Monday, January 19, 2009

Βρετανία: Νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Βρετανία: Νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Νέο οικονομικό πακέτο για τη σωτηρία των τραπεζών της, αξίας πολλών δισ. στερλινών, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, επιτρέποντας στα τραπεζικά ιδρύματα να εξασφαλισθούν έναντι απρόβλεπτων απωλειών κι δίνοντάς τους εγγυήσεις για τα χρέη τους, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η περαιτέρω βύθιση της οικονομίας σε ύφεση.

Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο διάσωσης των τραπεζών που ανακοινώνει η κυβέρνηση της Βρετανίας σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μεγαλύτερη συμμετοχή του κράτους στη Royal Bank of Scotland, ενώ στόχος του είναι η αναθέρμανση του πιστωτικού ενδιαφέροντος των τραπεζών για την παροχή δανείων προς καταναλωτές κι εταιρείες.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χορήγηση δανείων», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στην Αίγυπτο, πριν τη δημοσίευση των στοιχείων εντός της εβδομάδος, τα οποία θα πιστοποιούν επίσημα πως η οικονομία της Βρετανίας έχει εισέλθει σε περίοδο ύφεσης για πρώτη φορά από το 1992.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε χορηγήσει στις τράπεζες «ένεση» ρευστότητας 37 δισ. στερλινών (55 δισ. δολάρια), τον Οκτώβριο, ωστόσο οι αγορές πιστώσεων παραμένουν μέχρι σήμερα «παγωμένες».


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |