Tuesday, January 20, 2009

Κίνα: Η χειρότερη ανεργία σε δεκαετίες

Κίνα: Η χειρότερη ανεργία σε δεκαετίες

Αύξηση για πρώτη φορά από το 2003 σημείωσε στα αστικά κέντρα της Κίνας ο δείκτης ανεργίας ο οποίος ενδέχεται να αναρριχηθεί κοντά στα υψηλότερα 30 ετών, καθώς η μείωση των εξαγωγών και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, επιδεινώνονται.

Η ανεργία αυξήθηκε στο 4,2% έως τις 31 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το υπουργείο Ανθρώπινων Πόρων και Κοινωνικής Ασφαλείας της χώρας κατά τη διάρκεια σημερινής του ανακοίνωσης στο Πεκίνο. Πριν από τρεις μήνες η ανεργία ήταν 4%.

Η ανεργία, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του 4,6% που έθεσε ως στόχο φέτος η κινεζική κυβέρνηση και ανακοινώθηκε σήμερα θα είναι η χειρότερη από το 1980, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Χθες ο πρόεδρος της χώρας, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα για να εξασφαλίσει την κοινωνική σταθερότητα ενόψει μιας πολύ δυσμενούς προοπτικής για την απασχόληση.

Τα επίσημα στοιχεία αναθεωρούν τον δείκτη ανεργίας επειδή δεν περιλαμβάνουν τους μη καταχωρημένους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων και των μεταναστών. Η κρατική Chinese Academy of Social Sciences είπε ότι ο δείκτης – εάν συμπεριληφθούν οι μετανάστες εργαζόμενοι – ενδέχεται να υπερβεί το 9,4% το 2009.

Άλλη έκθεση έδειξε του υπουργείου Εργασίας που καλύπτει το σύνολο των απασχολουμένων για τα αστικά κέντρα έδειξε ότι ήταν 1% υψηλότερη από αυτήν που καταγράφηκε το 2005, όταν άρχισε ο υπολογισμός της.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας συρρικνώθηκε στο 6,8% το τελευταίο τρίμηνο, στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών. Αυτά τα στοιχεία θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει φέτος τις θέσεις εργασίας κατά 9 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη σημερινή επίσημη ανακοίνωση στο κρατικό Web site, China.com.cn

Το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ο αριθμός των καταγεγραμμένων εργαζομένων στις πόλεις αυξήθηκε κατά 560.000 φθάνοντας τα 8,86 εκατομμύρια.

Χθες ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη χρονιά του αιώνα και η κυβέρνηση πρέπει να αντιστρέψει άμεσα την πτωτική πορεία της οικονομίας της χώρας.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |