Monday, January 19, 2009

Δυσαρέσκεια από την εθνικοποίηση της Anglo Irish Bank

Δυσαρέσκεια από την εθνικοποίηση της Anglo Irish Bank

Την οργή των μετόχων της Anglo Irish Bank έχει προκαλέσει η απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης να εθνικοποιήσει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, το κύρος της οποίας είχε πληγεί από πρόσφατα σκάνδαλα.

Πολλοί είναι πλέον οι μέτοχοι που απαιτούν την παραίτηση των διευθυντών της τράπεζας. Μάλιστα, έχουν απειλήσει ότι θα αναλάβουν νομική δράση εναντίον τους, μετά την αποκάλυψη ότι χορηγήθηκαν δάνεια προς τον πρώην πρόεδρο της Anglo Irish, Σον Φιτζπάτρικ, τα οποία δεν ήταν γνωστά και ανέρχονταν σε 129 εκατ. ευρώ.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας ανεστάλη την Παρασκευή τόσο στο Δουβλίνο, όσο και στο Λονδίνο, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα αναλάβει τη διοίκησή της.

Παρόλα αυτά, οι μέτοχοι παραμένουν δύσπιστοι απέναντι στις διαβεβαιώσεις τόσο του Υπουργού Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν, όσο και του νέου προέδρου του ομίλου Ντόναλ Ο’ Κόνορ ότι θα επιδιωχθεί η καταβολή δίκαιης αποζημίωσης.

Θεωρείται πιθανό ότι, όπως συνέβη και σε πρόσφατες εθνικοποιήσεις στη Βρετανία, οι μέτοχοι θα πάρουν μικρό τμήμα των 17,31 ευρώ, στα οποία είχε ανέλθει η τιμή της μετοχής, που την Πέμπτη έπεσε στα 22 λεπτά.

Όπως επισημαίνουν οικονομικοί παρατηρητές, 15 δισ. ευρώ – το 20% των δανείων ύψους 75 δισ. ευρώ που συνολικά είχε χορηγήσει η τράπεζα – δεν μπορούν να απαιτηθούν, καθώς οι αντίστοιχοι δανειολήπτες έχουν χρεοκοπήσει.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |