Monday, January 19, 2009

Βουτιά άνω του 5% για το αργό- Σταμάτησε στα 34,5 δολ.

Βουτιά άνω του 5% για το αργό- Σταμάτησε στα 34,5 δολ.

Ασταμάτητη φαίνεται να είναι η κατρακύλα του αργού, αφού και σήμερα διεύρυνε περεταίρω τις απώλειες του στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η αγορά φοβάται ότι η παράταση της οικονομικής κρίσης θα κάμψει για δεύτερη συνεχή χρονιά τη ζήτηση για πετρέλαιο. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε 5,31%, στα 34,57 δολάρια το βαρέλι. Απώλειες της τάξεως των 2,08 δολαρίων κατέγραψε το συμβόλαιο μελλοντικής παράδοσης για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ στα 44,49 δολάρια το βαρέλι.

Goldman: Έρχεται «γρήγορη και βίαιη» ανάκαμψη για το αργό

«Γρήγορη και βίαιη» θα καταγράψουν οι πετρελαϊκές τιμές στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, προβλέπει ο αναλυτής της Goldman Sachs, Jeffrey Currie. Είναι πιθανόν οι πετρελαϊκές τιμές να έχουν φτάσει ήδη στο χαμηλότερο σημαίο τους, ύστερα από την τιμή των 32,40 δολαρίων το βαρέλι που είχαν αγγίξει στα μέσα του Δεκεμβρίου και αναμένεται να φτάσουν τα 65 δολάρια μέχρι το τέλος της χρονιάς, σημείωσε. Υπάρχει προοπτική για νέα «bull market» στο πετρέλαιο.

Η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει κατά περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, τόνισε ο Currie σε σημερινή συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο. Πρόκειται για μείωση μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλέψει η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία την προηγούμενη εβδομάδα προέβλεψε υποχώρησε κατά 500.000 ημερησίως, ή 0,6% στα 85,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως σημειώνοντας την πρώτη διετή κάμψη από το 1983.

Μάλιστα, εάν οι τιμές συνεχίσουν να υποχωρούν ο ΟΠΕΚ αναμένεται να αποφασίσει μείωση της παραγωγής για δεύτερη φορά στην επόμενη συνάντησή του το Μάρτιο, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Αλγερίας, Chakib Khelil.

REPORTER.GR

No comments:

Share |