Saturday, August 29, 2009

ΗΠΑ: Την κατιούσα τα διαφημιστικά έσοδα των εφημερίδων

ΗΠΑ: Την κατιούσα τα διαφημιστικά έσοδα των εφημερίδων




Τα διαφημιστικά έσοδα των αμερικανικών εφημερίδων συνεχίζουν την πτώση τους, η οποία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2009 έφτασε το 29% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, όπως ανακοινώθηκε από την Αμερικανική Ένωση Εφημερίδων (ΝΑΑ).

Οι έντυπος Τύπος και οι δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο απέφεραν 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια από διαφημίσεις στην ίδια χρονική περίοδο, έναντι 9,6 δισεκατομμυρίων κατά το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Οι εφημερίδες είναι αυτές που επλήγησαν περισσότερο, αφού τα έσοδά τους από διαφημίσεις μειώθηκαν δραστικά και έφτασαν στα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδα από διαφημίσεις στις ηλεκτρονικές εφημερίδες μειώθηκαν κατά 15,9%.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΑΑ Τζον Σταρμ εκτιμά ότι «υπάρχουν ακόμα λόγοι για να είναι κανείς αισιόδοξος» και εκτιμά σε σχετική του ανακοίνωση πως «όταν η οικονομία θα αρχίσει την αναμενόμενη ανάκαμψη, οι αναγνώστες θα αρχίσουν να καταναλώνουν».

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός Τύπος υπέστη πολλά τους τελευταίους μήνες με αρκετές εφημερίδες, ακόμα και μεγάλες, να κλείνουν, με πολλές απολύσεις και πολλές χρεοκοπίες.

euro2day.gr

Σε χαμηλό 15ετίας οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ΗΠΑ τον Αύγουστο

Σε χαμηλό 15ετίας οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ΗΠΑ τον Αύγουστο


Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 και 6 ετών υποχώρησαν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ΗΠΑ και παγκοσμίως αντίστοιχα τον Αύγουστο.

Σύμφωνα, με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συνολική αξία των συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ ανήλθε σε 13 δισ. δολάρια, ενώ παγκοπσμίως σε 72 δισ. δολάρια.

Από τις αρχές του έτους η αξία των συγχωνεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανήλθαν σε 378,4 δισ. δολάρια, ενώ στις Ηπα σε 441,5 δισ. δολάρια.

Στις σημαντικότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές περιλαμβάνονται αυτές των Volkswagen με την Porsche και της Warner Chilcott με τη μονάδα συνταγογράφησης της Procter & Gamble αξίας 3,1 δισ. δολαρίων.

capital.gr

Whirlpool: Κλείνει εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Whirlpool: Κλείνει εργοστάσιο στις ΗΠΑ


Στο κλείσιμο του εργοστασίου της στην Ιντιάνα των ΗΠΑ θα προχωρήσει η Whirlpool σε μία κίνηση που θα επηρεάσει 1.100 εργαζομένους το 2010.

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, η εταιρεία θα μεταφέρει τηνπαραγωγή ψυγείων και καταψυκτών στις εγκαταστάσεις της στο Μεξικό. Η Whirlpool βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις των νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ, ωστόσο η κάμψη της στεγαστικής αγοράς έπληξε σημαντικά τη ζήτηση.

Το 2008 είχε ανακοινώσει πως θα μειώσει το προσωπικό της στη διάρκεια του τρέχοντος έτους κατά 5.000, δηλαδή το 7% του συνολικού αριθμού. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι παραγγελίες αναμένεται μειωθούν το 2009 από 10% έως 12%.

capital.gr

Ε.Ε.: Διατηρεί την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στο διεθνές εμπόριο

Ε.Ε.: Διατηρεί την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στο διεθνές εμπόριο


Την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στις παγκόσμιες εμπορευματικές συναλλαγές διατηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία που ανέλυσε η Eurostat σε έκθεσή της με ημερομηνία 25 Αυγούστου 2009.

Το 2007, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα συγκρίσιμα στοιχεία για τι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του κόσμου, το σύνολο της αξίας των εισαγωγών και εξαγωγών της Ε.Ε. διαμορφώθηκε σε 2,676 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων το 46% αντιστοιχεί στις εξαγωγές και το 54% στις εισαγωγές.

Δεύτερη σε αξία διεθνών εμπορευματικών συναλλαγών υπήρξε η αμερικανική οικονομία, με σύνολο εισαγωγών και εξαγωγών 2,32 τρισ. ευρώ, ωστόσο το έλλειμμα των ΗΠΑ διαμορφώθηκε σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, σε 623,6 δισ. ευρώ (έναντι 192 ,5 δισ. ευρώ της Ε.Ε.).

Αρκετά χαμηλότερα ακολούθησαν η Κίνα, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, εμφανίζοντας όλες μικρά πλεονάσματα.

Ως ένδειξη του «ανοίγματος» της ευρωπαϊκής οικονομίας στο παγκόσμιο εμπόριο, η συνολικά αξία των εισαγωγών και εξαγωγών από το 2000 έως το 2008 σημείωσε αύξηση άνω του 100%, με τη μεγαλύτερη ώθηση να καταγράφεται την τετραετία 2004-2008.

Οι ΗΠΑ παραμένουν με διαφορά ο πρώτος εξαγωγικός προορισμός της Ε.Ε., απορροφώντας περίπου το 1/5 του συνόλου των ευρωπαϊκών εξαγωγών, ενώ η Κίνα όχι μόνο παρέμεινε η βασικότερη πηγή εισαγωγών για την Ε.Ε., αλλά η αξία τους σημείωσε εντυπωσιακό «άλμα» κατά 232% στο διάστημα 2000-2008.

Στη δεύτερη θέση ως προορισμός των ευρωπαϊκών εξαγωγών «αναρριχήθηκε» η Ρωσία, εκτοπίζοντας την Ελβετία, ωστόσο ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης καταγράφεται στις εξαγωγές προς τη Βραζιλία.

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν επίσης οι εισαγωγές της Ε.Ε. από τη Ρωσία και τη Νορβηγία, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στη διακίνηση προϊόντων ενέργειας και που σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε στο έλλειμμα των συναλλαγών της Ε.Ε.

Τον «πρώτο λόγο» στις εμπορευματικές συναλλαγές της Ε.Ε. με χώρες εκτός της Ένωσης διατηρεί η Γερμανία (για τα έτη 2007 και 2008), που αντιπροσωπεύει ποσοστό 23% επί του συνόλου. Ακολούθησαν στο ίδιο διάστημα η Μ. Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία, σε επίπεδα ωστόσο χαμηλότερα του 50% των αντίστοιχων μεγεθών της Γερμανίας (βλέπε γράφημα).



Για την Ελλάδα, η έκθεση επισημαίνει ότι, μαζί με τη Μ. Βρετανία και την Εσθονία, οι εισαγωγές από χώρες εκτός Ε.Ε. σημείωσαν πτώση, συμβάλλοντας έτσι θετικά στο ισοζύγιο της Ε.Ε. με χώρες μη μέλη. Το σημείο στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση η έκθεση είναι η μεγάλη πτώση, της τάξης του 56%, στις εισαγωγές της Ελλάδας σε πετρελαϊκά προϊόντα το 2008, τόσο από το Ιράν όσο και από τη Ρωσία.

capital.gr

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εγκριση στη Lufthansa για την εξαγορά της Αustrian Airlines

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εγκριση στη Lufthansa για την εξαγορά της Αustrian Airlines

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες το «πράσινο φως» για την εξαγορά της Αustrian Airlines από την Deutsche Lufthansa -το δεύτερο μεγαλύτερο αερομεταφορέα στην Ευρώπη- έπειτα από ορισμένες παραχωρήσεις, στο πλαίσιο της εξασφάλισης του θεμιτού ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο των παραχωρήσεων, η Lufthansa θα επιτρέψει σε άλλες αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιούν δρομολόγια από Βιέννη προς Φραγκφούρτη, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Κολωνία και Βρυξέλες, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν

«Η περίπτωση (Lufthansa-Austrian Airlines) καταδεικνύει ότι η ενοποίηση μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων στον αεροπορικό τομέα είναι πιθανή με τους κατάλληλους συμβιβασμούς, ώστε να διασφαλισθούν τα συμφέροντα των καταναλωτών», τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού, Νέλι Κρους.

Η Lufthansa είχε υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της Austrian Airlines στις αρχές Δεκεμβρίου και η Κομισιόν είχε εκφράσει ανησυχίες μήπως η συμφωνία θα εμποδίσει τον ανταγωνισμό στα δρομολόγια από Βιέννη. Παράλληλα, η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο της αυστριακής κυβέρνησης να αναλάβει χρέος 500 εκατ. ευρώ της Austrian Airlines.


naftemporiki

ΗΠΑ: τρεις νέες πτωχεύσεις τραπεζών χθες - - συνολικά 84 έχουν κλείσει μέχρι στιγμής εφέτος.

ΗΠΑ: τρεις νέες πτωχεύσεις τραπεζών χθες - - συνολικά 84 έχουν κλείσει μέχρι στιγμής εφέτος.

ʼAλλες τρεις τράπεζες πτώχευσαν στις ΗΠΑ την Παρασκευή, αυξάνοντας το σύνολο στις 84 μέχρι στιγμής εφέτος, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας στη χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα δάνεια.

Οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την Affinity Bank στην Καλιφόρνια, την Bradford Bank στη Βαλτιμόρη και την Mainstreet Bank στην Μινεσότα· οι τρεις πτωχεύσεις αναμένεται να στοιχίσουν στην ομοσπονδιακή εταιρία εγγύησης των καταθέσεων περίπου 446 εκατ. δολάρια.

Η ομοσπονδιακή εταιρία εγγύησης των καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp, FDIC) ανακοίνωσε ότι τα διαθέσιμα κεφάλαιά της έφθαναν τα 10,4 δις δολάρια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Περίπου 32 δις δολάρια είναι διαθέσιμα για να αντιμετωπιστούν πτωχεύσεις τραπεζών το 2010.

Η πρόεδρος της FDIC Σίλα Μπέαρ προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι οι πτωχεύσεις τραπεζών θα συνεχίσουν να είναι πολλές, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα επισφαλή, απλήρωτα δάνεια.

Το σύνολο των 84 πτωχεύσεων είναι δραματικά υψηλότερο των 25 το 2008 και των μόλις 3 το 2007.

Η Μπέαρ επισήμανε πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ακόμα κι όταν η κατάσταση της οικονομίας θα αρχίσει να βελτιώνεται.

Ακόμη, η FDIC ανέφερε ότι ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν "προβλήματα" μεγεθύνθηκε στα 416 στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, από 305 το προηγούμενο τρίμηνο.

naftemporiki

Η Ευρωζώνη κλείνει το «κεφάλαιο» ύφεση

Η Ευρωζώνη κλείνει το «κεφάλαιο» ύφεση

Βελτιώθηκε τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, την ώρα που η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε λιγότερο του αναμενομένου στο δεύτερο τρίμηνο και η οικονομία της Πολωνίας αναπτύχθηκε με ρυθμούς ταχύτερους των προβλέψεων στο ίδιο διάστημα, στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι έτοιμη να γυρίσει νέα σελίδα, κλείνοντας το «κεφάλαιο» της ύφεσης.


Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα νομισματικών υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια.
Αναλυτικότερα, η εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε περισσότερο του αναμενομένου, με το σχετικό δείκτη να «σκαρφαλώνει» στις 80,6 μονάδες, έναντι 76 μονάδων του Ιουλίου και καταγράφοντας άνοδο για πέμπτο διαδοχικό μήνα. Ο δείκτης είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (στις 64,6 μονάδες) το Μάρτιο.

Μεταξύ των μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η μεγαλύτερη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος καταγράφηκε σε Βρετανία, ακολουθούμενη από Ολλανδία και Γερμανία.

Παράλληλα, στη Βρετανία -η οποία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την πιστωτική κρίση- το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατέγραψε μικρότερη του αναμενομένου συρρίκνωση κατά 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τη βιομηχανική παραγωγή, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για επιστροφή στην ανάκαμψη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας είναι χειρότερες έναντι άλλων μεγάλων χωρών, όπως Γερμανία, Γαλλία και Ιαπωνία, οι οποίες κατάφεραν να εξέλθουν της ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Βρετανία θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά προς τα τέλη του έτους.

Την ίδια στιγμή, η πολωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς ταχύτερους των προβλέψεων στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, αποτελώντας τη μοναδική χώρα-μέλος της Ε.Ε. που κατάφερε να αποφύγει την ύφεση.

Το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κατά 1,1% (σε ετήσια βάση) στο δεύτερο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για άνοδο 0,5% και έναντι ρυθμών 0,8% του πρώτου τριμήνου.

Ο πληθωρισμός

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα νομισματικών υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε χθες ότι παρόλο που δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος πληθωρισμού ή αποπληθωρισμού, δεν θα πρέπει κανείς να αγνοήσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των τιμών.

«Σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση και εάν ανατρέξουμε στις αγορές εμπορευμάτων και πετρελαίου, οι τιμές έχουν αρχίσει και πάλι να αυξάνονται, κατά συνέπεια, θα υπάρξει ο κίνδυνος του πληθωρισμού, τον οποίο δεν πρέπει να αγνοήσουμε», τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ισπανικό σταθμό La SER.

Στην Ισπανία, εξάλλου, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν λιγότερο του αναμενομένου τον Αύγουστο -κατά 0,8% σε ετήσια βάση-, ενισχύοντας τις προσδοκίες για υψηλότερο των προβλέψεων πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

naftemporiki

Βελτίωση κερδοφορίας για εισηγμένες στο β΄τρίμηνο

Βελτίωση κερδοφορίας για εισηγμένες στο β΄τρίμηνο

Σημαντική βελτίωση, βασισμένη κυρίως στο «βαρύ πυροβολικό» της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρουσιάζουν τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου των εισηγμένων έναντι του πρώτου τριμήνου, οδηγώντας έτσι σε ένα καλύτερο έναντι του αναμενόμενου πρώτο εξάμηνο για τις ελληνικές εισηγμένες.

Σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα 198 επιχειρήσεων που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τα συνολικά μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2009, σημείωσαν πτώση 29,4%, η οποία όμως απέχει πολύ από το -47% που ήταν η υποχώρηση των κερδών κατά το πρώτο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή δείχνει να διατηρείται ο ρυθμός υποχώρησης του τζίρου στα επίπεδα του -15% ενώ μικρή βελτίωση παρουσιάζει η υποχώρηση των EBITDA που διαμορφώνεται κοντά στο 2,5%.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία των 198 εισηγμένων εταιρειών που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν, τα συνολικά κέρδη το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 2,78 δισ. ευρώ έναντι κερδών 3,94 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη αυτά είναι υπερδιπλάσια από εκείνα του πρώτου τριμήνου γεγονός που δείχνει τη διατήρηση της πορείας βελτίωσης, μετά το ζημιογόνο τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Όσον αφορά στον κύκλο εργασιών των 198 εισηγμένων, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έσοδα από τις επιχειρήσεις του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου, αυτός διαμορφώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο στα 30,7 δισ. ευρώ έναντι 35,92 δισ. ευρώ το 2008.

Την ίδια περίοδο, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν στα 4,92 δισ. ευρώ, έναντι 5,04 δισ. ευρώ πέρυσι σημειώνοντας πτώση -2,5%, όταν η μέση πτώση κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν 3,3%. Να σημειωθεί ότι τα συνολικά κέρδη, αν αφαιρεθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών, εμφανίζονται αυξημένα κατά 2,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, προκύπτει ότι η αναλογία κερδοφόρων-ζημιογόνων εταιρειών στο εξάμηνο έχει αλλάξει σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο καθώς πλέον μόνο μία στις τρεις εταιρείες είναι ζημιογόνος όταν στο πρώτο τρίμηνο εμφάνιζαν ζημιές οι μισές. Επίσης φαίνεται όμως ότι μόνο το 19% των εταιρειών κατάφεραν να βελτιώσουν την εικόνα τους σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, θετικά λειτούργησε το γεγονός ότι ο κλάδος των επενδυτικών εταιρειών επέστρεψε στην κερδοφορία, αλλά όπως τονίστηκε σημαντικότατη ήταν η συνεισφορά της ΔΕΗ, η οποία ενίσχυσε τα συνολικά κέρδη με 520 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα ως βαρίδι στα κέρδη λειτούργησε ο κλάδος των μετάλλων που από κέρδη το 2008 σημείωσε φέτος ζημιές της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Επίσης και στον κλάδο των τραπεζών παρά την καλύτερη πορεία των μεγαλύτερων εξ αυτών στο β' τρίμηνο έναντι του πρώτου, συνολικά συντηρήθηκε η μείωση της κερδοφορίας η οποία διαμορφώθηκε και πάλι στο -57% περίπου.

Η τελική εικόνα των αποτελεσμάτων αναμένεται να αλλάξει καθώς υπολείπονται 80 περίπου εταιρείες μεταξύ των οποίων και κάποιες αρκετά σημαντικές όπως η Βιοχάλκο [VIO.AT] και η MIG. Βάσει δε των ανακοινώσεών τους η μεν Βιοχάλκο θα επιβαρύνει με ζημιές 39 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2009 έναντι κερδών 53,87 εκατ. ευρώ το 2008. Αντίθετα η MIG η οποία είχε επιβαρύνει με ζημιές το πρώτο τρίμηνο τώρα παρουσιάζει κέρδη της τάξης των 4,2 εκατ. ευρώ.


naftemporiki
Share |