Λάρνακας επηρεάζονται 23 πτήσεις, 12 αναχωρήσεις και 11 αφίξεις, ενώ στο αεροδρόμιο της Πάφου επηρεάζονται 12 πτήσεις, 5 αναχωρήσεις και 7 αφίξεις.

Ο κ. Ασπρής πρόσθεσε ότι «ο συνολικός αριθμός των επιβατών που αναμένεται να επηρεαστεί από την αυριανή απεργία υπολογίζεται στις 5 χιλιάδες άτομα. Προς αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας καλούμε το επιβατικό κοινό όπως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αερογραμμές και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες» είπε.

Επιθυμούμε, πρόσθεσε, «να εκφράσουμε τη λύπη μας για αυτή την εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι ο καθένας από μας τίθεται πλέον στην κρίση του επιβατικού κοινού. Αυτοί οι οποίοι με τις ενέργειες τους αποφασίζουν να ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας, σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά εποχή, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα πιθανά αρνητικά συνεπακόλουθα, δεν θα αφορούν μόνο όλους τους υπόλοιπους αλλά ακόμη και τους ίδιους», κατέληξε.

Αεροδρόμιο Λάρνακας: Κανονικά στελεχωμένος την Τρίτη το βράδυ ο Πύργος Ελέγχου
Κανονικά με δυο Λειτουργούς Αεροπορικών Κινήσεων θα στελεχωθεί απόψε ο Πύργος Ελέγχου του αεροδρομίου της Λάρνακας μετά από σχετικές διευθετήσεις στις οποίες προέβη η ΠΑΣΥΔΥ και, συγκεκριμένα, η Κλαδική Υπαλλήλων Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

Σε επιστολή της προς τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιο Φλουρέντζου και αφού πρώτα υπενθυμίζει ότι η σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού και η άρνηση των υπαλλήλων του Τμήματος να εργαστούν υπερωρίες υπό την αβεβαιότητα του τρόπου αποζημίωσης τους είναι οι λόγοι για τους οποίους τα αεροδρόμια της Κύπρου κλείνουν κάποιες ώρες τις τελευταίες μέρες, η Κλαδική Υπαλλήλων Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας εξηγεί ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα σε ό,τι αφορά την κανονική λειτουργία του αεροδρομίου απόψε, όταν ένας από τους δυο λειτουργούς της αποψινής βάρδιας στον Πύργο Ελέγχου ασθένησε και κανένας δεν αποδέχτηκε να παρουσιαστεί για υπερωριακή εργασία ως αντικαταστάτης.

Η Συντεχνία πληροφορεί τον Υπουργό ότι προέβηκε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να γίνει μετακίνηση προσωπικού από την αυριανή ημερήσια βάρδια – χωρίς υπερωριακή αποζημίωση – προκειμένου σήμερα το βράδυ να στελεχωθεί πλήρως ο Πύργος Ελέγχου με δυο λειτουργούς.

Εξηγεί, ωστόσο, ότι αύριο «θα παραμείνει αναγκαστικά για ημερήσιο καθήκον ο κρίσιμος αριθμός του ενός μόνο Λειτουργού Αεροπορικών Κινήσεων για όλη τη διάρκεια της βάρδιας» και εκφράζει την ελπίδα ότι με δεδομένη και την τετράωρη στάση εργασίας που έχει εξαγγείλει η Συντεχνία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, ο Λειτουργός Αεροπορικών Κινήσεων θα αναπαυθεί κατά τη διάρκεια της απεργίας.

«Εχουμε όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουμε όπου και όπως μπορούμε για απεμπλοκή από αυτή την κατάσταση με αμοιβαία καλή πρόθεση και κατανόηση», καταλήγει η Συντεχνία στην επιστολή της προς τον Υπουργό.

Αλλαγές σε πτήσεις της AEGEAN AIRLINES
Η AEGEAN AIRLINES ανακοίνωσε την αλλαγή στην ώρα αναχώρησης σε 5 σκέλη πτήσεων προς/από Λάρνακα της 18ης Ιανουαρίου 2012 καθώς και στην ώρα αναχώρησης μίας πτήσης από Λονδίνο προς Αθήνα, λόγω της στάσης εργασίας που εξήγγειλαν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας του αεροδρομίου της Λάρνακας για την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012, από ώρα 13:00 έως 17:00 της Τετάρτης.

Οι αλλαγές στις πτήσεις είναι οι εξής:

• Α3 906 Αθήνα – Λάρνακα, Αναχώρηση από Αθήνα στις 15:30 αντί στις 14:45
• Α3 907 Λάρνακα – Αθήνα, Αναχώρηση από Λάρνακα στις 18:00 αντί στις 17:15
• Α3 920 Θεσσαλονίκη – Λάρνακα, Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη στις 15:15 αντί στις 14:15
• Α3 921 Λάρνακα – Θεσσαλονίκη, Αναχώρηση από Λάρνακα στις 17:55 αντί στις 16:55
• Α3 758 Λάρνακα – Λονδίνο, Αναχώρηση από Λάρνακα στις 17:00 αντί στις 16:20
• Α3 605 Λονδίνο – Αθήνα, Αναχώρηση από Λονδίνο στις 20:45 αντί στις 20:20

Η AEGEAN, αναφέρει ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να επικοινωνήσει με τους επιβάτες των ως άνω πτήσεων προκειμένου να τους ενημερώσει για τις αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πτήσεων τους.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της AEGEAN www.aegeanair.com ή καλούν στα τηλέφωνα: 801 11 20000(από σταθερό), 210 6261000(από κινητό).


source: kathimerini.com.cy

Δεύτερη στην «ακρίβεια» η Κύπρος


Δεύτερη στην «ακρίβεια» η Κύπρος

Το δεύτερο ψηλότερο πληθωρισμό της ευρωζώνης σημείωσε η Κύπρος τον Δεκέμβριο του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Κύπρο επιταχύνθηκε φτάνοντας στο 4,2% το Δεκέμβριο του 2011 σε σχέση με 4% το Νοέμβριο 2011 και 1,9% το Δεκέμβριο του 2010.

Ψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από την Κύπρο καταγράφει μόνο η Σλοβακία (4,6%), ενώ σχεδόν στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται ο πληθωρισμός της Εσθονίας (4,1%).

Τον χαμηλότερο πληθωρισμό της ευρωζώνης καταγράφει η Μάλτα (1,3%).

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός παρουσιάζει επιβράδυνση πέφτοντας στο 2,7% σε σχέση με 3% το Νοέμβριο του 2011 και 3% το Δεκέμβριο του 2010.

Στην Ευρώπη σημειώθηκε επίσης επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 3% σε σχέση με 3,4% το Νοέμβριο και 3,3% το Δεκέμβριο του 2010.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Empire State τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Empire State τον Ιανουάριο


Αύξηση παρουσίασε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της New York Federal Reserve Bank.

Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 13,48 μονάδες από τις 8,19 μονάδες τον περασμένο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο του δείκτη στις 11 μονάδες.

Ο δείκτης των παραγγελιών σημείωσε στις 13,7 μονάδες από τις 5,99 μονάδες, ενώ ο δείκτης των αποστολών ενισχύθηκε στις 21,69 μονάδες από τις 20,06. Ο δείκτης για την απασχόληση αυξήθηκε στις 12,09 μονάδες από τις 2,33 μονάδες



source: capital.gr

FDIC: Προτείνει νέα stress tests για τις αμερικανικές τράπεζες


FDIC: Προτείνει νέα stress tests για τις αμερικανικές τράπεζες


Οι αμερικανικές τράπεζες με τουλάχιστον 10 δισ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να εκτελέσουν τις δικές τους δοκιμές για να διαπιστώσουν αν διαθέτουν επαρκή περιθώρια ώστε να αντέξουν και νέες ζημιές σύμφωνα με πρόταση που υπέβαλε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Η πρόταση της FDIC θέτει σε εφαρμογή τις διαδικασίες που προβλέπονται από την αναμόρφωση του χρηματοοικονομικού κλάδου που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010 με βάση τον νόμο Dodd-Frank.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες και χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα πρέπει να διεξάγουν "stress tests" για να διαπιστώνεται η ανθεκτικότητα τους σε ενδεχόμενους κινδύνους.

Με βάση την πρόταση της FDIC, οι τράπεζες θα διεξάγουν τις δοκιμές χρησιμοποιώντας τρία οικονομικά σενάρια που θα αναπτύξει η υπηρεσία.

Οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα σενάρια αυτά για να υπολογίσουν τις πιθανές ζημιές, την κεφαλαιακή τους θέση και τα αποθεματικά τους. Στη συνέχεια θα υποβάλουν έως τις 5 Ιανουαρίου αναφορά με τα αποτελέσματα των δοκιμών στην FDIC.

"Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα καθώς με τις ασκήσεις θα προσδιορίζεται αν διαθέτουν επαρκή επίπεδα κεφαλαίων για να αντέξουν μια περίοδο οικονομικών αναταράξεων", δήλωσε ο Martin Gruenberg, πρόεδρος της FDIC.

Σημειώνεται ότι η Federal Reserve σχεδιάζει να διεξάγει ξεχωριστές δοκιμές στις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 50 δισ. δολ.


source: capital.gr

Goldman Sachs και UBS "βλέπουν" το ευρώ κάτω του 1,20!


Goldman Sachs και UBS "βλέπουν" το ευρώ κάτω του 1,20!

Περαιτέρω υποχώρηση του κοινού ευρωπαικού νομίσματος "βλέπει" η Coldman Sachs. Σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή του οίκου, Jim O'Neill το ευρώ εκτιμάται ότι θα διολισθήσει κάτω και του ψυχολογικού ορίου 1,20, ενώ θεωρείται απίθανο να ενισχυθεί και πάλι άνω του 1,40.
Παράλληλα, και οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι σε ένα μήνα από τώρα το ευρώ θα έχει κατρακυλήσει στα 1,20 δολ, επικαλούμενοι τη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή κρίση χρέους, με αφορμή και το μπαράζ υποβαθμίσεων 9 ευρωπαϊκών κρατών από τον οίκο Standard & Poor's, αλλά και την υποβάθμιση του EFSF.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, το ευρώ θα υποχωρήσει στα 1,15 δολ, σε περίπτωση που η ευρωπαική κρίση χρέους δεν επιλυθεί.

source: reporter.gr

S&P: Αρνητικό outlook για ΕΤΕπ


S&P: Αρνητικό outlook για ΕΤΕπ

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αξιολόγησε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με αρνητική προοπτική την Τρίτη, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υποβαθμιστεί, μόλις μέρες μετά την υποβάθμιση από τον οίκο εννιά από τα δεκαεπτά κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ανακοίνωσή του ο οίκος αναφέρει ότι «η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψη μας για τη πιθανότητα υποβάθμισης το 2012 ή το 2013». Οι Standard & Poor’s αναφέρονται σε αδύναμες προοπτικές για τρείς από τους μετόχους της Τράπεζας στην Ολλανδία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

Με 360 δισ. Ευρώ σε δάνεια στα βιβλία της τον περασμένο Ιούνιο, ο οίκος αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ο μεγαλύτερος διακρατικός χρηματοοικονομικός θεσμός που παρακολουθεί.

Κράτησε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τράπεζας σε ΑΑΑ και την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε Α-1+ κάτι που βασίστηκε στην απόδοσή της στο παρελθόν παρά τις «λιγότερο ευνοϊκές» αναλογίες σε κεφάλαια και ρευστότητα σε σύγκριση με άλλους θεσμούς που απολαμβάνουν αξιολόγησης ΑΑΑ.

Ο οίκος υποβάθμισε τις αξιολογήσεις ΑΑΑ της Γαλλίας και της Αυστρίας την Παρασκευή κάτι που σημαίνει ότι το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης (ΕFSF) απώλεσε την ευνοϊκή του θέση.

Το αποτέλεσμα της απόφασης υποβάθμισης Γαλλίας και Αυστρίας για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ότι το κεφάλαιο που μπορεί να καταβληθεί από τους μετόχους αξιολόγησης ΑΑΑ, συμπεριλαμβανομένων και κρατών μελών της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, σημείωσε πτώση από 137 δισ. ευρώ σε 96 δισ. ευρώ.

Περίπου 90% των δανείων της Τράπεζας είναι εντός της ΕΕ και σχεδόν όλα είναι εγγυημένα από την ΕΕ ή από Κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ.

source: sigmalive.com

RBS: Πούλησε τις δραστηριότητες ενοικίασης αεροσκαφών στην Sumitomo Mitsui για 7,3 δισ.


RBS: Πούλησε τις δραστηριότητες ενοικίασης αεροσκαφών στην Sumitomo Mitsui για 7,3 δισ.


Η ιαπωνική τράπεζα Sumitomo Mitsui Financial Group πρόκειται να αγοράσει τις δραστηριότητες ενοικίασης αεροσκαφών της Royal Bank of Scotland, σε μια συμφωνία 7,3 δισ. δολαρίων.

Η RBS σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, όπως επισημαίνει το Reuters. Η RBS Aviation πωλείται καθώς η RBS συρρικνώνει τις δραστηριότητές της στον βασικό κορμό των βρετανικών λιανικών και εμπορικών τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πώληση στοιχείων του ενεργητικού της από τότε που η τράπεζα ξεκίνησε επιθετικά να συρρικνώνεται, όταν οι Βρετανοί φορολογούμενοι τη διέσωσαν πριν από τρία χρόνια, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του δημοσίου να ανέρχεται στο 83%.

«Η επίτευξη συμφωνίας για ένα τέτοιο μεγάλο deal σε μια τόσο ευμετάβλητη αγορά, είναι μια σημαντική επιτυχία», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της RBS, Bruce van Saun.



source: capital.gr

Hacker accesses Zappos.com customers' data



Hacker accesses Zappos.com customers' data

Zappos.com said a hacker had gained entry to its computer network, but not credit card data.

Online shoe seller Zappos.com said a hacker may have accessed the personal information of up to 24 million customers.

Customers' credit card and payment information was not stolen, but names, phone numbers, e-mail addresses, billing and shipping addresses, the last four digits from credit cards, and more may have been accessed in the attack, according to an e-mail that CEO Tony Hsieh sent on Sunday to employees.

Zappos is contacting customers by e-mail and urging them to change their passwords.

Zappos said the hacker gained access to its internal network and systems through one of the company's servers in Kentucky. Zappos, based in Las Vegas, is owned by Amazon.com.

Walmart hires president of CBS Interactive
Walmart has named an executive from CBS Interactive as its new head of online operations.

Neil Ashe, 44, will take the job as president and CEO of global e-commerce. He replaces Eduardo Castro-Wright, who said in September that he plans to retire.

Ashe was previously president of CBS Interactive, based in San Francisco. Its sites include Cnet and CBS.com.

Walmart has made the expansion of online sales a priority. It has recently started to turn around stagnating sales at its stores.

Internet Retailer magazine estimates that Walmart, the world's largest retailer, is the sixth-largest online seller.

REAL ESTATE
Irish tycoon bankrupt in property crash
A famed entrepreneur who was once rated Ireland's richest person was declared bankrupt Monday as a bank pursues him for debts exceeding $2.7 billion.

Lawyers for tycoon Sean Quinn withdrew his opposition to a Republic of Ireland bankruptcy order sought by the former Anglo Irish Bank, the reckless lender at the center of Ireland's calamitous property crash.

The bankruptcy judgment will force a thorough court investigation of Quinn's finances, which the bank hopes will reveal capital and assets that it can reclaim from Quinn, his wife and five children.

Quinn, 64, had a reported 2007 net worth of $6 billion but sank much of his fortune into Anglo months before the bank - the most aggressive lender to Ireland's construction barons - suffered crippling losses as the country's decadelong property bubble burst.



source: sfgate.com

Volkswagen: Ανάκληση 300.000 αυτοκίνητων διεθνώς


Volkswagen: Ανάκληση 300.000 αυτοκίνητων διεθνώς

Την ανάκληση σε όλον τον κόσμο περίπου 300.000 αυτοκινήτων ντίζελ διαφόρων μοντέλων λόγω προβλημάτων στο σύστημα ψεκασμού ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen

Την ανάκληση σε όλον τον κόσμο περίπου 300.000 αυτοκινήτων ντίζελ διαφόρων μοντέλων λόγω προβλημάτων στο σύστημα ψεκασμού ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.

Η ανάκληση αφορά συγκεκριμένα τα μοντέλα Eos, Golf, Jetta, Passat, Scirocco, Tiguan και Τ5, που είναι εξοπλισμένα με δίλιτρο κινητήρα ντίζελ και κατασκευάστηκαν μεταξύ 2009 και 2012.

Όπως διευκρίνισε, εκπρόσωπος της εταιρείας το μέτρο είναι προληπτικό και γίνεται για τον έλεγχο και την ενίσχυση των σωληνώσεων του συστήματος ψεκασμού.

source: naftemporiki.gr

Κίνα: Μείωση της ανάπτυξης σε 8,9% το 4ο τρίμηνο του 2011


Κίνα: Μείωση της ανάπτυξης σε 8,9% το 4ο τρίμηνο του 2011

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας μειώθηκε σε 8,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2011, ένα ρυθμό που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 30 μηνών, εν μέσω των φόβων για σταδιακή επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, ανακοίνωσε η εθνική κινεζική στατιστική υπηρεσία σήμερα.

Συνολικά ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) έφθασε το 9,2% το 2011 από 10,3% το 2010, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Αναλυτές ανέμεναν την οριακή επιβράδυνση σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς, καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να μεταβάλει τις ισορροπίες στην κινεζική οικονομία τονώνοντας την εγχώρια ζήτηση εν μέσω της μείωσης του ρυθμού μεγέθυνσης των εξαγωγών.

Η κυβέρνηση έχει θέσει γενικά στόχο η ανάπτυξη εφέτος να ανέλθει περίπου στο 8%.Στο μεταξύ, για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας, οι αστοί ξεπέρασαν σε αριθμό τους κατοίκους των επαρχιών, όπως ανακοίνωσε η εθνική κινεζική στατιστική υπηρεσία Στα τέλη του 2011 η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο καταμετρούσε 690,79 εκατ.

κατοίκους στις πόλεις έναντι 656,56 εκατ. κατοίκων στις επαρχίες, σύμφωνα με την υπηρεσία.

source: naftemporiki.gr

Olympus panel finds auditors liable



Olympus panel finds auditors liable

A commission investigating the Olympus accounting scandal has added the company’s statutory auditors to a list of officials alleged to be responsible for the affair, though it absolved two global accounting firms, KPMG and Ernst & Young.

The commission of legal experts, one of several set up by the Japanese camera company in the wake of one of Japan’s biggest cases of false financial reporting, said on Tuesday that it believed the past and present auditors were liable for Y8.4bn (US$109m) in damages.

Statutory auditors are non-voting members of Japanese corporate boards who are responsible for legal and ethical oversight, and are unrelated to outside accounting firms that audit companies’ financial statements.

The report concluded that five past and present statutory auditors at Olympus – a group that includes both former executives and nominally independed outsiders – should have picked up on clues to the deception and scrutinised top executives’ behaviour more closely, although it did not suggest they were directly involved in the cover-up.

But it said the false-accounting scheme had been too cleverly hidden for the outsiders at KPMG and E&Y to detect: “The masterminds of this case were hiding the illegal acts by artfully manipulating experts’ opinions.”

Last week Olympus filed suit against 19 current and past executives, including its president, Shuichi Takayama. A separate panel of inquiry concluded that they had either orchestrated or, as in the case of Mr Takayama, failed to prevent the accounting problems. Olympus has acknowledged that managers hid more than Y100bn of investment losses from regulators and investors beginning in the 1990s.

The suit put Olympus in the highly unusual position of taking its own top managers to court, but Tuesday’s report could make the situation stranger still. In accordance with Japanese corporate law, the lawsuit was filed in the name of Olympus’ serving statutory auditors – men who now stand accused of sharing responsibility for the wrongdoing themselves.

The three, Tadao Imai, Makoto Shimada and Yasuo Nakamura, were in place before the scandal broke but failed to sound the alarm, Tuesday’s report said. They stood by even after Olympus’ British former chief executive, Michael Woodford, raised concerns about the company’s accounting. Mr Woodford was sacked in October by a unanimous vote of Olympus’ board, which never debated his claims.

Although auditors cannot vote, they are meant to intervene when a board’s conduct might violate procedural or legal standards.

The report also named two former statutory auditors, Minoru Ota and Katsuo Komatsu, who left the company in 2004 and 2011, respectively. None of the five men accused in the report could be contacted for comment, and Olympus declined to make any officials available. It said it was planning a news briefing on Wednesday to address the responsibility issue.

Although they escaped blame in Tuesday’s report, Olympus’ outside accountants have also come under scrutiny over the scandal. Both KPMG, which oversaw Olympus’ financial reporting until 2009, and its successor E&Y signed off on the company’s accounts even though they found problems in parts of its business that turned out to have been involved in disposing of hidden losses.

The clearest red flag was Olympus’ decision to grant $700m in preferred shares in a UK-listed medical firm it had acquired to an obscure Cayman Islands-based financial firm that has since been implicated in the scandal. Both KPMG and E&Y objected privately to the accounting treatment of the shares, but their qualms were never made public.

The report makes it unlikely that KPMG and E&Y will be sued by Olympus itself, though it does not prevent disgruntled shareholders from targeting them directly. They could still face sanctions from Japan’s accounting industry association or government financial regulators, which are conducting separate investigations.

source: ft.com
Share |