Monday, January 19, 2009

«Χείρα βοηθείας» στις τράπεζες από τις ξένες θυγατρικές τους

«Χείρα βοηθείας» στις τράπεζες από τις ξένες θυγατρικές τους

Δεν φαίνεται να έχουν τέλος τα προβλήματα των τραπεζών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία, αφού αυξάνεται το επισφαλές ενεργητικό τους και μαζί και τα πακέτα κρατικής ενίσχυσης για να μπορέσουν να επιβιώσουν, καθώς η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση.


Μόνο το ένα-τέταρτο του τοξικού ενεργητικού τους στις ΗΠΑ έχουν διαγράψει οι γερμανικές τράπεζες.
Στις ΗΠΑ, οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν δύο ακόμη μικρές τράπεζες, τη National Bank of Commerce στο Ιλλινόις και τη Bank of Clark County στην Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για τις πρώτες δύο ασφαλισμένες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τράπεζες που οδηγούνται σε κατάρρευση και κλείνουν από τις ρυθμιστικές αρχές εφέτος εν μέσω πιέσεων από την κάθετη πτώση των τιμών στέγης, των αυξανόμενων περιπτώσεων κατάσχεσης κατοικιών και αυστηρότερων πιστωτικών όρων.

Εκθεση όμως του Γενικού Λογιστηρίου των ΗΠΑ επισημαίνει ότι οι αμερικανικές τράπεζες θα μπορούσαν να βρουν «χείρα βοηθείας» από τις θυγατρικές τους σε φορολογικούς «παραδείσους», καθώς περισσότερες από τις 100 κορυφαίες αμερικανικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και των μεγάλων τραπεζών που έλαβαν πρόσφατα κρατική βοήθεια, έχουν ξένες θυγατρικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους μητρικούς ομίλους να αποφύγουν την καταβολή φόρων στις ΗΠΑ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι γερμανικές τράπεζες κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με περισσότερο «τοξικό» ενεργητικό στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», οι μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής διαγράψει μόνο το ένα-τέταρτο του τοξικού ενεργητικού τους στις ΗΠΑ αξίας 300 δισ. ευρώ στα λογιστικά βιβλία τους.

Αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες ζημίες, σύμφωνα με το περιοδικό επικαλούμενο έκθεση που προετοιμάστηκε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης από τη Μπούντεσμπανκ και τη ρυθμιστική αρχή BaFin.

Επίσης, έχουν προς το παρόν «παγώσει» τα σχέδια για δεύτερο γύρο εθνικοποίησης της γερμανικής Hypo Real Estate, καθώς αξιωματούχοι προετοιμάζουν τις λεπτομέρειες ακόμη ενός πακέτου διάσωσης για την τράπεζα, σύμφωνα με πηγές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Μάικλ Γκλος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η γερμανική οικονομία πιθανόν να συρρικνωθεί 2% ή και περισσότερο εφέτος.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να λάβουν οι τράπεζες της χώρας νέα «ένεση» κεφαλαίου με στόχο την τόνωση του δανεισμού ώστε να αποτραπεί μία παρατεταμένη ύφεση, σύμφωνα με δημοσιεύματα Τύπου.

Το επισφαλές ενεργητικό των βρετανικών τραπεζών υπολογίζεται σε 200 δισ. στερλίνες. Παράλληλα, η ιρλανδική κυβέρνηση θέτει αυστηρούς περιορισμούς στους λογαριασμούς που ανήκουν σε μεγάλους οφειλέτες της Anglo Irish Bank, που εθνικοποιήθηκε την Παρασκευή.

«Ενέσεις» κεφαλαίου όμως γίνονται και στις ιαπωνικές τράπεζες, η τελευταία που ζήτησε κεφάλαια φημολογείται ότι είναι η τοπική τράπεζα Sapporo Hokuyo Holdings.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |