Monday, January 19, 2009

Προς υπογραφή συμφωνίας Ρωσία και Ουκρανία

Στο τελικό στάδιο των επαφών βρίσκεται η Ρωσία με την Ουκρανία για την υπογραφή νέων συμφωνιών για το φυσικό αέριο μετά τη διαμάχη στο θέμα των τιμών που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της ροής φυσικού ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη για περίπου δύο εβδομάδες και την πρόκληση αμφιβολιών αναφορικά με την αξιοπιστία των δύο χωρών ως προμηθευτών ενεργείας.

Η Ουκρανή πρωθυπουργός, Γιούλια Τιμοσένκο επιστρέφει σήμερα στη Μόσχα για μία συμφωνία μετά τις επαφές της το Σαββατοκύριακο με τον Ρώσο ομόλογό της, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι συμφωνίες θα υπογραφούν μεταξύ της OAO Gazprom της ρωσικής εταιρείας εξαγωγής φυσικού αερίου και της NAK Naftogaz Ukrainy, της ουκρανικής κρατικής εταιρείας ενεργείας.

Η Ουκρανία θα καταβάλλει τις υψηλότερες ευρωπαϊκές τιμές για το ρωσικό φυσικό αέριο από το 2010 μετά την έκπτωση του 20% φέτος. Σε αντάλλαγμα οι τιμές διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου για το 2000 θα παραμείνουν στα περυσινά επίπεδα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είπε ότι θα διασφαλίσει αυτήν την απόφαση μέχρι την έναρξη της ροής και πάλι του φυσικού αερίου στις 27 χώρες μέλη της.

Η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας σταμάτησε στις 7 Ιανουαρίου μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Gazprom ότι η Ουκρανία αντλεί το φυσικό αέριο για τις δικές της ανάγκες, κατηγορίες τις οποίες η ίδια αρνήθηκε. Η κρίση άφησε αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης χωρίς καύσιμο μέσα στο χειμώνα. Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για το 1/4 του αερίου που καταναλώνει, εκ του οποίου το 80% περνά μέσα από την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Σεργκέι Κουπριγιάνοφω είπε ότι η συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για την επανάληψη της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Οι προμήθειες της Ευρώπης θα αρχίσουν «σύντομα» δήλωσε μετά τις ολονύκτιες συνομιλίες του με την Τιμοσένκο στις 17 Ιανουαρίου, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Gazprom και η Naftogaz θα υπογράφουν στο μέλλον τις συμφωνίες, δήλωσε χθες Ρώσος αξιωματούχος. Στο παρελθόν υπέγραφαν με την μεσολάβηση της RosUkrEnergo AG, της ελβετικής εταιρείας η οποία ανήκει κατά το ήμισυ στην Gazprom.

Χθες η Νaftogaz είπε ότι η τιμή που η Ουκρανία θα πληρώσει για το φυσικό αέριο της Ρωσίας δεν είναι σαφής. Η εταιρεία εργάζεται για την προετοιμασία του συμβολαίου, είπε από τηλεφώνου ο εκπρόσωπός της, Ντμίτρο Μαρουνίτς, στο Κίεβο. Μόλις αρχίσει η διοχέτευση του ρωσικού αερίου θα χρειαστούν 36 ώρες για να φτάσει στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, συμπλήρωσε ο ίδιος.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |