Tuesday, January 17, 2012

FDIC: Προτείνει νέα stress tests για τις αμερικανικές τράπεζες


FDIC: Προτείνει νέα stress tests για τις αμερικανικές τράπεζες


Οι αμερικανικές τράπεζες με τουλάχιστον 10 δισ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να εκτελέσουν τις δικές τους δοκιμές για να διαπιστώσουν αν διαθέτουν επαρκή περιθώρια ώστε να αντέξουν και νέες ζημιές σύμφωνα με πρόταση που υπέβαλε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Η πρόταση της FDIC θέτει σε εφαρμογή τις διαδικασίες που προβλέπονται από την αναμόρφωση του χρηματοοικονομικού κλάδου που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010 με βάση τον νόμο Dodd-Frank.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες και χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα πρέπει να διεξάγουν "stress tests" για να διαπιστώνεται η ανθεκτικότητα τους σε ενδεχόμενους κινδύνους.

Με βάση την πρόταση της FDIC, οι τράπεζες θα διεξάγουν τις δοκιμές χρησιμοποιώντας τρία οικονομικά σενάρια που θα αναπτύξει η υπηρεσία.

Οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα σενάρια αυτά για να υπολογίσουν τις πιθανές ζημιές, την κεφαλαιακή τους θέση και τα αποθεματικά τους. Στη συνέχεια θα υποβάλουν έως τις 5 Ιανουαρίου αναφορά με τα αποτελέσματα των δοκιμών στην FDIC.

"Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα καθώς με τις ασκήσεις θα προσδιορίζεται αν διαθέτουν επαρκή επίπεδα κεφαλαίων για να αντέξουν μια περίοδο οικονομικών αναταράξεων", δήλωσε ο Martin Gruenberg, πρόεδρος της FDIC.

Σημειώνεται ότι η Federal Reserve σχεδιάζει να διεξάγει ξεχωριστές δοκιμές στις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 50 δισ. δολ.


source: capital.gr

No comments:

Share |