Tuesday, January 20, 2009

Κάτω από τις 8.000 μονάδες ο Dow- Απώλειες και στην Ευρώπη

Κάτω από τις 8.000 μονάδες ο Dow- Απώλειες και στην Ευρώπη

Κάτω από τις 8.000 μονάδες υποχώρησε ο Dow κλείνοντας κατά 4,01% χαμηλότερα και στις 7.945,03 μονάδες, ενώ ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.440,86 μονάδες χαμηλότερα κατά 5,73% και ο S&P 500 υποχώρησε 5,28%, στις 805,26 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,42% στις 4.091,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 2,15% στις 2.925,28 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,77% στις 4.239,85 μονάδες.Η λαϊκή ρήση «ένας κούκος δεν φέρνει την ανοιξη» βρήκε πεδίο εφαρμογής κατά τη σημερινή «ιστορική» μέρα στις ΗΠΑ, όπου τα βλέμματα όλης της υφηλίου ήταν στραμμένα στον πρώτο Αφροαμερικανό που χρίστηκε πρόεδρος της χώρας που επηρεάζει τις τύχες όλου του κόσμου. Ταυτόχρονα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones «έσπαζε» το ψυχολογικό φράγμα των 8.000 μονάδων, δείχνοντας στον νέο πρόεδρο ότι η πορεία του δεν θα είναι «στρωμένη με ροδοπέταλα». Οι ανησυχίες για την εταιρική κερδοφορία επισκίασε τα πάντα σε Wall και Ευρώπη, οδηγώντας τους δείκτες ακόμη πιο κάτω.

«Βουτιά» στη Wall Street

Για άλλη μια μέρα, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων και στην αμερικανική κεφαλαιαγορά βρέθηκε ο χρηματοπιστωτικός κλάδος.

Η State Street Corp., η μεγαλύτερη διαχειρίστρια κεφαλαίων για ιδρύματα, βούλιαξε 56%, καθώς τα κέρδη τετάρτου τριμήνου υποχώρησαν 71%.

Επίσης, η Wells Fargo υποχώρησε 10%, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τράπεζα θα αναγκαστεί σε μείωση του μερίσματος.

Στο -22% βρέθηκε η Bank of New York Mellon, κλείνοντας στη χαμηλότερη τιμή από το 1997, εξαιτίας της μεγάλης της έκθεσης σε ‘προβληματικά’ δάνεια.

Οι εκτιμήσεις ότι η τράπεζα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 80 δισ. δολάρια, οδήγησε τη Bank of America να καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση στον κλάδο των τραπεζών, ήτοι 20%.

Η συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά ακινήτων επηρέασε ακόμη μια φορά τη μετοχή της Alcoa, η οποία σημείωσε πτώση της τάξεως του 10%, λόγω της πτώσης της ζήτησης στο αλουμίνιο.

Το στίγμα της μελλοντικής οικονομικής πολιτικής έδωσε ο Μ. Ομπάμα στο πρώτο του διάγγελμα ως ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αναφερόμενος στη δυσμενή οικονομική κατάσταση, σημείωσε ότι ''η αμερικανική οικονομία είναι θύμα ανευθυνότητας και απληστίας''. ''Βρισκόμαστε εν μέσω μεγάλης κρίσης, το έθνος μας βρίσκεται σε πόλεμο, η οικονομία μας έχει αποδυναμωθεί λόγω της απληστίας. Κλείσανε σπίτια, χάθηκαν δουλειές, το σύστημα υγείας είναι δαπανηρό'', σημείωσε. Τόνισε δε ότι η αγορά χρειάζεται μια αόρατη καθοδήγηση, ενώ τόνισε ότι θα στραφεί στην οικολογία και στην επιστήμη για την ανοικοδόμηση της Αμερικής, ενώ προειδοποίησε ότι όποιος ανακατεύεται με τα χρήματα των Αμερικανών πολιτών θα πρέπει να λογοδοτεί.

Απώλειες στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η Logitech International υποχώρησε κατά 10%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη και οι πωλήσεις ήταν κατώτερα των προβλέψεων ενώ πτώση 70% σημείωσαν τα κέρδη Γ Τριμήνου.

Ανάλογη κάμψη και για την Invensys, καθώς οι προβλέψεις της εταιρίας για τα κέρδη δευτέρου εξαμήνου μιλούν για στασιμότητα.

Υποχώρηση 7,9% για τη BNP Paribas, μετά τη σύσταση «sell» από τη Societe Generale για τις μετοχές της εταιρίας, δηλώνοντας ότι η BNP πιθανώς θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου έως και 8 δισ. ευρώ. Πτώση 8,3% σημείωσε και η Credit Suisse.

Να σημειωθεί ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,8%, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες έχει υποχωρήσει κατά 11%. Οι αναλυτές αναμένουν τα κέρδη των οικονομικών εταιριών του δείκτη να αυξηθούν κατά 42% μέσα στο 2009. Το 2008 ο δείκτης κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια κάμψη καθώς πάνω από 1 τρισ. δολάρια έκαναν «φτερά» από τις αγορές.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της HBOS, οδήγησε τη μετοχή της Lloyds να καταγράψει πτώση που ξεπέρασε το 31%, στον απόηχο των ανησυχιών για την κατάσταση των αποθεμάτων της πρώτης, τα οποία θα επωμιστεί η Lloyds.

Στο -23% έκλεισε η Allied Irish Banks μετά από τη διάρρευση γράμματος του CEO της τράπεζας προς τους εργαζομένους ότι η εταιρεία δεν θα περάσει σε κρατικό έλεγχο, και θα παραμείνει «ανεξάρτητη».

REPORTER.GR

Μεγάλη ανατροπή για το αργό- Κέρδη ανω των 2 δολαρίων

Μεγάλη ανατροπή για το αργό- Κέρδη ανω των 2 δολαρίων

Τη μεγάλη ανατροπή έκανε το αργό σήμερα, αφού από τις απώλειες που έφτασαν ενδοσυνεδριακά ακόμα και το 10%, κατάφερε να κλείσει με κέρδη, παρ΄ όλη την παρέμβαση της Βρετανίας για τη διάσωση πιστωτικού ιδρύματος για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες που ενέτεινε τις εκτιμήσεις ότι η παγκόσμια ύφεση θα παραταθεί. Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε ανοδο 2,23 δολάρια στα 38,74 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα σήμερα υποχώρησε μέχρι τα 32,84 δολάρια το βαρέλι με πτώση 10%. Σημειώνεται ότι το εν λόγω συμβόλαιο έληξε σήμερα. Το αντίστοιχο του Μαρτίου υποχώρησε κατά 4.5% στα 40,84 δολάρια το βαρέλι.

Το συμβόλαιο του μπρεντ για το Φεβρουάριο υποχώρησε κατά 1,6% στα 43,81 δολάρια το βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου.

Ωστόσο, η επιβράδυνση της ζήτησης παγκοσμίως, η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και η συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του «μαύρου χρυσού» στα χαμηλά τεσσάρων μηνών (32,40 δολάρια το βαρέλι) που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Αύριο ανακοινώνονται τα αποθέματα του αργού, για τα οποία αναμένεται νέα αύξηση της τάξεως του 1,5 εκατ. βαρελιών, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ των αναλυτών του δικτύου Bloomberg.

REPORTER.GR

Επέστρεψε σε ανοδική τροχιά το αργό- Πάνω από τα 37 δολ.

Επέστρεψε σε ανοδική τροχιά το αργό- Πάνω από τα 37 δολ.

Σε ανοδική τροχιά επέστρεψε πάλι η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, το οποίο καταγράφει μεγάλη νευρικότητα και διακυμάνσεις, καθώς το συμβόλαιο Φεβρουαρίου λήγει σήμερα. Νωρίτερα σήμερα κατέγραφε ισχυρές απώλειες κάτω από τα 33 δολάρια, μετά και την παρέμβαση της Βρετανίας για τη διάσωση πιστωτικού ιδρύματος για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες εντείνει τις εκτιμήσεις ότι η παγκόσμια ύφεση θα παραταθεί. Η επιβράδυνση της ζήτησης παγκοσμίως, η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και η συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του «μαύρου χρυσού» στα χαμηλά τεσσάρων μηνών (32,40 δολάρια το βαρέλι) που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Φεβρουαρίου ενισχύεται 1,40% στα 37,91 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα σήμερα υποχώρησε μέχρι τα 32,84 δολάρια το βαρέλι με πτώση 10%. Σημειώνεται ότι το εν λόγω συμβόλαιο λήγει σήμερα. Το αντίστοιχο του Μαρτίου ενισχύεται κατά 1,40% στα 43,12 δολάρια το βαρέλι.

Το συμβόλαιο του μπρεντ για το Φεβρουάριο ενισχύεται κατά 1,39% στα 44,09 δολάρια το βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου.

REPORTER.GR

Moody΄s: Υποβαθμίζει σε Αa3 τη Royal Bank of Scotland

Moody΄s: Υποβαθμίζει σε Αa3 τη Royal Bank of Scotland

Σε Αa3 υποβαθμίζει τη Royal Bank of Scotland ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody΄s. Η υποβάθμιση έρχεται μετά τις μείωση των προσδοκιών του διεθνούς οίκου, ότι η RBS θα καταφέρει να ανακάμψει αμεσα από τις επιπτώσεις των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και από το υψηλό ποσοστό προβληματικών δανείων.
Σημαντική πτυχή της αρνητικής δραστηριότητας της RBS για τη Moody΄s είναι και η μεγάλη έκθεση της τράπεζας στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η αγορά ακινήτων και οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα.

REPORTER.GR

Πιάνει δουλειά ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ

Πιάνει δουλειά ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ

Δουλειά πιάνει και επίσημα από σήμερα ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε μια ιδιαιτέρως δυσμενή κατάσταση για την Αμερική. Σε μια φαντασμαγορική τελετή που παρακολουθούν πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι ξεκίνησε η ορκωμοσία του 44ου Αμερικανού προέδρου. Πριν από λίγο ορκίστηκε και ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Συμπολίτες μου στέκομαι εδώ μπροστά μας σήμερα αισθανόμενος δέος και ευγνωμοσύνη», σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκινώντας το πρώτο προεδρικό του διάγγελμα. Στην ομιλία που παρέθεσε στο Καπιτώλιο, αρχικά ευχαρίστησε τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους. Σημείωσε ότι "ήρθε η ώρα όλες οι προκλήσεις θα απαντηθούν''. "Σήμερα σας λέω ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πραγματικές. Είναι σοβαρές και είναι πολλές. Δεν θα αντιμετωπιστούν εύκολα ή σε σύντομα χρονικό διάστημα. Αλλά να γνωρίζεις αυτό Αμερική, θα τις αντιμετωπίσουμε", τόνισε.

''Ενώπιον του θεού όλοι είμαστε ελεύθεροι και αξίζουμε μια ευκαιρία. Το έθνος μας είναι μεγάλο, αλλά το μεγαλείο δεν είναι ποτέ δεδομένο.'' Τόνισε την πολυπολιτισμικότητατης Αμερικής σημειώνοντας ότι ''είμαστε εμποτισμένοι από κάθε θρησκεία και κάθε γλώσσα'' και σημείωσε ότι επιθυμεί να είναι ο θεματοφύλακας όχι μόνο του αμερικανικού λαού, αλλά όλου του κόσμου και κυρίως των αδυνάτων. Η ασφάλεια σημείωσε ότι έρχεται μόνο μέσω της απόκτησης δύναμης, αλλά και της ταπεινοφροσύνης.

Ο Ομπάμα έκανε συνεχείς επικλήσεις στην ιστορίατης Αμερικής και σημείωσε ότι συνεχίζει το ταξίδι των προγόνων του. Δήλωσε ότι η Αμερική είναι φίλος όλων των εθνών. Ζήτησε από όλους δουλειά, καλύτερη τακτική, υπογραμμίζοντας ότι για αυτό είναι όλοι υπεύθυνοι. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι θέλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ λαού και κυβέρνησης ενάντια σε όλες τις προκλήσεις και τους ''εχθρούς'' και σημείωσε ότι η Αμερική πρέπει να καταλάβει ότι μόνη της και χωρίς συμμαχίες δεν μπορεί να πορευθεί.

''Οι Αμερικανοί επέλεξαν την ελπίδα από το φόβο'', σημείωσε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρήσουν από το Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο. ''Θα σας νικήσουμε'', ήταν το μήνυμά του στους εξτρεμιστές. Ακόμη, σημείωσε ότι είναι απαραίτητη μία νέα προσέγγιση του μουσουλμανικού κόσμου, επισημαίνεται ότι μια χώρα δεν μπορεί να ευημερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ευνοώντας μόνο τις πλούσιες χώρες.

Αναφερόμενος στη δυσμενή οικονομική κατάσταση, σημείωσε ότι ''η αμερικανική οικονομία είναι θύμα ανευθυνότητας και απληστίας''. ''Βρισκόμαστε εν μέσω μεγάλης κρίσης, το έθνος μας βρίσκεται σε πόλεμο, η οικονομία μας έχει αποδυναμωθεί λόγω της απληστίας. Κλείσανε σπίτια, χάθηκαν δουλειές, το σύστημα υγείας είναι δαπανηρό'', σημείωσε. Τόνισε δε ότι η αγορά χρειάζεται μια αόρατη καθοδήγηση, ενώ τόνισε ότι θα στραφεί στην οικολογία και στην επιστήμη για την ανοικοδόμηση της Αμερικής, ενώ προειδοποίησε ότι όποιος ανακατεύεται με τα χρήματα των Αμερικανών πολιτών θα πρέπει να λογοδοτεί.

''Υπάρχει φόβος, ότι η επόμενη γενιά θα πρέπει να χαμηλώσει τις προσδοκίες της'', συνέχισε ο Ομπάμα και προειδοποίησε ότι τα προβλήματα και οι προκλήσεις δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν, συνέχισε ο Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας όμως τη βεβαιότητα ότι αυτό τελικά θα γίνει.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η ορκωμοσία Ομπάμα

Η ορκομωσία του γίνεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς περισσότεροι από 12.000 στρατιώτες, χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα και σκάφη συμμετέχουν στην επιχείρηση για την αποτροπή τυχόν επίθεσης σε βάρος του νέου προέδρου.

Στην Ουάσιγκτον έχουν καταφτάσει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι για να παρακολουθήσουν την ιστορική στιγμή από κοντά. Παρά τις πολικές θερμοκρασίες οι διοργανωτές αναμένουν ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι συνέρρευσαν από τα ξημερώματα στο Μολ, τη μεγάλη πλατεία που απλώνεται μπροστά από το Καπιτώλιο.

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ορκιστεί το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδας) στα σκαλιά του Καπιτωλίου και θα εκφωνήσει μια ομιλία που οι παρατηρητές αναμένουν ότι θα είναι σύντομη αλλά χαρακτηριστική της ρητορικής δεινότητάς του.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μισέλ, και τις δύο κόρες του, Μαλία και Σάσα, ο νέος πρόεδρος και οι 200 καλεσμένοι του θα γευματίσουν στη συνέχεια με τα αγαπημένα φαγητά του Αβραάμ Λίνκολν, του «πρότυπου» του Ομπάμα, που φέτος γιορτάζονται τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Στο μενού περιλαμβάνεται ραγού με οστρακοειδή και γεμιστός φασιανός.

Αφού συνοδεύσει τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, σε ένα ελικόπτερο που θα τον μεταφέρει στο Τέξας, ο νέος πρόεδρος θα συμμετάσχει σε μια παρέλαση μέχρι το Λευκό Οίκο.

Το προεδρικό ζεύγος θα κλείσει την ημέρα με μια σειρά από χορούς, μια παράδοση που μόνο ένας πρόεδρος έχει αγνοήσει μέχρι σήμερα από το 1789. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα είναι επίτιμοι προσκεκλημένοι σε δέκα επίσημους χορούς.

Νωρίτερα σήμερα ο νέος πρόεδρος έφθασε στο Λευκό Οίκο, όπου είχε συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Λίγο αργότερα, στις 17.45 ώρα Ελλάδας, ο κ. Μπους βγήκε από το Λευκό Οίκο συνοδευόμενος από τον γελαστό Μπαράκ Ομπάμα. Στη συνέχεια μπήκαν μαζί σε μια μαύρη λιμουζίνα για να οδηγηθούν στο Καπιτώλιο.

REPORTER.GR

''Κατρακυλά'' η λίρα Αγγλίας

''Κατρακυλά'' η λίρα Αγγλίας

Σε χαμηλά 8 ετών βρίσκεται η λίρα Αγγλίας έναντι του δολαρίου κατά τη σημερινή συνεδρίαση των αγορών συναλλάγματος, ενώ έναντι του ιαπωνικού γιεν η λίρα Αγγλίας καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά. Συγκεκριμένα, το βρετανικό νόμισμα βρίσκεται στα 1,40 δολάρια/ λίρα, ενώ έναντι του γιεν υποχωρεί κατά 3,55 στα 126,18 γιεν/ λίρα.Οι εκτιμήσεις για πιθανή παρέμβαση διάσωσης της Royal Bank of Scotland Group από τον πρωθυπουργό Gordon Brown, οδήγησε την αγγλική λίρα να υποχωρεί ακόμα και 2,8% έναντι του ευρώ, στις 93,25 πέννες/ ευρώ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση του τελευταίου μήνα.

REPORTER.GR

Καναδάς: Κόβει τα επιτόκια στο 1%

Καναδάς: Κόβει τα επιτόκια στο 1%

Κατά 50 μονάδες βάσης στο 1% μείωσε το επιτόκιο η Κεντρική τράπεζα του Καναδά, σημειώνοντας μάλιστα ότι η παγκόσμια οικονομική προοπτική έχει επιδεινωθεί από το Δεκέμβριο και η οικονομία του Καναδά βρίσκεται πλέον σε ύφεση. Οι εξαγωγές του Καναδά έχουν μειωθεί σημαντικά και η εγχώρια ζήτηση υποχωρεί, ως αποτέλεσμα της κάμψης των πραγματικών εισοδημάτων και της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Ακόμη, η Τράπεζα του Καναδά προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας μέχρι τα μέσα του 2009 με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 1,2% αυτή τη χρονιά.

REPORTER.GR

Fiat: Αποκτά το 35% της Chrysler

Fiat: Αποκτά το 35% της Chrysler

Ανοιγμα στην αγορά των ΗΠΑ επιχειρεί η Fiat, η οποία ήρθε σε συμφωνία με την Chrysler για την αγορά μεριδίου 35% στην τελευταία. Το deal υπόκειται στην έγκριση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες και η ιδιοκτήτρια της Chrysler, Cerberus Capital Management, με τη συμφωνία αυτή η αμερικανική εταιρεία αποκτά πρόσβαση σε ανταγωνιστική τεχνολογία για την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικότερων οχημάτων στα εργοστάσιά της.Βάσει των όρων της συμφωνίας, η Fiat θα παράσχει επίσης τεχνολογία για κινητήρες, ούτως ώστε να βοηθήσει την Chrysler να κατασκευάσει νέα μικρά αυτοκίνητα. Η συμμαχία των δύο εταιρειών δεν προβλέπει μια επένδυση της Fiat σε μετρητά στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ούτε τη δέσμευση για χρηματοδότησή της στο μέλλον.

Η εν λόγω συμφωνία θα ευνοήσει σημαντικά και την Chrysler η οποία προσπαθεί να βρει συμμάχους εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης από το 1992 που ταλανίζει την αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ.

Για τη Fiat το deal θα τη βοηθήσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ιταλική εταιρεία θα μπορέσει να πουλήσει τα μικρού κυβισμού οχήματά της στις ΗΠΑ μέσω του δικτύου διανομής της Chrysler.

REPORTER.GR

Γαλλία: Βοήθεια 6 δισ. ευρώ στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Γαλλία: Βοήθεια 6 δισ. ευρώ στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Τα 6 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει η βοήθεια της γαλλικής κυβέρνησης προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, PSA Peugeot Citroen και Renault, σε μια προσπάθεια να μείνουν ανοικτά τα εγχώρια εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τις αυτοκινητοβιομηχανίες θα είναι μαζικές, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Francois Fillon, ενώ αναμένει τις βιομηχανίες να δώσουν «υποδειγματικές υποσχέσεις» για τη διατήρηση της παραγωγής στη χώρα και τη βοήθεια των προμηθευτών τους οι οποίες είναι σε άσχημη κατάσταση.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη χορηγήσει 1,32 δισ. ευρώ στις αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς οι πωλήσεις του κλάδου το 2008 σημείωσαν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων 15 ετών. Επιπλέον μέτρα βοήθειας αναμένονται τις ερχόμενες δυο εβδομάδες.

H Renault υποχωρεί κατά 4,8% ενώ κάμψη 3% σημειώνει και η Peugeot.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
335.52 ( -2.49%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
972.28 ( -2.65%)

Όγκος: € 3,588,259

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1652.51 ( -0.45%)

FTSE®/Χ.Α. 20
845.91 ( -0.56%)

=====================

FTSE 100 INDEX 4,091.40 -17.07 -0.42%
CAC 40 INDEX 2,925.28 -64.41 -2.15%
DAX INDEX 4,239.85 -76.29 -1.77%

=====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 7,949.09 -332.13 -4.01%
S&P 500 INDEX 805.22 -44.90 -5.28%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,440.86 -88.47 -5.78%

€200 εκ. έπαιξαν οι Κύπριοι στα καζίνο

€200 εκ. έπαιξαν οι Κύπριοι στα καζίνο


Μπορεί η Κύπρος να παραμένει χωρίς καζίνο όμως εκατομμύρια ευρώ βγαίνουν από τις τσέπες των κυπρίων και καταλήγουν στα ταμεία των καζίνο του εξωτερικού κυρίως μέσω διαδικτύου καθώς και στα καζίνο των κατεχομένων.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην επιτροπή εμπορίου της βουλής ο διευθυντής της εταιρείας πιστωτικών καρτών JCC, Τάκης Φέκκος, κατά την περίοδο του 2008, €100 εκ. ξοδεύτηκαν από κύπριους μέσω πιστωτικών καρτών σε καζίνα του εξωτερικού, ενώ €4,4 εκ. κατέληξαν στα καζίνο των κατεχομένων. Και αυτά πρόσθεσε είναι μόνο τα ποσά που μπορούν να καταγραφούν γιατί όπως εξήγησε υπάρχουν και προπληρωμένες κάρτες.

Αναφορικά με το ποσό που αναφέρθηκε στην επιτροπή το οποίο καταλήγει στα καζίνο των κατεχομένων, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, που ενέγραψε και το θέμα των καζίνο στην επιτροπή, υποστήριξε επικαλούμενος έρευνα του Cyprus Collage ότι το ποσό είναι είκοσι φορές μεγαλύτερο αγγίζοντας τα €100 εκ., αφού μόνο το 5% των ελληνοκυπρίων που επισκέπτονται τα κατεχόμενα πληρώνουν με κάρτες. Οι υπόλοιποι αφήνουν μετρητά για να μην αφήσουν ίχνη των συναλλαγών τους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε γιατί οι κυβερνώντες στρουθοκαμηλίζουν γύρω από τη δημιουργία καζίνο στη Κύπρο, όταν οι κύπριοι ποντάρουν καθημερινά μέσω διαδικτύου σε τυχερά παιγνίδια. Αναφέρθηκε επίσης στο νέο φρούτο, όπως το αποκάλεσε, της εποχής, που είναι η τόμπολες.

Ο υπουργός εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, αναφερόμενος στις διακηρυγμένες αντίθετες θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δημιουργία καζίνου, τόνισε ότι αυτές δεν είναι δογματικές και ότι ο πρόεδρος αναμένει να ακούσει τις απόψεις της τετραμελούς υπουργικής επιτροπής οι οποίες θα στηριχθούν σε μελέτες που θα προσκομίσει ο ΚΟΤ για να ληφθεί και η τελική εισήγηση της επιτροπής που θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για λήψη τελικής απόφασης, ο υπουργός ανέφερε ότι εντός δεκαπενθημέρου αναμένεται να συνέλθει η τετραμελής υπουργική επιτροπή για να αποφασίσει τι θα εισηγηθεί στο καθ’ ύλη αρμόδιο όργανο που είναι το υπουργικό. Αναφορικά με τη λήψη ενδεχόμενης τελικής απόφασης ο υπουργός την τοποθέτησε στις αρχές Μαρτίου.

Από πλευράς του ΚΟΤ, ο πρόεδρος του Πάνος Εγγλέζος, υποστήριξε ότι η δημιουργία Καζίνο στη Κύπρο θα ωφελήσει το τουριστικό μας προϊόν. Σύμφωνα με τη μία εκ των δύο μελετών που ετοιμάζει ο ΚΟΤ, γίνεται λόγος για δημιουργία καζίνου υπό τη μορφή τουριστικού θέρετρου, στο οποίο θα εργάζεται ένας τεράστιος αριθμός εργαζομένων.

Υπέρ της δημιουργίας Καζίνο τάχθηκε και ο πρόεδρος του συνδέσμου Ξενοδόχων Χάρης Λοϊζίδης. Μάλιστα ο κ. Λοϊζίδης συμπλήρωσε ότι η δημιουργία καζίνο μπορεί να συνδυαστεί με άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός τουρισμός και έφερε ως παράδειγμα το Λας Βέγκας το οποίο, όπως υποστήριξε είναι το μεγαλύτερο κέντρο στο κόσμο για συνεδριακό τουρισμό.

STOCKWATCH.COM.CY

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η ορκομωσία Ομπάμα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η ορκομωσία Ομπάμα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα ορκιστεί σήμερα ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Περισσότεροι από 12.000 στρατιώτες, χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα και σκάφη θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την αποτροπή τυχόν επίθεσης σε βάρος του νέου προέδρου.
Στην Ουάσιγκτον έχουν καταφτάσει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι για να παρακολουθήσουν την ιστορική στιγμή από κοντά. Παρά τις πολικές θερμοκρασίες οι διοργανωτές αναμένουν ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα συρρεύσουν από τα ξημερώματα στο Μολ, τη μεγάλη πλατεία που απλώνεται μπροστά από το Καπιτώλιο.

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ορκιστεί το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδας) στα σκαλιά του Καπιτωλίου και θα εκφωνήσει μια ομιλία που οι παρατηρητές αναμένουν ότι θα είναι σύντομη αλλά χαρακτηριστική της ρητορικής δεινότητάς του.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μισέλ, και τις δύο κόρες του, Μαλία και Σάσα, ο νέος πρόεδρος και οι 200 καλεσμένοι του θα γευματίσουν στη συνέχεια με τα αγαπημένα φαγητά του Αβραάμ Λίνκολν, του «πρότυπου» του Ομπάμα, που φέτος γιορτάζονται τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Στο μενού περιλαμβάνεται ραγού με οστρακοειδή και γεμιστός φασιανός.

Αφού συνοδεύσει τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, σε ένα ελικόπτερο που θα τον μεταφέρει στο Τέξας, ο νέος πρόεδρος θα συμμετάσχει σε μια παρέλαση μέχρι το Λευκό Οίκο.

Το προεδρικό ζεύγος θα κλείσει την ημέρα με μια σειρά από χορούς, μια παράδοση που μόνο ένας πρόεδρος έχει αγνοήσει μέχρι σήμερα από το 1789. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα είναι επίτιμοι προσκεκλημένοι σε δέκα επίσημους χορούς.

REPORTER.GR

Ρωσία: Νέο πακέτο 40 δισ. δολ. για την τόνωση της οικονομίας

Ρωσία: Νέο πακέτο 40 δισ. δολ. για την τόνωση της οικονομίας

Νέο πακέτο μέτρων ύψους 40 δισ. δολαρίων αναμένεται να ανακοινώσει η Ρωσία, προκειμένου να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο. Η απόφαση λαμβάνεται υπό το βάρος της κριτικής που άσκησε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στην κυβέρνηση ότι καθυστερεί την εφαρμογή μέτρων για την τόνωση της οικονομίας.«Είναι ο πιο ευαίσθητος κρίκος της οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας τη χώρας χθες από το Χονγκ Κονγκ. «Εχουμε ήδη εξασφαλίσει τις πηγές για τα 40 δισ. δολάρια», πρόσθεσε ο υπουργός.

REPORTER.GR

Burberry: Ανοδος-έκπληξη στις πωλήσεις

Burberry: Ανοδος-έκπληξη στις πωλήσεις

Απροσδόκητη ήταν η άνοδος των πωλήσεων που εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο η Burberry, η μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία ειδών πολυτελείας. Η εν λόγω αύξηση αποδίδεται στο γεγονός ότι οι εκπτώσεις που έκανε η εταιρεία, τη βοήθησαν να μειώσει τα αποθέματά της. Η ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στα καταστήματα της Ευρώπης και της Ασίας.Τα έσοδα τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 30% στα 329 εκατ. λίρες από 254 εκατ. λίρες ένα χρόνο νωρίτερα. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πωλήσεις ύψους 291 εκατ. λιρών και ήταν υψηλότερες κατά 17% σε σχέση με τις πωλήσεις δευτέρου τριμήνου.

Η μετοχή της Burberry καταγράφει σημαντική άνοδο στην αγορά του Λονδίνου. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε μείωση του κόστους λειτουργίας μέσω 540 απολύσεων σε Βρετανία και Ισπανία με στόχο να εξοικονομήσει περί τα 35 εκατ. λίρες.

REPORTER.GR

Πτώση 10% για το πετρέλαιο - Κάτω από τα 33 δολάρια

Πτώση 10% για το πετρέλαιο - Κάτω από τα 33 δολάρια

Κάτω από τα 33 δολάρια το βαρέλι υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά και την παρέμβαση της Βρετανίας για τη διάσωση πιστωτικού ιδρύματος για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες εντείνει τις εκτιμήσεις ότι η παγκόσμια ύφεση θα παραταθεί.Η επιβράδυνση της ζήτησης παγκοσμίως, η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και η συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του «μαύρου χρυσού» στα χαμηλά τεσσάρων μηνών (32,40 δολάρια το βαρέλι) που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησε μέχρι τα 32,84 δολάρια το βαρέλι με πτώση 10%. Σημειώνεται ότι το εν λόγω συμβόλαιο λήγει σήμερα. Το αντίστοιχο του Μαρτίου υποχωρεί κατά 7,7% στα 39,31 δολάρια το βαρέλι.

Το συμβόλαιο του μπρεντ για το Φεβρουάριο υποχωρεί κατά 3,5% στα 42,96 δολάρια το βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου.

REPORTER.GR

Ρουμανία: Στο 1,8% αναμένει την ανάπτυξη η ΕΕ

Ρουμανία: Στο 1,8% αναμένει την ανάπτυξη η ΕΕ

Στο 1,8% θα μειωθεί το ποσοστό ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας το 2009 από 7,75% που ήταν το 2008, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. Για το 2010 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%.

Στο επίπεδο του δημοσίου χρέους, η ΕΕ εκτιμά ότι αυτό θα αυξηθεί στο 7,5% του ΑΕΠ, το 2009, έναντι ποσοστού 5,25% του δημοσίου χρέους επί του ΑΕΠ, όπως αυτή καταγράφηκε το 2008.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της Ρουμανίας για το 2009, προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 2,5% επί του ΑΕΠ, μέσο ποσοστό πληθωρισμού στο 5%, έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών στο 10,3%, και έλλειμμα του κεντρικού προϋπολογισμού σε ποσοστό 2% επί του ΑΕΠ.

NAFTEMPORIKI

Προσωρινή αναστολή για τα έργα στο Βοτανικό

Προσωρινή αναστολή για τα έργα στο Βοτανικό

Δημοσιεύθηκε χθες η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία μπαίνει «φραγμός» στις εργασίες κατασκευής του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, πολύ κοντά στο υπό ανέγερση γήπεδο του Παναθηναϊκού, τουλάχιστον μέχρι τις 6 του ερχόμενου Μαρτίου, οπότε θα εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης του επίμαχου έργου.


Μακέτα με το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού το οποίο είναι ενταγμένο στα έργα στο Βοτανικό.
Με την απόφαση του ΣτΕ (57/2009), αναστέλλεται η εκτέλεση της οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου, ενώ παράλληλα αναστέλλεται, με ψήφους δύο έναντι μιάς, η ισχύς και της κοινής απόφασης των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι η αναστολή των εργασιών θα είναι πολύμηνη, αφού η έκδοση της απόφασης θα καθυστερήσει, ίσως για ένα - δύο μήνες μετά τη συζήτησή της. Σημειώνεται, επίσης, ότι μειοψήφησε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Γ. Παναγιωτόπουλος.

Με την απόφαση απορρίπτονται οι ισχυρισμοί του ΠΑΟ, του Δήμου Αθηναίων και της εταιρείας του Μπάμπη Βωβού, για μη αναστολή των εργασιών, ως αβάσιμοι ή για άλλους νομικούς λόγους. Ειδικότερα, στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρονται μεταξύ των άλλων και τα εξής:

- Μόνη η παράθεση των υποχρεώσεων και εσόδων της εταιρείας δεν αποδεικνύει σοβαρό κίνδυνο οικονομικού κλονισμού της, προκαλούμενο από την αναστολή εκτελέσεως των προσβαλλόμενων πράξεων, καθόσον δεν προσκομίστηκαν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η συνολική (ενεργητικό ή παθητικό) περιουσιακή της κατάσταση.

- Καθόσον αφορά στις δανειακές της υποχρεώσεις, αποδεικνύεται μόνο η σύναψη δύο δανειακών συμβάσεων, συνολικού ύψους 125.000.000 ευρώ, ο δε, κατά το προσκομισθέν έγγραφο (χωρίς ημερομηνία συντάξεως) των τραπεζών Alpha Bank [ACBr.AT] BANK και Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] , όρος περί καταγγελίας αναφέρεται σε μέλλουσα να συναφθεί σύμβαση και όχι στις ήδη συναφθείσες.

- Ο ισχυρισμός της ποδοσφαιρικής ανωνύμου εταιρείας, κατά τον οποίο η αναστολή εκτελέσεως των πράξεων θα έχει ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της μετεγκαταστάσεως της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού και ότι η βλάβη της από τη ματαίωση αυτή υπερτερεί της βλάβης των αιτούντων και εμποδίζει την αναστολή εκτελέσεως των προσβαλλόμενων πράξεων, πρέπει να απορριφθεί, διότι στηρίζεται στην εσφαλμένη εκδοχή.

- Σε κάθε περίπτωση, δεν προκύπτουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Δεν αποδεικνύεται ότι οι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες από την αναστολή εκτελέσεως του οικοδομικού έργου στην απασχόληση των εργαζομένων σε αυτό θα ήταν τέτοιας κλίμακας, ώστε να στοιχειοθετούν λόγο δημοσίου συμφέροντος που υπερτερεί της βλάβης από την ανέγερση του συγκροτήματος.

Γ. Παναγιωτόπουλος: Να γίνει αξιόπιστη κριτική

Αντικρούει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γ. Παναγιωτόπουλος τους «απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που γράφονται και ακούγονται τις τελευταίες εβδομάδες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εις βάρος του ΣτΕ, σχετικά με την υπόθεση που αφορά στην ανέγερση εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό», όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου «Οι αποφάσεις όλων των ελληνικών δικαστηρίων υπόκεινται, βεβαίως, μετά τη δημοσίευσή τους σε κριτική, η οποία, όμως, πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και να έχει ως βάση νομικά και μόνο επιχειρήματα».


Παναθηναϊκός: Συνεχίζουμε την πορεία. Θα μας βρουν μπροστά τους

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ΣτΕ και της Επιτροπής Πολιτών για το θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, ήρθε η απάντηση της πράσινης ΠΑΕ. Οι διοικούντες εξαπολύουν επίθεση κατά της συγκεκριμένης Επιτροπής, κάνουν λόγο για «πόλεμο και μένος», ενώ δεν αφήνουν εκτός ούτε το ΣΥΡΙΖΑ.


Ο πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Νίκος Πατέρας.
«Το Μάρτιο του 2005, ο Παναθηναϊκός, αποδέχθηκε την πρόταση του Δήμου Αθηναίων να συμπεριληφθεί το Νέο Γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού - Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Το πλαίσιο της πρότασης αυτής, όπως είναι δημοσίως γνωστό, είχε νομικά και πολεοδομικά επεξεργασθεί ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα με τον αρμόδιο Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ).

Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ήταν ο νόμος της Διπλής Ανάπλασης 3481/2006, ο οποίος υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου...

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα ασκήσει άμεσα όλα τα μέσα που της παρέχουν το Σύνταγμα και οι νόμοι για την προστασία των συμφερόντων της. Με τη βαθιά πεποίθηση της συνολικής ωφέλειας που απορρέει από το έργο της Διπλής Ανάπλασης, τόσο για το κοινωνικό σύνολο όσο και για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, της ιστορικής ομάδας της πόλεως, συνεχίζουμε την πορεία για την περάτωση του νέου γηπέδου μας.

Δηλώνουμε απερίφραστα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι κάθε προσπάθεια σφετερισμού του οράματος των εκατομμυρίων φιλάθλων της ομάδας να αποκτήσουν το δικό τους γήπεδο και εκμετάλλευσής τους για πολιτικούς ή άλλους σκοπούς θα μας βρει αντιμέτωπους».

ΜΒΔΤ: Κρίσιμο διάστημα και ανασύνταξη δυνάμεων


Ο κ. Μπάμπης Βωβός [VOVr.AT] .
Σε ανασύνταξη δυνάμεων υποχρεώνει την Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) η επισημοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για αναστολή των εργασιών του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό. Όπως η ίδια η εταιρεία έχει υπογραμμίσει το νέο εμπορικό, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο που έχει ποτέ κατασκευάσει.

Χθες η ΜΒΔΤ απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ή ανακοίνωση καθώς οι νομικοί της ήθελαν προηγουμένως να μελετήσουν το σκεπτικό της απόφασης. Η υπόθεση δεν έχει κριθεί βεβαίως τελεσίδικα καθώς το Μάρτιο θα εκδικαστεί και το κύριο αίτημα της προσφυγής που αφορά στην μη εκτέλεση του έργου. Η προετοιμασία της εταιρείας θα αφορά προφανώς τη νέα μάχη στο ΣτΕ, αλλά και τη σύνδεση του εμπορικού κέντρου με το γήπεδο του ΠΑΟ.

Εκτιμάται ότι για την ΜΒΔΤ το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και αυτό γιατί όπως έχει ανακοινώσει οι εργασίες κατασκευής του εμπορικού κέντρου είχαν προχωρήσει.

Έχει κατασκευαστεί το 80% του οπλισμένου σκυροδέματος, ενώ έχει πραγματοποιηθεί και μεγάλο μέρος των εργασιών διαμόρφωσης των υπογείων. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της 30/9/2008 το έργο αυτό είναι αποτυπωμένο στα βιβλία της εταιρείας έναντι 185 εκατ. ευρώ, με πραγματοποιημένο κατασκευαστικό κόστος 34 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, η ΜΒΔΤ έχει ανακοινώσει ότι: «Πιθανή αναστολή στη συνέχιση των οικοδομικών εργασιών δημιουργεί πέραν των αμφιβολιών για την ολοκλήρωση αυτού του θεμελιώδους έργου για την εταιρεία και πιθανή εμπλοκή στο κοινοπρακτικό δάνειο των 125 εκατ. ευρώ το οποίο έχει λάβει αφού υπάρχει όρος σε αυτό ότι αναβολή πέραν των 2 μηνών στη συνέχιση των εργασιών μπορεί να οδηγήσει σε καταγγελία της σύμβασης».

Το δύσκολο αυτό σκηνικό για την εταιρεία real estate εκτυλίσσεται σε μια περίοδο όπου η χρηματοπιστωτική κρίση επηρεάζει ολόκληρη την αγορά με τις τράπεζες να έχουν κλειστές τις στρόφιγγες των χρηματοδοτήσεων. Μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι καθώς οι περισσότερες εταιρείες αναβάλλουν το ξεκίνημα νέων έργων τους θα προβούν σε μειώσεις προσωπικού.

Ανησυχία όμως υπάρχει και για το έργο της Διπλής Ανάπλασης. Μπορεί τυπικά τα δύο έργα να μην συνδέονται όμως η αγορά εκτιμά πως η ΜΒΔΤ θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες τέτοιες που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ουσιαστική σύνδεσή τους. Υπενθυμίζεται ότι η ΜΒΔΤ έχει παραχωρήσει μέρος του οικοπέδου της στο Δήμο Αθηναίων, έκταση η οποία θα αποτελέσει μέρος του γηπέδου του ΠΑΟ.

