Monday, January 19, 2009

Πιστωτική κρίση: Νέα «πακέτα» σε ΗΠΑ, Βρετανία

Πιστωτική κρίση: Νέα «πακέτα» σε ΗΠΑ, Βρετανία

Λίγες ώρες αφότου έλαβε νέα κρατική «ένεση», η Bank of America μαζί με τις Merrill Lynch και Citigroup ανακοίνωσαν μεγάλες ζημίες στο τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Η Bank of America έλαβε νέα κρατική ενίσχυση 20 δισ. δολαρίων από το πακέτο στήριξης του χρηματοοικονομικού κλάδου (TARP) και η αμερικανική κυβέρνηση θα εγγυηθεί περιουσιακά της στοιχεία ύψους 118 δισ. δολαρίων, προκειμένου να τη βοηθήσει να απορροφήσει τη Merrill Lynch, με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές με μέρισμα 8%.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη διοχετεύσει 15 δισ. δολάρια στη Bank of America και 10 δισ. δολάρια στη Merrill Lynch. Επίσης, η Bank of America ανακοίνωσε τις πρώτες τριμηνιαίες ζημίες της σε διάρκεια 17 ετών, οι οποίες ανήλθαν στο 1,79 δισ. δολάρια, μειώνοντας σημαντικά το μέρισμά της.

Στο σύνολο του 2008, τα καθαρά κέρδη της Bank of America μειώθηκαν 73% στα 4 δισ. δολάρια, λόγω των ζημιών - ρεκόρ 15,31 δισ. δολαρίων που παρουσίασε στο τελευταίο τρίμηνο η νέα θυγατρική της Merrill Lynch.

Την ίδια στιγμή, η Citigroup αποκάλυψε ζημίες 8,29 δισ. δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 -πρόκειται για το πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο ζημιών-, ενώ ανακοίνωσε τη διάσπασή της σε δύο επιχειρηματικές μονάδες, σε μία προσπάθεια να περιορίσει το προβληματικό ενεργητικό της, αναμένοντας νέες αποχωρήσεις φέτος από το διοικητικό της συμβούλιο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε την εθνικοποίηση της Αnglo Irish Bank, εγκαταλείποντας το εναλλακτικό σχέδιο για διοχέτευση 1,5 δισ. ευρώ στην τράπεζα, εν μέσω ανησυχιών ότι υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης, ενώ στη Βρετανία αναμένονται νέα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού την προσεχή εβδομάδα, σύμφωνα με πηγή από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, η ελβετική UBS συμφώνησε να πωλήσει στην Barclays τα βιβλία συναλλαγών από ορισμένες δραστηριότητές της στην αγορά εμπορευμάτων, η γερμανική WestLB προσπαθεί να απομακρύνει τοξικό ενεργητικό 50 δισ. ευρώ από τον ισολογισμό της και η επίσης γερμανική Hypo Real Estate φημολογείται ότι ενδέχεται να λάβει νέα κρατική «ένεση» κεφαλαίου 10 δισ. ευρώ.

Αναγκαία βλέπει την αύξηση κεφαλαίου και για τις ιταλικές τράπεζες ο οίκος Moody's τους προσεχείς έξι έως 12 μήνες.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |