Saturday, August 29, 2009

Ε.Ε.: Διατηρεί την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στο διεθνές εμπόριο

Ε.Ε.: Διατηρεί την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στο διεθνές εμπόριο


Την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στις παγκόσμιες εμπορευματικές συναλλαγές διατηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία που ανέλυσε η Eurostat σε έκθεσή της με ημερομηνία 25 Αυγούστου 2009.

Το 2007, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα συγκρίσιμα στοιχεία για τι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του κόσμου, το σύνολο της αξίας των εισαγωγών και εξαγωγών της Ε.Ε. διαμορφώθηκε σε 2,676 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων το 46% αντιστοιχεί στις εξαγωγές και το 54% στις εισαγωγές.

Δεύτερη σε αξία διεθνών εμπορευματικών συναλλαγών υπήρξε η αμερικανική οικονομία, με σύνολο εισαγωγών και εξαγωγών 2,32 τρισ. ευρώ, ωστόσο το έλλειμμα των ΗΠΑ διαμορφώθηκε σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, σε 623,6 δισ. ευρώ (έναντι 192 ,5 δισ. ευρώ της Ε.Ε.).

Αρκετά χαμηλότερα ακολούθησαν η Κίνα, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, εμφανίζοντας όλες μικρά πλεονάσματα.

Ως ένδειξη του «ανοίγματος» της ευρωπαϊκής οικονομίας στο παγκόσμιο εμπόριο, η συνολικά αξία των εισαγωγών και εξαγωγών από το 2000 έως το 2008 σημείωσε αύξηση άνω του 100%, με τη μεγαλύτερη ώθηση να καταγράφεται την τετραετία 2004-2008.

Οι ΗΠΑ παραμένουν με διαφορά ο πρώτος εξαγωγικός προορισμός της Ε.Ε., απορροφώντας περίπου το 1/5 του συνόλου των ευρωπαϊκών εξαγωγών, ενώ η Κίνα όχι μόνο παρέμεινε η βασικότερη πηγή εισαγωγών για την Ε.Ε., αλλά η αξία τους σημείωσε εντυπωσιακό «άλμα» κατά 232% στο διάστημα 2000-2008.

Στη δεύτερη θέση ως προορισμός των ευρωπαϊκών εξαγωγών «αναρριχήθηκε» η Ρωσία, εκτοπίζοντας την Ελβετία, ωστόσο ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης καταγράφεται στις εξαγωγές προς τη Βραζιλία.

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν επίσης οι εισαγωγές της Ε.Ε. από τη Ρωσία και τη Νορβηγία, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στη διακίνηση προϊόντων ενέργειας και που σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε στο έλλειμμα των συναλλαγών της Ε.Ε.

Τον «πρώτο λόγο» στις εμπορευματικές συναλλαγές της Ε.Ε. με χώρες εκτός της Ένωσης διατηρεί η Γερμανία (για τα έτη 2007 και 2008), που αντιπροσωπεύει ποσοστό 23% επί του συνόλου. Ακολούθησαν στο ίδιο διάστημα η Μ. Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία, σε επίπεδα ωστόσο χαμηλότερα του 50% των αντίστοιχων μεγεθών της Γερμανίας (βλέπε γράφημα).



Για την Ελλάδα, η έκθεση επισημαίνει ότι, μαζί με τη Μ. Βρετανία και την Εσθονία, οι εισαγωγές από χώρες εκτός Ε.Ε. σημείωσαν πτώση, συμβάλλοντας έτσι θετικά στο ισοζύγιο της Ε.Ε. με χώρες μη μέλη. Το σημείο στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση η έκθεση είναι η μεγάλη πτώση, της τάξης του 56%, στις εισαγωγές της Ελλάδας σε πετρελαϊκά προϊόντα το 2008, τόσο από το Ιράν όσο και από τη Ρωσία.

capital.gr

No comments:

Share |