Thursday, June 5, 2008

Μια ανάσα από τα 128 δολ. το αργό

Μια ανάσα από τα 128 δολ. το αργό

Σε ράλι ανόδου επιδόθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανακάμπτοντας από το χαμηλό τριών εβδομάδων στο οποίο είχε διαμορφωθεί χθες, μετά τη σημαντική ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του αμερικανικού.
Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου για το αργό ενισχύθηκε κατά 5,60 δολάρια, ή 4,6% και βρέθηκε στα 127,90 δολάρια το βαρέλι. Ανάλογη ανοδο κατέγραψε και η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ που βρέθηκε στα 127,65 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη 5,55 δολαρίων, ή 4,6%.

Το ευρωπαϊκό νόμισμακατέγραψε σημαντικά κέρδη έναντι του δολαρίου και του γεν, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, ο οποίος δεν απέκλεισε την αύξηση του ευρω-επιτοκίου τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.

Νωρίτερα σήμερα το αργό βρισκόταν σε χαμηλό τριών εβδομάδων, στα 122,27 δολάρια, μετά τις ενδείξεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης για και αύξηση των ενεργειακών αποθεμάτων.

Τόσο τα αποθέματα της βενζίνης, όσο και αυτά του ντίζελ αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδαστις ΗΠΑ πέραν του προβλεπόμενου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η υπηρεσίας ενέργειας της χώρας.

Επίσης, στην αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών συνέβαλλε και η απόφαση της Ινδίας και της Μαλαισίας να προχωρήσουν από σήμερα σε αύξηση των τιμών των καυσίμων, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ινδονησίας και της Ταιβάν, κίνηση που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο.

REPORTER.GR

"Έκοψε" τις εκτιμήσεις της για MBIA και Ambac η S&P

"Έκοψε" τις εκτιμήσεις της για MBIA και Ambac η S&P

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξίας των MBIA και Ambac Financial Group, των μεγαλύτερων αντασφαλιτικών εταιριών στον πλανήτη προέβη σήμερα η Standard & Poor's.
Η αξιολόγηση των δύο εταιριών μειώθηκε σε AA από Aaa. H S&P είχε προειδοποιήσει από χθες για την παραπάνω κίνηση.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1133.94 ( 1.33%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3300.58 ( 1.38%)

Όγκος: € 5,076,713

---

FTSE 100 INDEX 5,995.30 25.20 0.42%
CAC 40 INDEX 4,907.06 -8.01 -0.16%
DAX INDEX 6,941.83 -23.60 -0.34%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,604.45 213.97 1.73%
S&P 500 INDEX 1,404.05 26.85 1.95%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,549.94 46.80 1.87%

ΗΠΑ: Σε υψηλό 30ετίας οι κατασχέσεις κατοικιών

ΗΠΑ: Σε υψηλό 30ετίας οι κατασχέσεις κατοικιών

Σε υψηλό τριών δεκαετιών ανηλθε το πρώτο τρίμηνο ο αριθμός των Αμερικανών που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους λόγω καθυστέρησης ή αδυναμίας πληρωμής των δανείων. Οι νέες κατασχέσεις ανήλθαν στο 0,99% του συνολικού αριθμού των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, έναντι ποσοστού 0,83% στο τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ενωση Τραπεζιτών Ενυπόθηκων Δανείων.

Ο αριθμός των κατοικιών υπό κατάσχεση ανήλθε στο 2,47% του συνόλου και το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων, στο 6,35% του συνόλου. Τα επίπεδα αυτά είναι τα υψηλοτέρα από το 1979.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση των επιδομάτων ανεργίας

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση των επιδομάτων ανεργίας

Μειωμένες κατά 18.000 ήταν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας της χώρας, διαμορφώνοντας το συνολικό αριθμό στις 357.000.
Η είδηση αυτή αποτέλεσε θετική έκπληξη, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των αιτήσεων κατά 3.000.

Μειωμένος ήταν και ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, κατά 2.750 στις 368.500 νέες αιτήσεις.

REPORTER.GR

Στη Verizon Wireless η Alltel προς 28,1 δις δολ.

Στη Verizon Wireless η Alltel προς 28,1 δις δολ.

Την Alltel εξαγοράζει η Verizon Wireless, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, από τις TPG και Goldman Sachs προσφέροντας 28,1 δις δολάρια. Η συμφωνία περιλαμβάνει 5,9 δις δολάρια σε μετρητά και την ανάληψη χρέους 22,2 δις δολαρίων. Να σημειωθεί ότι η Verizon Wireless ανήκει από κοινού στη Verizon Communications και τη Vodafone.

REPORTER.GR

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Employment Situation
Dept of Labor


10:00 AM
Wholesale Trade
Dept of Commerce

Γερμανία: Απρόσμενη κάμψη των βιομηχανικών παραγγελιών Απριλίου

Απρόσμενη πτώση κατά 1,8% κατέγραψαν, σε μηναία βάση, τον Απρίλιο οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Η κάμψη τους αποδίδεται στη σημαντική υποχώρηση της ζήτησης από το εξωτερικό, και ειδικότερα από την Ευρωζώνη.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξηση των παραγγελιών κατά 0,5%, έπειτα από την υποχώρησή τους κατά 0,5% το Μάρτιο.

NAFTEMPORIKI

ΕΚΤ: Πιθανή αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

ΠΙΘΑΝΟ θεωρεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, το ενδεχόμενο μικρής αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου, όπως δήλωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε μεταβολή των επιτοκίων κατά ένα μικρό ποσοστό στην επόμενη συνεδρίασή μας, για να διασφαλίσουμε την σταθερή διατήρηση των πληθωριστικών προσδοκιών», υπογράμμισε ο κ. Τρισέ. «Δεν λέω ότι είναι σίγουρο. Λέω ότι είναι πιθανό», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕKT, αυτή τη στιγμή το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας εμφανίζεται διχασμένο. «Είχαμε κάποιους από εμάς που σκέφτονταν ότι, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πληροφορίες, την ανάλυση των κινδύνων, είχαμε λόγο για αύξηση των επιτοκίων».

Ο κ. Τρισέ τόνισε ακόμη ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών έχουν αυξηθεί και πως η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε «αυξημένη ετοιμότητα».

«Τονίζουμε ότι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα είναι ο βασικός μας στόχος. Λειτουργώντας με σταθερό και έγκαιρο τρόπο, αποτρέπουμε τις δευτερογενείς επιπτώσεις και διασφαλίζουμε ότι οι κίνδυνοι για την σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα δεν θα υλοποιηθούν».

Μεταξύ 3,2% και 3,6% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός το 2008

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,2%-3,6%, με την ενδιάμεση εκτίμηση στο 3,4%. Για το 2009, εκτιμάται στο 1,8%-3,0%, με την ενδιάμεση εκτίμηση στο 2,4%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη αναμένεται στο 1,5%-2,1%, με ενδιάμεση πρόβλεψη το 1,8% για το 2008. Για το 2009, αναμένεται στο 1,0%-2,0% με την ενδιάμεση εκτίμηση να διαμορφώνεται στο 1,5%.

Πριν από τρεις μήνες, η ενδιάμεση εκτίμηση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό ήταν 2,9% για το 2008 και 2,1% για το 2009. Η οικονομική ανάπτυξη αναμενόταν στο 1,7% φέτος και 1,8% το 2009.

Οι προβλέψεις βασίζονται στις εκτιμήσεις της αγοράς για τα μελλοντικά επιτόκια και τις τιμές πετρελαίου.

NAFTEMPORIKI

ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 4% τα επιτόκια

Αμετάβλητα στο 4%, όπως ευρέως αναμενόταν, διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό επιτόκιο δανεισμού, εν μέσω έντονων ανησυχιών για την επιδείνωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Την απόφαση της ΕΚΤ ανέμενε το σύνολο των αναλυτών, με την πλειονότητα αυτών να εκτιμά πάντως ότι η τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκιά της αργότερα φέτος.

Η ΕΚΤ έχει εκφράσει την ανησυχία της για τη μεγάλο άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος ανέκαμψε το Μάιο στο ιστορικό ρεκόρ του 3,6%.

NAFTEMPORIKI

Πληθωριστικό SOS στην οικονομία

Πληθωριστικό SOS στην οικονομία

Αναστροφή της πτωτικής πορείας που κατέγραψε τους προηγούμενους μήνες ο πληθωρισμός καταδεικνύουν τα στοιχεία Μαίου, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι τα χείριστα για την οικονομία έπονται. Ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε το Μάιο στο 4,94% φθάνοντας στο ψηλότερο σημείο των τελευταίων εξήντα μηνών. Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός είχε περιοριστεί στο 4,62% και το Μάρτιο στο 4,70%. Η επιτάχυνση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις που παρουσιάζουν τα τρόφιμα και τα ποτά, που έχουν μεγάλη βαρύτητα στο δείκτη καταναλωτή, όπως και οι τιμές για στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και υγραέριο.


Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσαν το Μάιο οι τομείς εστιατορίων και ξενοδοχείων (7,54%) και στέγασης ύδρευσης, ηλεκτρισμού, υγραερίου (7,28%).

Σημαντικές αυξήσεις της τάξης του 6,46% και 6,39% σημείωσαν ακόμη οι τομείς μεταφορών και τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, ενώ και άλλοι τομείς της οικονομίας σημείωσαν άνοδο (υγεία, αναψυχή - πολιτισμός, εκπαίδευση).

Μείωση σημειώθηκε στο δείκτη τιμών αλκοολούχων ποτών και καπνού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα χρόνο πριν, δηλαδή το Μάιο του 2007 ο πληθωρισμός ήταν μόλις 2,2%. Για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2008 ο δείκτης σημείωσε αύξηση 4,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Η άνοδος των τιμών και η συνεπακόλουθη ακρίβεια αναμένεται να καθοδηγήσει εκ νέου τις διεκδικήσεις κομμάτων και οργανώσεων για παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων στους πολίτες.

STOCKWATCH.COM.CY

Βρετανία: Σε «ελεύθερη πτώση» οι τιμές κατοικιών

Βρετανία: Σε «ελεύθερη πτώση» οι τιμές κατοικιών

Τη μεγαλύτερη «βουτιά» των τελευταίων 15 ετών σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία το Μάιο καθώς οι τράπεζες περιορίζουν τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων. Από την άλλη πλευρά η προοπτική ύφεσης της βρετανικής οικονομίας αποθαρρύνει τους αγοραστές.Το μέσο κόστος κατοικίας υποχώρησε κατά 3,8% στις 184.111 λίρες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Απρίλιο του 1993. Σε επίπεδο μήνα η πτώση ήταν της τάξεως του 2,4%.

Τα στοιχεία ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η βρετανική αγορά κατοικίας οδεύει προς τη μεγαλύτερη επιβράδυνση από το 1990 ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαχυθεί και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.

REPORTER.GR

Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της στερλίνας - Συνεδριάζει η ΕΚΤ

Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της στερλίνας - Συνεδριάζει η ΕΚΤ

Αμετάβλητο στο 5% διατήρησε το επιτόκιο της στερλίνας η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Σταθερό στο 4%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών αναμένεται να διατηρήσει σήμερα το επιτόκιο του ευρωπαϊκού νομίσματος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο «τιθάσευσης» των πληθωριστικών πιέσεων. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, που θα συναντηθούν σήμερα στη Φρανκφούρτη, δεν φαίνονται πρόθυμοι να μειώσουν το κόστος δανεισμού πριν το Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε πρόσφατα.

Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι τα εργατικά συνδικάτα θα πιέσουν για μεγαλύτερες αυξήσεις και οι επιχειρήσεις θα ανεβάσουν τις τιμές για να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος των καυσίμων και των τροφίμων που έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά 16 ετών. Την ίδια ώρα οι αυξήσεις στις τιμές, μειώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών προσθέτοντας ένα ακόμη βάρος στην οικονομία που ήδη «ταλανίζεται» από το ισχυρό ευρώ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται άλλωστε και η καθιερωμένη ομιλία του Προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

REPORTER.GR

H ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 14,341.12 -94.45 -0.65%
HANG SENG INDEX 24,255.29 132.04 0.55%
CSI 300 INDEX 3,512.14 -34.78 -0.98%

Ποιοι ξένοι ελέγχουν ελληνικές τραπεζικές μετοχές αξίας 25,5 δις ευρώ

Ποιοι ξένοι ελέγχουν ελληνικές τραπεζικές μετοχές αξίας 25,5 δις ευρώ

H μεγάλη εξάρτηση της τραπεζικής αγοράς από τους ξένους επενδυτές την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη στις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις και επιρρεπή στις ρευστοποιήσεις. Οι ξένοι θεσμικοί μετά και τις τελευταίες ρευστοποιήσεις που πραγματοποίησαν φέρονται να ελέγχουν το 42,5% του μετοχικού κεφαλαίου των 8 μεγαλύτερων τραπεζών.
Η κεφαλαιοποίηση των 8 μεγαλύτερων τραπεζών ανέρχεται στα 60 δις ευρώ ενώ οι ξένοι κατέχουν μετοχές αξίας 25 δις ευρώ περίπου. Με βάση πληροφορίες οι ξένοι που κατέχουν ποσοστά πάνω από 1% στις ελληνικές τράπεζες δεν υπερβαίνουν τους 20 με 25 αποδεικνύοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία διαθέτει μικρά ποσοστά. Π.χ. στην Εθνική οι ξένοι που κατέχουν μετοχές που αντιστοιχούνκάτω του 1% υπερβαίνουν τους 80 με 100.

Πάντως εκτιμάται ότι οι ξένοι πάσης φύσεως , funds , τράπεζες κ.α. που ουσιαστικά κατέχουν επενδυτικές θέσεις σε ελληνικές τράπεζες φθάνουν τους 200 με 250 και ανακυκλώνονται μεταξύ των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι οι ξένοι ελέγχουν το 55% της Εθνικής ή σε αξία κεφαλαιοποίησης 9,6 δις ευρώ , στην Alpha το 44% ή 4 δις ευρώ στην Eurobank το 29% ή 2,8 δις ευρώ στην Πειραιώς οι ξένοι ελέγχουν το 36,6% ή 2,6 δις ευρώ. Στην Marfin Popular το 50% ή 2,2 δις ευρώ , στην MIG το46% ή 2,25 δις ευρώ , στην Κύπρου 35% ή1,75 δις ευρώ και στην ΑΤΕ 8% ή 190 εκατ ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην Εθνική τράπεζα πέραν των ασφαλιστικών ταμείων του δημοσίου αλλά και των ταμείων των εργαζομένων της τράπεζας οι ξένοι θεσμικοί που κατέχουν πάνω από το 1% ανέρχονται στους 5 βάση αξιόπιστων πληροφοριών. Συνολικά και οι 5 ελέγχουν το 6% του μετοχικού κεφαλαίου. Σημαντική θέση κατέχουν κατά βάση pension funds όπως π.χ. της Shell αλλά και η Citigroup και Morgan Stanley, το Franklin fund κ.α.

Στην Alpha bank οι μέτοχοι που ελέγχουν πάνω από 50 χιλιάδες μετοχές ανέρχονται στους 826 και κατέχουν το 68% του μετοχικού κεφαλαίου ενώ από αυτούς μόνο 4 ξένοι κατέχουν ποσοστά πάνω από 1%. Πέραν της οικογένειας Κωστόπουλου που ελέγχει το 11% αξιόλογα ποσοστά κατέχουν το ABP pension fund με ποσοστό 5,2% και ορισμένα funds κ.α. Στην Eurobank κανείς μέτοχος δεν κατέχει πάνω από το 2% πέραν βεβαίως του EFG Group που κατέχει το 41,25% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ενδέχεται να υπάρχουν 1 ή 2 ξένοι θεσμικοί που κατέχουν πάνω από 1%. Στην Πειραιώς μόνο 4 Έλληνες μέτοχοι κατέχουν ποσοστό μεταξύ 2 και 3% ενώ οι μέτοχοι με ποσοστό από 1% έως 2% είναι μάλλον 3 ή 4. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μεταξύ αυτών ίσως να συμπεριλαμβάνεται και το pension fund της British Airways.

Στην Marfin Popular Bank συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 1% πάνω από 7ξένοι μέτοχοι και μεταξύ αυτών το Dubai Group με ποσοστό 19,99% , το Tosca , το Laxey , το Fortress η Julius Baer , το Marshall η Morgan Stanley. Στην Proton Bank υπάρχουν δύο ξένοι μέτοχοι που ελέγχουν ποσοστό πάνω από 1% το IRF με 20% και το αμερικανικό fund Fortress. Στην ΑΤΕ Bank δεν υπάρχει ξένος μέτοχος με ποσοστό πάνω από 1%. Οι ξένοι κατέχουν το 8% συνολικά και μόνο 2 ξένοι διατηρούν ποσοστά μεταξύ 0,50% και 0,99%.

REPORTER.GR

Intel: Πρόστιμο 25 εκατ. δολ. στη Ν. Κορέα

ΠΡΟΣΤΙΜΟ περίπου 26 δισ. ουόν (25 εκατ. δολ.) επεβλήθη στη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ για κομπιούτερ στον κόσμο Intel Corp. από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ν. Κορέας για εμπόδιση του ανταγωνισμού με την προσφορά απαγορευμένων εκπτώσεων στους πελάτες.

Η Intel προσέφερε εκπτώσεις σε εταιρείες κατασκευής προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών της χώρας όπως στην Samsung Electronics Co. εάν δεν αγόραζε τσιπ από την Advanced Micro Devices Inc., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής. Η Intel κατά πάσα πιθανότητα θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Η Intel συμφώνησε τον Μάϊο του 2002 να κάνει εκπτώσεις στη Samsung υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κάνει αγορές από την Advanced Micro και η Samsung έλαβε αυτές τις εκπτώσεις έως το δεύτερο τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Επίσης, παρόμοια συμφωνία έκανε η Intel με την Trigem Computer Inc., τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών της Ν. Κορέας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Advanced Micro, με έδρα το Σάνιβεϊλ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ μήνυσε την Intel σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ τον Ιούνιο του 2005, υποστηρίζοντας ότι η Intel παράνομα διατήρησε το μονοπώλιο στην αγορά μικροεπεξεργαστών απειλώντας τους πελάτες σε ενδεχόμενη συμφωνία με την Advanced Micro.

Σε σημερινή της ανακοίνωση η Advanced Micro χαιρετίζει την απόφαση για το πρόστιμο που επεβλήθη από τις αρμόδιες αρχές της Ν. Κορέας.

Το μερίδιο της Intel στην αγορά της εν λόγω χώρας κυμάνθηκε στο 91,3% την πενταετία που έληξε το 2005 έναντι 79,6% διεθνώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής ανταγωνισμού της χώρας.

NAFTEMPORIKI

France Telecom: Προσφορά 46,8 δισ. δολ. για την TeliaSonera

Το ποσό των 282,9 δισ. κορονών (46,8 δισ. δολάρια) προσέφερε η τρίτη μεγαλύτερη εταιρείας τηλεπικοινωνίας της Ευρώπης France Telecom για την εξαγορά της σουηδικής TeliaSonera

Όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο γαλλικός όμιλος προτίθεται να καταβάλει 63 κορόνες για κάθε μετοχή της TeliaSonera. Το ποσό εμπεριέχει premium 26% στην τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της εταιρείας στις 15 Απριλίου, μια ημέρα προτού η France Telecom εκφράσει δημοσίως το ενδιαφέρον της για την εν λόγω εξαγορά.

Οι μετοχές της France Telecom έχουν υποχωρήσει από τότε κατά 13%, εν μέσω ανησυχιών ότι θα αναγκαστεί σε προσφύγει σε έκδοση νέων μετοχών προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά στην οποία προχωρά ο γαλλικός κολοσσός από το 2000, όταν είχε αποκτήσει έναντι 27,8 δισ. στερλινών την Orange.

Βάσει των όρων της προσφοράς, η France Telecom θα καταβάλει σε μετρητά το τίμημα για το 52% των μετοχών της TeliaSonera και σε μετοχές το τίμημα για το υπόλοιπο 48%. Ειδικότερα, θα προσφέρει τρεις νέες μετοχές της για κάθε 11 μετοχές της σουηδικής εταιρείας, με οψιόν εγγύησης πληρωμής για τις πρώτες 500 μετοχές.

Η εταιρεία που θα προκύψει από μια πιθανή συγχώνευση θα διαθέτει 237 εκατ. συνδρομητές, τα 168 εκατ. εκ των οποίων θα είναι πελάτες κινητής τηλεφωνίας και τα 69 εκατ. χρήστες σταθερής τηλεφωνίας.

NAFTEMPORIKI

Verizon Wireless: Σε συνομιλίες για την εξαγορά της Alltel

Σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Alltel Corp. βρίσκεται η Verizon Wireless, όπως αποκάλυψε η Vodafone την Πέμπτη, διευκρινίζοντας πάντως πως δεν είναι βέβαιη η επίτευξη συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι η Verizon Wireless ανήκει στην Verizon Communications και τον βρετανικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών.

Τις συνομιλίες μεταξύ των δύο εταιρειών είχε αποκαλύψει νωρίτερα σήμερα το Reuters, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο θέμα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Verizon Wireless είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία για την εξαγορά της Alltel, έναντι σχεδόν 27 δισ. δολαρίων, με στόχο να καταστεί η Νο1 πάροχος κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κίνησή της αυτή εξέπληξε πολλούς αναλυτές, καθώς ήρθε επτά μόλις μήνες μετά την εξαγορά της Alltel από την TPG Capital και την GS Capital Partners της Goldman Sachs.

NAFTEMPORIKI
Share |