Thursday, July 29, 2010

Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός


Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός

Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός σήμερα ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία υποχώρησε στις 5 Μαΐου, καθώς κάποιοι επενδυτές αξιοποίησαν το πλεονέκτημα της χθεσινής του υποχώρησης για να αγοράσουν το πολύτιμο μέταλλο.
Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 0,7% φθάνοντας στα 1.168,40 δολ. η ουγγιά.
Ο χρυσός έχει υποχωρήσει περίπου 100 δολ. από τα επίπεδα ρεκόρ των 1.265,30 δολ. η ουγγιά στις 21 Ιουνίου, καθώς η κρίση στην Ευρώπη περιορίστηκε και υπάρχουν ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει.

source: reporter.gr

Ανοδικά το αργό


Ανοδικά το αργό

Ανοδικά κινήθηκε το αργό σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, για πρώτη φορά από την αρχή της εβδομάδας, ανακάμπτοντας από τη συνεχόμενη πτωτική πορεία, καθώς κάποιοι επενδυτές αξιοποίησαν το πλεονέκτημα της υποχώρησης του.
Το αργό παράδοσης Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,8% φθάνοντας στα 78,38 δολ. το βαρέλι.
Επικουρικά για το αργό λειτούργησε και το γεγονός ότι σε υψηλά 11 εβδομάδων «έφτασε» το ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο ξεπέρασε τα 1,13 δολάρια έναντι του αμερικανικού για πρώτη φορά από τις 10 Μαΐου, ωθούμενο από τους καθησυχαστικούς ευρωπαϊκούς δείκτες εμπιστοσύνης στην επιχειρηματικότητα, την άνοδο των διεθνών αγορών και τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα. Ακόμη, ευρώ ενισχύεται από την αποδυνάμωση του δολαρίου, το οποίο δέχεται πιέσεις, εν μέσω κλίματος ανησυχίας για το ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

source: reporter.gr

U.S. sues Oracle, alleges software contract fraud


U.S. sues Oracle, alleges software contract fraud

WASHINGTON (Reuters) - The U.S. Justice Department said on Thursday it sued Oracle Corp, alleging it defrauded the federal government on a software contract in effect from 1998 to 2006 that involved hundreds of millions of dollars in sales.

The lawsuit alleged Oracle misrepresented its true commercial sales practices, ultimately leading to government customers receiving deals inferior to those Oracle gave its commercial customers, the department said.

Under the contract, the General Services Administration (GSA) used Oracle's disclosures about its commercial sales practices to negotiate minimum discounts for government agencies that bought Oracle's software.

The contract required Oracle to update GSA when commercial discounts improved and extend the same improved discounts to government customers.

The lawsuit was initially filed in federal court in Virginia by Paul Frascella, Oracle's senior director of contract services, the department said, adding it then decided to intervene in the case and to file a complaint under the False Claims Act.

source: finance.yahoo.com

Βρετανία: Πιο αυστηρό πλαίσιο για τα μπόνους ετοιμάζει η FSA


Βρετανία: Πιο αυστηρό πλαίσιο για τα μπόνους ετοιμάζει η FSA

Η βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για τις αμοιβές και τα μπόνους στη χρηματοοικονομική βιομηχανία στο πλαίσιο της εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή επισήμανε ότι το εύρος των κανονισμών – που καλύπτει σήμερα τις μεγαλύτερες τράπεζες, οικοδομικούς συνεταιρισμούς και χρηματιστηριακές – θα επεκταθεί προκειμένου να καλύπτει περισσότερες από 2.500 εταιρείες.

Στους νέους κανονισμούς θα υπάγονται όλες οι τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων και hedge funds καθώς και συμβουλευτικές εταιρείες και εταιρείες venture capital.

Στις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο κανονιστικό πλαίσιο προβλέπεται πως τουλάχιστον το 40% των μπόνους θα πρέπει να παρακρατείται για περίοδο τριών ετών ή περισσότερο, με το ποσοστό αυτό θα ανέρχεται στο τουλάχιστον 60% για ποσά πάνω από 500.000 λίρες.

Θα προβλέπεται επίσης ότι τουλάχιστον το 50% των μπόνους θα καταβάλλεται με τη μορφή μετοχών ή άλλων μέσων.


source: capital.gr

Toyota: Ανακαλεί 6.753 οχήματα Pronard στην Ιαπωνία


Toyota: Ανακαλεί 6.753 οχήματα Pronard στην Ιαπωνία


ΤΟΚΙΟ (Dow Jones)-- Σε ανάκληση 6.753 αυτοκινήτων Pronard sedans που πουλήθηκαν στην Ιαπωνία θα προχωρήσει η Toyota Motor Corp. (7203.TO), εξαιτίας προβλήματος στο κλείδωμα του τιμονιού.

Η Toyota ανακοίνωσε πως θα αντικαταστήσει τη συσκευή στα Pronards, τα οποία κατασκευάστηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου 2000 και Ιανουαρίου 2003. Τα Pronard κατασκευάζονται και πωλούνται όπως τα Avalon στις ΗΠΑ.

Για τις ΗΠΑ, τον Καναδά και κάποιες άλλες αγορές, η εταιρεία σκοπεύει να διενεργήσει εθελοντικές ανακλήσεις περίπου 390.000 Avalons, που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2000 και 2004 για το ίδιο πρόβλημα.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των εργαζομένων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας.

Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 11.000 στις 457.000 την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιουλίου. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 4.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ελαφρώς στις 468.000 από 464.000. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων- που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – υποχώρησε κατά 4.500 στις 452.000.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων αυξήθηκε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου κατά 81.000 στις 4.565.000.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Σε χαμηλό σχεδόν ενός έτους η καταναλωτική εμπιστοσύνη


Μ. Βρετανία: Σε χαμηλό σχεδόν ενός έτους η καταναλωτική εμπιστοσύνη



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη της Μ. Βρετανίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.


Ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Ην. Βασιλείου υποχώρησε τις -17 μονάδες τον Ιούλιο από τις -11 μονάδες του Ιουνίου, λόγω της αυστηρής λιτότητας του προϋπολογισμού, η οποία περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες καθώς και αύξηση των φόρων.

Τα στοιχεία έρχονται πριν από την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου GfK για το καταναλωτικό κλίμα, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και αναμένεται να δείξει περαιτέρω πτώση τον Ιούλιο.


Η δημοσκόπηση της Κομισιόν περιλαμβάνει επίσης στοιχεία της εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κλάδου. Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση της βιομηχανικής εμπιστοσύνης στις -4 μονάδες τον Ιούλιο από τις -9 μονάδες. Παράλληλα, ο συνολικός δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε επίσης, καθώς διαμορφώθηκε στις 100,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 99,4 μονάδες του Ιουνίου.

source: capital.gr

Ευρωπαϊκές επιφυλάξεις για τη συγχώνευση της Αegean με την Οlympic Αir



Ευρωπαϊκές επιφυλάξεις για τη συγχώνευση της Αegean με την Οlympic Αir


Επιφυλακτική εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνένωση της Αegean Αirlines με την Οlympic Αir, καθώς διαπιστώνει κίνδυνο παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας για τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών ότι «σε πρώτη ανάγνωση» το εγχείρημα δημιουργεί προβλήματα, αφού σε πολλές εσωτερικές συνδέσεις στην Ελλάδα οδηγεί σε μονοπωλιακό καθεστώς.

Έτσι, η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε δεύτερη, εξαντλητικότερη ανάγνωση των δεδομένων της επικείμενης προς το παρόν συγχώνευσης. Για τη «δεύτερη ανάγνωση» θα απαιτηθούν ακόμη τέσσερις μήνες και στη συνέχεια η Επιτροπή θα πρέπει να αποφανθεί αν τελικώς με βάση το κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού εγκρίνεται η συγχώνευση των δύο εταιρειών ή όχι.

Σε γενικές γραμμές με βάση το ισχύον κοινοτικό Δίκαιο οι κοινοτικές υπηρεσίες θεωρούν ότι μια εταιρεία μπορεί να κατέχει δεσπόζουσα θέση σε μια γραμμή αεροπορικής σύνδεσης αν ελέγχει πάνω από το 40% της εκμετάλλευσης, ενώ έχει εκ του ασφαλούς δεσπόζουσα θέση αν ελέγχει πάνω από το 70%. Αν λοιπόν υπάρξουν γραμμές στις οποίες η νέα εταιρεία, μετά τη συγχώνευση, θα έχει δεσπόζουσα θέση, για να εγκριθεί η συγχώνευση θα πρέπει να ελευθερώσει κάποιες από τις χρονοθυρίδες της (slots).

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν, επί παραδείγματι, συγχωνευτούν δύο εταιρείες που εξυπηρετούν αποκλειστικώς μία γραμμή τότε είναι υποχρεωμένες να παραχωρήσουν ένα τμήμα των δικαιωμάτων τους ώστε να τα εκμεταλλευτεί κάποια τρίτη εταιρεία και έτσι να αποκατασταθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση αυτές τις γενικές αρχές, έχει χειρισθεί ως σήμερα σημαντικές συμφωνίες συγχωνεύσεων στην Ευρώπη, όπως οι περιπτώσεις Αer Lingus-Ryanair και Lufthansa-Αustrian Αirlines. Η μεν πρώτη συγχώνευση δεν έγινε τελικώς αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ακυρώθηκε, ενώ η δεύτερη εγκρίθηκε ύστερα από σημαντικές αλλαγές που επέβαλε η Επιτροπή.

Από την πλευρά τους, οι δύο αεροπορικές εταιρείες προβάλλουν το επιχείρημα ότι η εσωτερική αγορά των αερομεταφορών στην Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και ότι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες οικονομικής κρίσης αποκλείεται να επιβιώσουν και οι δύο. Οι μονοπωλιακές καταστάσεις είναι αναπόφευκτες, φέρονται να υποστηρίζουν οι δυο εταιρείες.

Έναντι αυτής της επιχειρηματολογίας η Επιτροπή αντιτάσσει ότι οι δύο αεροπορικές εταιρείες ανήκουν σε ισχυρούς οικονομικώς ομίλους και συνεπώς μπορούν να αντέξουν στην κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι το εγχείρημα της συγχώνευσης της Αegean με την Οlympic Αir, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, αντιμετωπίζει πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι σε δεύτερη φάση θα αναζητηθούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις ούτως ώστε ακόμη και αν μετά τη συγχώνευση δημιουργηθούν σε κάποιες συνδέσεις μονοπωλιακές καταστάσεις, να έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

source: financialmirror.com

Ευρωζώνη: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων του δείκτη οικονομικού κλίματος


Ευρωζώνη: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων του δείκτη οικονομικού κλίματος


Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης τον Ιούλιο σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής. Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, ο δείκτης Economic Sentiment Indicator (ESI) αυξήθηκε στις 101,3 μονάδες από τις 99 μονάδες τον Ιούνιο, που αποτελεί αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης των 98,7 μονάδων.

Σημειώνεται πως οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου, τοποθετούσαν το δείκτη στις 99 μονάδες.


Η δείκτης εμπιστοσύνης στο βιομηχανικό κλάδο αυξήθηκε στις -4 μονάδες από τις -6 μονάδες, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -14 μονάδες έναντι -17 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2008, στις 0,66 μονάδες από 0,4 μονάδες,

source: capital.gr

Moody΄s: Προειδοποιεί τις ΗΠΑ


Moody΄s: Προειδοποιεί τις ΗΠΑ


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να παρουσιάσει ένα σαφές, αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση της διόγκωσης του χρέους της, προκειμένου να διατηρήσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας τύπου ‘ΑΑΑ’, δήλωσε την Πέμπτη στο Dow Jones Newswires o επικεφαλής αναλυτής της Moody΄s Investors Service για τη χώρα.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η πιστωτική υγεία των ασιατικών χωρών παραμένει σε γενικές γραμμές θετική ενώ η κρίση του χρέους της Ευρώπης, η οποία φαίνεται να έχει κορυφωθεί, έδωσε έμφαση στην αντοχή τους, είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ο Steve Hess.

Τα σχόλιά του υπαινίσσονται πως οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν άμεσα για την αντιμετώπιση της αύξησης των αναγκών δανεισμού και των τόκων.

Ο Hess είπε εάν οι προβλέψεις των ΗΠΑ, όπως καταγράφονται στον προϋπολογισμό, για το χρέος ως ποσοστό της εθνικής παραγωγής και για τις πληρωμές τόκων ως ποσοστό των εσόδων, πραγματοποιηθούν κατά τα προσεχή έτη, η πιστοληπτική ικανότητα ‘ΑΑΑ’ της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα τεθεί υπό εξέταση.

«Εάν οι προβλέψεις πραγματοποιηθούν, τότε σε κάποια στιγμή θα έπρεπε να τουλάχιστον να σκεφτούμε αν αυτό είναι ‘Aaa’,» δήλωσε ο Hess, προσθέτοντας πως μια τέτοια κίνηση δεν θα οδηγούσε κατ ΄ανάγκη σε μια αυτόματη υποβάθμιση - και τελικά η Moody’s αναμένει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν τα απαιτούμενα βήματα.

Ο Hess τόνισε πως οι ΗΠΑ δε φαίνεται «να έχουν σχέδιο» για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κατάστασης, ενώ τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν περικοπές στο κοινωνικό κράτος και αύξηση των φόρων, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον οι πολιτικές ισορροπίες θα επιτρέψουν την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

«Το ερώτημα είναι αν μπορούν να πάρουν τις ψήφους στο Κογκρέσο για την εφαρμογή κάποιων από αυτά τα μέτρα, έτσι υπάρχει η πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει το επίπεδο του χρέους ή να αναστρέψει την πορεία του», είπε.

Παράλληλα, ο Hess υπογράμμισε πως η αξιολόγηση της Ιαπωνίας μπορεί να κινδυνέψει από πολιτική αστάθεια, η οποία μπορεί να ανεβάσει το κόστος δανεισμού, ενώ εκτίμησε πως δε θα υπάρχει σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα.


Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως οι δευτερογενείς επιπτώσεις από την οικονομική κρίση της Ευρώπης στην Ασία υπήρξαν θετικές, καθώς βοήθησαν να αναδειχθούν οι σχετικά ισχυρές δημοσιονομικές θέσεις στην περιοχή, όπου οι τραπεζικοί και κρατικοί ισολογισμοί παραμένουν υγιείς.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη βάζει τα Ασιατικά κράτη σε σχετικά καλή θέση,» είπε, ενώ τόνισε πως θα μπορούσε να υπάρξει αναβάθμιση Ν. Κορέας, Ινδονησίας και Φιλιππίνων.

source: capital.gr

Avis Budget Offers $1.33 Billion for Dollar Thrifty, Tops Hertz

Avis Budget Offers $1.33 Billion for Dollar Thrifty, Tops Hertz


July 29 (Bloomberg) -- Avis Budget Group Inc.’s $1.33 billion offer for Dollar Thrifty Automotive Group Inc., which topped Hertz Global Holdings Inc.’s agreement to buy the rental- car company, may signal a bidding war is under way.

The $46.50-a-share offer includes $39.25 in cash and 0.6543 of an Avis share for each Dollar Thrifty share, Parsippany, New Jersey-based Avis said yesterday in a statement. The proposal is 4.5 percent less than Dollar Thrifty’s closing price yesterday.

Avis Chief Executive Officer Ronald Nelson is following through on a May 3 letter in which he said he was interested in making a “substantially higher” bid for Dollar Thrifty than Hertz’s $1.2 billion offer. The proposal may draw higher bids from both Hertz and Avis, said Fred Lowrance, an analyst with Avondale Partners LLC.

“Through an economic recovery and shrewd management decisions, Dollar Thrifty has turned itself into a very valuable asset,” Lowrance said yesterday in an interview from Nashville, Tennessee. “Both of these companies know that, and they’re both willing to pay more.”

Avis, in its offer letter yesterday, said Dollar Thrifty should require Hertz to eliminate two provisions in its bid -- a $44.6 million breakup fee and the right to match competing offers -- in return for permission to continue making offers for the company.

Hertz on April 26 offered $41 a share in cash and stock for Dollar Thrifty to add to its namesake and Advantage brands and extend its lead over Avis as the economic recovery spurred travel.

Dollar Thrifty fell $1.18, or 2.4 percent, to $47.50 at 5:43 p.m. after the close of regular New York Stock Exchange trading. Avis fell 9 cents to $10.99.

Dollar Thrifty gained 25 percent through yesterday since the day before Hertz’s offer was announced in April. The shares traded for less than $1 as recently as March 2009.

Offer Financing

Avis said the cash portion of its offer would be funded with available cash and committed financing. The company on July 27 completed amendments to credit facilities that it said would allow it to make an offer for Dollar Thrifty.

“We continue to believe that a combination with Avis Budget presents a compelling opportunity for our respective stakeholders and the prospect for your shareholders to obtain the highest value for their investment,” Nelson said in a letter to Dollar Thrifty’s management that was included in the statement.

Tulsa, Oklahoma-based Dollar Thrifty has scheduled a special meeting of its stockholders to vote on Hertz’s bid for Sept. 16.

Investors in recent months have been betting on the final offer price, said John Healy, an analyst at Northcoast Research Holdings in Cleveland.

‘Line in the Sand’

“It’s just impossible to know where the line in the sand is,” he said. “The only thing we do know is where will it be accretive, and this asset will be accretive to both companies at a purchase price into the mid-$50s.”

Richard Broome, a spokesman for Park Ridge, New Jersey- based Hertz, and Kindra Marts, a spokeswoman for Dollar Thrifty, didn’t immediately return voicemail messages seeking comment.

Citigroup Inc. and Morgan Stanley are providing financial advice to Avis, and Kirkland & Ellis LLP and Arnold & Porter LLP are acting as legal counsel.

Barclays Plc and Bank of America Corp.’s Merrill Lynch advised Hertz on its April offer, with Debevoise & Plimpton LLP and Jones Day providing legal advice. Dollar was advised by JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc. and law firm Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP.

source: bloomberg.com

Γερμανία: Στο 7,6% η ανεργία τον Ιούλιο


Γερμανία: Στο 7,6% η ανεργία τον Ιούλιο

Κατά 20.000 μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 7,6%, έναντι 7,7% τον Ιούνιο.

source: reporter.gr

Η Αμερική οδεύει προς ύφεση τύπου double dip;


Η Αμερική οδεύει προς ύφεση τύπου double dip;


Όπως δήλωσε στο Κογκρέσο o πρόεδρος της Federal Reserve Ben Bernanke στις 21 Ιουλίου, «οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες». Η ρηχή ανάκαμψη των ΗΠΑ έχει αφήσει τους επενδυτές, τους καταναλωτές, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων να ρωτούν αν οδεύουμε προς μια άλλη μια ύφεση. Οι Αμερικανοί δεν έχουν επικεντρωθεί τόσο πολύ στον όρο double dip από τότε που ο George Costanza βούτηξε το τσιπ του σε ένα μπολάκι με dip, σε ένα κλασικό επεισόδιο Seinfeld, πυροδοτώντας μια φιλονικία με τον αδελφό της φίλης του.

Είναι σαφές ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αντιμετωπίζει δυσκολίες για αρκετό καιρό ακόμα, άσχετα με το αν το δεύτερο σκέλος της λεγόμενης ύφεσης double dip έρθει άμεσα ή όχι.

Η ύφεση είναι μια περίοδος αρνητικής ανάπτυξης, ή συστολής, της οικονομίας. Αν και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός για την ύφεση τύπου double dip, ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει δύο υφέσεις όπου ανάμεσα υπάρχει μια σύντομη ανάκαμψη. Οι υφέσεις double-dip κρίσεις είναι σπάνιες και οι ΗΠΑ δεν γνώρισαν μια από το 1981.

Δεδομένης της δυσμενούς συγκυρίας και της έλλειψης ουσιαστικής δημιουργίας θέσεων εργασίας, με τον ιδιωτικό τομέα να έχει προσθέσει μόνο 83.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, δεν είναι παράξενο ότι πολλοί αναρωτιούνται αν στην πραγματικότητα έχουμε βγει από την ύφεση. Είναι αλήθεια πως είχαμε μια μέτρια οικονομική ανάπτυξη μέχρι στιγμής φέτος, αλλά μεγάλο μέρος αυτής τροφοδοτήθηκε από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, το τεράστιο κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, καθώς και την πρόσληψη προσωρινά απασχολουμένων. Παρά τη μακρά και βαθιά ύφεση, τη χειρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση, η ανάκαμψη ήταν μάλλον χλιαρή.

Η εμπιστοσύνη εξανεμίζεται

Η αναιμική οικονομία και οι συζητήσεις για μια πιθανή δεύτερη ύφεση έχουν ταρακουνήσει τον ήδη ανήσυχο Αμερικανό καταναλωτή. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο σε ένα χρόνο, και οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν το Μάιο και τον Ιούνιο. Δεδομένου ότι οι δαπάνες των καταναλωτών αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης, ένας νευρικός καταναλωτής δεν αποτελεί καλό οιωνό για μια ισχυρή ανάκαμψη.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελεί βασικό παράγοντα για την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι χρειαζόμαστε οικονομική ανάπτυξη του 4 τοις εκατό ή περισσότερο για να τονωθεί σημαντικά η δημιουργία θέσεων εργασίας, η οικονομία έχει αναπτυχθεί σε μόνο περίπου 2 τοις εκατό έως 3 τοις εκατό, με μια επιβράδυνση να αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο.

Είτε ακολουθήσει μια νέα ύφεση είτε όχι, ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον θα είναι η ‘νέα πραγματικότητα’ για κάποιο χρονικό διάστημα. (Η φράση ‘νέα πραγματικότητα’ επινοήθηκε από την Pimco το Μάιο του 2009 για να περιγράψει έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, περισσότερη ρύθμιση, και τη συρρίκνωση του ρόλου των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία.) Παρά την μάλλον απότομη πτώση των τιμών κατοικιών με το σκάσιμο της στεγαστική φούσκας το 2007, και μια προσωρινή άνοδο στις πωλήσεις κατοικιών που προκλήθηκε από φορολογικά κίνητρα στους αγοραστές πρώτης κατοικίας, η αγορά real estate τώρα φαίνεται να οδεύει προς περαιτέρω ύφεση.

Οι πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν σε επίπεδο ρεκόρ το Μάιο, το μήνα που ακολούθησε τη λήξη των φορολογικών ελαφρύνσεων, παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων. Το ποσοστό κατασχέσεων συνέχισε να αυξάνεται, και το ποσοστό αθέτησης ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκε από 9,5 τοις εκατό σε 10,1 τοις εκατό. Εκτιμάται ότι έως και 7,8 εκατομμύρια σπίτια είτε έχουν κατασχεθεί ή παρουσιάζουν αθετήσεις στις υποθήκες, εκτός από τα 3,9 εκατομμύρια σπίτια που βρίσκονται ήδη στην αγορά. Δεδομένων αυτών των επιπέδων, οι τιμές κατοικιών είναι απίθανο να αυξηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Το φάντασμα της μείωσης των τιμών

Οι αναιμικές αξίες των κατοικιών θα μπορούσαν να αποτελέσουν δείκτη για μια ευρύτερη οικονομική ασθένεια: τον αποπληθωρισμό. Οι ΗΠΑ δεν έχουν παρουσιάσει αποπληθωρισμό, δηλαδή μια ισχυρή πτώση των τιμών και των αξιών του ενεργητικού, από την Μεγάλη Ύφεση. Δεδομένου ότι η Federal Reserve μείωσε τα επιτόκια σε σχεδόν μηδέν και η κυβέρνηση έχει ενισχύσει σημαντικά τις δαπάνες για την αντιμετώπιση των σημερινών αδυναμιών, θα περίμενε κανείς μια συνακόλουθη αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Αντ ΄αυτού, ο πληθωρισμός παρέμεινε εξαιρετικά χαμηλός, με το δείκτη τιμών καταναλωτή ενισχυμένο 1,1 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος (αύξηση 0,9 τοις εκατό, αν εξαιρεθούν τα τρόφιμα και οι τιμές της ενέργειας).

Οι οικονομολόγοι και οι κεντρικοί τραπεζίτες τώρα ανησυχούν για τον αποπληθωρισμό. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Ιουνίου της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed (FMOC) δείχνουν ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής σαφώς ανησυχούν για τον αποπληθωρισμό. Ο Πρόεδρος της Boston Federal Reserve Bank Eric Rosengren, μέλος της FOMC, έχει αναγνωρίσει ότι ο αποπληθωρισμός είναι «πολύ επικίνδυνος.» Το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζα Larry Lindsey προχώρησε ακόμη περισσότερο, διακηρύσσοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε μια «παγίδα αποπληθωρισμού».

Ενώ η πτώση των τιμών μπορεί να φαίνεται κάτι καλό για τους καταναλωτές, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη και στην πραγματικότητα μάλλον επώδυνη. Ο αποπληθωρισμός καθιστά τα χρήματα πιο πολύτιμο και όλα τα άλλα λιγότερο πολύτιμα. Γιατί να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο ή ένα νέο σπίτι ή μια επίπεδη οθόνη τηλεόρασης σήμερα, αν πρόκειται να είναι φθηνότερα τον επόμενο μήνα και, ενδεχομένως, ακόμη φθηνότερα το επόμενο έτος; Εάν οι καταναλωτές δεν αγοράζουν και η αξία των αποθεμάτων πέφτουν, που είναι τα κίνητρα για να επενδύσουν οι επιχειρήσεις; Δεν υπάρχουν, και αυτός είναι ο λόγος που ο αποπληθωρισμός οδηγεί σε οικονομική συρρίκνωση και όχι επέκταση.

Ενώ οι αμερικανικές δημόσιες εταιρίες έχουν συσσωρευτεί περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ταμειακών αποθεμάτων, οι κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν σταθεί τόσο τυχερές στον απόηχο της οικονομικής ύφεσης. Τα φορολογικά έσοδα πέφτουν ενώ οι δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται. Σχεδόν όλες οι πολιτείες των ΗΠΑ αγωνίζονται να κλείσουν τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους. Οι περισσότερες τοπικές κυβερνήσεις βρίσκονται σε παρόμοια δύσκολη θέση. Σε αντίθεση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις έχουν λίγες επιλογές όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση σημαντικών ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Ακόμα και αν μειώσουν τις παροχές, αυξήσουν τους φόρους, ή κάνουν και τα δύο, οι επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία θα είναι σίγουρα αρνητικές.

Οι νέες και μικρότερες επιχειρήσεις, η κύρια κινητήρια δύναμη της δημιουργίας θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, δεν είναι πιθανό να ηγηθούν αυτήν τη φορά. Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, που ήδη αγωνίζονται τα τελευταία δύο χρόνια, είναι δύσκολο να έχουν πρόσβαση στα δάνεια που απαιτούνται για να αναπτυχθούν και να επεκταθούν.

Ακόμη και αν οι επιχειρηματίες μπορούν να λάβουν πίστωση, οι περισσότεροι δεν έχουν τη διάθεση να επεκταθούν αυτή τη στιγμή. Η αβεβαιότητα αμβλύνει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, και αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλη αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή. Με την μεταρρύθμιση του υγειονομικού και χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς και την επικείμενη λήξη των φορολογικών ελαφρύνσεων που καθιερώθηκαν από τον Πρόεδρο George W. Bush, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι πιο διατεθειμένοι να ακολουθήσουν μια προσέγγιση «βλέποντας και κάνοντας» όσον αφορά την επέκταση.

Με τις κυβερνήσεις αγωνίζονται κάτω από το βάρος διογκούμενων ελλειμμάτων και τις επιχειρήσεις να περιμένουν την επιστροφή της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι ο Αμερικανός καταναλωτής που θα πρέπει να άρει την παγκόσμια οικονομία από το τέλμα. Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες ειδήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτό φαίνεται να είναι μια απίθανη προοπτική για το άμεσο μέλλον.

Όπως έμαθε και ο George Costanza, ένα double dip δεν έχει πλάκα.

source: capital.gr

Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη της Siemens


Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη της Siemens

Αύξηση των κερδών της στο δεύτερο τρίμηνο κατά 40% ανακοίνωσε η Siemens χάρη στο πρόγραμμα περικοπής δαπανών σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ζήτησης σε διάφορες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Αύξηση των κερδών της στο δεύτερο τρίμηνο κατά 40% ανακοίνωσε η Siemens χάρη στο πρόγραμμα περικοπής δαπανών σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ζήτησης σε διάφορες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Τα λειτουργικά κέρδη στις μονάδες ενέργειας, υγείας και βιομηχανίας ανήλθαν σε 2,33 δισ. ευρώ από 1,67 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 2,14 δισ. ευρώ.

Οι παραγγελίες της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 22% στα 20,87 δισ. ευρώ. Τα καθαρά της κέρδη σημείωσαν άνοδο 12%, φτάνοντας στα 1,41 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της Siemens στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έχουν ενισχυθεί περίπου 20% από τις αρχές της χρονιάς, διαμορφώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας σε περισσότερα από 70 δισ. ευρώ.

source: naftemporiki.gr

Μ. Βρετανία: Υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών τον Ιούλιο (Nationwide)


Μ. Βρετανία: Υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών τον Ιούλιο (Nationwide)

Υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο, ενώ ο ρυθμός της ετήσιας ανόδου των τιμών περιορίστηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας στο ν απόηχο του προϋπολογισμού λιτότητας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Nationwide Building Society.

Οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν 0,5%, σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση, από τον Ιούνιο ενώ σημείωσαν αύξηση 6,6% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Πρόκειται για τη μικρότερη ετήσια αύξηση μέσα στο 2010.

Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών κατοικιών θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται εκ νέου μετά την ανάκαμψη που σημείωσαν στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων καθώς οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αμετάβλητες τιμές σε μηνιαία βάση και αύξηση 6,9% σε ετήσια βάση.

source: capital.gr

UBS: Αναβαθμίζει σε "neutral" τις ευρωπαϊκές μετοχές


UBS: Αναβαθμίζει σε "neutral" τις ευρωπαϊκές μετοχές

Στην αναβάθμιση της σύστασης για τις ευρωπαϊκές μετοχές προχώρησε UBS, δίνοντας έναν πιο θετικό και αισιόδοξο τόνο για τις αγορές, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Πιο αναλυτικά, η UBS αναβαθμίζει τη σύσταση για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε «neutral» από «underweight», επικαλούμενη τις αποτιμήσεις και εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές αγορές όχι μόνο προσφέρουν μεγαλύτερες μερισματικές αποδόσεις σε σύγκριση με τις παγκόσμιες αγορές ή την αγορά των ΗΠΑ, αλλά επίσης διαθέτουν τη μεγαλύτερη απόκλιση (1,1%), μεταξύ της εκτιμώμενης μερισματικής απόδοσης δωδεκαμήνου (4,1%) και της μέσης απόδοσης 20 ετών (3%).

Ο οίκος προσθέτει ότι οι οικονομικές εκπλήξεις στην Ευρώπη ήταν άφθονες, ενώ τα αποτελέσματα των stress-tests και οι ανακοινώσεις της Επιτροπής της Βασιλείας περιορίζουν την αβεβαιότητα.

source: capital.gr
Share |