Η μετοχή της ΜΒΔΤ χθες σημείωσε για άλλη μια φορά σημαντική πτώση και διαμορφώθηκε στα 6,48 ευρώ (πτώση 14,51%).

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ

Επιτροπή Πολιτών: Ικανοποίηση για την απόφαση

Με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα εξέδωσε ανακοίνωση η οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρει και τα εξής:

«Η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των εργασιών στο υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, στο Βοτανικό.

Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική -όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και διότι πάρθηκε με πρωτοφανή πίεση από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, ενισχυμένη από την εκκωφαντική μονοφωνία των περισσότερων ΜΜΕ, που έφτασαν στο σημείο όχι μόνο να αμφισβητούν το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και την ίδια την υποχρέωση του ανώτατου δικαστηρίου να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων.

Η απόφαση της αναστολής είναι κομβική, διότι έτσι δεν θα εξεταστεί η νομιμότητα και η περιβαλλοντική επίπτωση του έργου μετά την τέλεση του «εγκλήματος», όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις -με χαρακτηριστική και σχετική αυτήν της τσιμεντοποίησης του κτήματος Θων στους Αμπελοκήπους, και πάλι από την εταιρεία Βωβού, και πάλι με συνενόχους το δήμο και το ΥΠΕΧΩΔΕ...».


NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,065.79 -191.06 -2.31%
HANG SENG INDEX 12,959.77 -380.22 -2.85%
CSI 300 INDEX 2,025.19 12.72 0.63%

PRESS RELEASE - KBC reacts to fall in share price

KBC reacts to fall in share price

In recent days, KBC’s share price has come under pressure as a result of rumours circulating in the market. KBC would like to clarify the situation and once again to strenuously deny a number of these rumours.

Over the past few months, the KBC group has provided clear information on its activities and position in Central and Eastern Europe, and has at present nothing new to report. The group’s position in Russia, Hungary and other countries in the region has not changed in recent weeks. Furthermore, KBC has hedged any potential exchange rate losses resulting from devaluations of local currencies. There is nothing new to report regarding KBC’s position on the Irish market either.

On 29 December 2008, KBC informed the market of the impact on its results of a downgrade in the ratings of its CDO portfolio. On 15 January, Moody’s Investors Service announced that it was again revising the assumptions on which it based its ratings for corporate synthetic CDOs. However, since Moody’s will only be publishing its updated model later this month, KBC cannot currently simulate the extent to which this might adversely affect its results. Furthermore, it has only just come to light that the new model will only apply to three of the 17 CDOs that KBC has in portfolio, three CDOs (with a residual carrying value of approximately 200 million euros) for which KBC had already proactively calculated the financial impact of a potential additional downgrade of three notches back in December.

http://www.kbcpeelhunt.com/

Ελληνική: Συνεδρία στις 26/2 για προκαταρκτικά 2008 και μέρισμα

Ελληνική: Συνεδρία στις 26/2 για προκαταρκτικά 2008 και μέρισμα


Θέμα: Ημερομηνία Συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας Δημόσιας Εταιρείας Λτδ για τα Προκαταρκτικά Αποτελέσματα του 2008 και το ενδεχόμενο καταβολής ή μή καταβολής Τελικού Μερίσματος για το έτος 2008

Σας πληροφορούμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας Δημόσιας Εταιρείας Λτδ θα συνεδριάσει το απόγευμα της Πέμπτης 26 Φεβρουαρίου 2009 για να εξετάσει, μεταξύ άλλων, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Ομίλου για το έτος 2008 και το ενδεχόμενο καταβολής ή μή καταβολής Τελικού Μερίσματος για το έτος 2008.

Η ανακοίνωση της ένδειξης του αποτελέσματος για το πλήρες οικονομικό έτος 2008 και των αποφάσεων σχετικά με το Τελικό Μέρισμα για το έτος 2008 θα γίνει στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά από την έγκρισή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας Δημόσιας Εταιρείας Λτδ.

STOCKWATCH.COM.CY

ΗΠΑ: Άλμα στις πωλήσεις κατοικιών στη Ν. Καλιφόρνια

ΗΠΑ: Άλμα στις πωλήσεις κατοικιών στη Ν. Καλιφόρνια


Οι πωλήσεις κατοικιών στη Ν. Καλιφόρνια σημείωσαν άλμα 51% τον Δεκέμβριο, καθώς η ραγδαία άνοδος των κατασχέσεων οδήγησε σε πτώση τις τιμές στις ανεξάρτητες κατοικίες (single-family) και στα διαμερίσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της MDA DataQuick, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Συνολικά 19.926 νέες και υιστάμενες κατοικίες και διαμερίσματα πωλήθηκαν τον περασμένα μήνα στις κομητείες του Los Angeles, Riverside, San Diego, Ventura, San Bernardino και Orange counties, από 13.240 κατοικίες το αντίστοιχο διάστημα του 2007, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας ερευνών.

Στο μεταξύ, η μέση τιμή των κατοικιών στη περιοχή υποχώρησε 35% στα 278.000 δολ.

CAPITAL.GR

Πόσο άσχημη είναι η κρίση στην κινητή τηλεφωνία;

Πόσο άσχημη είναι η κρίση στην κινητή τηλεφωνία;

Οι πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας επιβραδύνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν και ακόμα και η Νοkia, που ήταν η αγαπημένη επιλογή των επενδυτών, βιώνει τη μία υποβάθμιση μετά την άλλη στη σύσταση της μετοχής της.

Του Jack Ewing

Πριν από λίγους μήνες, ο κλάδος των κινητών τηλεφώνων έμοιαζε πως ίσως να γλίτωνε το χειρότερο μέρος της κρίσης. Στην τελική, δισ. άνθρωποι στις αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να μην έχουν συσκευές κινητής τηλεφωνίας και είναι πρόθυμοι να αποκτήσουν. Στελέχη της Nokia και σε άλλες εταιρείες κατασκευής ήλπιζαν πως η ζήτηση από τις αναπτυσσόμενες χώρες θα αντιστάθμιζε τη μείωση στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Αυτές οι ελπίδες εξανεμίστηκαν γρήγορα. Οι ειδικοί της αγοράς προειδοποιούν πως οι πωλήσεις επιβραδύνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν, ακόμα και σε αγορές όπως η Κίνα, η οποία μέχρι πρότινος ήταν η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης. Μετά το δ΄τρίμηνο που πολλοί αναλυτές αποκαλούν καταστροφικό, οι κατασκευαστές ενδέχεται να βρεθούν με εκατ. απούλητες συσκευές στις αποθήκες τους. «Παίκτες» όπως η Motorola (MOT) και η Sony Ericsson, που αντιμετώπιζαν προβλήματα προτού ακόμα ξεσπάσει η κρίση, είτε θα αναγκασθούν να μειώσουν δραστικά τις προσδοκίες τους, είτε θα πρέπει να αποχωρήσουν από την αγορά.
Ακόμα και η μετοχή της πανίσχυρης Nokia (NOK), η πάλαι ποτέ αγαπημένη των επενδυτών, βιώνει τη μία υποβάθμιση στη σύσταση της μετά την άλλη. Ο Jari Honko της eQ Bank ανήκει στους αναλυτές που συμβουλεύει τους πελάτες του να πουλήσουν μετοχές της Nokia. "Οι πωλήσεις των Χριστουγέννων ήταν πολύ, πολύ απογοητευτικές» αναφέρει ο Honko, που «έκοψε» τις μετοχές της Nokia σε "reduce" στις 13 Ιανουαρίου. «Ίσως να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα ιστορικά δύσκολο πρώτο τρίμηνο».

Πόσο βαθιά είναι η κρίση;

Τα στοιχεία για τις πωλήσεις συσκευών χειρός τις τελευταίες εβδομάδες είναι προσωρινά, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων στους αναλυτές πως μία από τις χειρότερες κρίσεις στον κλάδο είναι πραγματικότητα. Ειδικοί της αγοράς διαφωνούν μόνο για το βάθος της κρίσης. Παραδείγματος χάριν η Strategy Analytics, προβλέπει κάμψη 1% στις παγκόσμιες πωλήσεις συσκευών κινητής στο δ΄ τρίμηνο του 2008, αλλά και στο σύνολο του 2009.

Ωστόσο, ο Neil Mawston της εν λόγω εταιρείας ερευνών, που παρακολουθεί τον κλάδο, αναφέρει πως είναι πιθανό οι προβλέψεις να αναθεωρηθούν καθοδικά κοντά στο -5% για το δ’ τρίμηνο και την επόμενη χρονιά. Ο ίδιος αναφέρει πως ορισμένοι από τους προμηθευτές ετοιμάζονται για ακόμα μεγαλύτερη πτώση από το 20%, αν και ο Mawston θεωρεί πως αυτές οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες.

O κόσμος του κλάδου θα έχει καλύτερη εικόνα της κατάστασης στις 22 Ιανουαρίου οπότε η Nokia, η μεγαλύτερη εταιρεία συσκευών χειρός του κόσμου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου και του 2008. Η διοίκηση της εταιρείας είχε προειδοποιήσει το Δεκέμβριο πως χαμήλωνε τις προβλέψεις για τις πωλήσεις το σύνολο του κλάδου στις 330 εκατ. συσκευές για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2008. Ωστόσο, αν και η Nokia δεν προέβη σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων της, αρκέστηκε να δηλώσει πως η αγορά είχε καταστεί υπερβολικά εύθραυστη για τυχόν κινήσεις. Εκπρόσωπος της Nokia αρνήθηκε να σχολιάσει για αυτό το άρθρο, λέγοντας πως η χρηματιστηριακή νομοθεσία απαγορεύει στις εταιρείες να μιλούν για τα αποτελέσματα λίγο πριν αυτά ανακοινωθούν.

Τα προβλήματα για τις εταιρείες κατασκευής συσκευών χειρός δεν είναι απλά παρενέργεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, επιβραδύνεται εδώ και χρόνια διότι σχεδόν όλοι έχουν πλέον συσκευή κινητού. Όσοι χρησιμοποιούν το κινητό τους για να μιλούν στο τηλέφωνο και να στέλνουν μηνύματα, δεν έχουν δει κάποια σημαντική καινοτομία που να τους παροτρύνει να αλλάξουν συσκευή. "Πριν από περίπου πέντε χρόνια, κάθε φορά που κάποιος αγόραζε αναβαθμισμένη συσκευή στην πραγματικότητα αγόραζε ελαφρύτερο κινητό με καλύτερη διάρκεια για την μπαταρία» εξηγεί ο Ιan Fogg, αναλυτής της Forrester Research (FORR).

Λιγότερες εξελίξεις

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως τώρα «οι περισσότερες συσκευές είναι πλέον πολύ καλές. Δεν υπάρχει κίνητρο για αναβάθμιση συσκευής». Η κρίση στην οικονομία απλά επιτείνει το εν λόγω πρόβλημα. Καθώς ο κόσμος ανησυχεί πως θα χάσει τη δουλειά του, πολλοί άλλοι κρατούν τα παλαιότερα τηλέφωνα τους ή ζητούν υπηρεσίες χαμηλού κόστους που δεν περιλαμβάνουν νέες συσκευές.

Όσο η κρίση χειροτερεύει, οι κατασκευαστές προσπαθούν να μειώσουν το κόστος, περιορίζοντας το εργατικό δυναμικό τους, και ελαττώνοντας τις δαπάνες για marketing και έρευνα και ανάπτυξη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του φιλανδικού Τύπου, η Nokia έχει ήδη ξεκινήσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για ανώτερους μηχανολόγους / μηχανικούς. Οι αναλυτές προβλέπουν επίσης πως η εταιρεία θα εμφανίσει επιβράδυνση των νέων προϊόντων και θα καθυστερήσει την προσπάθεια ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς της στις ΗΠΑ, όπου η Nokia δεν είχε εμφανίσει τη διείσδυση που έχει στην Ευρώπη και την Ασία.

Όλοι οι κατασκευαστές θέλουν να αποφύγουν ένα «καταστροφικό» πόλεμο τιμών. Η Nokia στέλνει σήματα πως δεν θα θυσιάσει την κερδοφορία στο όνομα της διατήρησης του μεριδίου της στη διεθνή αγορά στο 40%. Ωστόσο, ίσως να αποδειχθεί δύσκολο για τους κατασκευαστές να αποφύγουν τη μείωση των τιμών, όταν οι αποθήκες τους γεμίζουν με απούλητα προϊόντα. Οι εταιρείες θα δεχθούν πίεση να πουλήσουν όσα μπορούν προτού οι συσκευές καταστούν παρωχημένες. "Είναι καλύτερο να υπάρχει ένα προϊόν στην αγορά παρά να το έχει στα ράφια» εξηγεί ο Mark McKechnie της Broadpoint AmTech (BPSG). Ο McKechnie, που υποβάθμισε τη μετοχή της Nokia σε «sell» στις 12 Ιανουαρίου αναμένει πτώση 12% στις πωλήσεις συσκευών το 2009.

Για ορισμένους, η κρίση συνιστά ευκαιρία

Η κρίση μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία για παίκτες όπως η καναδική Research In Motion (RIMM), που κατασκευάζει το BlackBerry ή την Apple (AAPL) με τα iPhone. Η προσπάθεια της RIM να επεκταθεί πέρα της παραδοσιακής αγοράς της επαγγελματικής χρήσης των συσκευών της από στελέχη, η Apple προκαλεί την κυριαρχία της Nokia σε smartphones.

Η κορεατική Samsung και η LG Electronics μπορούν επίσης να εξασφαλίσουν μερίδιο αγοράς, καθώς η πτώση στο κορεατικό γον καθιστά τις συσκευές φθηνότερες για ξένους αγοραστές. Και ακόμα και η Nokia μπορεί στην τελική να επωφεληθεί από την επιβράδυνση στην αγορά, καθώς οι ασθενέστεροι παίκτες εξέρχονται της αγοράς, και έτσι μένει στον φιλανδικό κολοσσό να εκμεταλλευτεί τις αναδυόμενες αγορές. "Τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ισχυρά» λέει ο Mawston της Strategy Analytics. "Υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους την πρώτη συσκευή τους».

Και πάλι όμως, κανένας κατασκευαστής δεν καλωσορίζει την επιδείνωση της κρίσης. Όπως λέει και ο Mawston: "Ο φόβος έχει εξαπλωθεί από τη μία περιοχή στην άλλη».

CAPITAL.GR

Santander: Σχεδιάζει επενδύσεις 1,07 δισ. δολ. στη Βραζιλία

Santander: Σχεδιάζει επενδύσεις 1,07 δισ. δολ. στη Βραζιλία


ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ (Dow Jones) – Η μονάδα του ισπανικού κολοσσού Santander (STD) στη Βραζιλία θα διατηρήσει το επενδυτικό της σχέδιο, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Santander, Emilio Botin.

Σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Botin επισημαίνει ότι η τράπεζα θα διατηρήσει το σχέδιο της για την υλοποίηση επενδύσεων συνολικού ύψους 2,5 ρεάλ Βραζιλίας (1,07 δισ. δολ.) στο πλαίσιο της ανάπτυξης της έως το 2010.

Η Santander εξέδωσε την ανακοίνωση μετά τη συνάντηση του Botin με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva.

CAPITAL.GR

Ορκίζεται ο Ομπάμα

Ορκίζεται ο Ομπάμα



Ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα, θα ορκιστεί την Τρίτη στη Βίβλο του Αβραάμ Λίνκολν, σε μια ιστορική στιγμή που αναμένεται να την παρακολουθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έφτασαν στην Ουάσινγκτον για να ζήσουν από κοντά το γεγονός. Παρά τις πολικές θερμοκρασίες οι διοργανωτές αναμένουν ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα συρρεύσουν από τα ξημερώματα στο Μολ, τη μεγάλη πλατεία που απλώνεται μπροστά από το Καπιτώλιο.

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ορκιστεί στις 19.00 ώρα Ελλάδας στα σκαλιά του Καπιτωλίου και θα εκφωνήσει μια ομιλία που οι παρατηρητές αναμένουν ότι θα είναι σύντομη αλλά χαρακτηριστική της ρητορικής δεινότητάς του.

Λίγο νωρίτερα θα ορκιστεί ο νέος αντιπρόεδρος, Τζόε Μπάιντεν, σε μια τελετή που διανθίζεται από προσευχές (από τον αμφιλεγόμενο πάστορα Ρικ Γουόρεν), μια μικρή συναυλία (με τους Αρίθα Φράνκλιν, Γιο-Γιο Μα, Γιτζάκ Πέρλμαν μεταξύ άλλων) και ένα ποίημα (της Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ).

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μισέλ, και τις δύο κόρες του, Μαλία και Σάσα, ο νέος πρόεδρος και οι διακόσιοι καλεσμένοι του θα γευματίσουν στη συνέχεια με τα αγαπημένα φαγητά του Αβραάμ Λίνκολν, του «πρότυπου» του Ομπάμα, που φέτος γιορτάζονται τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Στο μενού περιλαμβάνεται ραγού με οστρακοειδή και γεμιστός φασιανός.

Αφού συνοδεύσει τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, σε ένα ελικόπτερο που θα τον μεταφέρει στο Τέξας, ο νέος πρόεδρος θα συμμετάσχει σε μια παρέλαση μέχρι το Λευκό Οίκο.

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί είναι δρακόντεια. Περισσότεροι από 12.000 στρατιώτες, χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα και σκάφη θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την αποτροπή τυχόν επίθεσης σε βάρος του νέου προέδρου.

Το προεδρικό ζεύγος θα κλείσει την ημέρα με μια σειρά από χορούς, μια παράδοση που μόνο ένας πρόεδρος έχει αγνοήσει μέχρι σήμερα από το 1789. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα είναι επίτιμοι προσκεκλημένοι σε δέκα επίσημους χορούς.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι 47 ετών. Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1961 στη Χονολουλού της Χαβάης όπου σπούδαζε ο Κενυάτης πατέρας του, Μπαράκ Ομπάμα ο πρεσβύτερος. Η μητέρα του, Αν Ντάνχαμ, και ο πατέρας του χώρισαν δύο χρόνια αργότερα και ο πρεσβύτερος Ομπάμα επέστρεψε στην Κένυα όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος και σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1982.

Η Αν Ντάνχαμ παντρεύτηκε στη συνέχεια τον Ινδονήσιο Λόλο Σοετόρο και η οικογένεια μετακόμισε στην Ινδονησία όπου έζησε ο μικρός Μπαράκ μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Τότε επέστρεψε στη Χαβάη και έμεινε με τους παπούδες του ενώ φοιτούσε, με υποτροφία, στην Ακαδημία Πουναχόου. Έχει επτά ετεροθαλείς αδελφούς και αδελφές από τους άλλους γάμους του πατέρα του και μία ετεροθαλή αδελφή, τη Μάγια Νοετόρο-Ενγκ, από το δεύτερο γάμο της μητέρας του.

Αφού τελείωσε το κολέγιο, το 1983, ο Ομπάμα εργάστηκε για μια οργάνωση καταναλωτών και μια εταιρεία οικονομικών συμβούλων στη Νέα Υόρκη. Το 1985 έφυγε για το Σικάγο και εργάστηκε στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Κοινοτήτων, μια εκκλησιαστική οργάνωση στόχος της οποίας είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φτωχογειτονιές. Τρία χρόνια αργότερα όμως εγκατέλειψε την καριέρα του για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της νομικής επιθεώρησης του πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως προσωρινός συνεργάτης στη νομική εταιρεία Σίντλεϊ Όστιν, όπου γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, Μισέλ Ρόμπινσον. Αφού αποφοίτησε από το Χάρβαρντ, το 1991, εργάστηκε σε ένα μικρό δικηγορικό γραφείο του Σικάγο και κατόπιν έγινε λέκτορας του συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Εξελέγη για πρώτη φορά στην πολιτειακή Γερουσία του Ιλινόι το 1996. Το 2004, απέναντι σε άλλους επτά υποψηφίους, κέρδισε με ποσοστό 53% την έδρα του Ιλινόι στη Γερουσία και τρία χρόνια αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου 2007, ανακοίνωσε ότι θα ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ. Μολονότι η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον, θεωρείτο φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Ομπάμα σύντομα απέδειξε ότι ήταν ικανός να συγκεντρώνει μεγάλα χρηματικά ποσά και τεράστια πλήθη στις ομιλίες του όπου εξέφραζε την αντίθεσή του στον πόλεμο του Ιράκ και υποσχόταν να μην ακολουθήσει την πολιτική του διχασμού, των τελευταίων 40 ετών.

Κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα τον Ιανουάριο του 2008 αλλά χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο για να εξασφαλίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στις προεδρικές εκλογές, στις 4 Νοεμβρίου, το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν κέρδισε με ποσοστό 53% τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Τζον Μακέιν και την υποψήφια αντιπρόεδρό του, Σάρα Πέιλιν.

CAPITAL.GR

Ιαπωνία: Ρεκόρ πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο

Ιαπωνία: Ρεκόρ πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο

Πτώση ρεκόρ κατέγραψε το Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, καταδεικνύοντας τη μεγάλη υποχώρηση των εξαγωγών της χώρας εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 8,5% συγκριτικά με τον Οκτώβριο, ενώ το υπουργείο Βιομηχανίας ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι πρώτοι υπολογισμοί για το Δεκέμβριο κάνουν λόγο για πτώση 8,1%, κάμψη ενδεικτική της σοβαρής επιβράδυνσης της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας.

Σημειώνεται, ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 16,6% το Νοέμβριο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι το 2009 δεν αναμένεται οικονομική ανάπτυξη, καθώς η χώρα βασίζεται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές, οι οποίες έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την παγκόσμια οικονομική ύφεση.

NAFTEMPORIKI

Με απώλειες 2,31% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 2,31% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 191,06 μονάδων, ποσοστό 2,31%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 8.065,79 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

Κίνα: Η χειρότερη ανεργία σε δεκαετίες

Κίνα: Η χειρότερη ανεργία σε δεκαετίες

Αύξηση για πρώτη φορά από το 2003 σημείωσε στα αστικά κέντρα της Κίνας ο δείκτης ανεργίας ο οποίος ενδέχεται να αναρριχηθεί κοντά στα υψηλότερα 30 ετών, καθώς η μείωση των εξαγωγών και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, επιδεινώνονται.

Η ανεργία αυξήθηκε στο 4,2% έως τις 31 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το υπουργείο Ανθρώπινων Πόρων και Κοινωνικής Ασφαλείας της χώρας κατά τη διάρκεια σημερινής του ανακοίνωσης στο Πεκίνο. Πριν από τρεις μήνες η ανεργία ήταν 4%.

Η ανεργία, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του 4,6% που έθεσε ως στόχο φέτος η κινεζική κυβέρνηση και ανακοινώθηκε σήμερα θα είναι η χειρότερη από το 1980, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Χθες ο πρόεδρος της χώρας, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα για να εξασφαλίσει την κοινωνική σταθερότητα ενόψει μιας πολύ δυσμενούς προοπτικής για την απασχόληση.

Τα επίσημα στοιχεία αναθεωρούν τον δείκτη ανεργίας επειδή δεν περιλαμβάνουν τους μη καταχωρημένους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων και των μεταναστών. Η κρατική Chinese Academy of Social Sciences είπε ότι ο δείκτης – εάν συμπεριληφθούν οι μετανάστες εργαζόμενοι – ενδέχεται να υπερβεί το 9,4% το 2009.

Άλλη έκθεση έδειξε του υπουργείου Εργασίας που καλύπτει το σύνολο των απασχολουμένων για τα αστικά κέντρα έδειξε ότι ήταν 1% υψηλότερη από αυτήν που καταγράφηκε το 2005, όταν άρχισε ο υπολογισμός της.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας συρρικνώθηκε στο 6,8% το τελευταίο τρίμηνο, στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών. Αυτά τα στοιχεία θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει φέτος τις θέσεις εργασίας κατά 9 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη σημερινή επίσημη ανακοίνωση στο κρατικό Web site, China.com.cn

Το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ο αριθμός των καταγεγραμμένων εργαζομένων στις πόλεις αυξήθηκε κατά 560.000 φθάνοντας τα 8,86 εκατομμύρια.

Χθες ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη χρονιά του αιώνα και η κυβέρνηση πρέπει να αντιστρέψει άμεσα την πτωτική πορεία της οικονομίας της χώρας.


NAFTEMPORIKI
Share |