Tuesday, January 17, 2012

S&P: Αρνητικό outlook για ΕΤΕπ


S&P: Αρνητικό outlook για ΕΤΕπ

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αξιολόγησε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με αρνητική προοπτική την Τρίτη, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υποβαθμιστεί, μόλις μέρες μετά την υποβάθμιση από τον οίκο εννιά από τα δεκαεπτά κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ανακοίνωσή του ο οίκος αναφέρει ότι «η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψη μας για τη πιθανότητα υποβάθμισης το 2012 ή το 2013». Οι Standard & Poor’s αναφέρονται σε αδύναμες προοπτικές για τρείς από τους μετόχους της Τράπεζας στην Ολλανδία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

Με 360 δισ. Ευρώ σε δάνεια στα βιβλία της τον περασμένο Ιούνιο, ο οίκος αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ο μεγαλύτερος διακρατικός χρηματοοικονομικός θεσμός που παρακολουθεί.

Κράτησε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τράπεζας σε ΑΑΑ και την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε Α-1+ κάτι που βασίστηκε στην απόδοσή της στο παρελθόν παρά τις «λιγότερο ευνοϊκές» αναλογίες σε κεφάλαια και ρευστότητα σε σύγκριση με άλλους θεσμούς που απολαμβάνουν αξιολόγησης ΑΑΑ.

Ο οίκος υποβάθμισε τις αξιολογήσεις ΑΑΑ της Γαλλίας και της Αυστρίας την Παρασκευή κάτι που σημαίνει ότι το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης (ΕFSF) απώλεσε την ευνοϊκή του θέση.

Το αποτέλεσμα της απόφασης υποβάθμισης Γαλλίας και Αυστρίας για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ότι το κεφάλαιο που μπορεί να καταβληθεί από τους μετόχους αξιολόγησης ΑΑΑ, συμπεριλαμβανομένων και κρατών μελών της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, σημείωσε πτώση από 137 δισ. ευρώ σε 96 δισ. ευρώ.

Περίπου 90% των δανείων της Τράπεζας είναι εντός της ΕΕ και σχεδόν όλα είναι εγγυημένα από την ΕΕ ή από Κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ.

source: sigmalive.com

No comments:

Share |